Ολα τα διαθέσιμα μέσα χρησιμοποιεί ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης προκειμένου να σταματήσει τα σχέδια της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης για να ιδιωτικοποιήσει μέρος του έργου για την καθαριότητα. Την περασμένη Παρασκευή ο Σύλλογος κατέθεσε ειδική διοικητική προσφυγή ενώπιον του γραμματέα (συντονιστή) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης εναντίον της απόφασης της Δημοτικής Επιτροπής για την «έγκριση σύναψης δημόσιας σύμβασης παροχής υπηρεσιών με τρίτους, μηχανοκίνητου καθαρισμού οδών & κοινοχρήστων χώρων, καθαρισμού κάδων απορριμμάτων και συλλογής & μεταφοράς ογκωδών απορριμμάτων και μικρών ποσοτήτων ΑΕΚΚ (απόβλητα εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων)».
Καθίσταται έτσι σαφές ότι ο Σύλλογος κλιμακώνει ήδη τις ενέργειές του αφού δεν περίμενε καν να βγει ο διαγωνισμός στον αέρα για να αρχίσει τις προσφυγές. Θυμίζουμε ότι το θέμα το έχουμε παρακολουθήσει σε δύο διαδοχικά δημοσιεύματα («Εφ.Συν.» 29.7.2024, «Ιδιωτικοποιούν την καθαριότητα στον Δήμο Θεσσαλονίκης» και «Εφ.Συν.» 5.8.2024, «Δήμαρχε δεν παίζουμε “ραντεβού στα τυφλά”») καταγράφοντας την ουσία των αντιδράσεων αφού, όπως λένε οι εργαζόμενοι, «δεν μπορεί να δίνουμε για δύο οχήματα με δύο οδηγούς και τέσσερις εργάτες για την αποκομιδή των ογκωδών στην πόλη, για μόνο 6 ώρες ημερήσιας απασχόλησης 1.100.000 ευρώ για 4 χρόνια! Αλήθεια, τα 12 οχήματα αποκομιδής ογκωδών αντικειμένων του Δ.Θ., με 12 οδηγούς και 24 εργάτες, που αποκομίζουν όλο το 24ωρο ογκώδη από όλη την πόλη, πόσα εκατομμύρια θα έπρεπε να μας κοστίσουν;».
Σύμφωνα με την προσφυγή του Συλλόγου, «η ανάθεση των εν λόγω υπηρεσιών καθαριότητας σε ιδιώτη/ες ανάδοχο/ους είναι επίσης παντελώς αναιτιολόγητη» και δεν «προκύπτει με σαφήνεια και ακρίβεια η πραγματική αδυναμία του δήμου να εκτελέσει τις εν λόγω υπηρεσίες καθαριότητας με ίδια μέσα». Οπως υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας, αν μείνουν άνευ αντικειμένου εργασίας μπορεί να μεταφερθούν για να απασχοληθούν σε άλλες υπηρεσίες του δήμου, οι οποίες πολλές φορές ουδόλως σχετίζονται με τα καθήκοντά τους.
«Η προσβαλλόμενη απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής, του Δήμου Θεσσαλονίκης», λένε, είναι «αντίθετη και ασύμβατη» με τη νομοθεσία και τους κανόνες δικαίου και κυρίως «δεν περιέχει καμία ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία» για την ανάθεση του έργου σε ιδιώτη. Ο Σύλλογος μεταξύ άλλων επιχειρηματολογεί με χαρακτηριστικά παραδείγματα για το πόσο θα κόστιζαν στον δήμο οι εργάτες που θα προσλάμβανε για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες.
Οσα αναφέρει είναι αναλυτικά και αποστομωτικά: Για έναν οδηγό ο δήμος θα πλήρωνε 17.459,76 ευρώ (928,00+150,00 +70,00+306,98) και όχι 25.508,22 ευρώ που θα δώσει στον ιδιώτη. Για έναν εργάτη καθαριότητας θα έδινε 16.273,44 ευρώ (850,00+150,00+70,00+286,12) και όχι 24.410,00 που θα δώσει στον ιδιώτη. Για έναν επόπτη θα έδινε 17.459,76 ευρώ και όχι 25.508,22 που δίνει σε ιδιώτη. Οι υπολογισμοί, υπογραμμίζει επιπλέον ο Σύλλογος, «έγιναν για νεοπροσλαμβανόμενους με ένα παιδί και να ληφθεί υπ' όψιν ότι αν ήταν ωφελούμενοι του προγράμματος της ΔΥΠΑ τα 850,00 ευρώ από τα 1.454,98 ευρώ και 1.356,12 ευρώ για τον οδηγό, τον επόπτη και τον εργάτη θα τα κατέβαλλε η ΔΥΠΑ»!
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας