Αθήνα, 25°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
25°C
26.3° 23.2°
3 BF
48%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
24.6° 21.3°
1 BF
59%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
22°C
23.3° 22.0°
2 BF
59%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
82%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
23°C
22.9° 22.9°
4 BF
49%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
23.0° 20.4°
1 BF
71%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 16.8°
0 BF
52%
Αγρίνιο
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
23.4° 23.4°
1 BF
43%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
23°C
24.9° 22.8°
1 BF
53%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
21°C
22.3° 20.9°
3 BF
70%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
23°C
23.4° 22.8°
2 BF
60%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
22°C
21.7° 21.2°
2 BF
68%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
19°C
18.9° 18.9°
1 BF
63%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
22.4° 21.9°
0 BF
53%
Λαμία
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
22.8° 18.4°
2 BF
58%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
23°C
22.8° 22.7°
5 BF
54%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
24°C
25.4° 23.8°
2 BF
43%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
22.1° 20.3°
1 BF
60%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.7° 21.1°
2 BF
67%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.2° 17.2°
1 BF
72%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024
apergia
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Βγαίνουν όλοι στους δρόμους γιατί το μαχαίρι έφτασε πια στο κόκαλο

Παραλύει αύριο η χώρα, καθώς πλήθος ομοσπονδιών, συνδικάτων και σωματείων συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ. ● Οι εργαζόμενοι απαιτούν αύξηση μισθών, επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και «φρένο» στην ακρίβεια.

Κρίση Αξιοπρεπούς Διαβίωσης - μόνο τρεις λέξεις αρκούν για να περιγράψουν την απερίγραπτη κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα. Ολα τα στοιχεία, όλοι οι δείκτες, όλες οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν πως η φτώχεια προελαύνει, ενώ το ταξικό χάσμα βαθαίνει. Μπορεί για την κυβέρνηση όλα να βαίνουν καλώς, αλλά σίγουρα είναι όλα εναντίον μας: πάρτι αισχροκέρδειας, ράλι τιμών, μισθοί πείνας, άθλιες συνθήκες εργασίας, εκφοβισμοί, απειλές και διώξεις συνδικαλιστών συνθέτουν ένα ζοφερό τοπίο. Ετσι, η απεργιακή απάντηση που θα δώσει αύριο ο κόσμος της εργασίας στην κυβέρνηση έχει μεγάλη σημασία για τους πολλούς αγώνες που μέλλεται να ‘ρθουν.

Στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ συμμετέχουν ένα πλήθος ομοσπονδιών, συνδικάτων και σωματείων, κόμματα της αριστερής αντιπολίτευσης εντός κι εκτός Κοινοβουλίου. «Το μαχαίρι έφτασε πια στο κόκαλο. Η Ελλάδα είναι ουραγός στους μισθούς και πρωταθλήτρια στις τιμές και την κερδοφορία στην Ευρώπη», αναφέρει στο κάλεσμά της η ΓΣΕΕ, η οποία ζητά «να επαναπροσδιοριστεί αμέσως το μείγμα των μέτρων δημοσιονομικής, εισοδηματικής και κοινωνικής πολιτικής που θα μπορούσαν να ανακόψουν το κύμα της ακρίβειας και να προστατέψουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών».

Τα υπό τη ΓΣΕΕ συνδικάτα απαιτούν αύξηση μισθών, άμεσα επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αυστηρό θεσμικό έλεγχο και διαφάνεια του τρόπου διαμόρφωσης του κόστους, των τιμών και των περιθωρίων κέρδους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα με την ουσιαστική ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, πάταξη της κερδοσκοπίας σε όλες τις επιχειρήσεις βασικών κλάδων παραγωγής και εμπορίας βασικών αγαθών διατροφής, έκτακτη φορολογία επί των κερδών αλυσίδων σουπερμάρκετ, επιχειρήσεων ενέργειας και μεταφορών και τραπεζών.

Επίσης, προτείνουν:

● Μείωση του ΦΠΑ για έναν χρόνο σε βασικά είδη διατροφής και διατίμηση σε βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης.

● Τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων.

● Τιμαριθμική αναπροσαρμογή όλων των κοινωνικών επιδομάτων και παροχών.

● Διεύρυνση των δικαιούχων επιδότησης ενοικίου βάσει εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων.

Και οι γιατροί

Στην απεργία συμμετέχουν επίσης γιατροί και υγειονομικοί, πανεπιστημιακοί και διοικητικό προσωπικό των Πανεπιστημίων, σύλλογοι εργαζομένων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και γεωτεχνικοί, όπως και 66 σύλλογοι εκπαιδευτικών. Επίσης, η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις των συνδικάτων. Οπως σημειώνει, «δίνουμε αγωνιστική συνέχεια στα μπλόκα και στη μάχη για την επιβίωσή μας, διεκδικούμε την ικανοποίηση των αιτημάτων μας, ενάντια στην πολιτική που τσακίζει το εισόδημά μας. Με τους εργατοϋπαλλήλους, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία, τις γυναίκες, τους συνταξιούχους έχουμε τα ίδια προβλήματα, την ίδια ανασφάλεια και άγχος για το σήμερα και το αύριο, κοινό αντίπαλο και μπορούμε με ενότητα και αποφασιστικότητα να αποσπάσουμε λύσεις και κατακτήσεις».

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

«Ως εδώ!», διαμηνύει από την πλευρά του το ΠΑΜΕ: «Διεκδικούμε όλα όσα είναι αναγκαία για μια αξιοπρεπή ζωή! Δεν δεχόμαστε να δουλεύουμε χωρίς συλλογικές συμβάσεις, με μισθούς και μεροκάματα που δεν φτάνουν να καλύψουν τις βασικές και οξυμένες ανάγκες. Δεν δεχόμαστε να γίνουμε κρέας στα κανόνια των ιμπεριαλιστών (...) Συνεχίζουμε τον δρόμο του αγώνα και της απεργιακής κλιμάκωσης! Δεν θα περάσει η κοροϊδία της κυβέρνησης και των υπόλοιπων κομμάτων του κεφαλαίου και της Ε.Ε.».

«Η πολύ μαζική απεργία στις 28 Φλεβάρη ανέδειξε την οργή του κόσμου της εργασίας και τις σοβαρές δυνατότητες που υπάρχουν. Μόνο που με ευθύνη των συνδικαλιστικών ηγεσιών, δεν μπόρεσε να συνδεθεί με τους αγώνες των φοιτητών και των αγροτών που βρίσκονταν σε εξέλιξη, σ’ ένα κοινό μέτωπο αγώνα και να αναδείξει τις ιδιαίτερες διεκδικήσεις των εργαζομένων και της εργατικής τάξης», σημειώνει η Ταξική Πορεία, τονίζοντας πως «η αναγκαιότητα αυτή παραμένει, είναι τεράστια και ζωτικής σημασίας! Οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη να πάρουν την κατάσταση στα δικά τους χέρια».

«Να πάει αλλιώς! », λέει η Ταξική Κίνηση Εργατικής Χειραφέτησης, η οποία υπογραμμίζει την ανάγκη για συντονισμό και ενοποίηση των αγώνων και δυνάμεων του εργατικού-συνδικαλιστικού κινήματος «ώστε να ενταχθούν οι απεργιακές μάχες της 17ης Απρίλη και της 1ης Μάη σε ένα μαχητικό σχέδιο αντεπίθεσης των εργατικών-λαϊκών συμφερόντων και της πολιτικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση».

«Δίνουμε βροντερό ‘‘παρών’’ στις κινητοποιήσεις», αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία καλεί στις 11 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα και στα απεργιακά ραντεβού σε όλη την Ελλάδα. Οπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., «απαιτούμε να μπει ένα τέλος στις πολιτικές που οδηγούν στην εξαθλίωση τον κόσμο της εργασίας και τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Απαιτούμε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, δουλειά, δικαιώματα, πραγματικές αυξήσεις των μισθών και ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας».

Στις 11 στην πλατεία Κλαυθμώνος καλεί και η Νέα Αριστερά, που μιλά για τη στήριξη των εργασιακών δικαιωμάτων με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ωράριο, καλύτερους μισθούς, κανόνες για όσους παραβιάζουν τον νόμο.

Υπενθυμίζεται πως και το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ έχει αποφασίσει την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας την Τρίτη 21 Μαΐου για τα ζητήματα της ακρίβειας και των μισθών, ενώ το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν συσκέψεις και γενικές συνελεύσεις σε ολόκληρη τη χώρα για την καλύτερη οργάνωση της απεργιακής κινητοποίησης.

Συναυλία στη Λάρυμνα για να «καπνίσει ξανά η τσιμινιέρα» της ΛΑΡΚΟ

EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ

Η αυριανή απεργία έχει μια ξεχωριστή διάσταση για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, που εδώ και τέσσερα χρόνια δίνουν αγώνα για να μείνει ανοικτή η μεταλλουργία, ενώ εδώ και μια βδομάδα έχουν κλείσει τις πύλες του εργοστασίου για να εμποδίσουν την υλοποίηση του (επίσημου) κυβερνητικού λουκέτου. Καθώς αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ επί της προσφυγής της ιρλανδικής CMI κατά του διαγωνισμού, τα σωματεία των εργαζομένων προσπαθούν να αξιοποιήσουν όλο τον χρόνο που διαθέτουν μέχρι τις 12 Μαΐου (μέχρι τότε έχουν παραταθεί οι συμβάσεις των 850 εργαζομένων) προκειμένου να αυξήσουν την πίεση στην κυβέρνηση

Τετάρτη, 17 Απριλίου, ημέρα πανελλαδικής απεργίας κατά της ακρίβειας, για να αυξηθούν ουσιαστικά οι μισθοί, να ληφθούν μέτρα στήριξης των αγροτών και των βιοτεχνών και ελεύθερων επαγγελματιών, που ειδικά στη Λοκρίδα κινδυνεύουν να κλείσουν από το λουκέτο στη ΛΑΡΚΟ, τα σωματεία καλούν στη μεγάλη απεργιακή συναυλία στην παραλία της Λάρυμνας για να «καπνίσει ξανά η τσιμινιέρα» της μεταλλουργίας. Και ποιοι είναι οι πιο κατάλληλοι για να επενδύσουν σε αυτήν την προσδοκία από τον Γιώργο Νταλάρα και τη Φωτεινή Βελεσιώτου, που θα τραγουδήσουν ζωντανά «Τα τραγούδια μας» των Μάνου Λοΐζου και Φώντα Λάδη, ανάμεσα στα οποία και το θρυλικό «Πάγωσε η τσιμινιέρα», 48 χρόνια μετά την κυκλοφορία τους; Είμαστε βέβαιοι ότι η παραλία της Λάρυμνας θα πυρποληθεί από πάθος.

Τα απεργιακά ραντεβού

ΓΣΕΕ: 11 π.μ. πλατεία Κλαυθμώνος.

ΠΑΜΕ: 10.30 Σύνταγμα.

Πρωτοβάθμια σωματεία-συλλογικότητες: 11 π.μ. Προπύλαια.

Στις 11 π.μ. στα Προπύλαια καλούν η Ταξική Πορεία και η Ταξική Κίνηση Εργατικής Χειραφέτησης, ενώ στις 11.30 έχει βάλει το ραντεβού του ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου-Ψηφιακών Μέσων Αττικής.

Οι ομοσπονδίες και τα σωματεία των συνταξιούχων θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 9 το πρωί έξω από το κτίριο του Συμβουλίου της Επικρατείας στην Πανεπιστημίου, την ώρα που θα εξετάζεται το αίτημά τους για την αναδρομική καταβολή των δώρων και των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις.

Στις 5 το απόγευμα, στο Πεδίον του Αρεως, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση και μοτοπορεία των διανομέων.

Πως κινούνται τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

EUROKINISSI

Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ κυκλοφορούν μεταξύ 9 π.μ. και 9 μ.μ (στάσεις εργασίας).

Ηλεκτρικός, Μετρό (ΣΕΛΜΑ), Προαστιακός και τραμ (24ωρη απεργία).

Ταξί: στάση εργασίας από 5.00 έως τις 15.00 και συμμετοχή στην απεργία.

Hellenic Train: Αναστολές και τροποποιήσεις δρομολογίων ανακοίνωσε.

Πλοία: Νεκρώνει αύριο το λιμάνι του Πειραιά -επιβατικό και εμπορικό- όπως και τα λιμάνια όλης της χώρας, καθώς ναυτεργάτες, λιμενεργάτες και όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτά απεργούν.

Την Τρίτη η απεργία στα ΜΜΕ

Η εφημερίδα μας σήμερα απήργησε μαζί με όλους τους δημοσιογράφους, τους τεχνικούς και τους διοικητικούς υπαλλήλους σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά) στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, στους ΟΤΑ και στα Γραφεία Τύπου και sites, συμμετέχοντας έτσι με όλους τους εργαζομένους της χώρας στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ. «Οχι μόνο οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, αλλά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας βιώνουμε μια σειρά αλλεπάλληλων εκρηκτικών αυξήσεων, οι οποίες δημιουργούν μια ασφυκτική κατάσταση για τις οικογένειες που βλέπουν τα εισοδήματα και τους πόρους τους ουσιαστικά να εκμηδενίζονται», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ, υπογραμμίζοντας πως «διατρανώνουμε τη διαμαρτυρία μας για τη συνεχιζόμενη και διαρκώς αυξανόμενη πίεση εις βάρος της δημοσιογραφίας και των δημοσιογράφων, και τελικά εις βάρος της αξιόπιστης και ελεύθερης ενημέρωσης, η οποία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατικής λειτουργίας».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Βγαίνουν όλοι στους δρόμους γιατί το μαχαίρι έφτασε πια στο κόκαλο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας