Αθήνα, 30°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
30°C
30.6° 27.4°
2 BF
50%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
28.8° 26.2°
1 BF
65%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
26°C
26.0° 24.3°
1 BF
67%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
1 BF
82%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
24°C
25.2° 23.9°
0 BF
78%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
26°C
27.3° 25.9°
2 BF
60%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
22.3° 20.4°
2 BF
68%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
24°C
23.8° 23.8°
1 BF
54%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
24°C
26.6° 23.8°
2 BF
69%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
28°C
28.8° 25.7°
2 BF
49%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
29°C
29.4° 28.8°
0 BF
41%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
26°C
25.7° 25.7°
3 BF
80%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
26°C
26.1° 26.1°
1 BF
72%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
26°C
26.3° 25.7°
1 BF
64%
Λαμία
Αίθριος καιρός
28°C
29.0° 28.3°
1 BF
58%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
27°C
26.8° 24.3°
3 BF
75%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
26°C
30.4° 26.1°
2 BF
61%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
21°C
21.3° 21.3°
1 BF
83%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
28°C
28.1° 26.7°
2 BF
58%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
19°C
19.5° 19.5°
1 BF
67%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
limani
φωτογραφία αρχείου | Eurokinissi

Σοβαρές καταγγελίες των εργατών για τη φωτιά στον Μώλο Δραπετσώνας

Στο πλοίο έχει διαπιστωθεί το προηγούμενο διάστημα «σωρεία παραβάσεων των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας» καταγγέλλουν οι Εργαζόμενοι.

Με αφορμή την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το πρωί της Παρασκευής στο πλοίο "Θαλασσίτης" στο νέο Μώλο Δραπετσώνας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής και Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδος και το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση-καταγγελία:

«Σήμερα Παρασκευή 21/6/2024, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο πλοίο ΘΑΛΑΣΣΙΤΗΣ στο νέο Μώλο Δραπετσώνας , της πλοιοκτήτριας Εταιρείας AINAFTIS, όπου εκτελούνταν εργασίες από το συνεργείο ARCO (Αθανασόπουλος). Στο πλοίο υπήρχε ελλιπής παρουσία πληρώματος (τρία μόλις άτομα) σύμφωνα με καταγγελίες συναδέλφων που εργάζονταν στο Πλοίο  και επίσης δεν υπήρχε προσωπικό πυρασφάλειας, με αποτέλεσμα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του επισκευαστικού συνεργείου να παίζουν το ρόλο της πυρασφάλειας τις πρώτες κρίσιμες στιγμές και στην συνέχεια με δική τους πρωτοβουλία  να κινητοποιηθούν εκκενώνοντας το πλοίο.

Η πυρκαγιά κατασβέστηκε από την Πυροσβεστική με τη συνδρομή και ρυμουλκών, επίσης εκκενώθηκαν και τα διπλανά πλοία για τον φόβο πιθανής έκρηξης , καθώς εκτελούνται εκτεταμένες θερμές εργασίες .

Στο πιο πάνω Πλοίο έχει διαπιστωθεί το προηγούμενο διάστημα σωρεία παραβάσεων των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας από τη Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας Κερατσινίου – Δραπετσώνας, χωρίς όμως να υπάρξει καμία συμμόρφωση στις υποδείξεις της Επιτροπής.

Καταγγέλλουμε τη μη ύπαρξη προσωπικού πυρασφάλειας σε πλοίο όπου εκτελούνται εκτεταμένες θερμές εργασίες , όπου σε συνδυασμό με τις πολύ ψηλές θερμοκρασίες εύκολα μπορεί να διαμορφωθούν επικίνδυνες συνθήκες για την ίδια τη ζωή των εργαζομένων .

Απαιτούμε:

  1. Να διερευνηθούν τα αίτια για την πυρκαγιά , να αποδοθούν  οι ευθύνες στην Πλοιοκτήτρια Εταιρεία και στο επισκευαστικό συνεργείο.
  2. Επαναλειτουργία του Πυροσβεστικού Σταθμού στο Νέο Μώλο Δραπετσώνας για την άμεση αντιμετώπιση τέτοιων σοβαρών περιστατικών.
  3. Επαναλειτουργία του Πυροσβεστικού Σταθμού στην Επισκευαστική Βάση Περάματος .
  4. Πρόσληψη ενός  εργαζόμενου πυρασφάλειας (να έχει τελειώσει σωστικά) ανά είκοσι πέντε  εργαζόμενους, αίτημα το οποίο διατυπώνουμε εδώ και 15 χρόνια και η ζωή αποδεικνύει ότι είναι πάντα επίκαιρο και αναγκαίο»

Ανακοίνωση των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ για τη φωτιά

«Φωτιά εκδηλώθηκε, κατά την διάρκεια επισκευαστικών εργασιών, που πραγματοποιούνταν στο RO/RO πλοίο «ΘΑΛΑΣΣΙΤΗΣ», της ναυτιλιακής εταιρείας ΑΕΙΝΑΥΤΗΣ, στο Νέο Μώλο Δραπετσώνας, σήμερα το πρωί,  21 Ιούνη. Για την κατάσβεση της επιχείρησαν ρυμουλκά σκάφη, 3 πυροσβεστικά οχήματα και 9 πυροσβέστες.

Από την πρώτη στιγμή  τα ναυτεργατικά σωμάτια ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ  και το Συνδικάτο Μετάλλου βρέθηκαν στον τόπο του συμβάντος, δίπλα στους συναδέλφους.
Για άλλη μία φορά από τύχη δεν υπήρξε σοβαρός τραυματισμός εργαζόμενου. Σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζόμενων υπήρχαν μόλις τρεις ναυτεργάτες που εργάζονταν στο πλοίο, δεν υπήρχε υπεύθυνος για την πυρασφάλεια του πλοίου, ούτε και το απαιτούμενο πλήρωμα, για να λειτουργήσει τα μέσα πυρόσβεσης.

Οι εργαζόμενοι του επισκευαστικού συνεργείου έπαιξαν ρόλο πυροσβέστη, μετά την εκδήλωση της φωτιάς και με δική τους πρωτοβουλία εκκενώθηκε το πλοίο, όπως και τα παρακείμενα πλοία για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πιθανής έκρηξης, γιατί εκτελούνταν εκτεταμένες θερμές εργασίες.

Προκύπτουν σοβαρές ευθύνες, που πρέπει άμεσα να απαντηθούν από τα υπουργεία ναυτιλίας και εργασίας, για τα μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής, στους χώρους εργασίας που πραγματοποιούνται επισκευαστικές εργασίες στα πλοία.

Το νομοθετικό πλαίσιο, που δίνει το δικαίωμα στις εφοπλιστικές εταιρείες, να μην ανοίγουν ναυτολόγιο και να επανδρώνουν κατά το δοκούν τα πλοία τους με «λίστες», δίνει αέρα στα πανιά της εργοδοτικής ασυδοσίας και εκμετάλλευσης, μετατρέποντας τους χώρους δουλειάς σε παγίδες ατυχημάτων για τους εργαζόμενους. Παράλληλα, τα ελλιπή μετρά προστασίας, όταν εκτελούνται επισκευαστικές εργασίες, υπονομεύουν  τα μετρά υγιεινής και ασφάλειας των ναυτεργατών  και των εργαζόμενων στα επισκευαστικά συνεργεία.

Απαιτούμε την πλήρη διερεύνηση των αιτιών του συμβάντος και την ενημέρωσή μας, την απόδοση ευθυνών στους αρμόδιους, την ενίσχυση των απαραίτητων ελεγκτικών μηχανισμών, τη συνεχή επίβλεψη των εργασιών από τεχνικό ασφαλείας και την επαναλειτουργία των πυροσβεστικών σταθμών Δραπετσώνας και περάματος για την άμεση αντιμετώπιση τέτοιων σοβαρών περιστατικών»

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Σοβαρές καταγγελίες των εργατών για τη φωτιά στον Μώλο Δραπετσώνας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας