Αθήνα, 32°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
32°C
32.2° 31.6°
3 BF
63%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
30°C
30.8° 29.9°
2 BF
60%
Πάτρα
Σποραδικές νεφώσεις
30°C
32.0° 30.5°
4 BF
59%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
30°C
29.9° 29.9°
1 BF
42%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
30.7° 28.9°
3 BF
54%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
30°C
30.1° 30.1°
3 BF
53%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
29°C
29.4° 29.4°
2 BF
28%
Αγρίνιο
Σποραδικές νεφώσεις
29°C
29.1° 29.1°
2 BF
47%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
30°C
31.4° 28.2°
2 BF
60%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
33°C
32.7° 31.9°
2 BF
46%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
30°C
30.5° 29.8°
5 BF
51%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
30.7° 27.9°
2 BF
58%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
32°C
31.9° 31.9°
2 BF
48%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
32°C
31.9° 30.7°
3 BF
37%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
29°C
29.5° 28.8°
2 BF
60%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
29°C
29.3° 28.8°
5 BF
77%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
32°C
32.7° 31.8°
3 BF
37%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
29.3° 29.3°
0 BF
66%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
31°C
32.7° 30.8°
4 BF
65%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
29°C
28.9° 28.9°
2 BF
32%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
europe

Europe Talks: Χιλιάδες Ευρωπαίοι αντάλλαξαν απόψεις ενόψει Ευρωεκλογών

Τρεις Έλληνες που πήραν μέρος μιλούν για την εμπειρία τους στην efsyn.gr.

Περισσότεροι από 5.000 πολίτες από 39 χώρες σε όλη την Ευρώπη έλαβαν φέτος μέρος στο Europe Talks, τη μεγάλη διαδικτυακή πλατφόρμα διαλόγου που φέρνει κοντά ανθρώπους που συχνά μοιράζονται εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για ζητήματα που μας αφορούν όλους. Από θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το μεταναστευτικό, που ειδικά για χώρες του ευρωπαϊκού Νότου είναι πιο φλέγον, μέχρι το πόσο έχει βελτιώσει τις ζωές μας το κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι και φυσικά ο πόλεμος και το αν η Ουκρανία έχει θέση στην Ε.Ε.

Από την Ελλάδα συμμετείχαν περίπου 500 αναγνώστες της Εφ.Συν., εκ των οποίων όμως λίγο πάνω από 330 ολοκλήρωσαν τη συμμετοχή τους επιτυχώς και σε αυτούς δόθηκε η δυνατότητα να συνομιλήσουν με κάποιον άνθρωπο που ζει σε άλλη χώρα και να ανταλλάξουν απόψεις λίγο πριν από τις Ευρωεκλογές πάνω στα καίρια ζητήματα που έθιξε το ερωτηματολόγιο που για δύο μήνες φιλοξενούσαν τα περισσότερα άρθρα που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα μας, efsyn.gr.

Κάποιοι για πρώτη φορά, άλλη για δεύτερη ή τρίτη, έγιναν μέρος αυτής της μεγάλης ευρωπαϊκής προσπάθειας να έρθουν κοντά οι πολίτες της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Η Ευανθία Μαλλιούση και ο Νίκος Χήναρης, που πήραν μέρος στο Europe Talks

Ανάμεσά τους η Ευανθία Μαλλιούση, πολιτικός μηχανικός. που φέτος πήρε μέρος στο Europe Talks για δεύτερη φορά και είχε την δυνατότητα να μιλήσει με ένα άτομο από την Αυστρία.

«Είναι μια πολύ καλή εμπειρία γιατί επικοινωνείς με ανθρώπους που δεν γνωρίζεις αλλά συμφωνείς και διαφωνείς σε πολλά σημεία, ανταλάσσεις απόψεις, ακούς και μαθαίνεις πράγματα» λέει στην efsyn.gr, εξηγώντας ότι η συζήτηση δεν κινήθηκε μόνο στο ερωτηματολόγιο και ήταν «εξαιρετικά ενδιαφέρουσα».

Επιπλέον, παρατήρησε πως τελικά «δεν ήταν τόσο αντίθετες» οι θέσεις τους, αν και θεωρητικά ο αλγόριθμος του Europe Talks προτείνει ως ιδανικούς συνομιλητές άτομα που έχουν απαντήσει αρκετά διαφορετικά στα ερωτήματα.

«Για παράδειγμα στο θέμα του ευρωπαϊκού στρατού ή της Ουκρανίας συμφωνούσαμε, ενώ για την απαγόρευση των εσωτερικών πτήσεων διαφωνούσαμε». Κι αυτό, πρόσθεσε, έχει να κάνει με παραμέτρους όπως το ότι στην Αυστρία ή στη Γερμανία ο κόσμος μετακινείται πολύ με τα τρένα, ενώ στην Ελλάδα, που είναι μια χώρα με πολλά νησιά, έχουμε διαφορετική αντιμετώπιση.

Από την άλλη, συνεχίζει, διαφωνήσαμε στο μεταναστευτικό, καθώς εμείς είμαστε χώρα πρώτης υποδοχής και βλέπουμε τον πόνο, τον κόσμο που συσσωρεύεται αλλά και ότι σαν χώρα δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε αυτό, ενώ οι Βορειοευρωπαίοι έχουν άλλη άποψη». Επίσης, «βλέπεις και διαφορετική αντίληψη στον τρόπο ζωής». «Αντιμετωπίζουν τα ζητήματα πιο ορθολογικά νομίζω, ενώ εμείς οι νότιοι είμαστε πιο συναισθηματικοί».

«Οι Αυστριακοί είναι ικανοποιημένοι κατά μια έννοια, εγώ του αντιπαρέθεσα πως με τα μνημόνια μας έχει κάνει κακό», αναφέρει ακόμα για την μεταξύ τους συζήτηση, καθώς και ότι συμφώνησαν πως πρέπει να αλλάξει η Ε.Ε., ώστε να επιδεικνύει περισσότερη αλληγεγγύη προς τα κράτη μέλη, να δείχνει περρισσότερη συνοχή και να μην επιβάλλονται τα δυνατά κράτη στα πιο αδύναμα.

Ειδικά για τους δύο πολέμους σε εξέλιξη, στην Ουκρανία και στη Γάζα, η κ. Μαλλιούση αναφέρει πως συμφώνησαν ότι «δεν μπορείς να κρατάς δύο μέτρα και δύο σταθμά», πως «στη Γάζα συντελείται γενοκτονία και αυτό πρέπει να σταματήσει» και για την Ουκρανία ότι «δεν πρέπει να στέλνουμε εξοπλισμούς».

Θετικά αποτιμά την εμπειρία του και ο Νίκος Χήναρης, γραφίστας στο επάγγελμα, που φέτος συμμετείχε για πρώτη φορά στο Europe Talks. Συνομιλήτριά του ήταν μια νεαρή γυναίκα από την Ιταλία. «Αρχικά οι στάσεις μας ήταν διαφορετικές αλλά η Ιζαμπέλα δεν είχε πολύ παγιωμένες θέσεις και καθώς συζητούσαμε καταλήξαμε να συμφωνούμε σε κάποια πράγματα». 

Ένα απ' αυτά ήταν το μεταναστευτικό. «Η δική μου απάντηση ήταν κατά, αλλά για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται αυτή τη στιγμή η διαχείριση του θέματος, όπου η Ελλάδα δέχεται μεγαλύτερο βάρος και η Ευρώπη κρύβεται πίσω από χώρες. Ακόμα και εντός της Ελλάδας ο τρόπος που γίνεται η διαχείριση δεν είναι συντονισμένος. Πρέπει να διαμοιραστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες, να μην γκετοποιηθούν, να τους βοηθήσουν να βρουν δουλειές και όχι απλά να έχουμε ανθρώπους σε ένα καμπ, να τους δίνουμε φαγητό και να θεωρούμε ότι το πρόβλημα λύθηκε». 

Ο Νίκος και η Ιζαμπέλα δεν βλέπουν και οι δύο θετικό πρόσημο στο πόσο έχει βοηθήσει η Ε.Ε. τις χώρες τους. Ειδικά ο κ. Χήναρης ήταν αρνητικά φορτισμένος με το πώς αντιμετωπίστηκε η Ελλάδα μετά την επιβολή των μνημονίων. «Έχουμε ξεπουλήσει τηλεπικοινωνίες, τρένα, αεροπλάνα, λιμάνια και είδαμε με τι καταστροφικά αποτελέσματα για το καθένα απ’ αυτά».

Διαφορετικά ωστόσο αντιμετωπίζουν και το ζήτημα της διεύρυνσης και συγκεκριμένα της ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε., μια συζήτηση που ξεκίνησε μετά την εισβολή της Ρωσίας. «Θεωρώ ότι αν μια χώρα δεν μπει στη δική μας σφαίρα επιρροής, θα μπει σε κάποια αντίθετη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να γίνει η Ένωση μπάτε σκύλοι αλέστε, χωρίς να πληροί κριτήρια όπως ανθρωπιστικές προδιαγραφές», λέει σχετικά ο Ν. Χήναρης.

Παράλληλα, σχετικά με το ερώτημα αν πρέπει να υπάρχει ευρωπαϊκός στρατός αναφέρει πως η άποψή του είναι ότι «δεν γίνεται μια ολόκληρη ήπειρος και μια Ένωση να εξαρτάται από την Αμερική για την άμυνά της και απ’ τη Ρωσία για την ενέργεια της», αλλά «θα έπρεπε εδώ και χρόνια να έχει φροντίσει η Ευρώπη να είναι αυτόνομη».

Για τρίτη φορά πήρε μέρος στο Europe Talks ο Βασίλης Ρίζος, ένας απ' τους αναγνώστες που είχαν μεταβεί στις Βρυξέλλες το 2019 για την πρώτη διοργάνωση. Λίγες μέρες αφότου έκλεισε η πλατφόρμα ωστόσο δεν είχε καταφέρει να συντονιστεί με τον συνομιλητή που του έτυχε, ένα καθηγητή Οικονομικών από την Αυστρία. Όμως οι δυο τους έδωσαν υπόσχεση ότι με την πρώτη ευκαιρία θα κάνουν αυτή τη συζήτηση για την Ευρώπη, αυτά που μας ενώνουν και αυτά που μας χωρίζουν σαν Ευρωπαίους πολίτες.

«Το Europe Talks είναι κάτι χρήσιμο και μια καλή διαδραστική εμπειρία γιατί δίνεται η ευκαιρία σε ανθρώπους να ασχοληθούν πανευρωπαϊκά με διάφορα ζητήματα και να δουν πως βλέπουν οι άλλοι την Ευρώπη», σχολιάζει στην efsyn.gr ο κ. Ρίζος. Ο ίδιος ενδιαφέρεται για τα ευρωπαϊκά καθώς όπως λέει «θεωρώ την Ευρώπη σπίτι μου, ενώ οι περισσότεροι Έλληνες δεν το βλέπουν έτσι». Θέματα όπως τα Τέμπη και οι υποκλοπές «αν δεν υπήρχε η Ευρώπη θα είχαν θαφτεί», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η efsyn.gr ήταν το μοναδικό μέσο στην Ελλάδα που συμμετείχε στην καμπάνια Europe Talks, μαζί με έντεκα μεγάλα ΜΜΕ από άλλες χώρες. Η ZEIT ONLINE είναι η βασική διοργανώτρια, ενώ στο project συμμετείχαν φέτος η Daily Mirror από τη Μεγάλη Βρετανία, η Der Standard από Αυστρία, η Εφημερίδα των Συντακτών από την Ελλάδα, το Euractiv από το Βέλγιο, η Gazeta Wyborcza από την Πολωνία, η Il Fatto Quotidiano από την Ιταλία, το LRT από τη Λιθουανία, το N1 από τη Σερβία, το PressOne από τη Ρουμανία και το SME από τη Σλοβακία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Europe Talks: Χιλιάδες Ευρωπαίοι αντάλλαξαν απόψεις ενόψει Ευρωεκλογών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας