• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.9°C / 26.4°C
  3 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 23.9°C
  5 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 23.3°C
  2 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 17.7°C
  2 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.3°C / 23.9°C
  2 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 21.5°C
  2 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 17.9°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 24.9°C / 28.6°C
  3 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.5°C / 26.9°C
  4 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.4°C
  5 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 23.7°C
  2 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  4 BF
  64%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 23.4°C
  4 BF
  43%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 24.9°C
  2 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  2 BF
  35%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 26.0°C
  2 BF
  41%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 22.1°C
  3 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 23.9°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  0 BF
  72%

Ο τρόπος που αυτές οι εταιρείες παίρνουν τις δουλειές είναι εντελώς διάτρητος καθώς συχνά πυκνά προσλαμβάνονται χωρίς δημόσιο διαγωνισμό, εγείροντας ζητήματα διαφάνειας και λογοδοσίας

Εξαφανίζεται ο κλάδος των εργοληπτών

 • A-
 • A+

Θυσία στον βωμό της κρίσης και... των μεγαλοεργολάβων; Περισσότεροι από το 75% των μικρομεσαίων εργοληπτών δημοσίων έργων έχουν εξαφανιστεί από την αγορά εξαιτίας των μεγάλων καθυστερήσεων στις αμοιβές τους από το Δημόσιο, που όλως συμπτωματικώς ευνοεί τους... «εθνικούς εργολάβους», οι οποίοι πλέον όχι μόνο μπορούν να επιλέγουν τα καλά κομμάτια της πίτας, αλλά να την έχουν όλη στο πιάτο!

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργοληπτών δημοσίων έργων Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας, Φώτη Κουβουκλιώτη, η κρίση και η μεγάλη καθυστέρηση στις πληρωμές έχουν οδηγήσει τους μικρομεσαίους εργολήπτες της περιφέρειας στο μη περαιτέρω. Ο σύλλογος που εκπροσωπεί, ο παλαιότερος του είδους στη χώρα, μετράει τεράστιες απώλειες χρόνο με τον χρόνο.

«Με εγγεγραμμένα 1.600 μέλη, επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, μεσαίες και μικρές, που οι περισσότερες αναλαμβάνουν έργα προϋπολογισμού έως 3 εκατομμύρια ευρώ, η απώλεια ενεργών μελών φτάνει το 80%.

Σήμερα δραστηριοποιούνται λιγότερα από 350 μέλη μας, όταν πέρυσι ήταν 400 και πριν από δύο χρόνια 600», αναφέρει.

Οι κατασκευαστικές και τεχνικές εταιρείες της Κεντρικής Μακεδονίας που είναι πιστοποιημένοι εργολήπτες έχουν «πέσει θύματα» στον βωμό της οικονομικής κρίσης που οδηγεί στη συρρίκνωση του κλάδου.

Την ίδια ώρα, το Δημόσιο οφείλει μεν και στους λεγόμενους «μεγαλοεργολάβους», ωστόσο εκείνοι μπορούν με ευκολία να «χτυπήσουν» δημόσια έργα σε διαγωνισμούς διαθέτοντας κεφάλαια, αλλά και τη δυνατότητα να μοιράσουν οι ίδιοι την πίτα με υπεργολαβίες.

Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, ειδικά για τους μηχανικούς, η αδυναμία καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και η μαζική μετανάστευση επιστημόνων του κλάδου στο εξωτερικό.

«Το 2015, με τη συσσώρευση οφειλών, ο κλάδος είδε την κατάρρευσή του, καθώς δεν γίνονταν πληρωμές για έργα που είχαν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007-2013. Το 80% των παλαιών οφειλών είναι από έργα του ΕΣΠΑ και το υπόλοιπο από έργα της τοπικής αυτοδιοίκησης», σύμφωνα με τον κ. Κουβουκλιώτη.

Στη σημερινή αναπόδραστη πραγματικότητα, οι μικρομεσαίοι εργολάβοι περιμένουν ως «μάννα εξ ουρανού» να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ελπίζοντας ότι θα αποδεσμευτούν περί τα 3 δισ. ευρώ για έργα που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης πανελλαδικά.

«Αγωνιούμε αν θα δοθεί παράταση –κατασκευαστικά και οικονομικά– για το ΕΣΠΑ 2007-2013 ώς την άνοιξη του 2016, ώστε να προλάβουμε την ολοκλήρωση των έργων. Το τελευταίο διάστημα έχει καταβληθεί περί το 70% των παλαιών οφειλών, αλλά ο χρόνος που μένει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου είναι πολύ λίγος. Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολο να ολοκληρωθούν τα έργα που έμειναν χρονικά πίσω».

Τελευταία ελπίδα για τον τεχνικό κόσμο, το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο Σπίρτζη για τα δημόσια έργα, που όμως πρέπει να επισπευσθεί, όπως επισημαίνουν.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ολονύκτιο θρίλερ με την ΕΒΖ
​Σε μια πολύωρη συνεδρίαση που ξεκίνησε χθες στις 2 μετά το μεσημέρι και συνεχιζόταν ώς αργά τη νύχτα, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας δεν φάνηκε διατεθειμένο να βάλει υπογραφές στις προσφορές εξαγοράς...
Ολονύκτιο θρίλερ με την ΕΒΖ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Κανόνι» βάρεσε ο διαγωνισμός της ΕΛΒΟ!
«Λιτά και απέριττα μας είπαν ότι κηρύχθηκε άγονος γιατί οι ενδιαφερόμενοι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις» ανέφερε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος των εργαζομένων στην ΕΛΒΟ Θόδωρος Αλιόγκας. Σύμφωνα με πληροφορίες,...
«Κανόνι» βάρεσε ο διαγωνισμός της ΕΛΒΟ!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η μεθόδευση δεν πέρασε
Εκθετη είναι η αντιπεριφέρεια Καβάλας ύστερα από τη χθεσινή απόφαση-δικαίωση για εκατοντάδες εργαζόμενους στα Λιπάσματα Καβάλας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, σύμφωνα με την οποία έγινε δεκτή...
Η μεθόδευση δεν πέρασε
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γεμίζουν «φρουτάκια» οι γειτονιές
​«Χοντραίνει» το παιχνίδι στον χώρο του τζόγου, με την κυβέρνηση, αντίθετα με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, να ανοίγει τον δρόμο σε μια σειρά αμφιλεγόμενων για την προστασία του κοινωνικού συνόλου...
Γεμίζουν «φρουτάκια» οι γειτονιές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζουν από... «τα έτοιμα» οι Θεσσαλονικείς
Αρνητικό παραμένει το κλίμα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έρευνα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου, το επονομαζόμενο «βαρόμετρο», που έγινε το δεύτερο...
Ζουν από... «τα έτοιμα» οι Θεσσαλονικείς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παραβιάζονται οι όροι δόμησης
Επτά ουρανοξύστες με 60 ορόφους, αντί για δύο υψηλά κτίρια-τοπόσημα, αλλά και 16ώροφες οικοδομές γύρω από το μελλοντικό μητροπολιτικό πάρκο των 2.000 στρεμμάτων προτείνουν οι επενδυτές για το Ελληνικό,...
Παραβιάζονται οι όροι δόμησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας