Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
17°C
17.4° 14.8°
1 BF
84%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
16.1° 12.5°
1 BF
82%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
20.9° 17.0°
2 BF
61%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
87%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.3° 13.2°
2 BF
88%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.6° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
1 BF
72%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.8° 19.8°
0 BF
88%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
17°C
17.2° 15.1°
1 BF
74%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 17.8°
1 BF
82%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
76%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.1° 21.1°
3 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.1° 14.1°
1 BF
88%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.6° 12.5°
0 BF
79%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
21°C
23.8° 20.8°
8 BF
42%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.7° 15.0°
1 BF
82%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
17°C
16.6° 16.6°
0 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.0° 11.7°
1 BF
100%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.3° 13.3°
1 BF
93%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
Γενί Τζαμί - Θεσσαλονίκη
ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ
Μουσουλμάνοι της περιοχής έσπευσαν με αφορμή τη λήξη της νηστείας του Ραμαζανιού

Χώρος προσευχής για λίγες ώρες το Γενί Τζαμί στη Θεσσαλονίκη

Στις μέρες μας, το μνημείο φιλοξενεί κατά καιρούς πολιτιστικές δραστηριότητες του δήμου

Μουσουλμάνοι προσκυνητές έσπευσαν νωρίς σήμερα το πρωί στο Γενί Τζαμί στη Θεσσαλονίκη, για να προσευχηθούν, με αφορμή τη λήξη της νηστείας του Ραμαζανιού.

Ο χώρος του μνημείου παραχωρήθηκε για λίγες ώρες, από το υπουργείο Πολιτισμού στο υπουργείο Παιδείας, προκειμένου  οι μουσουλμάνοι της πόλης, να τελέσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.

Γενί Τζαμί - Θεσσαλονίκη | ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ

Ο ιμάμης του τζαμιού της Αθήνας Τάχα Αμπντελγκαλίλ, ο οποίος μετέβη στη Θεσσαλονίκη για την συγκεκριμένη τελετή, διάβασε την προσευχή στα αραβικά, έκανε το κήρυγμα στην αραβική και την ελληνική γλώσσα, μίλησε για το νόημα της γιορτής και ευχήθηκε υγεία και μακροημέρευση.

«Πρέπει να εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας, σε οποιοδήποτε έκανε κάτι καλό για εμάς. Όλο το καλό προέρχεται από τον Θεό και βγαίνει στο φως από τους ανθρώπους που το πράττουν», ανέφερε στο κήρυγμά του ο ιμάμης και πρόσθεσε: «Πρέπει να ευχαριστήσουμε αυτούς τους ανθρώπους για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στον Θεό. Όπως γνωρίζουμε όλοι, ο Προφήτης Μωάμεθ λέει: Αυτός που δεν ευχαριστεί τους ανθρώπους, δεν ευχαριστεί τον Θεό. Ως προς αυτό, δεν ξεχνάμε να ευχαριστήσουμε το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και όλους όσους βοήθησαν για μια τέτοια πρωτοβουλία, που δίνει ζωή σε τέτοια πολιτιστικά μνημεία και δείχνει ότι δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ του να είσαι μουσουλμάνος και του να είσαι πολίτης. Δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ της ανάδειξης της θρησκευτικής κληρονομιάς των μουσουλμάνων και της υπερηφάνειας για τον πολιτισμό της αγαπημένης μας χώρας. Ευχαριστούμε την Ελλάδα μας για τις διευκολύνσεις και τις υπηρεσίες που παρέχει στους μουσουλμάνους πολίτες της και τους μουσουλμάνους που διαμένουν σε αυτήν. Οποιοδήποτε παρόμοια προσπάθεια και πρωτοβουλία στο μέλλον, θα είναι καλοδεχούμενη από εμάς. Ο Θεός να προστατεύει τη χώρα μας, την Ελλάδα, την κυβέρνηση και τον λαό».

ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ

Οι πιστοί μουσουλμάνοι πέρασαν στον εσωτερικό χώρο και συμμετείχαν στο προσκύνημα, ενώ στη λήξη του αποχώρησαν, δηλώνοντας ευχαριστημένοι για την πρωτοβουλία. «Είμαι 21 χρονών και σπουδάζω στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης», είπε μια νεαρή κοπέλα από την Ινδονησία και πρόσθεσε: «Νοιώθω αυτόν τον χώρο πιο ζεστό, βρέθηκα εδώ μαζί με τους ομόθρησκους μου για να προσευχηθούμε, ήταν πολύ καλή η πρωτοβουλία αυτή». Ο Κάλεντ, εργαζόμενος σε εθελοντική οργάνωση, με καταγωγή από τη Συρία  δήλωσε  και αυτός πολύ ευχαριστημένος.

ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ

Ανάμεσα στους προσκυνητές βρέθηκαν και ο νεαρός Φέιζι από την Ξάνθη, ο οποίος ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Θεσσαλονίκη και ασχολείται επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο και ο συντοπίτης του, Ισμαήλ, ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη από το 1963. Και οι δύο δήλωσαν πολύ ευχαριστημένοι για τη διοργάνωση της λατρευτικής εκδήλωσης στο Γενί Τζαμί. «Έχουμε φυσικά χώρους λατρείας, αλλά είναι πολύ ωραίος χώρος εδώ, ήταν μια πολύ καλή πρωτοβουλία», είπε ο Ισμαήλ και συνέχισε: «Είναι σήμερα για εμάς μεγάλη γιορτή, όπως οι χριστιανοί έχουν το Πάσχα. Η νηστεία των μουσουλμάνων είναι πολύ αυστηρή και τη σημερινή μέρα γιορτάζουμε τη λήξη της. Χρόνια πολλά σε όλους και χρόνια πολλά σε Ελλάδα και δόξα στο Θεό που είμαστε εδώ, ήταν πολύ ωραίο, που άνοιξε αυτός ο χώρος για τους μουσουλμάνους».

Γενί Τζαμί - Θεσσαλονίκη | ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ

«Σήμερα στο Γενί Τζαμί εορτάστηκε από τους μουσουλμάνους το πέρας της νηστείας του ιερού μήνα του Ραμαζανιού», δήλωσε η προϊσταμένη του τμήματος μουσουλμανικών υποθέσεων του υπουργείου Παιδείας, Μαρία Κυρίτση και συνέχισε: «Εφέτος, παραχωρήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού στη γενική γραμματεία Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας, το Γενί Τζαμί, το οποίο όπως γνωρίζετε είναι ένα ιστορικό μνημείο, προστατεύεται από την ελληνική νομοθεσία, η οποία ίσως είναι και η αυστηρότερη στον κόσμο. Θέλουμε να ευχηθούμε στους μουσουλμάνους συμπολίτες μας χρόνια πολλά, με υγεία και ειρήνη».

Το μνημείο και η Ιστορία του

Το Γενί Τζαμί ανεγέρθηκε στη συνοικία των Πύργων, ή Χαμηδιέ, στο διάστημα 1900-1903, υπό την αιγίδα του σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ Β', σε σχέδια του ιταλού αρχιτέκτονα Viteliano Posseli, ο οποίος είχε αναλάβει σχεδόν αποκλειστικά τις αρχιτεκτονικές δημιουργίες του εκσυγχρονιζόμενου, τότε, προσώπου της Θεσσαλονίκης.

Γενί Τζαμί - Θεσσαλονίκη | ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ

Το κτίριο χρηματοδοτήθηκε από εξισλαμισθεντες, από δύο και πλέον αιώνες, Εβραίους της πόλης, επιφανείς Ντονμεδες. Είναι εμφανής η σύμμειξη αρχιτεκτονικών ρυθμών της παράδοσης τους, σε συνδυασμό με τη μουσουλμανικό πνεύμα του χώρου.

Το Γενί Τζαμί συνθέτουν ο προαύλιος και ο τρουλαιος, στεγασμένος, χώρος. Διαθέτει πλούσιο εσωτερικό και εξωτερικό διάκοσμο, με απεικόνιση φυτικών συμπλεγμάτων, κατά μίμηση αρχαίων αραβουργημάτων.

Μετά την ανταλλαγή πληθυσμών, το 1923, το Γενί Τζαμί στέγασε για σύντομο χρονικό διάστημα πρόσφυγες. Από το 1925 έως το 1962, χρησιμοποιήθηκε ως αρχαιολογικό μουσείο της πόλης. Στο προαύλιο φυλάσσεται συλλογή μαρμάρινων γλυπτών της ρωμαϊκής εποχής και των προχριστιανικών χρόνων, από την περιοχή της Θεσσαλονίκης. Στις μέρες μας, το μνημείο φιλοξενεί κατά καιρούς πολιτιστικές δραστηριότητες του δήμου Θεσσαλονίκης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Χώρος προσευχής για λίγες ώρες το Γενί Τζαμί στη Θεσσαλονίκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας