Αθήνα, 31°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
31°C
32.6° 27.8°
1 BF
37%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
27°C
29.3° 24.7°
2 BF
61%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
28°C
27.7° 27.0°
1 BF
35%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
23°C
22.9° 22.4°
2 BF
73%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
26°C
25.9° 24.0°
0 BF
47%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
20°C
22.3° 20.4°
0 BF
37%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
25°C
25.2° 25.2°
1 BF
42%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
27°C
29.9° 26.8°
2 BF
36%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
27°C
27.2° 25.7°
1 BF
53%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
28°C
29.8° 28.4°
2 BF
42%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
27°C
27.2° 27.2°
3 BF
58%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
26°C
25.9° 25.9°
1 BF
63%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
29.6° 24.9°
0 BF
38%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
30°C
31.7° 24.5°
1 BF
35%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
27°C
27.1° 26.8°
3 BF
40%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
27°C
32.1° 26.8°
0 BF
41%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
23.8° 23.8°
1 BF
59%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
25°C
26.7° 24.7°
0 BF
81%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
1 BF
64%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
sidirodromos-kamera
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Dreamstime.com

«Μπράβος» ξυλοφόρτωσε στέλεχος του ΟΣΕ μέσα στο γραφείο του

Το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του σιδηροδρομικού δικτύου που εξαφανίστηκε και οι διαπλεκόμενες σχέσεις που οδήγησαν στο έγκλημα των Τεμπών, στο στόχαστρο της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Αδιανόητα περιστατικά ξεπετάγονται μέσα από το σκοτάδι της συγκάλυψης, όσο προχωρούν οι έρευνες γύρω από το πλαίσιο που γέννησε το έγκλημα των Τεμπών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον περασμένο Νοέμβριο, στέλεχος του ΟΣΕ ξυλοκοπήθηκε μέσα στο γραφείο του από «μπράβο», ο οποίος, φεύγοντας από το κτίριο, εξαφάνισε και τα ίχνη του, αρπάζοντας το υλικό καταγραφής από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης.

Το συμβάν, που δεν είχε γίνει εώς τώρα γνωστό, άρχισε να ακούγεται στους διαδρόμους των σιδηροδρομικών οργανισμών τις τελευταίες ημέρες, παράλληλα με τις πληροφορίες για τις διαπιστώσεις των ερευνών της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες (Αρχή για το «ξέπλυμα χρήματος»). Υπενθυμίζεται ότι, τον Μάρτιο του 2023, μέσα στο βαρύ κλίμα μετά τα Τέμπη, είχε ανακοινωθεί ότι η συγκεκριμένη Αρχή θα έκανε τις δικές της έρευνες (ανεξάρτητα από εκείνες των ανακριτών), προκειμένου να διαπιστώσει εάν διευθυντικά στελέχη και υπάλληλοι των σιδηροδρομικών φορέων είχαν με κάποιον τρόπο αποκομίσει παράνομα έσοδα, αναθέτοντας συμβάσεις ή εποπτεύοντας την υλοποίησή τους.

Τα «πόθεν έσχες»

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος έχει έως τώρα ελέγξει τις οικονομικές δραστηριότητες περίπου 200 στελεχών που έχουν ή είχαν ρόλο στους σιδηροδρομικούς φορείς (ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΓΑΙΑΟΣΕ κ.λπ.) μέσα στην τελευταία δεκαετία. Η έρευνα ξεκίνησε με τον έλεγχο των «πόθεν έσχες» που οφείλουν να υποβάλλουν κάθε χρόνο όλα τα παραπάνω στελέχη, αλλά δεν είχε οδηγήσει σε κάποια αποκάλυψη στους 14 μήνες που πέρασαν από τότε. Ομως, τώρα, μέσα στο κλίμα που δημιουργεί η έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, καταγράφονται κάποιες διαρροές. Οι πληροφορίες φθάνουν έως και στον εντοπισμό ευρημάτων και στη δέσμευση σημαντικών χρηματικών ποσών που δεν δικαιολογούνται από ανώτατο στέλεχος του ΟΣΕ που έχει παραιτηθεί.

Ωστόσο, αίσθηση δημιουργεί η πληροφορία που προαναφέραμε για την επίθεση εις βάρος υπαλλήλου σε πιο χαμηλή βαθμίδα, ο οποίος, όμως, είχε την κρίσιμη αρμοδιότητα να εποπτεύει το σύστημα με τις κάμερες καταγραφής του σιδηροδρομικού δικτύου. Σύμφωνα με πληροφορίες:

● Ο συγκεκριμένος υπάλληλος είχε επί χρόνια την αρμοδιότητα να εποπτεύει τη λειτουργία των καμερών ασφαλείας που παρακολουθούν εκατοντάδες σημεία του σιδηροδρομικού δικτύου και τις εγκαταστάσεις στους σταθμούς.

● Η λειτουργία αυτού του συστήματος ήταν προβληματική, καθώς είναι γνωστό ότι υλικά μεγάλης αξίας κλέβονταν και βανδαλίζονταν από διάφορα σημεία του σιδηροδρομικού δικτύου, εδώ και χρόνια. Η απώλεια αυτών των υλικών ήταν και ένας από τους σοβαρούς λόγους που οδηγούσαν σε επεκτάσεις των συμβάσεων της ΕΡΓΟΣΕ ή του ΟΣΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι και η περιβόητη σύμβαση 717 αποσκοπούσε στην ανάταξη των συστημάτων που είχαν εγκατασταθεί με προηγούμενες συμβάσεις αλλά δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν, διότι άγνωστοι έκλεβαν τα υλικά.

Ο πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, Χαράλαμπος Βουρλιώτης | EUROKINISSI

● Ο συγκεκριμένος υπάλληλος υπέβαλε αιφνιδιαστικά την παραίτησή του τον περασμένο Νοέμβριο και συνταξιοδοτήθηκε τον Δεκέμβριο. Είχε προηγηθεί όμως η «επίσκεψη» στο γραφείο του από «φουσκωτό», ο οποίος τον ξυλοκόπησε άγρια.

● Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο «μπράβος» εκπροσωπούσε κύκλωμα που άρπαζε τέτοια υλικά και αποκόμιζε σημαντικά κέρδη. Το κύκλωμα δήλωσε με αυτόν τον τρόπο τη δυσαρέσκειά του, διότι ο υπάλληλος είχε πιεστεί να αποκαλύψει τις «δυσλειτουργίες» του συστήματος. Ισως αυτή η πίεση να προερχόταν από τον εντοπισμό «αδιευκρίνιστων» ποσών σε τραπεζικούς λογαριασμούς του. Ομως για το όλο θέμα επιχειρήθηκε «κουκούλωμα» μέσα από την απομάκρυνση και συνταξιοδότηση του υπαλλήλου.

● Το εντυπωσιακό είναι ότι ο μπράβος δεν περιορίστηκε να ξυλοκοπήσει τον υπάλληλο μέσα στο γραφείο του, αλλά εκβίασε τους υπαλλήλους στην είσοδο του κτιρίου να του παραδώσουν το υλικό καταγραφής από το κλειστό κύκλωμα που παρακολουθεί τους εσωτερικούς χώρους, ώστε να μην υπάρχει απόδειξη για την «επίσκεψή» του.

● Υπενθυμίζεται ότι το εξωτερικό σύστημα καμερών παρακολούθησης του ΟΣΕ ήταν το ίδιο που δεν κατάφερε να εξασφαλίσει πιθανό αποδεικτικό υλικό για την παράνομη φόρτωση με εύφλεκτο υλικό της εμπορικής αμαξοστοιχίας 63503 που ενεπλάκη στο δυστύχημα των Τεμπών. Ο μεταβατικός πρόεδρος του ΟΣΕ, Π. Τερεζάκης, παραδέχθηκε στη Βουλή ότι το υλικό αυτό έχει σβηστεί, διότι πέρασαν 14 μέρες και το υλικό από τις κάμερες δεν είχε ζητηθεί από τις ανακριτικές αρχές, με συνέπεια να διαγραφεί. Είχε, μάλιστα, αναφέρει ότι ο ΟΣΕ διαθέτει 300 τέτοιες κάμερες και είναι προφανές ότι θα μπορούσε κάποια εικόνα να δείχνει εάν υπήρχαν παράνομα φορτία σε κάποιο από τα βαγόνια της 63503.

● Ο υπάλληλος που ξυλοκοπήθηκε συνδέεται συγγενικά με άλλο στέλεχος του ΟΣΕ με συνδικαλιστική δραστηριότητα, ο οποίος έχει επίσης κεντρικότατο ρόλο στη λειτουργία της τηλεδιοίκησης των συρμών.

«Υποπτες συναλλαγές»

Παραμένει, ωστόσο άγνωστο εάν η Αρχή για το «ξέπλυμα» χρήματος έχει εντοπίσει κάτι συγκεκριμένο σχετικά με παράνομα έσοδα του συγκεκριμένου υπαλλήλου. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, έχει εντοπίσει «ύποπτες συναλλαγές» για το πρώην ανώτατο στέλεχος του ΟΣΕ που αποχώρησε μετά το δυστύχημα των Τεμπών.

Για το συγκεκριμένο στέλεχος είχε σχολιαστεί έντονα το γεγονός ότι παραιτήθηκε αμέσως μετά το δυστύχημα αλλά συνέχιζε να υπογράφει αποφάσεις για αρκετές μέρες. Κατά άλλες πληροφορίες, μάλιστα, συνέχιζε να επισκέπτεται τα γραφεία του ΟΣΕ και να συνεργάζεται με τη νέα διοίκηση και να ενημερώνεται για διάφορα θέματα.

Εις βάρος του ανώτατου στελέχους έχει ασκηθεί κακουργηματική δίωξη για διατάραξη ασφαλείας των συγκοινωνιών και έχει επιβληθεί εγγύηση, ενώ κατηγορείται επίσης για παράβαση καθήκοντος, καθώς ήταν εκείνος που υπέγραψε τη μετάταξη του προφυλακισμένου σταθμάρχη της Λάρισας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αρχή για το ξέπλυμα ελέγχει και στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ, πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΟΣΕ που είχε επίσης συμπράξει στη μετάταξη του προφυλακισμένου σταθμάρχη αλλά και στελέχη που ασχολούνταν με συμβάσεις έργων Πληροφορικής.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Μπράβος» ξυλοφόρτωσε στέλεχος του ΟΣΕ μέσα στο γραφείο του

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας