Αθήνα, 32°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
32°C
32.4° 30.3°
3 BF
35%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
32°C
33.3° 30.2°
2 BF
33%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
32°C
32.1° 30.0°
2 BF
39%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
27.9° 27.9°
0 BF
54%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
33°C
32.9° 32.9°
2 BF
33%
Βέροια
Αίθριος καιρός
29°C
30.0° 28.8°
2 BF
29%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
26°C
27.9° 26.4°
1 BF
24%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
26°C
26.3° 26.3°
2 BF
35%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
29°C
29.3° 28.3°
4 BF
41%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
30°C
30.5° 28.9°
3 BF
42%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
30°C
30.4° 28.8°
4 BF
39%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
31°C
30.7° 30.1°
1 BF
35%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
31°C
30.9° 30.9°
3 BF
74%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
29°C
30.2° 28.9°
0 BF
34%
Λαμία
Αίθριος καιρός
27°C
27.5° 27.5°
1 BF
34%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
28°C
27.8° 27.7°
3 BF
81%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
31°C
32.7° 30.1°
2 BF
23%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
32°C
32.1° 25.3°
0 BF
49%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
30°C
32.7° 30.3°
2 BF
39%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
28°C
27.8° 27.8°
2 BF
25%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
Οι πυρκαγιές των δύο προηγούμενων καλοκαιριών ρήμαξαν τον Εβρο
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Οι πυρκαγιές των δύο προηγούμενων καλοκαιριών ρήμαξαν τον Εβρο

«Εκθεση ιδεών» και συρραφή προτάσεων για τον Εβρο

Απ’ όλα έχει η Α' φάση του master plan για την ανασυγκρότηση του πολύπαθου από τις πυρκαγιές νομού ● Περιλαμβάνει 90 έργα από το «σκονισμένο» πόρισμα για την ανάπτυξη της Θράκης, ξεχασμένες κυβερνητικές εξαγγελλίες, ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης κ.ά.

Η μελέτη της Α’ φάσης του στρατηγικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση του Εβρου εκτείνεται σε 140 σελίδες και περιλαμβάνει 90 έργα, η πλειονότητα των οποίων προέρχεται από το «σκονισμένο», πια, πόρισμα της διακομματικής επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης, από τις (ξεχασμένες) εξαγγελίες της κυβέρνησης, το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ της περιφέρειας, τα τεχνικά προγράμματα των δήμων και τα μεγαλόπνοα σχέδια του ΔΠΘ. Τη μελέτη έχουν αναλάβει ο Σταύρος Μπένος και η ομάδα του, με επικεφαλής από την κυβέρνηση τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται η τροποποίηση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία, Θράκη» 2021-2027, το οποίο θα συμπεριλάβει τη νέα Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) για τον Εβρο, με τις προτάσεις του master plan, και εν συνεχεία θα ακολουθήσει η πρόσκληση από τη Διαχειριστική Αρχή. Αμέσως μετά την έκδοση της πρόσκλησης θα ξεκινήσουν η Β’ φάση του στρατηγικού σχεδίου καθώς και η Β’ φάση της δημόσιας διαβούλευσης. Χρόνος, άλλωστε, για σχέδια, υπάρχει…

Γενικολογίες

Η Α’ φάση του master plan, κατά ένα μεγάλο μέρος, περιλαμβάνει μια σειρά από διαπιστώσεις και περιγραφές της υφιστάμενης κατάστασης στο περιβάλλον, στην οικονομία, στον κοινωνικό ιστό του Εβρου καθώς και κάποιες γενικόλογες προτάσεις.

Οπως αναφέρεται, τα έργα και οι δράσεις του αρχικού καταλόγου είναι αντικείμενο διαρκούς διαλόγου με τους συναρμόδιους δημόσιους φορείς. Συνεπώς, θα υπάρχουν εύλογες διαφοροποιήσεις μέχρι την ολοκλήρωση της Β’ φάσης της δημόσιας διαβούλευσης και την παράδοση του οριστικού καταλόγου των δράσεων και των έργων του προγράμματος ΕΒΡΟΣ – ΜΕΤΑ, που εκτιμάται ότι θα γίνει στις 31.7.2024.

Στον κατάλογο των 90 έργων μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:

● Μελέτη αναδάσωσης και διαχειριστικών κατευθύνσεων για την αποκατάσταση των δασικών οικοσυστημάτων της περιοχής μετά την πυρκαγιά του 2023, από το μελετητικό γραφείο ForestPlan με τη συμμετοχή επιστημόνων από το WWF Ελλάς, την Εταιρεία Προστασίας Βιoποικιλότητας Θράκης, το ΔΠΘ, το ΑΠΘ, το ΕΚΠΑ, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος με προϋπολογισμό 98.000 ευρώ.

● Forest monitoring: Ψηφιακή πλατφόρμα διαχείρισης και παρακολούθησης του δάσους/πιλοτική εφαρμογή για την περιοχή του Εβρου, με χρηματοδότηση 75.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο.

● Πρόγραμμα τουριστικής προβολής με 500.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ της περιφέρειας.

● Γαλάζιες σημαίες (Δήμος Αλεξανδρούπολης-Σαμοθράκης) με φορέα υλοποίησης τον ΟΦΥΠΕΚΑ και προϋπολογισμό 300.000 ευρώ.

● Πρόγραμμα εκπαίδευσης-κατάρτισης στον αλιευτικό τουρισμό, ενέργειες ενίσχυσης καταδυτικού τουρισμού σε Μεσημβρία και Σαμοθράκη (165.000 ευρώ).

● Αλυσίδες εφοδιασμού και Ανοιχτό Ράφι από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό της περιφέρειας με 1 εκατ. ευρώ.

● Πρόγραμμα ανασύστασης Ελαιώνα Μάκρης-Δικέλλων-Μεσημβρίας, δημιουργία δύο νέων μελισσοκομικών πάρκων σε Νότιο και Βόρειο Εβρο, δημιουργία σηροτροφικού πάρκου στο Σουφλί, δράσεις προώθησης αναδιάρθρωσης καλλιεργειών, ενίσχυση πράσινων παρεμβάσεων σε γεωργικές εκτάσεις για τη βελτίωση των οικοτόπων σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές, ενίσχυση της βιωσιμότητας της κτηνοτροφίας στη Σαμοθράκη – όλα χωρίς προϋπολογισμό, τα περισσότερα χωρίς αναφερόμενη πηγή χρηματοδότησης.

Γενικόλογες αναφορές περιλαμβάνει η μελέτη και για τις επιχειρήσεις του Εβρου. Υπάρχει, για παράδειγμα, πρόταση έργου με τίτλο «Χρηματοδότηση επενδύσεων» με προϋπολογισμό 10 εκατ. ευρώ από τον αναπτυξιακό νόμο, «Εξυπνη μεταποίηση» με 5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ της ΑΜΘ, καθώς και «Μεταφορικό κόστος – Ισοδύναμο» με 10 εκατ. ευρώ και χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους…

Στα χαρτιά

Ο κατάλογος συμπληρώνεται με ορισμένα έργα της κυβέρνησης, κάποια σε εξέλιξη, κάποια στα χαρτιά, έτσι, για να ευλογούμε και τα γένια μας:

● Σιδηροδρομική γραμμή Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο (η οποία φαίνεται ότι οδεύει προς ακύρωση ή σε σημαντική περικοπή κόστους)
● Αξιοποίηση Λιμένος Αλεξανδρούπολης
● Βελτίωση της οδικής σύνδεσης με την Τουρκία
● Κατασκευή της ανατολικής περιφερειακής οδού Αλεξανδρούπολης
● Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση και τεχνική διαχείριση κτιρίων στέγασης υπηρεσιών πέντε Αστυνομικών Διευθύνσεων
● Αναβάθμιση Κρατικού Αερολιμένος Αλεξανδρούπολης

Προτεραιότητες

Τέλος, ως αιχμές (προτεραιότητες) του προγράμματος ορίζονται:

● Το δημογραφικό: Αποτελεί υψίστης σημασίας για τον ακριτικό Εβρο, όπου με συγκεκριμένους δείκτες θα παρακολουθείται η επίδραση όλων των έργων και των δράσεων σε αυτό.

● Η ολιστική διαχείριση νερού – Πρόγραμμα ΥΔΩΡ: Το νερό προικίζει μοναδικά και πλουσιοπάροχα τον Εβρο και αποτελεί πηγή ζωής, αλλά ενίοτε μετατρέπεται σε απειλή. Το μεγάλο διακύβευμα είναι να εφαρμοστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αειφορικής διαχείρισης του νερού: «Μια γαλάζια συμφωνία για τον Εβρο» που θα μεγιστοποιεί τις ωφέλειες και θα απομειώνει τις απειλές.

● Το Πρόγραμμα ΠαραγωΓΗ: Ο πρωτογενής τομέας και συνολικά ο κύκλος της αγροδιατροφής έχει μεγάλο πεδίο ανάπτυξης με την ορθή διαχείριση των υφιστάμενων πόρων της περιοχής (έδαφος, νερό, κλίμα κ.λπ.), σε συνδυασμό με τις σύγχρονες μεθόδους διαχείρισης (ευφυής γεωργία, συμβολαιακή γεωργία, βραχείες αλυσίδες εφοδιασμού κοκ.). Παράλληλα επιδίωξη αποτελεί η σύνδεση του μεγάλου κεφαλαίου της αγροδιατροφής με τα μνημεία της φύσης και του πολιτισμού, καθώς και με το τουριστικό προϊόν, με επίκεντρο το πρόγραμμα «Ανοιχτό ράφι» και το δόγμα «Αλυσίδες εφοδιασμού».

● Το Πρόγραμμα «Αριστεία»: Η δημιουργία ενός ελκυστικού περιβάλλοντος ζωής, εργασίας και δημιουργίας αποτελεί έναν κορυφαίο στόχο του προγράμματος μέσω της καθιέρωσης κινήτρων, ηθικών, άυλων και υλικών, για την εξέλιξη των δημόσιων λειτουργών, για καλές συνθήκες εργασίας και αμοιβής στον εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα και για έρευνα και καινοτομία στον ακαδημαϊκό χώρο.

● Το Πρόγραμμα ΕΒΡΟΣ Net: Αποσκοπεί στη διάχυση του ψηφιακού κύματος σε όλες τις δράσεις του προγράμματος, από την αναβάθμιση των υπηρεσιών των δημόσιων φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την καθολική ψηφιοποίηση στη δημόσια και ιδιωτική σφαίρα έως και την παροχή γρήγορου ίντερνετ μέχρι το τελευταίο σπίτι.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Εκθεση ιδεών» και συρραφή προτάσεων για τον Εβρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας