Τα ελεύθερα οικόπεδα στη Θεσσαλονίκη χάνονται το ένα μετά το άλλο, την ίδια στιγμή που υποτίθεται ότι ο κεντρικός δήμος αναζητά χώρους για σχολική στέγη. Αυτή η αρνητική εξέλιξη μετρά δυστυχώς δεκαετίες και έχει κοινή συνισταμένη την απώλεια ελεύθερων χώρων για να χτίζονται εκκλησίες, ενώ οικόπεδα της Εκκλησίας το ένα μετά το άλλο μετατρέπονται σε πολυκατοικίες. Ούτε η παρούσα διοίκηση του δήμου εξαιρέθηκε από τον αδιατάρακτο κανόνα. Κι έχει ενδιαφέρον να μάθουμε τι ακριβώς θα ειπωθεί στην Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής, που πραγματοποιείται σήμερα στο Δημαρχιακό Μέγαρο και στην οποία τη μερίδα του λέοντος έχει το θέμα της σχολικής στέγης.
Εχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε ποιοι/ες δημοτικοί σύμβουλοι θα απευθύνουν συγκεκριμένα ερωτήματα στον δήμαρχο, όπως τέθηκαν από τους κατοίκους που αγωνίζονται να σώσουν το οικόπεδο στην παραλιακή λεωφόρο, γνωστό ως «μάρμαρα Μόσχου». Οχληρά προφανώς τα ερωτήματά τους, αλλά ευθύβολα: «1. Πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει ο δήμαρχος την εγνωσμένη (βλ. ΦΕΚ 199 Δ 30-03-2024) έλλειψη χώρων για ανέγερση σχολικής στέγης στην πόλη, 2. Προτίθεται ο δήμος να διεκδικήσει έμπρακτα τα, ελάχιστα πλέον, εναπομείναντα αδόμητα οικόπεδα/χώρους για ανέγερση βρεφονηπιακών σταθμών, νηπιαγωγείων και λοιπών σχολικών κτιρίων, αλλά και άλλων χώρων πρασίνου, παιδικής χαράς κ.λπ. που χρειάζεται η Θεσσαλονίκη, 3. Εμμένει ο δήμος στη συναίνεσή του να αφήσει να χαθεί δημόσια γη, εις βάρος των παιδιών και προς όφελος της Εκκλησίας, και κυρίως, 4. Γιατί ο δήμαρχος συναινεί να παραχωρηθεί στην Εκκλησία γη δημόσια για ανέγερση εκκλησίας (αντί να τη διεκδικήσει για κοινωφελείς ανάγκες) ενώ την ίδια στιγμή, μάλιστα, η Εκκλησία επανειλημμένως -τόσο στο παρελθόν σε προηγούμενες διοικήσεις όσο και πρόσφατα στον νυν δήμαρχο, κατά τα λεγόμενά του- αρνείται σθεναρά να παραχωρήσει τα δικά της εκκλησιαστικά οικόπεδα για ανέγερση σχολικών κτιρίων και για άλλους κοινωφελείς σκοπούς (χώρους πρασίνου, παιδικής χαράς κ.λπ.) που τόσο επιτακτικά χρειάζεται η Θεσσαλονίκη;».
Κι όλα αυτά ενώ είναι γνωστό πως η Εκκλησία προκηρύσσει διαγωνισμούς για οικονομική εκμετάλλευση των δικών της ακινήτων («Εφ.Συν.» 23.1.24 «Οικόπεδα για την αγία… τσέπη») και παράλληλα δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να ζητάει δημόσια γη για την ανέγερση εκκλησιών. Και ό,τι η Εκκλησία ζητά, ο δήμαρχος σπεύδει ασμένως να ικανοποιήσει, αν κρίνουμε από το τελευταίο αποκαρδιωτικό περιστατικό στην Τούμπα στο «Πάρκο για Ολους» (συμβολή των οδών Γρ. Λαμπράκη, Ολυμπίας και Παυσίλυπου), με τον δήμαρχο να δηλώνει (13.6.2024) ότι «με τους κατοίκους συζητήσαμε και για το θέμα της ανέγερσης του Ιερού Ναού της Αγίας Ευφροσύνης, της εκκλησίας του ιδρύματος του παλιού ορφανοτροφείου, που κατεδαφίστηκε για να δημιουργηθεί το πάρκο. Ενημέρωσα τους κατοίκους για την επιστολή που στείλαμε από κοινού με τον παναγιότατο μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεο, με την οποία ζητάμε από την αρμόδια υπουργό να δώσει την έγκριση για την ανέγερση του ναού. Διαβεβαίωσα τους συμπολίτες μας ότι πρόθεση της διοίκησής μας είναι να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη και τους κατοίκους, για να ικανοποιηθεί το αίτημα της τοπικής κοινωνίας».
Τα «σιδερένια χέρια»
Το τι συνέβη στο συγκεκριμένο οικόπεδο αμέτρητοι είναι, δυστυχώς, αυτοί που θέλουν να το ξεχάσουν («Εφ.Συν.» 28.7.16, «Τα “σιδερένια χέρια” της πόλης ξαναχτύπησαν»), το θέμα είναι ότι η Εκκλησία βγήκε από την υπόθεση με μερικά στρέμματα δημοτικής γης στη Θέρμη.
Εχει ενδιαφέρον επίσης ότι χθες ο δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης, απαντώντας σε ερώτηση των περιοίκων του οικοπέδου «μάρμαρα Μόσχου», σημειώνει ότι «Δεν έχω ουδεμία πρόθεση, αλλά κυρίως οποιαδήποτε σκέψη, σε χώρο χαρακτηρισμένο για χρήση σχολικής στέγης να συναινέσω, όπως χαρακτηριστικά αναφέρετε, στο να ανεγερθεί σε αυτόν εκκλησία αντί σχολείου. Αντίθετα ο συγκεκριμένος χώρος δεν ανήκει στον δήμο μας, αλλά στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και είναι χαρακτηρισμένος ως χώρος ανέγερσης σχολικής στέγης, και συγκεκριμένα νηπιαγωγείου, κι αυτό μόνο ισχύει για μας». Παράλληλα υπογραμμίζει ότι «όσον αφορά τη θέση της Εκκλησίας για απαλλοτριώσεις οικοπέδων, να γνωρίζετε ότι με επιστολές μου, αλλά και δηλώσεις μου στο Δημοτικό Συμβούλιο, διαφωνώ με την οικιστική εκμετάλλευση από την Εκκλησία χώρων πρασίνου ή και κοινόχρηστων χώρων».
Το θέμα ωστόσο είναι η επίκληση του δημάρχου ότι υπήρχε αίτημα κατοίκων για την εκκλησία!!! Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε αυτό… που δεν γνωρίζουμε. Πόσοι δηλαδή κάτοικοι ζητούν την εκκλησία, ώστε ο δήμαρχος κινήθηκε αστραπιαία καταθέτοντας αιτήματα στο αρμόδιο υπουργείο από κοινού με τη μητρόπολη. Διότι αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε είναι ότι για το οικόπεδο «μάρμαρα Μόσχου» υπάρχει αίτημα 850 κατοίκων, όπως υπάρχει αίτημα 1.300 κατοίκων να μη δοθεί άδεια για χτίσιμο 9ώροφης οικοδομής στον «Γαλαξία», όπως γνωρίζουμε τους 600 που υπέγραψαν για το οικόπεδο Ανω Τζουμαγιάς με Θεαγένους, επίσης στην Τούμπα. Πότε, από ποιους και πόσους «κατοίκους» κατατέθηκε το αίτημα για τον ναό στο οικόπεδο «Πάρκο για Ολους»;
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας