Αθήνα, 32°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
32°C
32.4° 30.3°
3 BF
35%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
32°C
33.3° 30.2°
2 BF
33%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
32°C
32.1° 30.0°
2 BF
39%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
27.9° 27.9°
0 BF
54%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
33°C
32.9° 32.9°
2 BF
33%
Βέροια
Αίθριος καιρός
29°C
30.0° 28.8°
2 BF
29%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
26°C
27.9° 26.4°
1 BF
24%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
26°C
26.3° 26.3°
2 BF
35%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
29°C
29.3° 28.3°
4 BF
41%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
30°C
30.5° 28.9°
3 BF
42%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
30°C
30.4° 28.8°
4 BF
39%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
31°C
30.7° 30.1°
1 BF
35%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
30°C
29.9° 29.9°
2 BF
70%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
29°C
30.2° 28.9°
0 BF
34%
Λαμία
Αίθριος καιρός
27°C
27.5° 27.5°
1 BF
34%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
28°C
27.8° 27.7°
3 BF
81%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
31°C
32.7° 30.1°
2 BF
23%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
32°C
32.1° 25.3°
0 BF
49%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
30°C
32.7° 30.3°
2 BF
39%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
28°C
27.8° 27.8°
2 BF
25%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
παιδιά, κακοποίηση
© Ginasanders | Dreamstime.com

Για τη δολοφονία της 11χρονης Βασιλικής: Ήταν η 7η γυναικοκτονία από την αρχή του χρόνου

Η «Πρωτοβουλία κατά των Γυναικοκτονιών» θυμίζει ότι οι διεθνείς συμβάσεις αναγνωρίζουν ως γυναίκες και τα κορίτσια ηλικίας κάτω των 18 ετών και τονίζει ότι «το χέρι της πατριαρχίας δεν οπλίζεται τυχαία, οι γυναικοκτονίες δεν είναι ένα “φαινόμενο”».

Με συντριβή παρακολουθούμε τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της δολοφονίας της 11χρονης Βασιλικής, επισημαίνει η «Πρωτοβουλία κατά των Γυναικοκτονιών», που με ανακοίνωσή της τονίζει ότι ο θάνατός της είναι γυναικοκτονία, παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για ανήλικο κορίτσι.

Η «Πρωτοβουλία κατά των Γυναικοκτονιών» θυμίζει ότι οι διεθνείς συμβάσεις αναγνωρίζουν ως γυναίκες και τα κορίτσια ηλικίας κάτω των 18 ετών και τονίζει ότι «το χέρι της πατριαρχίας δεν οπλίζεται τυχαία, οι γυναικοκτονίες δεν είναι ένα “φαινόμενο”,  όπως ακούγεται για να αποποιούνται τις ευθύνες τους οι ιθύνοντες. Έχει αιτίες, κίνητρα και λύσεις. Έχει σημάδια, εξέλιξη και κορύφωση».

Και ζητά από τους αρμόδιους, που όπως τονίζει «κωφεύουν», «την άμεση εισαγωγή στην εκπαίδευση στην Εθνική Σχολή Δικαστών των νόμων για την ισότητα των φύλων και την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και όχι το ψευτοσύνδρομο γονεϊκής αποξένωσης , που έχει απορριφθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Διαφορετικά η εκάστοτε κυβέρνηση και οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης θα φέρουν ακέραια την ευθύνη για όσα συμβαίνουν σε βάρος γυναικών και παιδιών».

Η ανακοίνωση της «Πρωτοβουλίας κατά των Γυναικοκτονιών»

Με συντριβή παρακολουθούμε τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της δολοφονίας της 11χρονης Βασιλικής. Πρόκειται για την 7η γυναικοκτονία από την αρχή του έτους, ακόμα και αν πρόκειται για ένα ανήλικο κορίτσι. Όπως αναγνωρίζεται από διεθνείς συμβάσεις ο όρος «γυναίκες» συμπεριλαμβάνει και κορίτσια ηλικίας κάτω των 18 ετών». 

Το χέρι της πατριαρχίας δεν οπλίζεται τυχαία, οι γυναικοκτονίες δεν είναι ένα «φαινόμενο»,  όπως ακούγεται για να αποποιούνται τις ευθύνες τους οι ιθύνοντες. Έχει αιτίες, κίνητρα και λύσεις. Έχει σημάδια, εξέλιξη και κορύφωση. Μπορεί να αξιολογηθεί και να αντιμετωπιστεί, ή έστω να περιοριστούν τα περιστατικά της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. 

Πολύ περισσότερο, να προληφθεί η κορύφωση τους και κατάληξή τέτοιων περιστατικών που είναι η γυναικοκτονία.

Δυστυχώς όμως οι υπεύθυνοι κωφεύουν.... Αρνούνται να εφαρμόσουν το βασικότερο εργαλείο για την προστασία των γυναικών, που είναι η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης,  ακόμα και μετά τις συστάσεις της επιτροπής για την παρακολούθησή της GREVIO, που δημοσιοποιήθηκαν στις 14/11/2023. 

Δεν χρειάζεται να επεκταθούμε πάλι και να μιλήσουμε για την αδιαφορία, την απαξίωση, την υποβάθμιση των γυναικών στην Ελλάδα. Για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται ότι οι ζωές μας δεν έχουν καμία αξία.

Ο δράστης είχε καταδικαστεί το 2020 σε 9 έτη πρωτόδικα, για βιασμό μιας 14χρονης το 2017 και είχε ασκήσει έφεση. Όμως ούτε είχε κρατηθεί ούτε είχε δικαστεί σε δεύτερο βαθμό... Κρίθηκε ότι δεν αποτελεί κίνδυνο!!! Ούτε για τα δικά του τα παιδιά που ήταν της ίδιας ηλικίας με την Βασιλική. 

Και μόνο το γεγονός ότι για περιστατικό του 2017 εκδικάζεται το 2020, μπορούμε να αποδεικνύει την αδιαφορία για την προστασία γυναικών και παιδιών από τον νόμο... Πέρα από όλα τα άλλα λάθη του χειρισμού της υπόθεσης.

Ένα κουβάρι ξετυλίγεται αυτά τα χρόνια και οι υπεύθυνοι κάνουν πως δεν το βλέπουν. Γυναίκες δολοφονούνται, ενώ έχουν επανειλημμένως καταγγείλει, ενώ περιμένουν την εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων για την προστασία τους, ενώ έχουν φτάσει ήδη στις «αρμόδιες» υπηρεσίες, αστυνομία, δικαστήρια κ.λπ. Όχι μόνο δεν υπάρχει καμία προστασία, αντιθέτως σέρνονται κατηγορούμενες, δημιουργούνται νέα ιδεολογήματα και στερεότυπα και μάλιστα από δικαστικούς λειτουργούς, όπως διαπιστώνουμε σε πολλές από τις δίκες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και σε ακόμα περισσότερες υποθέσεις που μένουν άγνωστες στο κοινό. Τα λόγια τέλειωσαν... Οι αιτίες πλέον είναι φανερές... Τα λάθη ατελείωτα... Όμως θέλουμε να ζητήσουμε συγγνώμη από την Βασιλική και να πούμε σε όλες τις Βασιλικές εκεί έξω, ότι έχουμε κάνει ό,τι ήταν δυνατόν για να μας ακούσουν, να γίνουμε ορατές, προκειμένου να απαλλαγούμε από τα βασανιστήρια στα οποία μας έχουν υποβάλλει... 

Δεν σταματάμε... συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε... Το αφήγημα της καλής πρόθεσης για την προστασία των ζωών μας δεν είναι πιά πιστευτό...

Απαιτούμε την άμεση εισαγωγή στην εκπαίδευση στην Εθνική Σχολή Δικαστών των νόμων για την ισότητα των φύλων και την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και όχι το ψευτοσύνδρομο γονεϊκής αποξένωσης , που έχει απορριφθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Διαφορετικά η εκάστοτε κυβέρνηση και οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης θα φέρουν ακέραια την ευθύνη για όσα συμβαίνουν σε βάρος γυναικών και παιδιών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Για τη δολοφονία της 11χρονης Βασιλικής: Ήταν η 7η γυναικοκτονία από την αρχή του χρόνου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας