Αθήνα, 24°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
25.7° 22.3°
3 BF
51%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
24.7° 22.1°
3 BF
48%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
22°C
22.1° 20.9°
3 BF
57%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
2 BF
56%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.5°
1 BF
82%
Βέροια
Αίθριος καιρός
22°C
22.0° 22.0°
2 BF
61%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
18°C
18.4° 18.4°
2 BF
34%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
19°C
19.1° 19.1°
1 BF
68%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
23°C
23.8° 22.7°
4 BF
47%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
20°C
21.1° 18.5°
2 BF
59%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
21°C
21.4° 18.3°
0 BF
64%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.2° 20.7°
2 BF
60%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
22°C
21.9° 21.9°
4 BF
60%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
22.4° 22.4°
1 BF
45%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
22.4° 21.5°
1 BF
50%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
22.1° 21.8°
5 BF
65%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
22°C
25.4° 22.1°
2 BF
40%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.3°
0 BF
81%
Κατερίνη
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
24.7° 24.7°
1 BF
54%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
14°C
14.2° 14.2°
3 BF
70%
ΜΕΝΟΥ
peiraikos farmakeutikos synetairismos
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Πρωτοφανείς συνδικαλιστικές διώξεις στον Πειραϊκό Φαρμακευτικό Συνεταιρισμό

Μαίνεται ο «πόλεμος» κατά του εργαζόμενου και προέδρου του σωματείου

Για το εργασιακό μπούλινγκ που υφίσταται πάνω από έναν χρόνο και κορυφώθηκε με την απόλυσή του έχει ήδη αποφασίσει υπέρ του συνδικαλιστή το Πρωτοδικείο Πειραιά. Ωστόσο, η εταιρεία εμμένει στον διωγμό του Μανώλη Γρίμμα, ασκώντας έφεση εναντίον της πρωτόδικης απόφασης. ● Τεράστιο κύμα αλληλεγγύης με δεκάδες ανακοινώσεις υπέρ του σωματείου και του συνδικαλιστή από σχεδόν όλη την αντιπολίτευση.

Αγρια συνδικαλιστική δίωξη και εργασιακός εκφοβισμός σε εργαζόμενο και πρόεδρο του σωματείου του συμβαίνουν με την επίκληση και του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη (4808/2021) εδώ και περίπου 1,5 χρόνο στην επιχείρηση ΠΕΙΦΑΣΥΝ (Πειραϊκός Φαρμακευτικός Συνεταιρισμός), μια από τις τρεις μεγαλύτερες χονδρεμπορικές συνεταιριστικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, σε μια ιδιαίτερα σκιώδη υπόθεση.

Στο επταμελές διοικητικό συμβούλιο του συνεταιρισμού σύμφωνα με τη νομοθεσία μετέχει υποχρεωτικά ο εκπρόσωπος των εργαζομένων. Η ιστορία του εργασιακού μπούλινγκ ξεκινά στις 18 Νοεμβρίου 2022. Εκείνη την ημέρα διεξάγονται εκλογές για εργασιακό εκπρόσωπο Δ.Σ. του ΠΕΙΦΑΣΥΝ και οι εργαζόμενοι εκλέγουν τον Μανώλη Γρίμμα, που είναι και μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φαρμακοϋπαλλήλων και πρόεδρος του εργοστασιακού σωματείου, έμπειρος και καταξιωμένος στον χώρο του. Σε αυτές τις εκλογές είχε γίνει μια εργοδοτική, όπως λέει το σωματείο, προσπάθεια να προωθηθεί ως υποψήφιος άλλος εργαζόμενος, ο οποίος όμως κατέθεσε εκπρόθεσμα την υποψηφιότητά του.

Στην επιχείρηση προκλήθηκε μεγάλη αναταραχή με διαπληκτισμούς, ενώ εκείνη την ημέρα το ποσοστό των εργαζομένων που κατέβηκαν να ψηφίσουν ήταν εντυπωσιακό. Στη συνέχεια μια ομάδα εργαζομένων, προσκείμενων στην εργοδοσία, προχώρησε σε ασφαλιστικά μέτρα και αγωγή εναντίον της εκλογής του Γρίμμα. Το δικαστήριο ωστόσο απέρριψε στα ασφαλιστικά την προσφυγή των εργαζομένων δικαιώνοντας τον Γρίμμα.

Κατά την εκδίκαση της αγωγής, ο ίδιος ο συνεταιρισμός, δηλαδή ο εργοδότης, δείχνοντας πως έχει πάρει σαφή θέση, ως εναγόμενος, υποστήριξε ότι έχουν δίκιο οι προσφεύγοντες φιλοεργοδοτικοί εργαζόμενοι. Σημειώνεται ότι η δικαστική απόφαση επί της συγκεκριμένης αγωγής δεν έχει εκδοθεί.

Πρώτο ερώτημα: Αφού έχουν αποδεδειγμένα ασκηθεί ένδικα μέσα κατά της εκλογής μέλους του Δ.Σ. του συνεταιρισμού, πώς ο συνεταιρισμός εξακολουθεί να κάνει συναλλαγές με τις τράπεζες;

Παράλληλα τον τελευταίο χρόνο κλιμακωνόταν ο πόλεμος κατά του Γρίμμα προσωπικά (και κατ’ επέκταση του επιχειρησιακού σωματείου) με διάφορους τρόπους. Ενδεικτικό είναι το γεγονός που συνέβη στις 10 Φεβρουαρίου 2023. Εκείνη την ημέρα ο πρόεδρος του σωματείου αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας με το μάτι του. Στέλνει στις 7.30 το πρωί ενημερωτικό μέιλ στον διευθυντή της επιχείρησης ότι θα χρειαστεί να μεταβεί σε νοσοκομείο, όπως και έκανε. Λαμβάνει μάλιστα απαντητικό μήνυμα από μια άλλη διευθύντρια της επιχείρησης που του εύχεται περαστικά και τον συμβουλεύει να προσέχει την υγεία του.

Ο Γρίμμας μετά την επίσκεψη στο νοσοκομείο επιστρέφει την ίδια μέρα στην εργασία του. Δύο εβδομάδες αργότερα ο διευθυντής τον καλεί και τον κατηγορεί για απαράδεκτη συμπεριφορά, λέγοντας ότι απουσίαζε χωρίς να ενημερώσει! Στη συνέχεια μάλιστα η επιχείρηση καταθέτει αβάσιμους ισχυρισμούς ενάντια στον συνδικαλιστή επικαλούμενη μεταξύ άλλων χαμηλή αποδοτικότητα. Ηταν τόσο προφανές το περιστατικό που η Επιθεώρηση Εργασίας καταδίκασε την επιχείρηση και δικαίωσε τον εργαζόμενο για βία και παρενόχληση στην εργασία. Η διοίκηση, μη μπορώντας να κάνει διαφορετικά, αποδέχθηκε τον Γρίμμα στο Δ.Σ. του συνεταιρισμού, ωστόσο αρνούνταν συστηματικά να του δώσει τα πρακτικά στις συνεδριάσεις όπου μετείχε.

Ερώτημα δεύτερο: Εχουν άραγε περάσει όλες οι οικονομικές αποφάσεις μιας επιχείρησης με τζίρο πολλών εκατομμυρίων ευρώ από τα Δ.Σ. του συνεταιρισμού; Ο πρόεδρος των εργαζομένων προχώρησε σε εξώδικο ζητώντας τα πρακτικά, με την επιχείρηση απλά να μην του τα δίνει. Σημειώνεται ότι το επιχειρησιακό σωματείο και ο πρόεδρός του όλο αυτό το διάστημα πίεζαν για υπογραφή νέας επιχειρησιακής σύμβασης.

Στις αρχές Δεκεμβρίου το σωματείο και ο ΠΕΙΦΑΣΥΝ συμφωνούν να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για τη νέα σύμβαση. Πέντε μέρες μετά ο Γρίμμας απολύεται από την επιχείρηση. Αμέσως κατατίθεται αγωγή εκ μέρους του για άκυρη απόλυσή του ως προστατευόμενου συνδικαλιστή, η οποία συζητείται αμέσως και στα μέσα Ιανουαρίου εκδίδεται από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά απόφαση-καταπέλτης για την επιχείρηση (υπ’ αρ. 306/2024) («Οχι σε απόλυση συνδικαλιστή από το Πρωτοδικείο Πειραιά», 1/3/2024, «Εφ.Συν.») δικαιώνοντας τον εργαζόμενο και υποχρεώνοντας τον φαρμακευτικό συνεταιρισμό να επαναπροσλάβει τον απολυμένο συνδικαλιστή. Στο δικαστήριο πρόσθετες παρεμβάσεις υπέρ του έκαναν το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ).

Από τότε μέχρι σήμερα έχει διογκωθεί ένα κύμα αλληλεγγύης με δεκάδες ανακοινώσεις υπέρ του σωματείου. Ανακοινώσεις στήριξης του συνδικαλιστή ύστερα από συναντήσεις με το σωματείο έχουν εκδώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, η Πλεύση Ελευθερίας, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΣΕΚ. Παράλληλα το ΚΚΕ και η Πλεύση Ελευθερίας έχουν κάνει κοινοβουλευτικές ερωτήσεις για το θέμα. Στις 7 Μαρτίου εκδικάστηκε η έφεση της εταιρείας εναντίον της πρωτόδικης απόφασης, με την ΠΕΙΦΑΣΥΝ να εκπροσωπείται μεταξύ άλλων από τον δικηγόρο Δημήτρη Βερβεσό, γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτήματα βάσει της συνδικαλιστικής ιδιότητας του τελευταίου ως προέδρου του ΔΣΑ.

Προσπαθούν να αποδυναμώσουν το συνδικαλιστικό κίνημα

Τ. Σαπουντζάκης | EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Η υπόθεση αυτή είναι πολύ σημαντική για το σύνολο του κόσμου της εργασίας. Κατά σχεδόν πρωτοφανή τρόπο για τα συνδικαλιστικά χρονικά απέλυσε ο ΠΕΙΦΑΣΥΝ προστατευόμενο συνδικαλιστή και μάλιστα τον πρόεδρο του σωματείου, και μάλιστα χωρίς αποζημίωση, χωρίς αποχρώντα ή σπουδαίο λόγο, χωρίς ο εργαζόμενος να παραβιάσει κάποια διάταξη που να οδηγήσει στην απόλυσή του, με σκοπό να αποδυναμώσουν το συνδικαλιστικό κίνημα και να δώσουν ένα μήνυμα ότι η συνδικαλιστική ασυλία που παρέχει ο νόμος δεν σώζει κανέναν. Και ότι όποιος τολμήσει να πάει κόντρα στη συγκεκριμένη εργοδοσία θα χάσει τη δουλειά του, ώστε κανείς άλλος να μην τολμήσει να σηκώσει κεφάλι»

Τάκης Σαπουντζάκης δικηγόρος του Μανώλη Γρίμμα

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Μαίνεται ο «πόλεμος» κατά του εργαζόμενου και προέδρου του σωματείου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας