Αθήνα, 32°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
32°C
32.9° 31.0°
4 BF
31%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
30°C
32.5° 28.0°
1 BF
50%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
30°C
32.6° 29.0°
2 BF
41%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
24°C
23.9° 23.9°
0 BF
69%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
27°C
33.0° 26.9°
0 BF
50%
Βέροια
Αίθριος καιρός
27°C
31.0° 27.3°
1 BF
22%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
27°C
27.4° 27.4°
0 BF
32%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
33°C
33.0° 33.0°
1 BF
22%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
29°C
31.0° 28.8°
4 BF
47%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
29°C
29.4° 28.5°
4 BF
43%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
27°C
28.3° 26.8°
5 BF
54%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
30°C
29.7° 29.0°
2 BF
74%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
27°C
30.9° 26.9°
0 BF
83%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
28°C
27.9° 27.9°
0 BF
36%
Λαμία
Αίθριος καιρός
30°C
30.1° 29.5°
2 BF
35%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
29°C
28.8° 28.8°
3 BF
61%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
32°C
32.7° 31.2°
2 BF
19%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
32°C
32.1° 28.3°
2 BF
37%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
28°C
28.1° 27.7°
2 BF
62%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
28°C
27.9° 27.9°
1 BF
26%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
seix sou-dentra
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Απίθανες καταστάσεις: έκοψαν βραδιάτικα δέντρα στο Σέιχ Σου πριν αρχίσει η απαγόρευση κυκλοφορίας στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης

Προσπερνούν με Flyover... τη λογική, τις αρχές και τους νόμους

Εργολάβος μπήκε στο δάσος και έκοβε με «άδεια» δέντρα για… την κατασκευή του υπερυψωμένου αυτοκινητόδρομου, ενώ είναι σε εξέλιξη η διαβούλευση για την τροποποίηση της ΑΕΠΟ που προβλέπει την κοπή 187 στρεμμάτων δάσους και όχι 80, όπως αρχικά το Δημόσιο υποστήριζε ● Ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι της Νεάπολης όταν άκουσαν στις 10 το βράδυ να δουλεύουν αλυσοπρίονα, ενώ ένα ατελείωτο τρίωρο μποτιλιάρισμα ξεκινούσε στον περιφερειακό χωρίς καμία προειδοποίηση…

Σαν τη Θεσσαλονίκη… δεν έχει! Ενώ χθες το πρωί ξεκίνησε το μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου, ως μέτρο προστασίας από πυρκαγιές, λίγες ώρες νωρίτερα, μέσα στη νύχτα, εργολάβος έμπαινε στο δάσος και έκοβε με «άδεια» δέντρα για… την κατασκευή του Flyover! Εκπληκτοι κάτοικοι της Νεάπολης άκουσαν στις 10 το βράδυ να δουλεύουν αλυσοπρίονα, ενώ ένα ατέλειωτο τρίωρο μποτιλιάρισμα ξεκινούσε στον περιφερειακό χωρίς καμία προειδοποίηση…

Οσα συνέβησαν προχθές το βράδυ με τη συνέργεια των κρατικών αρχών δεν έχουν προηγούμενο! Με τον καύσωνα να έχει σαρώσει την πόλη και το δάσος, ενώ υποτίθεται το ξημέρωμα θα ίσχυε απαγόρευση κυκλοφορίας, μέσα στη νύχτα σαν τους κλέφτες για άλλη μια φορά δημιούργησαν τετελεσμένα με την κοπή περίπου 100 δέντρων, αν και υποτίθεται ότι είναι σε εξέλιξη η διαβούλευση για την τροποποίηση της ΑΕΠΟ που προβλέπει την κοπή 187 στρεμμάτων δάσους και όχι 80, όπως αρχικά το Δημόσιο υποστήριζε. Κι είναι το ίδιο Δημόσιο που αιτήθηκε και έλαβε στις 22 Μαΐου την αναβολή της εκδίκασης των δύο κύριων αιτήσεων ακυρώσεων στο ΣτΕ που είχαν καταθέσει ο Σύνδεσμος Κωνσταντινουπολιτών, η Επιτροπή Προστασίας του Σέιχ Σου και ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης. Ηταν μαγικά όσα συνέβησαν προχθές το βράδυ στη Θεσσαλονίκη!

Κάτοικοι της Νεάπολης άκουσαν αλυσοπρίονα, έβλεπαν προβολείς και άκουγαν τρακτέρ βραδιάτικα μέσα στο δάσος, μαζί με γδούπους από πεύκα 70 και πλέον ετών που έπεφταν κομμένα μέσα στον δρόμο. Κάποιοι ενημέρωσαν αμέσως τους συλλόγους που αντιδρούν στην κατασκευή του Flyover ότι κόβονται δέντρα πάνω στην έξοδο του περιφερειακού για Νεάπολη και Πεύκα. Επιπλέον είχε κλείσει ο περιφερειακός ξαφνικά για τρεις ώρες -προφανώς κάποιοι δώσανε την άδεια, ε;- χωρίς καμία προειδοποίηση και δημιουργήθηκε ένα τεράστιο μποτιλιάρισμα. Οταν οι άνθρωποι των συλλόγων έφτασαν διαμέσου της πόλης στο σημείο αντίκρισαν περί τα 50 με 100 δέντρα κομμένα.

Είχαν μπει με τουλάχιστον τρία αλυσοπρίονα -ένας εργολάβος-, έκοβαν τα δέντρα, τα τεμάχιζαν και τα φόρτωναν κατευθείαν, τα εξαφάνιζαν κυριολεκτικά σε φορτηγά. Εγινε καταγγελία φυσικά, προσήχθη ο εργολάβος στο αστυνομικό τμήμα από τις 11.30 το βράδυ μέχρι τη 1 τα ξημερώματα(!) για να διαπιστωθεί αν είχε τις απαραίτητες άδειες, δεν είχε μαζί του όλα τα έγγραφα, πέσανε… τα συνήθη τηλεφωνήματα για «διευκρινίσεις» και χθες έγινε καταγγελία των συλλόγων στο δασαρχείο για να προσκομιστούν όλα τα έγγραφα, όπου ακούστηκε μεταξύ άλλων ότι… δεν γνώριζαν ότι υπήρχε διαβούλευση!

«Τα νέα δεν είναι ευχάριστα, δεν την περιμέναμε αυτή την εξέλιξη, έχουμε σοβαρό θέμα, μπήκανε στο δάσος, ξεκίνησε ο “πόλεμος”, προχωρούν ανεξέλεγκτα σε κοπή των δέντρων, οι δασικές αρχές κάνουν δουλειά πίσω από την πλάτη μας» δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Λαμπρινίδης, εκπρόσωπος του Συλλόγου Δρομέων Υγείας.

Θυμίζουμε ότι εκκρεμεί η εκδίκαση στο ΣτΕ τον ερχόμενο Οκτώβριο και μάλιστα το Δημόσιο ζήτησε την αναβολή εκδίκασης και παράταση των εργασιών με την ΑΕΠΟ που κατέθεσαν φέτος. Ωστόσο, επειδή κι αυτή η ΑΕΠΟ έχει… κενά, προκήρυξαν διαβούλευση -παρότι η διαβούλευση γίνεται πριν από την κατάθεση της ΑΕΠΟ- από τον Μάιο, η οποία θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο. Στοιχειωδώς λοιπόν θα έπρεπε να σταματήσουν τα έργα αφού στη διαβούλευση αυτό που συζητείται είναι η επιπλέον κοπή δέντρων από τα 80 στρέμματα που έλεγαν αρχικά στα 187 στρέμματα.

«Οχι μόνο δεν έπρεπε να κόβουν δέντρα, δεν έπρεπε καν να συνεχίζονται τα έργα αφού κρίνεται ολόκληρο το έργο στη διαβούλευση αυτή. Δεν περιμέναμε ότι θα είχαν τέτοιο θράσος να αρχίσουν να κόβουν και δέντρα, γιατί αυτά είναι κόκκινες γραμμές. Το γκρέμισμα των γεφυρών, των προσβάσεων στο δάσος και το κόψιμο δέντρων είναι κόκκινες γραμμές. Αλλά, όπως φαίνεται, δεν καταλαβαίνουν τίποτα, είναι ανάλγητοι, δεν σέβονται ούτε αρχές ούτε νόμους» σημειώνει ο κ. Λαμπρινίδης.

Οπως λέει, αν το Δημόσιο προχωρά στη βάση τετελεσμένων, «εμείς θα καταθέσουμε άμεσα στο ΣτΕ νέα αίτηση αναστολής, προσωρινή διαταγή τουλάχιστον, μαζί με την Επιτροπή Προστασίας του Σέιχ Σου και τον Σύνδεσμο Κωνσταντινουπολιτών, διότι κακώς συνεχίζονται οι εργασίες. Χθες, όταν πήγαμε στο σημείο, δεν το πιστεύαμε, νομίζαμε ότι μας κάνουν πλάκα οι κάτοικοι. Κόβανε δέντρα στις 10 το βράδυ με τα φώτα από τρακτέρ! Αυτή η βαρβαρότητα ξεπέρασε κάθε όριο, δεν υπολογίζουν τίποτα».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Προσπερνούν με Flyover... τη λογική, τις αρχές και τους νόμους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας