Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η επόμενη μέρα στις πυρόπληκτες περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής με τους κατοίκους να ζητούν άμεση ενίσχυση από το κράτος και να μην μπορούν να ξεχάσουν την εγκληματική ολιγωρία που επιδείχθηκε τις κρίσιμες ώρες. Οι ζημιές σε αγροτική παραγωγή, σπίτια και επιχειρήσεις είναι μεγάλες, ενώ οι πυρόπληκτοι που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους αναζητούν λύσεις για την επόμενη μέρα. Αύριο αναμένεται στις πυρόπληκτες περιοχές, 10 μέρες μετά την καταστροφή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με κλιμάκιο συναρμόδιων υπουργών και δημάρχων.
Σαν να μην έφτανε ο γολγοθάς που ζουν οι πυρόπληκτοι της Βορειοανατολικής Αττικής, ήρθε και το πλιάτσικο από επιτήδειους. Μετά από πολλές καταγγελίες πυρόπληκτων που έφτασαν στο σημείο να εγκαταλείψουν τα καταλύματα όπου φιλοξενούνταν για να διαφυλάξουν μόνοι τους ό,τι απέμεινε από τις περιουσίες τους, κινητοποιήθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.
Μάλιστα η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο προχώρησε σε 18 προσαγωγές και 3 συλλήψεις, ενώ τις επόμενες μέρες ισχυρές δυνάμεις από την ομάδα ΔΙΑΣ, την ΟΠΚΕ και την Αμεση Δράση θα συνεχίσουν να περιπολούν στα σημεία ενδιαφέροντος και τις πυρόπληκτες γειτονιές της Βορειοανατολικής Αττικής.
Στον Δήμο Πεντέλης την προσπάθεια αστυνόμευσης ενισχύει και ιδιωτική εταιρεία security που πραγματοποιεί περιπολίες από τις 6 το απόγευμα έως τις 6 τα ξημερώματα. Οι αστυνομικές περιπολίες είναι συνεχείς, ενώ ελέγχονται αρκετά άτομα που δεν έχουν προφανή λόγο παρουσίας στις πυρόπληκτες περιοχές.
Αυτό πάντως που ακούσαμε κατά το πρόσφατο οδοιπορικό της «Εφ.Συν.» από αρκετούς κατοίκους είναι ότι είδαν αρκετές αστυνομικές δυνάμεις ακόμα και κατά τις ημέρες των πυρκαγιών. Οχι όμως αρκετές πυροσβεστικές που θα μπορούσαν να είχαν σώσει σπίτια και περιουσίες εάν είχαν φτάσει εγκαίρως και κυρίως εάν υπήρχε καλύτερος συντονισμός και δεν είχαν υποτιμηθεί οι αναζωπυρώσεις, ειδικά στην περιοχή της Πεντέλης.
Οι αυτοψίες
Οι αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές προχώρησαν και μέσα στο Σαββατοκύριακο με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας να ανακοινώνει ότι κρίθηκαν ακατάλληλα 104 κτίρια, από τα οποία 40 «κόκκινα» (προς κατεδάφιση) και 64 «κίτρινα» (προσωρινά ακατάλληλα).
Πηγές του υπουργείου διευκρίνισαν στην «Εφ.Συν.» ότι γίνονται προσπάθειες η πλατφόρμα για την πρώτη αρωγή και τις αποζημιώσεις να ανοίξει την Τετάρτη. Το μόνο θετικό είναι ότι στις πυρόπληκτες περιοχές επιστρέφει σιγά σιγά μια μικρή δόση κανονικότητας με την ηλεκτροδότηση να έχει αποκατασταθεί και αρκετούς κατοίκους να επιστρέφουν στα σπίτια που κρίθηκαν κατοικήσιμα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας