Αθήνα, 32°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
32°C
33.5° 31.3°
3 BF
45%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
33°C
34.3° 30.7°
2 BF
47%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
34°C
33.8° 33.0°
3 BF
41%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
28.9° 28.9°
1 BF
51%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
30°C
33.0° 29.9°
3 BF
58%
Βέροια
Αίθριος καιρός
31°C
32.0° 27.9°
0 BF
51%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
28°C
28.4° 27.3°
0 BF
37%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
34°C
34.1° 34.1°
1 BF
29%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
30°C
32.7° 29.8°
4 BF
66%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
30°C
30.1° 29.9°
4 BF
51%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
29.4° 27.8°
5 BF
58%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
30.7° 29.6°
2 BF
58%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
30°C
29.9° 29.9°
0 BF
70%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
33.5° 30.9°
0 BF
48%
Λαμία
Αίθριος καιρός
31°C
31.6° 30.6°
2 BF
49%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
30°C
29.9° 29.8°
4 BF
56%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
33°C
33.8° 31.2°
2 BF
35%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
32°C
31.6° 31.3°
2 BF
42%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
29°C
29.7° 28.6°
3 BF
67%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
30°C
30.0° 30.0°
2 BF
35%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024
Ξένοι εργάτες σε θερμοκήπιο
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ξένοι εργάτες σε θερμοκήπιο

«Φάμπρικα» στις πρεσβείες με τους ξένους εργάτες γης

Σοβαρές καταγγελίες από φορείς της Ιεράπετρας που βλέπουν να απορρίπτονται σωρηδόν οι αιτήσεις για προσέλκυση προσωπικού από τρίτες χώρες, την ώρα που πληρώνουν χιλιάδες ευρώ για παράβολα και δικηγόρους ● Αιχμές ακόμη και για χρηματισμό υπαλλήλων

Την παντελώς αποτυχημένη πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα της μετάκλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες, με σοβαρές συνέπειες κυρίως στον αγροτικό τομέα, επισημαίνουν φορείς της Κρήτης, αφήνοντας αιχμές ακόμα και για την ύπαρξη κυκλωμάτων, μέχρι και για χρηματισμό υπαλλήλων των πρεσβειών μας, που δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την ήδη τεταμένη κατάσταση.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ιεράπετρας όπου σε πρόσφατη επίσκεψη του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Κελέτση, λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές, ακούστηκαν βαριές κουβέντες από τους αγανακτισμένους εκπροσώπους τοπικών φορέων. «Ξοδέψαμε πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ σε παράβολα και σε δικηγόρους και δεν έχουμε καταφέρει να φέρουμε περισσότερους από 60 με 70 εργάτες γης στην Ιεράπετρα, ενώ χρειαζόμαστε χιλιάδες - με κάποιον μαγικό τρόπο οι αιτήσεις απορρίπτονται από τους αρμόδιους υπαλλήλους των ελληνικών πρεσβειών και τα χρήματα που έχουμε ξοδέψει σε παράβολα και δικηγόρους δεν μας επιστρέφονται», ανέφεραν στον υφυπουργό οι εκπρόσωποι του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας.

Κυκλώματα

Ο γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, Μιχάλης Βιαννιτάκης | Ο δημοτικός σύμβουλος Ιεράπετρας, Αργύρης Πανταζής

Ακόμα πιο αιχμηρός ήταν ο δημοτικός σύμβουλος αλλά και μέλος της Επιτροπής Ανάπτυξης του Πρωτογενούς Τομέα της ΚΕΔΕ, Αργύρης Πανταζής, ο οποίος έφτασε να ζητήσει από την κυβέρνηση να ελέγξει τα «πόθεν έσχες» των υπαλλήλων των πρεσβειών μας, κάνοντας λόγο ευθέως για χρηματισμό τους: «Υπάρχει κόσμος που παίρνει χρήματα. Που χρηματίζεται… Αν δεν τον προσκυνήσεις και αν δεν τον πληρώσεις, δεν θα προχωρήσει η αίτησή σου για μετακλητό εργάτη γης», είπε στον υπουργό ο κ. Πανταζής.

Ο ίδιος μιλώντας στην «Εφ.Συν.» εξηγεί πως υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές που έχουν έρθει σε γνώση των φορέων της Ιεράπετρας, καλώντας τις αρμόδιες αρχές να ελέγξουν την κατάσταση. «Δεν είναι δυνατόν να γίνονται αιτήσεις με όλα τα απαραίτητα έγγραφα, να αναλαμβάνει κάθε υπάλληλος μια τεράστια στοίβα αιτήσεων και να τις απορρίπτει σωρηδόν και χωρίς λόγο. Ας δουν οι αρμόδιες αρχές πώς ακριβώς λειτουργεί το συγκεκριμένο σύστημα», λέει ο ίδιος.

Για «κυκλώματα» που λειτουργούν γύρω από τις μετακλήσεις εργατών μιλά στην «Εφ.Συν.» και ο γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, Μιχάλης Βιαννιτάκης. «Ξέρουμε εδώ και χρόνια πως οι εργάτες από Πακιστάν, Αίγυπτο, Ινδία, Μπανγκλαντές κ.α. πληρώνουν σε μεσάζοντες στις χώρες τους για να προωθηθεί η αίτησή τους προς τις πρεσβείες. Πρόσφατα, με τη διμερή συμφωνία με την Αίγυπτο, η κυβέρνηση εκεί φαίνεται να έδωσε και θεσμικό χαρακτήρα σε αυτό. Είναι η ίδια που οφείλει βάσει της συμφωνίας να δίνει στην Ελλάδα κατάλογο με τους ενδιαφερόμενους υπαλλήλους.

Μαθαίνουμε πως πάνω από 200.000 άνθρωποι πλήρωσαν τα σχετικά παράβολα για να κάνουν αίτηση, αλλά τελικά ο κατάλογος που δόθηκε στην Ελλάδα είχε μόλις 5.000 ονόματα. Και μιλάμε για εργάτες γης, επί της ουσίας ανειδίκευτους, χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερα προσόντα. Το πώς και το γιατί κόβονται δεν το ξέρει κανείς. Στη συνέχεια αναλαμβάνουν οι πρεσβείες μας να διεκπεραιώσουν τα αιτήματα και εκεί πάλι περνούν με το σταγονόμετρο», λέει ο ίδιος.

Στην Ελλάδα οι εργοδότες πληρώνουν από 100 έως 200 ευρώ παράβολο για κάθε εργάτη και 200-300 ευρώ σε δικηγόρους, ενώ πληρώνουν ακόμα και ιδιωτικές μεταφορικές για να στείλουν πιο γρήγορα τους φακέλους στις ελληνικές πρεσβείες. Μόνο για φέτος και μόνο για την Ιεράπετρα τα χρήματα που πληρώθηκαν ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ, με πενιχρά αποτελέσματα. «Στην Ιεράπετρα χρειαζόμαστε πάνω από 7.000 εργάτες και αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόλις 2-2,5 χιλιάδες», λέει ο κ. Βιαννιτάκης, αριθμός που αφορά ανθρώπους που έχουν μείνει από προηγούμενες περιόδους, ενώ ειδικά για φέτος δεν έχουν εγκριθεί περισσότερες από 70 αιτήσεις.

Ρατσισμός Σαμαρά

Το μεγάλο πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν οι εργάτες είδαν πως είχαν καλύτερες ευκαιρίες σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Μέχρι πέρυσι η νομοθεσία προέβλεπε πως για να βγάλει ένας άνθρωπος άδεια διαμονής για εργασία έπρεπε να έχει εργαστεί 7 χρόνια στην Ελλάδα. Η Ιταλία κατέβασε το όριο αυτό στα 3 χρόνια και αυτομάτως όλοι οι εργάτες μετακινήθηκαν εκεί. Ο υπουργός Μετανάστευσης Δ. Καιρίδης μείωσε (μόνο για φέτος) το όριο στα 3 χρόνια και στην Ελλάδα, αλλά ήταν ήδη αργά καθώς το πιο εκπαιδευμένο προσωπικό είχε ήδη φύγει για την Ιταλία. Και όχι μόνο αυτό αλλά η μείωση του ορίου συνάντησε και τις ακροδεξιές αντιδράσεις από την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τότε έλεγε πως «η χώρα μας, με αυτή την τροπολογία, γίνεται, επί της ουσίας, φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών».

«Ακόμα και με την αλλαγή όμως το πρόβλημα δεν λύθηκε. Απλά συγκρατήθηκε ένας αριθμός ανθρώπων που ήταν ήδη εδώ ώστε να μη φύγουν και αυτοί», λέει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Βιαννιτάκης. «Εμείς δεν θα έχουμε περισσότερους εργάτες φέτος. Είναι ανάγκη να μείνουν οι ίδιοι που έχουν μάθει πλέον τη δουλειά. Οι νέοι που έρχονται πρέπει να εκπαιδευτούν από την αρχή και αυτό δημιουργεί πρόβλημα, ειδικά στα ευπαθή προϊόντα που η δουλειά πρέπει να προχωράει γρήγορα», λέει ο ίδιος.

Το μεγάλο πρόβλημα έχει αρχίσει να φαίνεται όχι μόνο στον αγροτικό αλλά και στον κατασκευαστικό τομέα και πλέον και στον τουρισμό. «Ολοι ζητούν εργαζόμενους, αλλά οι δαιδαλώδεις και θολές διαδικασίες τελικά γίνονται εμπόδιο. Εχουμε κάνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις και στην Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας αφού, προφανώς, το θέμα δεν αφορά μόνο την Ιεράπετρα», αναφέρει από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της ΚΕΔΕ, Αργύρης Πανταζής.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Φάμπρικα» στις πρεσβείες με τους ξένους εργάτες γης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας