Αθήνα, 34°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
34°C
34.8° 32.1°
4 BF
29%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
33°C
35.1° 30.3°
2 BF
41%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
33°C
38.2° 32.7°
2 BF
47%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
34°C
33.9° 33.9°
2 BF
22%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
33°C
33.0° 33.0°
3 BF
44%
Βέροια
Αίθριος καιρός
32°C
32.0° 30.1°
0 BF
49%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
28°C
28.4° 28.4°
1 BF
37%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
35°C
35.2° 35.2°
2 BF
24%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
31°C
31.1° 30.8°
3 BF
35%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
31°C
30.5° 29.6°
2 BF
39%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
27°C
26.6° 26.6°
3 BF
65%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
29°C
29.0° 29.0°
3 BF
65%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
29.8° 29.8°
0 BF
49%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
32°C
32.3° 32.3°
3 BF
25%
Λαμία
Αίθριος καιρός
34°C
33.8° 32.3°
3 BF
35%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
27°C
33.4° 27.1°
3 BF
67%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
34°C
34.4° 32.3°
3 BF
15%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
30°C
30.5° 30.5°
1 BF
46%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
31°C
32.8° 30.8°
3 BF
46%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
29°C
28.7° 28.7°
2 BF
47%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
nomiki-foitites
EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ

Κείμενο στήριξης στους εννέα συλληφθέντες της Νομικής

Κρατούμενοι παραμένουν εννέα Ευρωπαίοι πολίτες και απειλούνται να απελαθούν ως «επικίνδυνοι για τη δημόσια τάξη», επειδή συμμετείχαν μαζί με άλλους 19 διαδηλωτές στην κατάληψη της Νομικής Αθηνών την περασμένη Τρίτη, ως ένδειξη αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό. 

Με σχετικό τους κείμενο οι «Αλληλέγγυοι/-ες με την παλαιστινιακή αντίσταση και τους/-ις κρατούμενους/-ες» εκφράζουν τη στήριξή τους στους «9» και τονίζουν ότι «οι τακτικές εκφοβισμού και καταστολής δεν μπορούν και δεν θα φιμώσουν την οργή μας, ούτε θα σταματήσουν την αλληλεγγύη μας με την Παλαιστίνη».

Το κείμενο υποστήριξης

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ! ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΩΣ ΕΔΩ!

Το βράδυ της 13ης Μαΐου, φοιτητές της Αθήνας συμμετείχαν στο παγκόσμιο κίνημα της φοιτητικής Ιντιφάντα σε ένδειξη αλληλεγγύης με την Παλαιστίνη και, μαζί με την υποστήριξη αλληλέγγυων, κατέλαβαν τη Νομική Σχολή Αθηνών. Η κατάληψη απαιτούσε από τα ελληνικά πανεπιστήμια να σταματήσουν κάθε συνεργασία με τη μορφή ερευνητικών προγραμμάτων και έργων ή προγραμμάτων ανταλλαγής και αλληλοχρηματοδότησης από και με το ισραηλινο κράτος.

Το επομενο πρωί, η αστυνομία έκανε έφοδο στον κατειλημμένο χώρο και συνέλαβε 28 άτομα. Η αστυνομία κατέσχεσε μια σειρά αντικειμένων από τους χώρους του πανεπιστημίου, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία που να συσχετίζουν αυτά τα αντικείμενα με κανένα από τα συλληφθέντα άτομα.

Μετά την οριστικοποίηση του νόμου που επέτρεψε την παρουσία της ελληνικής αστυνομίας στα πανεπιστήμια πέρυσι, εξαπολύθηκαν κύματα βίας κατά των φοιτητών στους πανεπιστημιακούς χώρους, ενώ φέτος τα πανεπιστήμια με νεο νόμο μπήκαν σε τροχιά ιδιωτικοποίησης. Η αυξημένη αστυνομική παρουσία και οι τακτικές εκφοβισμού σε άλλοτε ελεύθερους και αυτόνομους χώρους εκτείνονται πέρα από τα πανεπιστημιακά τείχη. Εκδηλώσεις, δραστηριότητες και συλλογικές συγκεντρώσεις σε δημόσιους χώρους —είτε πολιτικούς είτε όχι- αποτελούν στόχο αστυνομικής παρουσίας, καταστολής και βίας. Η επιθετική στάση του κράτους είναι μια προσπάθεια να καταργήσει κάθε μορφή αλληλεγγύης, κάθε μορφή αντικαπιταλιστικών τρόπων ύπαρξης και σχέσεων, κάθε μορφή αντίστασης, κάθε μορφή μεταναστευτικής κίνησης και αγώνων, επιβάλλοντας στο σώμα μας μια κουλτούρα επιτήρησης, ελέγχου και φόβου.

Τα 28 ατομα που συνελήφθησαν στη Νομική Σχολή Αθηνών μεταφέρθηκαν άμεσα στο κεντρικό αστυνομικό τμήμα Αθηνών (ΓΑΔΑ). Οι δικηγόροι είχαν πρόσβαση σε όσα κρατήθηκαν μόνο οκτώ ώρες μετά την κράτησή τους, με την αστυνομία να προσπαθεί να αναγκάσει τα συλληφθέντα άτομα να δώσουν δακτυλικά αποτυπώματα πριν από την άφιξη των δικηγόρων τους. Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες αλληλέγγυοι/ες/α συγκεντρώθηκαν μπροστά από τη ΓΑΔΑ, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων ενώ φωναζαν συνθήματα για μια ελεύθερη Παλαιστίνη. Αφού τα οι 28 έλαβαν την πληροφορία ότι θα τους αποδοθούν κατηγορίες, αναγκάστηκαν να διανυκτερεύσουν στην ΓΑΔΑ.

Την επόμενη μέρα, το δικαστήριο ήταν προγραμματισμένο να γίνει το μεσημέρι, αλλά σκοπίμως καθυστέρησε για κάποιες ώρες. Οι αλληλέγγυοι/ες ήταν παρόντες/-ουσες στο δικαστήριο για να δείξουν την υποστήριξή τους στα συλληφθεντα, με συνηθηματα υπέρ της Παλαιστινης και συνθήματα για τον τερματισμό των τακτικών εκφοβισμού από την μεριά της αστυνομίας. Τελικά, οι 28 οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα και η απόφαση ήταν να αφεθούν όλοι/ες/α ελεύθεροι/ες/α και να αναβληθεί το δικαστήριο για τις 28 Μαΐου με τις εξής κατηγορίες: φθορα, διατάραξη κοινής ειρήνης, απείθεια και νόμος περί όπλων. Παρά την απόφαση του ποινικού δικαστηρίου να αφησει όλες/όλους τις/τους κρατούμενες/-ους, η αστυνομία αποφάσισε διαφορετικά. Το τμήμα κρατικής ασφάλειας κατέγραψε τους εννέα μη Έλληνες διεθνείς συντρόφους ως «ανεπιθύμητους» και αποφάσισε να προχωρήσει σε διοικητική κράτηση. Στη συνέχεια, οι δικηγόροι ενημερώθηκαν για την απόφαση ότι η κράτηση των εννέα θα συνεχιστεί διοικητικά και επιπλέον ότι θα εκδοθεί εντολή απέλασης, κάτι που αποτελεί μια πρωτοφανή εξέλιξη για ευρωπαίους πολίτες. Οι εννεα στάλθηκαν αρχικά στη Διεύθυνση Αλλοδαπών της Αστυνομίας Αττικής (Πέτρου Ραλλη) και αργότερα, οι οκτώ από τους εννέα μεταφέρθηκαν στο Προαναχωρητικο Κεντρο Κράτησης Αλλοδαπων Αμυγδαλέζας, με τον μόνο άνδρα σύντροφο να παραμένει μόνος στο Τμήμα Αλλοδαπών της Πέτρου Ραλλη.

Η διοικητική κράτηση και οι απελάσεις είναι καθημερινές στρατηγικές που εφαρμόζει το ελληνικό κράτος ενάντια σε μετανάστες/-ροές ως ένα από τα βαθιά ρατσιστικά στοιχεία της δολοφονικής Ευρώπης-Φρουριο. Ο κραυγαλέος ρατσισμός του κράτους είναι εμφανής στις μαζικής κλίμακας συλλήψεις, κρατήσεις, τα βασανιστήρια και τις απελάσεις που συμβαίνουν σε καθημερινή βάση ενάντια σε μετανάστριες και μετανάστες, και μένουν κατα βάση αορατες από την κοινωνία.

Η θρασύτητα με την οποία ενεργεί το ελληνικό κράτος εξηγείται από την πολυετή εφαρμογή μιας θανατηφόρας συνοριακής πολιτικής κατά των προσφύγων, των μεταναστών και των ανθρώπων χωρίς χαρτιά. Στην Ελλάδα, υπάρχουν τέσσερις λόγοι για διοικητική απέλαση· με βάση τον έναν από αυτούς, η αστυνομία έχει την πλήρη ελευθερία να κρίνει εάν ένα άτομο αποτελεί απειλή για τη δημόσια τάξη και χωρίς ποινική δίκη, το άτομο αυτό μπορεί να κρατηθεί και να απελαθεί με διοικητικές διαδικασίες. Η κράτηση και η απειλή για απέλαση των εννέα κρατουμένων, με υπηκοότητα Ιταλίας, Ισπανίας, Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας είναι μια νέα εφαρμογή αυτών των κατασταλτικών νόμων που στόχο έχουν να εκφοβίσουν το κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη.

Η τεχνολογία που χρησιμοποιεί το ελληνικό κράτος στις βίαιες και θανατηφόρες απωθήσεις(pushbacks) και απελάσεις των αιτούντων άσυλο βασίζεται στην έρευνα και τις τεχνολογίες περιορισμού, επιτήρησης και ελέγχου που εφαρμοζει το ισραηλινό κράτος σε Παλαιστίνιους στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Η διαφωνία ενάντια στο ισραηλινό κράτος, τη στρατιωτική κατοχή της Παλαιστίνης και τους πολέμους που διεξάγει στη Γάζα, τον Λίβανο και τη Συρία, είναι μια απειλή για την ΕΕ και το στρατιωτικό σύμπλεγμα ασφάλειας των συνόρων της Ελλάδας.

Τα ελληνικά δεξια ΜΜΕ δημοσίευσαν πληροφορίες για την κράτηση και απέλαση των εννέα ατόμων πριν καν ενημερωθούν τα ίδια ή οι δικηγόροι τους, μια κίνηση που υπογραμμίζει τη χρήση των μέσων ενημέρωσης από το κράτος ως εργαλείο ψυχολογικού πολέμου.

Μαθαίνοντας για τις εξελίξεις μέσω των μέσων ενημέρωσης και όχι μέσω νομικών διαύλων, οι κρατούμενοι βυθίστηκαν στην αβεβαιότητα. Οι συγκεκριμένες νομικές κυρώσεις επιδεικνύουν μια πρωτοφανή αυστηρότητα, δεδομένου ότι έρχονται να απαντήσουν σε κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Οι μετανάστες/-ριες και όσοι/-ες δεν έχουν χαρτιά που ασκούν το δικαίωμά τους στην ελευθερία του λόγου όντας πολιτικά ενεργοί/-ες, διατρέχουν πλέον αυξημένο κίνδυνο απέλασης και βίαιων νομικών κυρώσεων εναντίων τους. Αυτό αποδεικνύεται -ανάμεσα σε άλλες- και στην περίπτωση του Αιγύπτιου συντρόφου μας, ο οποίος, έχοντας συμμετάσχει σε διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης, απειλήθηκε με απέλαση από την αιγυπτιακή πρεσβεία.

Οι κυβερνήσεις και τα μέσα ενημέρωσης συνεργάζονται για να ποινικοποιήσουν και να απονομιμοποιήσουν τις προσπάθειες υποστήριξης του παλαιστινιακού αγώνα, χαρακτηρίζοντας άτομα ως απειλή για την εθνική ασφάλεια. Αυτές οι ενέργειες αποκαλύπτουν την αγωνία του κράτους να διατηρήσει τον έλεγχο και να καταστείλει την αντίσταση. Υπογραμμίζει την ανάγκη για αντικαθεστωτικά μέσα ενημέρωσης και δίκτυα αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση αυτών των τακτικών εκφοβισμού. Στεκόμενοι/-ες αλληλέγγυοι/-ες με όσους/-ες στοχοποιούνται, μπορούμε να αναδείξουμε τους καταπιεστικούς μηχανισμούς του κράτους και να συνεχίσουμε τον αγώνα για ολική απελευθέρωση, από την Παλαιστίνη έως τους φυλακισμένους. Είναι ανάγκη να κάνουμε την αλληλεγγύη μας πράξη, να δράσουμε, να κλιμακώσουμε, να καταστήσουμε σαφές και να φωνάξουμε δυνατά ότι ούτε ο εκφοβισμός ούτε οι φυλακίσεις και οι απελάσεις αποδυναμώνουν τον αγώνα. Η αντίσταση δεν θα πεθάνει ποτέ, η Παλαιστίνη δεν θα πεθάνει ποτέ!

Αυτές οι τακτικές εκφοβισμού και καταστολής δεν μπορούν και δεν θα φιμώσουν την οργή μας, ούτε θα σταματήσουν την αλληλεγγύη μας με την Παλαιστίνη.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΑ ΕΞΗΣ:

* ΟΧΙ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΝΕΑ ΔΙΕΘΝΕΙΣ - ΖΗΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ

* ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΧΩΡΙΣ ΧΑΡΤΙΑ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ/-ΟΥΣΕΣ ΑΣΥΛΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΠΕΛΑΣΗΣ. ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ  ΕΝΑΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΦΥΛΑΚΙΖΕΙ ΕΓΧΡΩΜΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΒΑΣΙΚΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.

* ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΜΕ ΠΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΣΠΕΙΡΟΥΝ ΤΟΝ ΤΡΟΜΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΥΨΩΝΟΥΝ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
ΤΕΛΟΣ ΣΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ!
ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ!
ΟΛΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΗ ΡΑΦΑ!

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Κείμενο στήριξης στους εννέα συλληφθέντες της Νομικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας