Αθήνα, 36°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
36°C
37.4° 34.8°
4 BF
25%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
37°C
37.5° 35.5°
3 BF
32%
Πάτρα
Σποραδικές νεφώσεις
35°C
34.9° 34.0°
1 BF
54%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
27°C
26.9° 26.9°
2 BF
69%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
38°C
37.9° 37.9°
5 BF
22%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
39°C
39.3° 34.6°
3 BF
26%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
35°C
35.6° 35.4°
2 BF
15%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
36°C
36.3° 36.3°
1 BF
33%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
32°C
32.2° 31.8°
5 BF
45%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
34°C
33.9° 32.9°
4 BF
41%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
31°C
31.4° 28.8°
5 BF
45%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
32°C
32.9° 31.7°
2 BF
55%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
33°C
32.9° 32.9°
4 BF
52%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
38°C
37.9° 35.1°
4 BF
19%
Λαμία
Αίθριος καιρός
36°C
36.0° 34.5°
4 BF
29%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
30.4° 29.8°
3 BF
73%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
36°C
37.0° 35.3°
4 BF
13%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
34°C
33.8° 33.3°
3 BF
43%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
35°C
36.7° 35.3°
4 BF
31%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
35°C
34.6° 34.6°
1 BF
20%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024
sofia zaxaraki
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Τι έχει να πει, άραγε, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, για τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών που εποπτεύει στην περίπτωση του Αγγελου; | EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Κόβουν τα φτερά σε έναν Αγγελο...

Μια ιστορία γραφειοκρατικής τρέλας με ένα 16χρονο παιδί που έχασε πέρυσι τους γονείς του. ● Πώς η προσπάθεια αναδοχής του από την οικογένεια της μεγαλύτερης αδελφής του έχει κολλήσει επί έναν χρόνο στα γρανάζια της Δικαιοσύνης, του Κέντρου Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας και του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Δεν υπάρχουν Αγγελοι, σου λέω, για το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας! Ενα ορφανό 16χρονο αγόρι στη Θεσσαλονίκη εδώ κι έναν χρόνο αλέθεται στα γρανάζια της κρατικής μηχανής που αρνείται πεισματικά και αναίτια να δώσει λύση στο πρόβλημα της αναδοχής του.

Ο Αγγελος Μ. μέχρι πέρυσι ήταν ένα παιδί σαν όλα τ' άλλα και ζούσε ευτυχισμένος με τη μητέρα και τον πατέρα του, ώσπου η μοίρα τού χτύπησε την πόρτα με τον χειρότερο τρόπο. Το 2023 είχε την τρομακτική ατυχία να χάσει τους γονείς του από παθολογικά αίτια μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα! Ο κόσμος έφυγε κάτω από τα πόδια του. Σχεδόν...

Βλέπετε, μέσα σε όλο αυτό το δράμα υπήρχε λίγο φως: η μεγαλύτερη ετεροθαλής αδελφή του, Ελένη (από τον πρώτο γάμο της μητέρας του), που είναι παντρεμένη και μητέρα δύο ανήλικων παιδιών. Η κοπέλα με τον σύζυγό της, παρά τις δυσκολίες, αποφάσισαν αμέσως να στηρίξουν τον Αγγελο. Μαζί τους υποστηρικτικά και η οικογένεια του συζύγου τής Ελένης, ο πεθερός της οποίας (αξίζει να πούμε) ήταν επιθεωρητής του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας - σήμερα συνταξιούχος. Πρόκειται, δηλαδή, για έναν άνθρωπο που γνωρίζει εξειδικευμένα τόσο τη νομιμότητα όσο και τα τεχνοκρατικά ζητήματα τέτοιων διαδικασιών. Και όμως, ακόμη και αυτόν οι μανδαρίνοι του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας τον αγνόησαν!

Ο Γολγοθάς

Ας δούμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Καθώς ο 15χρονος τότε Αγγελος είχε ορφανέψει κι από τους δύο γονείς, η ετεροθαλής αδελφή του ζήτησε από την Εισαγγελία Ανηλίκων Θεσσαλονίκης την αναδοχή του για να μην καταλήξει το παιδί σε κάποιο ίδρυμα. Η εισαγγελέας τούς είπε ότι νομικά ορθό είναι να οριστεί πρώτα επίτροπος και στη συνέχεια να προχωρήσει η διαδικασία της συγγενικής αναδοχής. Παρέπεμψε, δε, στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας (ΚΚΠΚΜ) ως φορέα εποπτείας της αναδοχής για τις περαιτέρω διαδικασίες.

Και κάπου εδώ αρχίζει ο Γολγοθάς του Αγγελου, της αδελφής του και της οικογένειας που προσπαθεί να τον στηρίξει. Βλέπετε, η κοινωνική λειτουργός του ΚΚΠΚΜ τονίζει στην Ελένη ότι δεν χρειάζεται να οριστεί επίτροπος κάποιο τρίτο πρόσωπο, διότι ο επίτροπος μπορεί να είναι το ίδιο πρόσωπο με τον ανάδοχο. Στις επιφυλάξεις που διατύπωσε ο πεθερός της, λόγω της εμπειρίας του, η απάντηση ήταν πως υπάρχουν άλλες τέτοιες περιπτώσεις χωρίς να έχει δημιουργηθεί ποτέ κανένα πρόβλημα!

Αφού λοιπόν έγιναν όλες οι διαδικασίες και συγκεντρώθηκαν όλα τα απαιτούμενα πιστοποιητικά, υποβλήθηκε η αίτηση αναδοχής της Ελένης για τον Αγγελο και παράλληλα η Εισαγγελία Ανηλίκων την όρισε προσωρινό επίτροπο, ώσπου να κριθεί οριστικά η επιτροπεία από δικαστήριο, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Εν τω μεταξύ, ο χρόνος περνάει και η αναδοχή δεν προχωράει από το ΚΚΠΚΜ. Σε ερωτήσεις που τους γίνονται από την οικογένεια απαντούν ότι πρέπει πρώτα να βγει η οριστική απόφαση επιτροπείας, αν και αυτό τίθεται υπό αμφισβήτηση διότι υπάρχουν περιπτώσεις που η αναδοχή δόθηκε και με προσωρινή επιτροπεία. Εν πάση περιπτώσει, τον Νοέμβριο του 2023 η Ελένη δέχεται ένα τηλεφώνημα από το ΚΚΠΚΜ με το οποίο την ενημερώνουν ότι «ο νόμος άλλαξε και δεν μπορεί πλέον ο επίτροπος να είναι και ανάδοχος»! Σύμφωνα με τον πεθερό της, όμως, έμπειρο επιθεωρητή -όπως είπαμε- της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, «κανένας νόμος δεν άλλαξε, αλλά αυτοί οι ίδιοι μάς οδήγησαν σε αδιέξοδο με την άγνοιά τους και την επιμονή τους να οριστεί η αδελφή του παιδιού και επίτροπος και ανάδοχος ταυτόχρονα»...

Ευτυχώς, η εισαγγελέας Ανηλίκων είχε ευήκοα ώτα και αμέσως αντιλήφθηκε το πρόβλημα. Καθώς η δικαστική απόφαση επιτροπείας δεν είχε βγει ακόμη, πρότεινε να οριστεί επίτροπος κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας, όπως κι έγινε, ενώ ο σύζυγος της Ελένης υπέβαλε νέα αίτηση προκειμένου να κηρυχθεί εκείνος ανάδοχος του Αγγελου.

Και πάλι, όμως, ο καιρός κυλούσε και με διάφορες δικαιολογίες η αναδοχή δεν προχωρούσε! Στις 20 του περασμένου Ιανουαρίου ο πρώην επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης-πεθερός της Ελένης έστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα στην προϊστάμενη αρχή του ΚΚΠΚΜ, το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας δηλαδή, παρακαλώντας να δώσουν λύση. «Απάντηση δεν πήρα ποτέ», λέει, «κι επικοινώνησα τηλεφωνικά μαζί τους, οπότε με διαβεβαίωσαν ότι θα δοθεί λύση γιατί πρόκειται για εξαιρετική περίπτωση και δόθηκαν σχετικές οδηγίες στο ΚΚΠΚΜ».

Ακολούθησαν δύο ηλεκτρονικά μηνύματα ότι η διαδικασία προχωρά. Εκτοτε έχουν περάσει τέσσερις μήνες και η υπόθεση δεν εισάγεται στο Δ.Σ. του ΚΚΠΚΜ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Κέντρο ζητά από το υπουργείο έγγραφο προκειμένου να προχωρήσει, αλλά το υπουργείο αρνείται διότι κατά τη γνώμη τους δεν αρμόζει επίτροπος και ανάδοχος να συνοικούν, δηλαδή να μένουν στο ίδιο σπίτι η ετεροθαλής αδελφή του Αγγελου, Ελένη, που έχει οριστεί επίτροπος, και... ο σύζυγός της, που έχει αιτηθεί την αναδοχή γιατί αλλιώς δεν γινόταν!

Το επίμαχο έγγραφο που δημιουργεί το κώλυμα είναι το υπ' αρ. 100182/15.11.2023 του τμήματος Αναδοχής και Υιοθεσίας του υπουργείου που, αφού λαμβάνει υπόψη τα άρθρα 1589 και 1655 του Αστικού Κώδικα, καταλήγει ότι «η ανάθεση άσκησης της γονικής μέριμνας ή της επιτροπείας ενός ανηλίκου σε τρίτον δεν συνιστά αναδοχή».

Αυθαίρετη ερμηνεία

Για όσους γνωρίζουν ελάχιστα ελληνικά, είναι σαφές ότι η λέξη «συνιστά» εμπεριέχει και την έννοια του αυτοδίκαιου. Σαφώς η επιτροπεία δεν συνιστά αναδοχή. Θα έλεγε κανείς, λοιπόν, ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια διασταλτική και αυθαίρετη ερμηνεία του Αστικού Κώδικα εκ μέρους του υπουργείου, ενώ αναμφίβολα ευθύνη φέρει το ΚΚΠΚΜ που καθοδήγησε τους ανθρώπους σε μια λανθασμένη διαδικασία. Αλλά και πέραν αυτών, σε ποιο άρθρο ποιου νόμου προβλέπεται ρητώς ότι επίτροπος και ανάδοχος απαγορεύεται να συγκατοικούν;

Ο 16χρονος Αγγελος, ένα παιδί ορφανό που προσπαθεί να βρει στήριξη και να ορθοποδήσει από τα τραγικά πλήγματα της μοίρας, αλέθεται από τη γραφειοκρατία και την ευθυνοφοβία των κρατικών υπηρεσιών. Εναν χρόνο τώρα!

Το παιδί στερείται αστυνομική ταυτότητα. Στερείται ασφάλιση γιατί για να ασφαλιστεί πρέπει πρώτα να ενταχθεί σε ανάδοχη οικογένεια. Στερείται μόνιμη επίσημη κατοικία κι επισήμως ουδείς γνωρίζει πού διαμένει, αφού δεν ζουν οι βιολογικοί του γονείς και η αναδοχή του δεν ανατίθεται στην οικογένεια που τον φροντίζει. Στερείται επιπλέον και την ελάχιστη οικονομική βοήθεια που προβλέπεται από τον νόμο για τα παιδιά με διαδικασία αναδοχής.

Κι όλα αυτά σε μια χώρα της οποίας η κυβέρνηση προβάλλει ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία των παιδιών, την αποασυλοποίηση και τη συνοχή της οικογένειας...

● Για την Ιστορία θα πρέπει να αναφέρουμε ότι με την υπόθεση ασχολείται ήδη ο Συνήγορος του Πολίτη, χωρίς ακόμη να έχει προκύψει κάποια σχετική έκθεση.

● Τα ονόματα και τα πλήρη στοιχεία των εμπλεκόμενων προσώπων είναι στη διάθεση της εφημερίδας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Κόβουν τα φτερά σε έναν Αγγελο...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας