Η δυσκολότερη μέρα της φετινής αντιπυρικής περιόδου ήταν μέχρι τώρα η χθεσινή, καθώς δύο διαφορετικά μέτωπα, το ένα στα βόρεια και το άλλο στα ανατολικά του νομού Αττικής, εξαπλώνονταν αστραπιαία εξαιτίας των πολύ ισχυρών ανέμων, για τους οποίους είχαν προειδοποιήσει μετεωρολόγοι και φορείς της Πολιτικής Προστασίας. Ενας 45χρονος μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από τη Σταμάτα Διονύσου στο Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του από ανακοπή ύστερα από εισπνοή καπνού στη μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα σε δασική έκταση στη Σταμάτα. Στην Κερατέα, διάσπαρτες εστίες αναζωπυρώνονταν ανησυχητικά και οι κάτοικοι έβλεπαν την περιοχή τους να καίγεται για άλλη μία φορά.
«Σήμερα, στην Αττική, αντιμετωπίστηκαν δύο εξαιρετικά επικίνδυνες πυρκαγιές που ξέσπασαν μέσα σε κατοικημένες περιοχές και επεκτάθηκαν ταχύτατα λόγω των σφοδρών ανέμων σε Κερατέα και Σταμάτα. Αυτή τη στιγμή στην Κερατέα υπάρχουν μικρές αναζωπυρώσεις, ενώ στη Σταμάτα δεν υπάρχει πια ενεργό μέτωπο» δήλωσε το βράδυ ο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, επισημαίνοντας ότι οι επίγειες δυνάμεις θα παραμείνουν στο πεδίο όλο το βράδυ, συνεχίζοντας το έργο της κατάσβεσης.
Στην Κερατέα η φωτιά ξέσπασε στις 11.54 χθες το πρωί στην περιοχή Πλάκα, σημαίνοντας συναγερμό στην Πυροσβεστική καθώς ήταν κοντά σε κατοικίες και εκείνη την ώρα έπνεαν βόρειοι άνεμοι με ταχύτητα 60 χλμ. την ώρα. Δόθηκε εντολή για εκκένωση των οικισμών Παλαιοκαμάριζα, Μαρκάτι, Πλάκα και Πανόραμα, ενώ χρειάστηκε να γίνουν απεγκλωβισμοί 52 ατόμων. Το γεγονός ότι η πυρκαγιά δεν είχε ενιαίο μέτωπο, αλλά υπήρχαν τέσσερις διαφορετικές εστίες, δυσκόλευε το έργο πυροσβεστών, εθελοντών και κατοίκων, που κατέβαλλαν κάθε προσπάθεια να θέσουν υπό έλεγχο τις φλόγες για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, καθώς το Σάββατο είχε ξεσπάσει ξανά φωτιά στην περιοχή, στον οικισμό Φέριζα, που επίσης εκκενώθηκε.
«Μας έκαψαν ξανά»
Μέχρι χθες το βράδυ πολλοί κάτοικοι στην Κερατέα παρέμεναν έξω από τα σπίτια τους με τα λάστιχα και τα κλειδιά των αυτοκινήτων στα χέρια, έχοντας αποφασίσει να κάνουν ό,τι μπορούν για να σώσουν τα σπίτια τους και να τα εγκαταλείψουν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Αρκετές κατοικίες και αυτοκίνητα είχαν παραδοθεί ολοσχερώς στις φλόγες, ενώ η αναζωπύρωση στην περιοχή Σιντερίνα απειλούσε πυκνό πευκοδάσος και κάτοικοι σε απόγνωση φώναζαν «μας έκαψαν ξανά, δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια». Η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος κρίνεται ανυπολόγιστη καθώς παρανάλωμα έγινε μεγάλη έκταση που δεν είχε καεί στο παρελθόν.
Την ώρα που δυνάμεις της Πυροσβεστικής και του Στρατού έδιναν άνιση μάχη με τις πύρινες εστίες στην Κερατέα, αναγκάστηκαν να διασπαστούν για να αντιμετωπίσουν το νέο, ακόμη πιο απειλητικό, μέτωπο που εκδηλώθηκε στις 4.17 το απόγευμα στη Σταμάτα. Από το 112 δόθηκε εντολή για απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Σταμάτα, Αμυγδαλέζα, Ροδόπολη και Γαλήνη, καθώς η φωτιά έκαιγε σε δάσος και αρκετά σπίτια παραδόθηκαν πολύ γρήγορα στις φλόγες, με τους βόρειους ανέμους να φτάνουν τα 70 χλμ. την ώρα.
Οσο η ώρα περνούσε οι εικόνες από τη Σταμάτα ήταν αποκαρδιωτικές, αφού οι φλόγες μαίνονταν ανεξέλεγκτες πάνω από το νεκροταφείο και το γήπεδο, με κατεύθυνση προς τον κύριο οικισμό και τον Διόνυσο. «Χρειαζόμαστε τώρα περισσότερα εναέρια μέσα για να μη φτάσει η φωτιά στον Διόνυσο», έκανε έκκληση (Mega) η δήμαρχος Διονύσου, Κατερίνα Μαϊχόσογλου, στις 7.30 το απόγευμα, λίγη ώρα πριν σταματήσουν οι ρίψεις από αέρος και ενώ η μάχη των επίγειων δυνάμεων γινόταν «πόρτα-πόρτα και δέντρο-δέντρο», όπως σχολίαζαν εθελοντές.
Στιγμές έντασης δημιουργήθηκαν όταν κάτοικοι φώναζαν ότι «πρώτα ήρθε η Αστυνομία και μετά η Πυροσβεστική» και κατήγγελλαν την πολιτεία για αδιαφορία.
Σε ολονύχτια επιφυλακή τέθηκε το Νοσοκομείο ΚΑΤ, όπου μεταφέρθηκε ένας άνδρας που βρισκόταν στο γήπεδο και λιποθύμησε. Παράλληλα, άνοιξαν οι χώροι του ΟΑΚΑ για να υποδεχτούν κατοίκους των πληγεισών περιοχών, όπως και παιδιά από εκκενωθείσες κατασκηνώσεις στον Διόνυσο.
Από το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη να ακολουθούν οι πολίτες πιστά τις οδηγίες που δίνονται μέσω του 112, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το υπόλοιπο καλοκαίρι: «Μπαίνουμε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου. Οι συνθήκες θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο. Είναι απαραίτητη η προσοχή όλων μας. Οποιαδήποτε απροσεξία μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή».
Κλιμάκια του ΚΚΕ βρέθηκαν στα μέτωπα των πυρκαγιών σε Σταμάτα και Κερατέα, προσπαθώντας να συμβάλουν στο έργο της πυρόσβεσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος.
Το θέμα πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ηδη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εβδομαδιαία ανασκόπηση που έκανε χθες μέσω facebook, επιστράτευσε το αφήγημα της κλιματικής κρίσης και της ασύμμετρης απειλής, σε μια προσπάθεια να προκαταβάλει αντιδράσεις για τις όποιες αστοχίες του κρατικού μηχανισμού. Χαρακτήρισε πολύ θετικό γεγονός τον καθαρισμό σχεδόν 500.000 οικοπέδων, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις τα χόρτα και τα σκουπίδια στοιβάζονται περιμετρικά των καθαρισμένων, πλέον, οικοπέδων, με τον κίνδυνο πυρκαγιάς να παραμένει υψηλός.
Παρανάλωμα έγινε εργοστάσιο στη Ριτσώνα
Πολύ επικίνδυνη ήταν η φωτιά που ξέσπασε στις 3.30 χθες το μεσημέρι σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στη Ριτσώνα. Πυκνοί μαύροι καπνοί κάλυψαν την ευρύτερη περιοχή καθώς καίγονταν εύφλεκτα υλικά. Πυροσβεστικές δυνάμεις παρατάχθηκαν κατά μήκος της παλαιάς εθνικής οδού Ριτσώνας - Χαλκίδας για να μην περάσουν οι φλόγες σε παρακείμενα εργοστάσια, ενώ εκδόθηκε μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους. Αλλεπάλληλες εκρήξεις σημειώνονταν στο εσωτερικό του εργοστασίου.
● Αργά το βράδυ έγινε γνωστό ότι αποφασίστηκε η εκκένωση της δομής προσφύγων της Ριτσώνας για προληπτικούς λόγους.
Το μεγάλο μέτωπο στην Πάρνηθα
Η πρώτη φωτιά που προκάλεσε κινητοποίηση της Πυροσβεστικής το Σαββατοκύριακο ξέσπασε γύρω στις 3 το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή Κατσιμίδι στην Πάρνηθα. Οι πάρα πολύ δυνατοί άνεμοι και οι γειτονικές δασώδεις εκτάσεις που είχαν σωθεί από τις φωτιές του 2021 σήμαναν κόκκινο συναγερμό. Εφτασαν να επιχειρούν περισσότεροι από 200 πυροσβέστες, με ενισχύσεις να καταφθάνουν από τη βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, ενώ τα εναέρια μέσα ήταν περισσότερα από 10, κυρίως ελικόπτερα καθώς τα canadair δεν μπορούσαν αρχικά να επιχειρήσουν εξαιτίας της έντασης των ανέμων. Εθελοντές, πυροσβέστες και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που ενίσχυσαν την προσπάθεια είπαν στην «Εφ.Συν.» ότι «ευτυχώς αποφύγαμε τα χειρότερα» αφού η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο μετά από περίπου τρεις ώρες χάρη στη γρήγορη κινητοποίηση (που ο Β. Κικίλιας χαρακτήρισε υποδειγματική) και τον εντοπισμό της με drones επιτήρησης αλλά και εξαιτίας της αλλαγής της κατεύθυνσης των ανέμων που οδήγησε το μεγάλο μέτωπο προς ήδη καμένες εκτάσεις, με αποτέλεσμα να κοπάσει.
Γαία πυρί μιχθήτω στη Σέριφο
Τραγική ήταν η εικόνα στη Σέριφο από την πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου στο νησί των Κυκλάδων και πήρε γρήγορα ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθώς δεν υπήρχαν παρά ελάχιστες πυροσβεστικές δυνάμεις. Οι μόλις τέσσερις πυροσβέστες του νησιού με ένα όχημα και κάποιες υδροφόρες του δήμου δεν μπόρεσαν να προλάβουν το πύρινο μέτωπο και οι ενισχύσεις σε εναέρια μέσα και πυροσβέστες από την Αττική και γειτονικά νησιά άργησαν να φτάσουν, με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις η φωτιά να φτάσει στη θάλασσα ή να μην έχει τι άλλο να κάψει στο πέρασμά της, καταστρέφοντας περιουσίες. Αυτή την πραγματικότητα επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, που δήλωσε (kathimerini.gr) ότι «η αλήθεια είναι πως η Σέριφος έχει μόνο ένα μικρό πυροσβεστικό όχημα και πολύ μικρή δύναμη. Τα εναέρια που έφταναν δεν μπορούσαν να κάνουν εύκολα ρίψεις λόγω των ισχυρών ανέμων». Οι ενισχύσεις άρχισαν να επιχειρούν εντατικά από τα μεσάνυχτα και μετά κι έτσι η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο τα ξημερώματα της Κυριακής, με όλους στο νησί να παραμένουν σε επιφυλακή. Ο δήμαρχος του νησιού, Κωνσταντίνος Ρεβίνθης, δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ότι ήταν «μια πολύ δύσκολη κατάσταση, η οποία προκάλεσε φθορές σε εξοχικές κατοικίες, ζημιές σε επιχειρήσεις και αποθήκες, ολοσχερή καταστροφή μιας ιχθυοκαλλιέργειας και προβλήματα σε δίκτυα ύδρευσης» και ευχαρίστησε πυροσβέστες, εθελοντές και πολίτες που έκαναν τεράστια προσπάθεια να σβήσει η φωτιά.
Τρεις συλλήψεις για εμπρησμούς
Τρία άτομα συνελήφθησαν το Σαββατοκύριακο για φωτιές που ξέσπασαν στη Σαλαμίνα, τη Ραφήνα και στον Πόρο. Ο υπαίτιος για τη φωτιά στη Ραφήνα συνελήφθη για δεύτερη φορά μέσα σε δεκαπέντε μέρες και αύριο θα απολογηθεί ενώπιον ανακριτή, ενώ του επιβλήθηκε πρόστιμο 8.500 ευρώ. Για την πυρκαγιά στην περιοχή Ρέστη Σαλαμίνας επιβλήθηκε στον συλληφθέντα πρόστιμο 1.500 ευρώ, ενώ ο συλληφθείς για τη φωτιά στο Ασκέλι Πόρου καλείται να πληρώσει 3.000 ευρώ για εκτέλεση θερμών εργασιών εν μέσω θέρους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας