• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.2°C / 25.8°C
  4 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.7°C / 26.6°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.4°C / 26.0°C
  3 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 19.2°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.0°C / 23.2°C
  0 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 19.5°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.1°C / 23.1°C
  2 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.2°C / 23.8°C
  5 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.6°C / 20.9°C
  2 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 23.8°C
  6 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  5 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.2°C / 27.2°C
  2 BF
  46%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 21.2°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.5°C / 23.8°C
  0 BF
  48%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 24.3°C
  2 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.0°C / 26.0°C
  3 BF
  40%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  2 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.7°C
  1 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  78%

Η αντιδημοκρατική στάση του ευρωπαϊκού θεσμού προχώρησε ενα βήμα παραπέρα απαγορεύοντας στην ελληνική αντιπροσωπεία να παρευρεθεί στην αίθουσα του Κοινοβουλίου

Και το πρώτο βραβείο αντιδημοκρατικής στάσης πάει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

 • A-
 • A+

Σε έλλειψη δημοκρατικού πνεύματος και μικρότητα μπορεί κανείς να αποδώσει την άρνηση κάλυψης των εξόδων επίσκεψης των μελών της αντιπροσωπείας του Μητροπολιτικού και Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού και της Κοινωνικής Κουζίνας «Ο Αλλος Ανθρωπος» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η αντιδημοκρατική στάση του ευρωπαϊκού θεσμού προχώρησε μάλιστα και ένα βήμα παραπέρα, απαγορεύοντας στην ελληνική αντιπροσωπεία να παρευρεθεί στην αίθουσα του Κοινοβουλίου προκειμένου να παρουσιάσει τα στοιχεία που περιγράφουν τη δεινή κατάσταση που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια.

Για να θυμηθούμε την ιστορία, το ΜΚΙΕ και η Κοινωνική Κουζίνα «Ο Αλλος Ανθρωπος» διακρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το βραβείο του «Ευρωπαίου Πολίτη» για το 2015 για την προσφορά και το έργο τους.

Πριν από μερικές μέρες, διά στόματος του εθελοντή καρδιολόγου Γιώργου Βήχα, οι δύο δομές αρνήθηκαν να παραλάβουν το βραβείο γιατί, όπως είχε δηλώσει στην «Εφ.Συν.» ο γιατρός: 

Θεωρούμε υποκριτικό ένας ευρωπαϊκός θεσμός να βραβεύει δύο δομές αλληλεγγύης που δημιουργήθηκαν εξαιτίας των πολιτικών λιτότητας που ο ίδιος αυτός θεσμός δεν κάνει τίποτα για να σταματήσει.

Την περασμένη Πέμπτη, το ΜΚΙΕ έλαβε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, υπογεγραμμένο από την αντιπρόεδρο του Ευρω­παϊκού Κοινοβουλίου, Σιλβί Γκιγιόμ, το οποίο ενημέρωνε ότι εφόσον οι δύο δομές επιμένουν στην άρνηση παραλαβής του βραβείου, τα έξοδα των εισιτηρίων και της διαμονής της αντιπροσωπείας δεν καλύπτονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Προσθέτει μάλιστα ότι δεν θεωρεί σωστό να συμμετάσχει η ελληνική αντιπροσωπεία στην κεντρική εκδήλωση που θα γίνει στις Βρυξέλλες, καθώς πρόκειται για μια ειδική περίσταση που σκοπό έχει να τιμήσει τους 47 βραβευμένους και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για κανέναν άλλο σκοπό.

Ο άλλος σκοπός στον οποίο αναφέρεται η Σ. Γκιγιόμ δεν είναι παρά η παρουσίαση των στοιχείων που δείχνουν τα αποτελέσματα των νεοφιλελεύθερων και βάναυσων πολιτικών λιτότητας που εφαρμόστηκαν και εξακολουθούν να εφαρμόζονται στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Στο μήνυμα αναφέρεται ότι η ακύρωση των εισιτηρίων και η απαγόρευση παρουσίας της ελληνικής αντιπροσωπείας στην αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου βρίσκει σύμφωνους τόσο τον ευρωβουλευτή Μιλτιάδη Κύρκο όσο και τον Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ωστόσο, όπως λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γ. Βήχας:

Επικοινώνησα με την Κωνσταντίνα Κούνεβα και τον Δημήτρη Παπαδημούλη, οι οποίοι δήλωσαν αντίθετοι με την απόφαση και καλύπτουν από κοινού τα έξοδά μας. Διοργανώνουν μάλιστα ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου, την Πέμπτη 15/10, προκειμένου να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι ενοχλούμε αυτούς που δεν σέβονται τη δημοκρατία και την ελευθερία του λόγου. Φαίνεται ότι η άρνησή μας είχε πραγματική ουσία. Οταν εκνευρίζουμε τέτοιους ανθρώπους σημαίνει ότι κάτι σωστό κάνουμε.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης στη βελγική πρωτεύουσα, η ενδεκαμελής αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί κοινωνικά ιατρεία και θα συμμετάσχει στην πανευρωπαϊκή παράσταση διαμαρτυρίας κατά της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP).

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μια «αγκαλιά» μπορεί να αντικαταστήσει ένα απρόσωπο ίδρυμα
Η παλαιά πρακτική της αναδοχής, που σήμερα ενδυναμώνεται και παίρνει προτεραιότητα, είναι ήδη από δεκαετίες κατοχυρωμένη νομικά, αλλά χρειάζεται ευρύτερη θεσμική υποστήριξη και επίλυση ζητημάτων που εκκρεμούν....
Μια «αγκαλιά» μπορεί να αντικαταστήσει ένα απρόσωπο ίδρυμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κέρδη 2,5 δισ. € από το τράφικινγκ παιδιών
Την ίδια ημέρα που οι Βρετανοί αποφάσιζαν την έξοδό τους από την Ε.Ε., στους αχανείς διαδρόμους του Ευρωκοινοβουλίου, εν μέσω αυξημένων μέτρων ασφαλείας, ένας άνθρωπος ντυμένος κουνέλι χοροπηδούσε μαζεύοντας...
Κέρδη 2,5 δισ. € από το τράφικινγκ παιδιών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αρνητές της ευρω-υποκρισίας
Τους κοιτάζουν μάλλον παραξενεμένοι, αφού δεν μπορούν να καταλάβουν τι γράφουν τα μπλουζάκια που φορούν. Αλλά οι άνθρωποι που κυκλοφορούν στο Ευρωκοινοβούλιο με το μότο «κανένας μόνος του στην κρίση» δεν είναι...
Αρνητές της ευρω-υποκρισίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Χαστούκι στη λιτότητα» παρά τους εκβιασμούς
Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού και η συλλογική κουζίνα «Ο Αλλος Ανθρωπος», αφού αρνήθηκαν το βραβείο του «Ευρωπαίου Πολίτη» για το 2015, θα ταξιδέψουν με δικά τους έξοδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο...
«Χαστούκι στη λιτότητα» παρά τους εκβιασμούς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγγελία ΜΚΙΕ για το «Αγλαΐα Κυριακού»
Με την αιτιολογία οτι οι γονείς είναι ανασφάλιστοι το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» αρνήθηκε να χειρουργήσει ένα αγοράκι δυόμισι ετών. Το περιστατικό κατήγγειλε το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο...
Καταγγελία ΜΚΙΕ για το «Αγλαΐα Κυριακού»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Κίνδυνος για τα εργασιακά δικαιώματα η άνοδος των νεοφιλελεύθερων»
Την ανησυχία της για τα δικαιώματα των εργαζομένων εκφράζει η πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνα Κούνεβα. Σε συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Κωνσταντίνα Κούνεβα σημειώνει ότι...
«Κίνδυνος για τα εργασιακά δικαιώματα η άνοδος των νεοφιλελεύθερων»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας