• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.4°C / 17.4°C
  4 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.7°C / 13.3°C
  7 BF
  31%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.2°C / 16.0°C
  6 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.6°C
  4 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  62%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.0°C / 11.5°C
  3 BF
  34%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 7.9°C
  5 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 18.8°C
  6 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 14.0°C / 16.9°C
  3 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 18.4°C
  4 BF
  39%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  7 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  5 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 8.4°C / 11.9°C
  4 BF
  50%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 9.5°C / 15.5°C
  3 BF
  53%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  6 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.4°C / 17.7°C
  2 BF
  78%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 14.9°C
  4 BF
  39%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.7°C / 12.2°C
  5 BF
  35%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 5.5°C
  2 BF
  69%

Σε επίπεδο απαντήσεων ως προς τις δυνατότητες εκταμίευσης μέχρι το τέλος του χρόνου για έργα που λιμνάζουν ή για χρηματοδοτήσεις αποκατάστασης καταστροφών οι απαντήσεις της επιτρόπου ήταν εξαιρετικά φτωχές

EPA/ JULIEN WARNAND

«Πακέτο Γιούνκερ»: από αναπτυξιακό εργαλείο, απλώς... δυνατότητα

 • A-
 • A+

Δημόσιες σχέσεις, φιλοφρονήσεις και μεγάλα λόγια περιλάμβανε η επίσκεψη στην Κρήτη της Ευρωπαίας επιτρόπου Κορίνας Κρέτσου, αρμόδιας για την Περιφερειακή Πολιτική της Ε.Ε.

Κατά τις τρεις ημέρες της επίσκεψής της, η Ρουμάνα επίτροπος ξεναγήθηκε σε αρκετά έργα γύρω από το Ηράκλειο, τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, ενώ έπλεξε πολλές φορές το εγκώμιο του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη και των συνεργατών του για το επίπεδο ετοιμότητας των υπηρεσιών και ωριμότητας των μελετών, που καταλήγει και σε μεγαλύτερη απορρόφηση κονδυλίων από το νησί, σε σχέση με τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας.

Ωστόσο, σε επίπεδο απαντήσεων ως προς τις δυνατότητες εκταμίευσης μέχρι το τέλος του χρόνου για έργα που λιμνάζουν ή για χρηματοδοτήσεις αποκατάστασης καταστροφών που επίσης έχουν κολλήσει, οι απαντήσεις τόσο της επιτρόπου όσο και των αρμοδίων που τη συνόδευαν ήταν εξαιρετικά φτωχές.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ίδια η επίτροπος απέφυγε ευγενικά να δεχτεί τις ερωτήσεις.

Στο πολυδιαφημισμένο διευρυμένο περιφερειακό συνέδριο με τίτλο «Επενδύσεις για Περιφερειακή Ανάπτυξη: ΕΣΠΑ και Επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ», το βράδυ της Τετάρτης, η κ. Κρέτσου έκανε μια γενικόλογη ομιλία περίπου 15 λεπτών, ενώ αποχώρησε διακριτικά «λόγω βεβαρημένου προγράμματος», όταν η διαδικασία εισήλθε στο στάδιο των ερωτήσεων και της συζήτησης με το κοινό.

Ετσι έμειναν οι δήμαρχοι του νησιού να ζητούν εξηγήσεις για τα έργα που τους αφορούν από... λιγότερο αρμόδιους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης, που σχολίασε με καυστικό τρόπο την άμεση χρηματοδότηση-ρεκόρ της περιφέρειας Εμίλια Ρομάνα στην Ιταλία για τον σεισμό του 2012, την ώρα που ο δήμος του ακόμα περιμένει αποζημιώσεις για την καταστροφική πυρκαγιά της ίδιας χρονιάς.

Η απάντηση που πήρε από την ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη ήταν ότι πράγματι οι άλλες χώρες έχουν μεγαλύτερη εμπειρία στην εκταμίευση πόρων...

Κατάρρευση ενός μύθου

Αν κάτι έμεινε από την επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Κρήτη είναι η (επισήμως πλέον) κατάρρευση του μύθου για το «πακέτο Γιούνκερ».

Τόσο η επίτροπος όσο και οι κ. Αντωνακόπουλος και Περουλάκης, επικεφαλής και αναπληρωτής επικεφαλής αντίστοιχα του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ξεκαθάρισαν πως δεν πρόκειται για εισροή πόρων 35 δισ. στην Ελλάδα, αλλά για «δυνατότητα» που έχει η χώρα να αντλήσει κονδύλια έως αυτό το ποσό για μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, και μάλιστα αφού ξεπεραστεί ο σκόπελος της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας, με την οποία έτσι κι αλλιώς δεν τα πάνε καλά οι ελληνικές αρχές.

Ιδια ήταν η εικόνα και την επόμενη ημέρα στο καθιερωμένο σεμινάριο για τον περιφερειακό Τύπο, με θέμα «Γράφοντας για την Ευρώπη: Θέματα και εργαλεία».

Και εκεί, ειλικρινώς η Μαρία Σπυράκη χαρακτήρισε λάθος τη μέχρι τώρα χρήση του όρου «πακέτο Γιούνκερ», ενώ σε παρατήρηση της «Εφ.Συν.» για το βάρος που είχε η χρήση αυτή στη φιλολογία γύρω από τα θετικά σημεία του νέου Μνημονίου, μας παρέπεμψε να ρωτήσουμε αυτούς που έφεραν τη συγκεκριμένη συμφωνία.

Τέλος, κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου έγινε μεγάλη συζήτηση για την επικείμενη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και επενδύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε., τη γνωστή και ως ΤΤΙΡ.

Στην εισήγησή της σχετικά με τους βασικούς άξονες της ευρωπαϊκής πολιτικής η Κλημεντίνη Διακομανώλη, προϊσταμένη του τμήματος ΜΜΕ της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη συμφωνία ως μία από τις 10 βασικές προτεραιότητες του προέδρου Γιούνκερ. Οπως η ίδια παραδέχτηκε, υπάρχουν σημεία της συμφωνίας που δεν έχουν έρθει στη δημοσιότητα.

Σε ερώτηση της «Εφ.Συν.», αν πρόκειται να υιοθετηθούν ρυθμίσεις, όπως η δυνατότητα εταιρειών να μηνύουν κυβερνήσεις για διαφυγόντα κέρδη (αν -για παράδειγμα- αποφασιστεί αύξηση κατώτατου μισθού), απάντησε η κ. Σπυράκη, κάνοντας λόγο για ανυπόστατες φήμες, ενώ είπε πως είναι αναφανδόν υπέρ της συμφωνίας ΤΤΙΡ και πως οι ευρωβουλευτές θα κάνουν ό,τι πρέπει, για να προστατεύσουν τα δικαιώματα των πολιτών της Ευρώπης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σχέδια επί χάρτου από τον Χρυσοχοϊδη
Ο υπουργός Υποδομών από την Κρήτη εξήγγειλε... νέα παράταση για το Καστέλι και έδωσε υποσχέσεις χωρίς χρονοδιάγραμμα για ΒΟΑΚ και αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης»
Σχέδια επί χάρτου από τον Χρυσοχοϊδη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Creta Farms: ώρα μηδέν
Σε πόλεμο ανακοινώσεων συνεχίζουν να επιδίδονται οι δύο πλευρές της οικογένειας Δομαζάκη για το μέλλον της Creta Farms, με τους 850 εργαζομένους της εταιρείας να παραμένουν σε καθεστώς αγωνίας.
Creta Farms: ώρα μηδέν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η δυτική Θεσσαλονίκη ελπίζει στον Γιούνκερ
Παρέμβαση Γιούνκερ υπέρ των επιχειρήσεων που διαμαρτύρονται για τις μετεγκαταστάσεις που προβλέπονται από το χωροταξικό της δυτικής Θεσσαλονίκης! Ο πρόεδρος της Κομισιόν υποσχέθηκε επενδύσεις στους...
Η δυτική Θεσσαλονίκη ελπίζει στον Γιούνκερ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η «μάχη» των κειμένων
Με κλειστές συνεδριάσεις συνεχίζονται οι εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας που διεξάγεται στο Κολυμπάρι Χανίων. Καθημερινά διεξάγονται δύο συνεδριάσεις (πρωί και απόγευμα), στις οποίες...
Η «μάχη» των κειμένων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Μας απαξιώνει ο βουλευτής Ηρακλείου Αλέξης Τσίπρας»
Με αφορμή τις αλλαγές που επιφέρει το 3ο Μνημόνιο στο φορολογικό περισσότεροι από 3.000 αγρότες της Κρήτης αναμένεται να επιβιβαστούν σήμερα το βράδυ στα πλοία της γραμμής και να μεταβούν στην Αθήνα για να...
«Μας απαξιώνει ο βουλευτής Ηρακλείου Αλέξης Τσίπρας»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηχορύπανση με στραβά... αυτιά
Οι κάτοικοι του Ηρακλείου Κρήτης υποφέρουν από τη νέα μόδα των street parties που οργανώνονται όχι μόνο από μπαρ, αλλά ακόμα και από κομμωτήρια. Ο δήμος κωφεύει στις διαμαρτυρίες τους. Οι ίδιοι, σε ρόλο...
Ηχορύπανση με στραβά... αυτιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας