Αθήνα, 28°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
28°C
29.0° 25.8°
1 BF
54%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
28.2° 26.8°
2 BF
66%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
28°C
28.3° 26.0°
2 BF
74%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
25°C
24.9° 24.9°
1 BF
69%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
28°C
27.9° 27.9°
3 BF
42%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
28°C
28.0° 28.0°
2 BF
79%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
24°C
24.4° 24.4°
3 BF
44%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
24°C
24.1° 24.1°
1 BF
67%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
25°C
25.4° 24.4°
1 BF
80%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
27°C
26.9° 26.8°
3 BF
57%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
26°C
26.7° 24.8°
1 BF
55%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
26.2° 24.7°
1 BF
50%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
24.9° 24.9°
4 BF
94%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
26°C
26.9° 26.2°
0 BF
53%
Λαμία
Αίθριος καιρός
29°C
28.5° 26.5°
1 BF
41%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
25°C
25.4° 24.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
28°C
28.8° 27.0°
2 BF
11%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
27°C
26.6° 22.3°
0 BF
75%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
28°C
27.7° 27.7°
3 BF
82%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
2 BF
87%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024
fotografies-tempi
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Αριστερά: Φωτογραφία από την έκθεση Κοκοτσάκη, σύμφωνα με την οποία οι μηχανές της εμπορικής αμαξοστοιχίας δεν συγκρούστηκαν μετωπικά με τις μηχανές της επιβατικής. Δεξιά: Φωτογραφία που δημοσίευσε η ΕΔΑΠΟ για να εκφράσει τις διαφωνίες της στην επικαιροποιημένη τεχνική έκθεση
Επικαιροποιημένη πραγματογνωμοσύνη για το έγκλημα των Τεμπών

«Δεν υπήρξε μετωπική των δύο συρμών»!

Νέα στοιχεία για την τραγωδία στην επικαιροποιημένη τεχνική έκθεση που κατέθεσαν συγγενείς θυμάτων στις δικαστικές αρχές της Λάρισας. ● Οι μηχανοδηγοί εκτροχίασαν το εμπορικό τρένο για να αποφευχθεί σύγκρουση μέσα στο τούνελ. ● Ο χημικός τραυματισμός πυροσβεστών κατά την επιχείρηση διάσωσης αποδεικνύει μεταφορά ισχυρών τοξικών οργανικών διαλυτών. ● Προσπάθεια συγκάλυψης με μεταφορά αντικειμένων πίσω από το κοντέινερ του βαγονιού Νο 5.

Νέα στοιχεία για την πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών παρουσιάζει η επικαιροποιημένη τεχνική έκθεση που κατατέθηκε χθες από συγγενείς των θυμάτων στις δικαστικές αρχές Λάρισας και φέρει την υπογραφή του ειδικού πραγματογνώμονα Βασίλη Κοκοτσάκη, του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον των ΗΠΑ, Μάνου Παπαδάκη, και του μηχανολόγου-μηχανικού Νίκου Ντούβρα που ειδικεύεται στα καύσιμα της Φόρμουλα 1, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η συγκεκριμένη έκθεση των 75 σελίδων, όπως αναφέρεται, τροποποιεί και αντικαθιστά όλες τις προηγούμενες που αναφέρονται στα ίδια ζητήματα. Σύμφωνα με αυτήν, τα δύο τρένα –η εμπορική αμαξοστοιχία και η Ιντερσίτι 62 όπου έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι– δεν συγκρούστηκαν μεταξύ τους! Οπως συμπεραίνει, οι μηχανοδηγοί του εμπορικού τρένου αντιλήφθηκαν το επικείμενο δυστύχημα και εκτροχίασαν τον συρμό τους ώστε να αποφευχθεί η σύγκρουση μέσα στο τούνελ, κάτι που θα σήμαινε πολύ περισσότερους νεκρούς... Ετσι, με το Ιντερσίτι δεν συγκρούνται οι δύο μηχανές της εμπορικής αμαξοστοιχίας, αλλά ο υπόλοιπος συρμός και αρχικά το πρώτο βαγόνι με τα βαριά μεταλλικά ελάσματα.

Κατά την επιχείρηση διάσωσης διαπιστώνεται χημικός τραυματισμός πυροσβεστών ο οποίος αποδίδεται στην επαφή τους με χημικές ουσίες, όπως υδρογονάνθρακες, αφού, όπως τονίζεται, η στολή δεν μπορούσε να τους προστατεύσει. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «τα χημικά τραύματα των πυροσβεστών δεν συνάδουν σε επαφή με έλαιο σιλικόνης σε οποιαδήποτε μορφή του, αντίθετα συνάδουν με την επαφή με ουσίες όπως οργανικοί διαλύτες που είναι ισχυρά τοξικοί».

Σχετικά με την καταγγελλόμενη προσπάθεια συγκάλυψης και απόκρυψης στοιχείων, τονίζεται πως «υπάρχει συστηματική προσπάθεια αφαίρεσης αντικειμένων από τον τόπο του συμβάντος, από τις πρώτες σχεδόν ώρες, αντικείμενα τα οποία αφού επιλεγούν προσεκτικά τοποθετούνται πίσω από το κοντέινερ του βαγονιού Νο 5 και οδηγούνται σε άγνωστη κατεύθυνση». Στα αντικείμενα αυτά, σύμφωνα με το πόρισμα, υπάρχουν και κάποια που προσομοιάζουν με αντικείμενα μεταφοράς επικίνδυνων χημικών εύφλεκτων υλικών, τα οποία η έκθεση προσδιορίζει σε ξυλόλιο, τουλουόλη ή άλλο οργανικό διαλύτη, και μάλιστα σε αρκετά μεγάλη ποσότητα στον ίδιο χώρο (κοντέινερ - βαγόνι).

Αναφορικά με την αλλοίωση και καταστροφή πειστηρίων, επισημαίνεται: «Από το μεσημέρι κιόλας της 1ης Μαρτίου 2023 η διαχειρίστρια εταιρία και ιδιοκτήτης των αμαξοστοιχιών χωρίς να εμποδιστεί από οποιονδήποτε είχε λόγο να το κάνει (προανακριτικοί-ανακριτικοί υπάλληλοι) αποσύρει το σύνολο, πλην δύο κοντέινερ, και τα μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη, όπου σε δύο ημέρες υποδέχεται και τα άλλα δύο. Δεν ερευνήθηκαν τόσο από ουσιαστικής όσο και από τυπικής πλευράς στο πεδίο και μόνο μετά από παρέμβαση παραγγελία του ανακριτή στις 20.03.2023, δηλαδή 23 ημέρες μετά, με ό,τι συνεπάγεται για την αξιοπιστία αυτού, αφού η HELLENIC TRAIN ως ύποπτη τέλεσης αδικήματος δεν είχε οποιοδήποτε δικαίωμα διαχείρισης πειστηρίων για όλο αυτό το χρονικό διάστημα».

Κατηγορούν τον Μητσοτάκη

Οι συγγενείς των θυμάτων κατηγορούν ευθέως, μεταξύ άλλων, τον ίδιο τον πρωθυπουργό για «σφετερισμό εξουσίας», τονίζοντας μάλιστα ότι η κατηγορία αυτή δεν καλύπτεται από το άρθρο 86 του Συντάγματος που δίνει στη Βουλή την αρμοδιότητα δίωξης, αλλά αποδίδεται κατευθείαν από τον Αρειο Πάγο με την αυτόφωρη διαδικασία!

Πάντως, χθες, μετά τις ανακοινώσεις αυτές και την υποβολή της νέας επικαιροποιημένης έκθεσης Κοκοτσάκη στις δικαστικές αρχές της Λάρισας, η Επιτροπή Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών (ΕΔΑΠΟ), η οποία επίσης μελετά τις συνθήκες του δυστυχήματος για λογαριασμό κάποιων συγγενών θυμάτων, φαίνεται να διαφωνεί με ορισμένα συμπεράσματα. Δημοσίευσε, λοιπόν, χωρίς σχόλια, δύο φωτογραφίες της πρώτης ηλεκτρομηχανής της εμπορικής αμαξοστοιχίας που δείχνει να έχει υποστεί μεγάλη στρέβλωση, την οποία αποδίδει στη μετωπική σύγκρουση με την επιβατική Ιντερσίτι 62.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Δεν υπήρξε μετωπική των δύο συρμών»!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας