Αθήνα, 32°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
32°C
32.4° 30.3°
3 BF
35%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
32°C
33.3° 30.2°
2 BF
33%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
32°C
32.1° 30.0°
2 BF
39%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
27.9° 27.9°
0 BF
54%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
33°C
32.9° 32.9°
2 BF
33%
Βέροια
Αίθριος καιρός
29°C
30.0° 28.8°
2 BF
29%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
26°C
27.9° 26.4°
1 BF
24%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
26°C
26.3° 26.3°
2 BF
35%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
29°C
29.3° 28.3°
4 BF
41%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
30°C
30.5° 28.9°
3 BF
42%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
30°C
30.4° 28.8°
4 BF
39%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
31°C
30.7° 30.1°
1 BF
35%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
30°C
29.9° 29.9°
2 BF
70%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
29°C
30.2° 28.9°
0 BF
34%
Λαμία
Αίθριος καιρός
27°C
27.5° 27.5°
1 BF
34%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
28°C
27.8° 27.7°
3 BF
81%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
31°C
32.7° 30.1°
2 BF
23%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
32°C
32.1° 25.3°
0 BF
49%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
30°C
32.7° 30.3°
2 BF
39%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
28°C
27.8° 27.8°
2 BF
25%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
larko
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Το Πρωτοδικείο παγώνει τη διαδικασία απολύσεων στη ΛΑΡΚΟ μέχρι τις 18 Ιουνίου

Το Πρωτοδικείο επιβάλλει να μείνουν στις θέσεις τους μέχρι να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα ● Διαβεβαιώσεις πρωθυπουργού και υπουργού Οικονομικών «υπέρ βιώσιμης λύσης με ιδιώτη επενδυτή» στη χθεσινή συνάντηση με τα σωματεία.

Με τον υποδειγματικό αγώνα τους, που συμπληρώνει 4,5 χρόνια από τη στιγμή που δρομολογήθηκε η κυβερνητική «λύση» της πώλησης, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ πέτυχαν χθες άλλη μια μικρή νίκη, που τους δίνει λίγο αλλά πολύτιμο χρόνο, ιδιαίτερα για τις οικογένειες με μαθητές και υποψηφίους για τα ΑΕΙ. Την ώρα, λοιπόν, που ήταν σε εξέλιξη συνάντηση των εκπροσώπων τους με τον πρωθυπουργό στο μέγαρο Μαξίμου, έγινε γνωστή η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθήνας που παγώνει τη διαδικασία απολύσεων και επιβάλλει να μείνουν οι 850 εργαζόμενοι της μεταλλουργίας στις δουλειές τους –και κατ’ επέκταση και στα σπίτια τους, στους οικισμούς της εταιρείας– μέχρι να εκδικαστεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει τα σωματεία τους διά του πληρεξουσίου δικηγόρου τους Δημήτρη Περπατάρη. Δηλαδή, μέχρι τις 18 Ιουνίου, οπότε ορίστηκε η εκδίκαση.

Η απόφαση του δικαστηρίου απηχεί σε μεγάλο βαθμό τις συνεχείς κινητοποιήσεις των εργαζομένων τόσο στην Αθήνα, με το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα την περασμένη Παρασκευή, όσο και στη Χαλκίδα και την ευρύτερη περιοχή που επηρεάζεται άμεσα από τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, και ανατρέπει τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Υπενθυμίζεται ότι τη μέρα που οι εργαζόμενοι κατέθεταν την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων (9/5), η κυβέρνηση έσπευσε να δημοσιοποιήσει την ΚΥΑ για την οριστική απόλυσή τους από 12/5 και την εξώθησή τους στα προγράμματα απασχόλησης μέσω ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), προφανώς για να αποδυναμώσει τη δικαστική προσφυγή τους. Μάλιστα, τις προηγούμενες μέρες η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, είχε επιδοθεί σε μίνι επικοινωνιακή «καταιγίδα», με δηλώσεις σε ΜΜΕ για τη «γενναιοδωρία» των προγραμμάτων απασχόλησης που προσφέρει στους εργαζόμενους ως εναλλακτική λύση η κυβέρνηση.

Η νομική –και όχι μόνο– νίκη των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ προκάλεσε ένα μείγμα αμηχανίας και συγκατάβασης στο Μαξίμου, στη συνάντηση που είχαν χθες οι εκπρόσωποί τους με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκη, τον υφυπουργό Θ. Πετραλιά, τον υπουργό Επικρατείας Α. Σκέρτσο, τη γ.γ. Εργασίας Α. Στρατινάκη και τον διοικητή της ΔΥΠΑ Σ. Πρωτοψάλτη. «Θα σεβαστούμε την απόφαση του δικαστηρίου», είπαν μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί (λες και μπορούσαν να πουν το αντίθετο), διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και «βιώσιμη λύση μέσω αξιόπιστων επενδυτών, χωρίς όμως παράταση ενός καθεστώτος που δεν προσφέρει πραγματική προοπτική για τους εργαζόμενους και έρχεται σε αντίθεση με τις δυνατότητες του προϋπολογισμού», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μαξίμου.

Η συνάντηση στο Μαξίμου, έπειτα από αρνήσεις πολλών εβδομάδων στο αίτημα των εργαζομένων, δείχνει ότι η κυβέρνηση έχει υποστεί σημαντική πίεση από τις κινητοποιήσεις των σωματείων και τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών σε Ανατολική Στερεά και Εύβοια που επηρεάζονται από τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ. Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που εκλέγονται σε Φωκίδα, Φθιώτιδα και Εύβοια είναι βασικοί αποδέκτες αυτής της πίεσης και «εισηγητές» προς το Μαξίμου για διαλλακτικότητα.

Εκτός από τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της κυβερνητικής απόφασης οριστικού κλεισίματος της ΛΑΡΚΟ και απομάκρυνσης των εργαζομένων από τις εγκαταστάσεις και τους οικισμούς της εταιρείας, τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ έχουν καταθέσει και μηνυτήρια αναφορά στον Αρειο Πάγο, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τον κίνδυνο σοβαρού βιομηχανικού δυστυχήματος στη μεταλλουργία αν μείνει κλειστή και χωρίς επίβλεψη από τους εξειδικευμένους εργαζόμενους. Για το ίδιο ζήτημα έστειλαν χθες και επιστολή στον ειδικό διαχειριστή της ΛΑΡΚΟ. Ο υπουργός Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης εμφανίστηκε χθες πρόθυμος για επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της μεταλλουργίας, ώστε να διαπιστώσει τους κινδύνους που επισημαίνουν οι εργαζόμενοι.

Εν τω μεταξύ, η ανακηρυχθείσα ως προτιμητέος επενδυτής κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings, η οποία είχε επίσης συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων πριν από το Πάσχα «σε πνεύμα κατανόησης και συνεννόησης», αναμένει την απόφαση του ΣτΕ επί της προσφυγής της ανταγωνίστριας στον διαγωνισμό πώλησης της ΛΑΡΚΟ, ιρλανδικής CMI. Κυβερνητικές πηγές αφήνουν να διαρρεύσει ότι η έκδοση απόφασης από το ΣτΕ είναι θέμα ημερών, αλλά δεν είναι σαφές αν αυτό βασίζεται σε «ασφαλή πληροφόρηση» ή επιχειρεί απλώς να δικαιολογήσει την κυβερνητική σπουδή να μπει λουκέτο και να απομακρυνθούν οι εργαζόμενοι από τη μεταλλουργία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Το Πρωτοδικείο παγώνει τη διαδικασία απολύσεων στη ΛΑΡΚΟ μέχρι τις 18 Ιουνίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας