• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 14.0°C
  1 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 12.8°C
  3 BF
  87%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 14.3°C
  3 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 10.0°C
  1 BF
  92%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.9°C
  3 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 10.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.4°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 15.8°C
  3 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 12.9°C
  3 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.4°C
  4 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  3 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  3 BF
  85%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.3°C
  1 BF
  83%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 16.0°C
  3 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.8°C
  1 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 11.6°C
  0 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 13.4°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  1 BF
  93%

Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, πρόεδρος του «Παπαφείου» ορφανοτροφείου, με ανακοίνωσή του αποδίδει τον βιασμό του 7χρονου αγοριού από άλλον ανήλικο τρόφιμο του ιδρύματος σε έλλειψη πόρων και ειδικευμένου προσωπικού

EUROKINISSI/ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Ιερές φτηνές δικαιολογίες

 • A-
 • A+

Στην... έλλειψη πόρων και ειδικευμένου προσωπικού αποδίδει την περίπτωση βιασμού του 7χρονου αγοριού από άλλον ανήλικο τρόφιμο του ιδρύματος ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος που είναι και πρόεδρος του «Παπαφείου» ορφανοτροφείου.

Σχετικά με το καταγγελλόμενο «κουκούλωμα», για το οποίο άσκησαν δίωξη με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος οι εισαγγελικές αρχές, σημειώνει με σχετική ανακοίνωσή του ότι «η αυτονόητη ευαισθησία του θέματος φρο­νούμε ότι δεν δικαιολογεί εκτεταμένη δημοσιότητα σχετικά με αυτό».

Η υπόθεση βιασμού ωστόσο του 7χρονου αγοριού που επαναλήφθηκε αρκετές φορές και αποκαλύφθηκε μήνες μετά, όταν το παιδάκι χρειάστηκε να διακομιστεί τελικά στο νοσοκομείο, μάλλον χρήζει πιο εμπεριστατωμένων και επαρκών απαντήσεων.

«Στο μέτρο του ανθρωπίνως δυνατού»

Σε κάθε περίπτωση, η «Εφ.Συν.», που ασχολήθηκε με το θέμα μετά την αποκάλυψή του, δημοσιεύει αυτούσια για λόγους δημοσιογραφικής δεοντολογίας την απάντηση του Αγίου Θεσσαλονίκης, που έχει ως εξής:

Το Παπάφειο τυγχάνει αναγνωρισμένο κοινωφελές ίδρυμα με μακρά προσφορά στον τόπο και ταυτοχρόνως ΝΠΔΔ. Το διοικητικό του συμβούλιο και το προσωπικό του υπό αντίξοες συνθήκες και παρά την έλλειψη επαρκών πόρων, αναλώνεται στην περίθαλψη και συντήρηση των τροφίμων του, αρρένων ορ­φανών παιδιών, παρέχοντας σ’ αυτά κάθε μέσο αναγκαίο για την διαβίωση, ε­πιμόρφωση, καλλιέργεια, εκπαίδευση, προαγωγή και ανάπτυξη των προσωπι­κοτήτων τους.

Είναι ευρύτερα γνωστό ότι το Παπάφειο, όπως και άλλοι οργα­νωμένοι χώροι διαβίωσης ανηλίκων, που πληρούν τις προϋποθέσεις ασφα­λούς παραμονής τους υπό άριστες συνθήκες διαβίωσης, επιλέγονται από αρ­μόδιες κρατικές και εισαγγελικές αρχές προκειμένου να απαιτηθεί φιλοξενία προσώπων, τελούντων υπό δυσχερείς καταστάσεις στο οικογενειακό και ευρύ­τερο περιβάλλον τους.

Τα πρόσωπα αυτά δεν εγκλιματίζονται πάντοτε στο πε­ριβάλλον του Ιδρύματος και η τριβή τους με τους λοιπούς τροφίμους δημιουρ­γεί δυσανεξίες και προβλήματα.

Το Παπάφειο, παρά τις ελλείψεις του σε εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, δεν έχει το δικαίωμα να αποκλείσει την φι­λοξενία προσώπων, τα οποία οι αρμόδιοι Εισαγγελείς μας καλούν να περιθάλψωμε.

Από εκεί και πέρα, στο μέτρο του ανθρωπίνως δυνατού, καταβάλλεται κάθε προσπάθεια αποτροπής παραβατικών συμπεριφορών, η οποία, όπως και κάθε ανθρώπινη προσπάθεια, δεν επιτυγχάνει πάντοτε πλήρως ικανοποιη­τικά αποτελέσματα.

Στην περίπτωση κακοποιήσεως επτάχρονου τροφίμου μας, που απασχόλησε όλως προσφάτως τα ΜΜΕ, το Ιδρυμά μας διέταξε διά των αρμοδίων οργάνων του έρευνα, προκειμένου να διακριβωθούν οι ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό, το οποίο παραλλήλως αποτελεί αντικείμενο ερεύνης και της δικαιοσύνης και βεβαιώνει την κοινή γνώ­μη πως εάν διαπιστωθεί ότι μέλη του προσωπικού ή της διοικήσεως παρέλειψαν εσκεμμένως να ενεργήσουν όπως τα καθήκοντά τους επιβάλλουν, θα επι­βληθούν οι δέουσες κυρώσεις.

Η αυτονόητη δε ευαισθησία του θέματος, φρο­νούμε ότι δεν δικαιολογεί εκτεταμένη δημοσιότητα σχετικά με αυτό. Επισημαίνομε ωστόσο ότι το περιστατικό αυτό είναι μοναδικό στην υπερεκατονταετή ιστορία του Ιδρύματός μας, και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως αφορμή για την δυσφήμιση του έργου μας. Τέλος, αξιολογώντας την όλη υπόθεση νομίζομε ότι πρέπει να αφήσωμε την Δικαιοσύνη ανεπηρέαστη και να προστατέψωμε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Γροθιά στο στομάχι της κοινωνίας μας οι βιασμοί παιδιών
Bιαστής ο θείος, ο νονός, ο ξάδερφος, ακόμη κι ο πατέρας! Σύμφωνα με μεγάλη έρευνα της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, ηλικίας από 3 μηνών έως 17 ετών, εντοπίστηκαν 229...
Γροθιά στο στομάχι της κοινωνίας μας οι βιασμοί παιδιών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η πολιορκία της Εσφιγμένου
Από τη μία ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Ορους καλεί τους δύο καταδικασθέντες μοναχούς (για το επεισόδιο με τη ρίψη μολότοφ τον Ιούλιο του 2013) να παραδοθούν στις αρχές και από την άλλη οι υποστηρικτές της...
Η πολιορκία της Εσφιγμένου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Γέφυρα ψάχνει... γέφυρες
Διχασμένοι και έντονα προβληματισμένοι είναι οι κάτοικοι του μικρού χωριού έξω από τη Θεσσαλονίκη, όπου τα μεσάνυχτα του περασμένου Σαββάτου ένα 14χρονο αγόρι δολοφόνησε κατά πρωτοφανή τρόπο τον συνομήλικο...
Η Γέφυρα ψάχνει... γέφυρες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κανένα «κουκούλωμα» για τον βιασμό του ορφανού
Το ορφανό κακοποιήθηκε, η κοινή γνώμη συγκλονίστηκε, αλλά η διεύθυνση και το Δ.Σ. του «Παπαφείου» ορφανοτροφείου Θεσσαλονίκης, στο οποίο προεδρεύει ο παναγιότατος μητροπολίτης Ανθιμος, δεν φέρουν καμιά ευθύνη....
Κανένα «κουκούλωμα» για τον βιασμό του ορφανού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στη φυλακή τέσσερις οπαδοί του ΠΑΟΚ
Κάθειρξη οκτώ ετών και τεσσάρων μηνών επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης σε καθέναν από τους τέσσερις οπαδούς του ΠΑΟΚ για τη βίαιη επίθεση σε δύο οπαδούς του Άρη, πριν επτά χρόνια στις Σέρρες. Θύμα...
Στη φυλακή τέσσερις οπαδοί του ΠΑΟΚ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανατριχίλα και αποστροφή
Καταιγισμός αποκαλύψεων ενώ ο φερόμενος μαστροπός που βίαζε και εξέδιδε τη 12χρονη στον Κολωνό πέρασε το κατώφλι της 23ης τακτικής ανακρίτριας.
Ανατριχίλα και αποστροφή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας