Αθήνα, 29°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
29°C
29.5° 26.2°
1 BF
41%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
27°C
28.1° 24.8°
1 BF
56%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
26°C
26.0° 24.9°
1 BF
59%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
20°C
19.9° 19.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
23°C
23.0° 23.0°
2 BF
53%
Βέροια
Αίθριος καιρός
24°C
24.6° 24.0°
2 BF
40%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
20°C
22.3° 20.4°
2 BF
37%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
25°C
24.9° 24.9°
1 BF
54%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
28°C
28.6° 27.7°
4 BF
57%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
27°C
26.6° 22.3°
2 BF
58%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
27°C
27.4° 25.8°
4 BF
54%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
28°C
27.9° 27.9°
2 BF
67%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
28°C
28.1° 28.1°
2 BF
31%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
25°C
25.1° 24.6°
1 BF
36%
Λαμία
Αίθριος καιρός
28°C
28.4° 28.3°
0 BF
37%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
26.8° 26.6°
3 BF
84%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
26°C
29.3° 25.0°
2 BF
35%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
25°C
25.1° 25.1°
2 BF
45%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
25°C
26.7° 23.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
21°C
20.5° 20.5°
1 BF
51%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
zaxaraki floridis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Το νομοσχέδιο της υπουργού Σοφίας Ζαχαράκη δεν δημιουργεί προϋποθέσεις για επίσπευση των διαδικασιών για την αναδοχή και την υιοθεσία | ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
Σοβαρά προβλήματα και κενά στις τρεις γενικές γραμματείες που θεσπίζονται

Ενα υπουργείο... λίγο απ’ όλα

Με μεταφορά αρμοδιοτήτων από άλλα υπουργεία και σημαντική έλλειψη δομών για την κοινωνική πολιτική συναρμολογείται το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ● Νέα προσκόμματα για την αναδοχή και την υιοθεσία στο σχέδιο νόμου.

Οι οικογένειες που εναγωνίως αναμένουν επίσπευση των διαδικασιών για την αναδοχή και την υιοθεσία, ας μην ελπίζουν. Το νομοσχέδιο της υπουργού Σοφίας Ζαχαράκη δεν δημιουργεί προϋποθέσεις για να ευοδωθούν σύντομα οι προσδοκίες τους διότι δημιουργεί νέα προσκόμματα. Δεν αναθέτουν την αναγκαία κοινωνική έρευνα στον Σύνδεσμο των Κοινωνικών Λειτουργών ως ΝΠΔΔ αλλά σε κοινωνικούς λειτουργούς Περιφερειακών Ενοτήτων, που ως γνωστόν δεν απασχολούν κοινωνικούς λειτουργούς.

Το νομοσχέδιο, που συζητήθηκε και ψηφίστηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής μόνο από τους βουλευτές της Ν.Δ., ουσιαστικά περιγράφει ένα υπουργείο, αυτό της Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, το οποίο ενώ ακόμη δεν διαθέτει Οργανισμό, θα έχει στις αρμοδιότητές του λίγο από όλα. Από το Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, τη λειτουργία Εθνικού Μηχανισμού Εκπόνησης, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης Σχεδίων Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης, τις πολιτικές για τη νεολαία και την κοινωνική στεγαστική πολιτική, η οποία, ωστόσο, επικεντρώνεται μόνο στους αστέγους κι αυτό όχι με την πληρότητα που απαιτεί το οξύ πρόβλημα που συναντάμε καθημερινά όλοι όσοι ζούμε στις μεγάλες πόλεις.

Εγκατάλειψη

Με κράχτη τη θετική, πλην ανεπαρκή ρύθμιση για την ένταξη τμήματος των αστέγων στο δικαίωμα λήψης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, το νομοσχέδιο με τίτλο «Αναμόρφωση προγράμματος “Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους” και άλλες ρυθμίσεις για τη βελτίωση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας - Σύσταση οριζόντιων υποστηρικτικών υπηρεσιών και ζητήματα στελέχωσης του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας» θεσπίζει τρεις Γενικές Γραμματείες στις οποίες μεταφέρονται αποσπασματικά λειτουργίες και αρμοδιότητες άλλων υπουργείων, αφήνοντας άλλες κομβικές λειτουργίες στα προηγούμενα υπουργεία.

Από την ανάγνωση των άρθρων του νομοσχεδίου και την αδυναμία δημιουργίας μιας ξεχωριστής και διακριτής διοικητικής δομής (για να μη μιλήσουμε για το κτίριο και τις αίθουσες όπου στεγάζεται) αποκαλύπτεται, κυρίως, η εγκατάλειψη σχεδιασμού κοινωνικής στεγαστικής πολιτικής.

Με τη διαφωτιστική τοποθέτηση της βουλεύτριας της Νέας Αριστεράς, Θεανώς Φωτίου, κατέστη σαφές ότι οι τρεις Γενικές Γραμματείες που θεσπίζονται έχουν σοβαρά προβλήματα και κενά τα οποία σταχυολόγησε ως εξής:

● Στη Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας εντάσσονται οι ανάπηροι και οι ηλικιωμένοι, ενώ οι Ρομά, οι ΛΟΑΤΚΙ και οι αποφυλακισμένοι δεν υπάρχουν πουθενά.

● Στη Γ.Γ. Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής ανατίθεται η «καυτή πατάτα» της στεγαστικής κρίσης, χωρίς να συνειδητοποιείται ότι σήμερα αποτελεί το υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα που απαιτεί ξεχωριστή διοικητική δομή. Εδώ εμπίπτουν και οι πολιτικές για την παιδική προστασία, που, όπως σημείωσε η κ. Φωτίου, αφορούν τόσο τα μεγάλα ζητήματα, όπως η παιδική φτώχεια, η αναδοχή και η υιοθεσία, αλλά και την αντιμετώπιση των οξύτατων φαινομένων της ενδοοικογενειακής βίας, της σεξουαλικής κακοποίησης, της εκμετάλλευσης και εμπορίας ανηλίκων, της βίας των ανηλίκων, του ενδοσχολικού bullying. Ολα σε ένα!

Η βουλεύτρια της Νέας Αριστεράς επισήμανε ότι στην τρίτη Γενική Γραμματεία, αυτήν της Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συνωθούνται επίσης ετερόκλητες υπηρεσίες από άλλα υπουργεία:

Αρμοδιότητες

«Η Γενική Γραμματεία Ισότητας ήταν μέχρι το 2019 στο υπουργείο Εσωτερικών. Επίσης το Τμήμα της Γεν. Γραμματείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπ. Δικαιοσύνης και το Τμήμα του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), που ήταν ενταγμένο στο υπ. Παιδείας, μεταφέρονται στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής. Δηλαδή του ανατίθενται αρμοδιότητες που αφορούν κυρίως υπηρεσίες παρεχόμενες από τους δήμους. Είναι σφάλμα η ίδρυση της Γενικής Γραμματείας στο νέο υπουργείο και οι υπηρεσίες που την απαρτίζουν πρέπει να μεταφερθούν, η μεν Ισότητα των Φύλων στο υπουργείο Εσωτερικών, το δε ΙΝΔΕΔΙΒΙΜ στο υπουργείο Παιδείας και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο υπουργείο Δικαιοσύνης» σημείωσε η κ. Φωτίου.

Υποστήριξε δε ότι η σοβαρότητα των θεμάτων απαιτεί εντός του υπουργείου τη σύσταση τουλάχιστον δύο υφυπουργείων, ενός για την Κοινωνική Προστασία και Φροντίδα και ενός δεύτερου για την Κοινωνική Στεγαστική Πολιτική.

Το νομοσχέδιο προβλέπει και ορισμένες βελτιώσεις, οι οποίες όμως αποτελούν ασπιρίνες, για την αστεγία. Δεν αντιμετωπίζεται το θέμα των δομών για τοξικοεξαρτημένους καθώς και τους χιλιάδες Ρομά που παραμένουν σε 77 απαράδεκτους καταυλισμούς, χωρίς νερό, αποχέτευση, ρεύμα, με λαμαρίνες και χαρτόνια στο Σοφό.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ενα υπουργείο... λίγο απ’ όλα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας