• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.2°C / 24.0°C
  1 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.6°C / 23.1°C
  2 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.0°C / 19.9°C
  0 BF
  86%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 19.6°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.6°C / 21.5°C
  0 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 17.9°C
  0 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  1 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 24.4°C
  1 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.6°C / 20.9°C
  2 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.8°C
  2 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.5°C / 19.5°C
  3 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  100%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 22.3°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.5°C / 22.7°C
  1 BF
  53%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  1 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.4°C / 24.0°C
  0 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.3°C / 20.5°C
  0 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.7°C / 22.2°C
  1 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.3°C / 15.3°C
  2 BF
  79%
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η διάσωση των «ημετέρων»

 • A-
 • A+

Ενισχυμένοι αποδεικνύονται οι πελατειακοί μηχανισμοί από το απαράδεκτο μέτρο της διαθεσιμότητας, επεκτείνοντας τις ενέργειές τους από τα ρουσφέτια των προσλήψεων στα... ρουσφέτια των απολύσεων.

Μια σειρά παρασκηνιακών διευθετήσεων, τις οποίες φέρνει στην επιφάνεια η «Εφ.Συν.», κατάφεραν να διαφυλάξουν από τις επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής «ημέτερους» που αποτέλεσαν τον καταλύτη διάβρωσης του συγκλονιστικού αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ για την αποτροπή των επιδιωκόμενων απολύσεων για το σύνολο των συναδέλφων τους.

Η διάσωση των «ημετέρων» από τη διαθεσιμότητα-απόλυση έστειλε ως «θυσία» προς «ανάγκη» συμπλήρωσης των αριθμών των απολύσεων πρωταγωνιστές του συλλογικού αγώνα.

Αλλεπάλληλες εκδόσεις υπουργικών αποφάσεων και πινάκων διαθεσιμότητας, που ανέτρεπαν συνεχώς τα δεδομένα, έχουν συνοδέψει τη λεγόμενη διαδικασία «κινητικότητας» των διοικητικών υπαλλήλων.

Στις 29 Ιουλίου δημοσιεύονται για 6η φορά «οριστικοί» πίνακες κατάταξης, σύμφωνα με τους οποίους, τρεις εργαζόμενοι βγαίνουν από τη διαθεσιμότητα. Τρεις άλλοι συνάδελφοί τους εντάσσονται στο μέτρο. Λίγη ώρα μετά δημοσιεύονται οι «προσωρινοί» πίνακες κινητικότητας. Αποτέλεσμα ήταν όσοι βγήκαν σε διαθεσιμότητα να οδηγούνται προς την απόλυση, καθώς τους στερήθηκε η δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για την «κινητικότητα».

Η διάσωση των τριών από τη διαθεσιμότητα έγινε με την αναγνώριση -της τελευταίας στιγμής και με τη συναίνεση διάφορων παραγόντων- θέσεων ευθύνης που τους προσέδωσαν επιπλέον μόρια.

Τα δικά τους μέλη

Ολοι τους εργάζονταν στη Γραμματεία Επιτροπής Ερευνών του ΕΚΠΑ-ΕΛΚΕ (Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Ερευνας) και «συμπτωματικά» ήταν μέλη της φιλοκυβερνητικής παράταξης ΑΣΚΠΑ («Ανανεωτικό Συνδικαλιστικό Κίνημα Πανεπιστημίου Αθηνών» - σε επίπεδο Ομοσπονδίας και ΑΔΕΔΥ καταγράφεται στην ΠΑΣΚΕ).

Ωστόσο, οι εν λόγω θέσεις ευθύνης δεν υφίστανται, σύμφωνα με έγγραφα του Πανεπιστημίου, καθώς στο ΕΛΚΕ δεν συστάθηκαν και δεν θεσμοθετήθηκαν ποτέ οργανικές μονάδες. Επιπλέον δεν αναγνωρίζονταν μέχρι τον Ιούνιο από το αρμόδιο Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο (ΤΕΥΣ) και το ΑΣΕΠ.

Απαντώντας -στις 20 Ιουνίου 2014- σε σχετική αίτηση θεραπείας που κατέθεσαν εργαζόμενοι, το ΤΕΥΣ των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας σημείωσε ότι ο ΕΛΚΕ «δεν συνιστά οργανική θέση με βάση το ισχύον οργανόγραμμα και τον κανονισμό λειτουργίας του ΕΚΠΑ. Επομένως, αν και δεν αμφισβητείται η ιδιότητά τους ως προϊσταμένων, όσοι εξ αυτών έχουν υποβάλει αίτημα προς το ΤΕΥΣ, ως προς τη μοριοδότησή τους σε θέση ευθύνης, δεν δικαιώνονται, αφού όπως αναφέρθηκε ο ΕΛΚΕ δεν είναι αυτόνομος οργανισμός».

Αργότερα, κάνοντας «στροφή 180 μοιρών», το ΤΕΥΣ, συνεδριάζοντας στις 29 Ιουλίου, αναγνωρίζει ότι ο ΕΛΚΕ αποτελεί οργανική μονάδα και, επομένως, μοριοδοτεί τους τρεις, οι οποίοι βγαίνουν από τη διαθεσιμότητα, συν μία συνάδελφό τους, η οποία ναι μεν παραμένει στο καθεστώς, αποκτά όμως περισσότερα μόρια για την κινητικότητα.

Το ΤΕΥΣ έλαβε υπόψη του γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου του Κράτους με έδρα το ΕΚΠΑ, σύμφωνα με την οποία ο ΕΛΚΕ αποτελεί αποκεντρωμένη υπηρεσία του Πανεπιστημίου στο σχέδιο του οργανισμού, και απόφαση συνεδρίασης της Συγκλήτου που προηγήθηκε λίγες ημέρες νωρίτερα.

Μόνο που η εν λόγω απόφαση αφορούσε το προσχέδιο του οργανισμού, το οποίο, αφού θα έμπαινε σε διαβούλευση, θα λάμβανε τη σύμφωνη γνώμη και την τελική έγκριση του Συμβουλίου του Ιδρύματος. Κάτι το οποίο δεν έγινε και επομένως δεν υπάρχει τελική απόφαση.

Επομένως, παρέμενε σε ισχύ παλαιότερη ΚΥΑ (679/22-8-1996) σύμφωνα με την οποία «δεν είναι δυνατή η λειτουργία του ΕΛΚΕ σε επίπεδο Διεύθυνσης και πολύ περισσότερο η ένταξή του στη διάρθρωση των διοικητικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου [...] Η διοίκηση και η διαχείριση του ΕΛΚΕ είναι ανεξάρτητη από τη διοίκηση και διαχείριση των Πανεπιστημίων, ενώ εξάλλου στηρίζεται στη λειτουργία του από αντίστοιχη Γραμματεία».

Οι υπεύθυνοι των «διευθετήσεων»

Το ΤΕΥΣ, το οποίο στελεχώθηκε από δύο μέλη του υπουργείου Παιδείας και στην προαναφερθείσα συνεδρίαση προέδρευσε στέλεχος του ΑΣΕΠ, εμφανίζεται να είναι υπεύθυνο και υπόλογο για τις συγκεκριμένες «διευθετήσεις».

Ανάμεσα στις αλλεπάλληλες αλλαγές δεδομένων ήταν και ο αριθμός των απολύσεων που θα καλούνταν να «προσφέρουν» οι κλάδοι των ΠΕ Βιβλιοθηκονόμων και των ΔΕ Διοικητικού. Μέσω αυτής της διαδικασίας ένας ακόμη «ημέτερος» βγαίνει εκτός μέτρου εις βάρος συναδέλφου του.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά, με βάση την ΚΥΑ της 23ης Σεπτεμβρίου 2013, προβλεπόταν η κατάργηση 498 θέσεων και η ένταξη ανάλογου αριθμού υπαλλήλων στη διαθεσιμότητα. Με τη μη απογραφή, τη διαθεσιμότητα–απόλυση γλίτωσαν 99 εργαζόμενοι, επομένως ο αριθμός έπεσε στους 399. Εξ αυτών προβλεπόταν οι 24 να προέρχονται από τον κλάδο ΠΕ Βιβλιοθηκονόμων, βάσει ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 15 Οκτωβρίου 2013.

Με νέα ΚΥΑ τον Απρίλιο του 2014 οι 24 «πέφτουν» στους 15. Παράλληλα, προβλέπεται η κατάργηση 135 θέσεων ΔΕ Διοικητικού. Τα προηγούμενα δεδομένα υπολόγιζαν 128 εργαζόμενους από τον συγκεκριμένο κλάδο προς διαθεσιμότητα–απόλυση. «Ετσι, ένα στέλεχος φιλοκυβερνητικής συνδικαλιστικής παράταξης (“Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης” στις εκλογές της Ομοσπονδίας – πρώην ΠΑΣΚΕ) γλιτώνει την απόλυση. Στη θέση του απολύεται κάποιος άλλος», περιγράφουν μέλη του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο «άλλος» είναι ο πρόεδρος του Συλλόγου και ένας από τους ανθρώπους που διατηρούσαν ενωτικό και ισχυρό το μέτωπο κατά των απολύσεων: ο Ζαχαρίας Τριγάζης.

Οι παραπάνω «διευθετήσεις» λειτούργησαν με στόχο να παραμείνουν σε θέσεις του ΕΚΠΑ εργαζόμενοι οι οποίοι συμμετείχαν στον απεργοσπαστικό μηχανισμό. Μερίδα τους καλούσε τους διοικητικούς υπαλλήλους να «υπακούσουν» στο κυβερνητικό αίτημα για την «αυτοαπογραφή». Ενα «έγκλημα», όπως χαρακτηρίζεται από τους απεργούς, που εκτιμούν ότι εάν η άρνηση σε απογραφή παρέμενε μαζική, θα είχαν αποφευχθεί οριστικά οι απολύσεις.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δικαίωση του «νόμου Στρατή» από την Ολομέλεια του ΑΣΕΠ
«Πράσινο» φως για την τοποθέτηση των εργαζομένων στον βρεφονηπιακό σταθμό που λειτουργεί το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού (ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ) σε οργανικές θέσεις στο υπουργείο Πολιτισμού,...
Δικαίωση του «νόμου Στρατή» από την Ολομέλεια του ΑΣΕΠ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ΑΣΕΠ «αδειάζει» τον νόμο Κεραμέως
Ηχηρό ράπισμα στον «νόμο Κεραμέως» που εξισώνει τα πτυχία των κολεγίων με αυτά των δημόσιων Πανεπιστημίων έδωσε χθες απόφαση της Ολομέλειας του ΑΣΕΠ, απορρίπτοντας τυχόν αναδρομική εφαρμογή του.
Το ΑΣΕΠ «αδειάζει» τον νόμο Κεραμέως
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο μικροσκόπιο οι γκρίζες ζώνες του νομοσχεδίου για το Δημόσιο
Οι ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών φέρνουν ανατροπές στο πλαίσιο επιλογής προϊσταμένων, στο ενιαίο σύστημα κινητικότητας, καθώς και στον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στο μικροσκόπιο οι γκρίζες ζώνες του νομοσχεδίου για το Δημόσιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μέτρα για να μην ξεμείνουν από προσωπικό οι δήμοι
Ρύθμιση που προφυλάσσει τις ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων από τυχόν «εκκένωσή» τους από προσωπικό, μέχρι να αναλάβουν καθήκοντα οι διοριστέοι μέσω ΑΣΕΠ, κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών.
Μέτρα για να μην ξεμείνουν από προσωπικό οι δήμοι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναμείνατε τον... διαγωνισμό σας
Περαιτέρω αναμονή για την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων της προκήρυξης-μαμούθ του ΑΣΕΠ για τις 8.166 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων προκύπτει για τους υποψηφίους, αλλά...
Αναμείνατε τον... διαγωνισμό σας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μοριοδότηση για προσλήψεις στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»
Με συνολικό «πριμ» 1.428 μορίων θα αποκτήσουν προβάδισμα οι σημερινοί εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ με τον οποίο θα προκηρυχθούν 3.200 μόνιμες θέσεις στο πρόγραμμα. Αυτό θα...
Μοριοδότηση για προσλήψεις στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας