Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
20°C
21.3° 17.8°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.3° 16.6°
1 BF
86%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
19°C
21.5° 17.7°
2 BF
79%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
1 BF
94%
Αλεξανδρούπολη
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
18.0° 17.9°
0 BF
82%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.0° 16.2°
1 BF
92%
Κοζάνη
Ασθενής ομίχλη
14°C
14.4° 13.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.8° 20.8°
0 BF
71%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
27.2° 23.6°
5 BF
57%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
19°C
21.2° 18.9°
1 BF
82%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.4° 16.6°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.8° 16.8°
2 BF
81%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
1 BF
57%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.4° 16.9°
2 BF
94%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
20.2° 16.5°
0 BF
80%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
22°C
21.8° 21.6°
2 BF
61%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
21.5° 18.0°
1 BF
80%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 17.3°
2 BF
75%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.8° 17.0°
1 BF
100%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.1° 16.1°
0 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
Δέντρα
Από τη σελίδα της Ανοιχτής Συνέλευσης Υπεράσπισης του Λόφου Στρέφη

Ο «Εξωστρεφής» ανοίγει ξανά

Ως ένα κοινωνικό στέκι απαλλαγμένος από την εμπορική κερδοφορία ανοίγει ξανά ο «Εξωστρεφής», σύμφωνα με την ανοιχτή αυνέλευση για την υπεράσπιση του Λόφου Στρέφη.

«Ο "Εξωστρεφής", αναπόσπαστο κομμάτι του Λόφου, που εξυπηρετούσε υποχρεωτικά τις ανάγκες των επισκεπτών του για τουαλέτα και νερό, έκλεισε μαφιόζικα τον Ιούνιο του 2023 από τη δημοτική αρχή Μπακογιάννη και μεθοδεύτηκε να παραχωρηθεί σε επιχειρηματίες στα πρότυπα της «Πράσινης Τέντας» του Λυκαβηττού. Να μετατραπεί δηλαδή σε ένα πανάκριβο μαγαζί εστίασης, προσιτό μόνο στους τουρίστες και σε πλούσιους επισκέπτες, μέσα στη γενικότερη προσπάθεια του εξευγενισμού του Λόφου και του εκτοπισμού μας» αναφέρει η ομάδα.

Στο κείμενό της σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι ο αγώνας της «μπορεί να φαίνεται τοπικός, στον Στρέφη, την πλατεία, το Πολυτεχνείο, την Μεσολογγίου, αλλά συνδέεται με τους αγώνες για ελεύθερους δημόσιους χώρους σε όλες τις γειτονιές, για τους αγώνες ενάντια στην τουριστικοποίηση κάθε πόλης, με τους αγώνες για γη και ελευθερία από τα μικρά μέχρι τα μεγάλα βουνά που λεηλατούνται στον βωμό του κέρδους, των καταπιεσμένων και εξεγερμένων από άκρη σε άκρη σε όλο τον κόσμο».

H ανακοίνωση της συνέλευσης

Ο Εξωστρεφής από σήμερα αποτελεί ένα κοινωνικό στέκι, ανοιχτό στη γειτονιά, ελεύθερο από εμπορική κερδοφορία, έναν χώρο αντίστασης στον βίαιο εξευγενισμό της γειτονιάς των Εξαρχείων. Έναν χώρο συλλογικοποίησης ενάντια σε αυτά που αντιπαλεύουμε όλον αυτόν τον καιρό, δηλαδή τα ακριβά νοίκια, τον εκτοπισμό των φτωχότερων και των μεταναστ(ρι)ών, τις εκκενώσεις καταλήψεων, την γενικευμένη ακρίβεια, την μετατροπή της γειτονίας σε Γκάζι και Κολωνάκι, τις αναπλάσεις, την επέλαση των μαγαζιών και την εμπορευματοποίηση των ζωών μας.  

Ο Εξωστρεφής, αναπόσπαστο κομμάτι του Λόφου, που εξυπηρετούσε υποχρεωτικά τις ανάγκες των επισκεπτών του για τουαλέτα και νερό, έκλεισε μαφιόζικα τον Ιούνιο του 2023 από τη δημοτική αρχή Μπακογιάννη και μεθοδεύτηκε να παραχωρηθεί σε επιχειρηματίες στα πρότυπα της «Πράσινης Τέντας» του Λυκαβηττού. Να μετατραπεί δηλαδή σε ένα πανάκριβο μαγαζί εστίασης, προσιτό μόνο στους τουρίστες και σε πλούσιους επισκέπτες, μέσα στη γενικότερη προσπάθεια του εξευγενισμού του Λόφου και του εκτοπισμού μας. Δεν θα αφήσουμε ένα ακόμα μαγαζί να ανοίξει για την κερδοφορία των αφεντικών στις πλάτες των εργαζομένων.  
Ο συγκεκριμένος χώρος είναι πλέον προσβάσιμος σε επισκέπτες του Λόφου που απλά θέλουν να αράξουν ή να καλύψουν βασικές ανάγκες σε νερό, καφέ ή τουαλέτα, σε πολιτικές συλλογικότητες, σε ομάδες της γειτονιάς και μη, σε παρέες, ανοιχτός για συνελεύσεις, προβολές, εκδηλώσεις, κοινωνικές κουζίνες, παιχνίδια, κοινωνικοποίηση και λοιπές δράσεις! 

Σε μια γειτονιά που:
• χάνει την ταυτότητά της και μετατρέπεται σε τόπο διασκέδασης και διαμονής τουριστών,
• οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι της γεμίζουν τραπεζοκαθίσματα
• η μοναδική της πλατεία καταστρέφεται για τις ανάγκες ενός αχρείαστου σταθμού μετρό, χρήσιμου μόνο στους επενδυτές και την κυβερνητική ιδεοληψία
• είναι δύσκολο να βγεις από το σπίτι σου (αν έχεις ένα ή αν μπορείς ακόμα να μένεις εδώ) ιδίως με αμαξίδιο ή καρότσι αφού τα πεζοδρόμια είναι μη προσβάσιμα
• οι συναντήσεις με τις παρέες μας είναι αποδεκτό να γίνονται μόνο σε μαγαζιά εστίασης
• δεν υπάρχει ελεύθερος χώρος να συναντηθούμε με τα φίλα μας, να κάνουμε βόλτα με τα παιδιά μας, να παίξουμε ή να νιώσουμε την φύση μέσα στην πόλη,
• σε κάθε γωνία υπάρχει αστυνομία, κάθε μας κίνηση ελέγχεται από κάμερες,
ο Λόφος Στρέφη  αποτελεί ένα από τα τελευταία καταφύγια ελευθερίας και αλληλεγγύης.

Η πρωτοβουλία μας να ανοίξουμε τη χρήση του Εξωστρεφή στη γειτονιά και στον κόσμο του αγώνα γίνεται με το σκεπτικό να ελευθερωθεί ένα ακόμα τμήμα του Λόφου, να προφυλάξουμε τον χώρο από τη μανία του εξευγενισμού με το άνοιγμα καινούργιου μαγαζιού και από τις κυρίαρχες εξουσιαστικές, πατριαρχικές, ρατσιστικές, μισαναπηρικές και τρανσφοβικές συμπεριφορές που δεν μας αφήνουν χώρο να αναπνεύσουμε.

Ο συγκεκριμένος χώρος αποτελεί πλέον έναν χώρο αλληλεγγύης και αυτοοργάνωσης της γειτονιάς, που προωθεί το σεβασμό και τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος του Λόφου, που αποκλείει την εκμετάλλευση ανθρώπων και ζώων και δημιουργεί μια ζώνη αντίστασης και αγώνα ενάντια στην καταστολή. Προτάσσουμε την αυτοοργάνωση των αναγκών μας, μακριά από λογικές ανάθεσης σε τρίτους που ούτε μπορούν, ούτε θέλουν να μας καταλάβουν, παίρνουμε τις ζωές μας στα χέρια μας, εδώ δεν υπάρχουν αφεντικά και πελάτες, αυτο-εξυπηρετούμαστε και συνδιαμορφώνουμε τις αποφάσεις μας μέσω συλλογικών διαδικασιών. Υπερασπιζόμαστε από εδώ και στο εξής τον Εξωστρεφή ως ένα κατειλημμένο απελευθερωμένο έδαφος, συμμετέχοντας στον αγώνα για κατειλημμένους χώρους σε μια συγκυρία που δέχονται επίθεση. Η γειτονιά των Εξαρχείων κουβαλάει μεγάλη ιστορία καταλήψεων, μια ιστορία που θέλουμε να συνεχίσουμε.

Υπερασπιζόμαστε τον Εξωστρεφή όπως ακριβώς κάναμε με όλο τον Λόφο τα προηγούμενα χρόνια, πολιτικά και κοινωνικά, με την γειτονιά, με την αντίσταση και τη δημιουργία. Ο αγώνας μας μπορεί να φαίνεται τοπικός, στον Στρέφη, την πλατεία, το Πολυτεχνείο, την Μεσολογγίου, αλλά συνδέεται με τους αγώνες για ελεύθερους δημόσιους χώρους σε όλες τις γειτονιές, για τους αγώνες ενάντια στην τουριστικοποίηση κάθε πόλης, με τους αγώνες για γη και ελευθερία από τα μικρά μέχρι τα μεγάλα βουνά που λεηλατούνται στον βωμό του κέρδους, των καταπιεσμένων και εξεγερμένων από άκρη σε άκρη  σε όλο τον κόσμο. 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο «Εξωστρεφής» ανοίγει ξανά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας