Αθήνα, 35°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
35°C
36.3° 33.6°
4 BF
22%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
35°C
36.0° 33.3°
2 BF
35%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
35°C
39.3° 34.9°
1 BF
43%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
35°C
34.9° 34.9°
1 BF
31%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
36°C
35.9° 35.7°
5 BF
28%
Βέροια
Αίθριος καιρός
36°C
38.0° 30.7°
0 BF
38%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
34°C
34.4° 32.3°
2 BF
21%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
37°C
36.8° 36.8°
2 BF
21%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
30°C
34.3° 28.8°
5 BF
50%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
33°C
32.9° 32.7°
4 BF
38%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
29.4° 27.7°
6 BF
39%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
30°C
29.7° 29.6°
3 BF
42%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
32°C
31.9° 31.9°
1 BF
66%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
35°C
34.5° 34.5°
3 BF
20%
Λαμία
Αίθριος καιρός
35°C
35.1° 32.5°
3 BF
32%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
30.8° 29.3°
4 BF
54%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
34°C
36.0° 33.8°
4 BF
15%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
32°C
33.3° 32.1°
2 BF
41%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
32°C
36.7° 31.4°
3 BF
50%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
32°C
32.0° 32.0°
1 BF
36%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
Η φωτογραφία του έργου από ψηλά δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για το αν βρίσκεται μέσα ή έξω από τον αιγιαλό. Η αντίδραση της Κτηματικής Υπηρεσίας Χανίων ακόμα αναμένεται...
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Η φωτογραφία του έργου από ψηλά δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για το αν βρίσκεται μέσα ή έξω από τον αιγιαλό. Η αντίδραση της Κτηματικής Υπηρεσίας Χανίων ακόμα αναμένεται...

Βάζουν τα λύματα πάνω στην παραλία

Αδιανόητη επιλογή από τον Δήμο Χανίων, που επιμένει στην κατασκευή αντλιοστασίου λυμάτων στον αιγιαλό της Παχιάς Αμμου στον Σταυρό Ακρωτηρίου ● Σιγή ιχθύος από την Κτηματική Υπηρεσία, παρά την επίσημη καταγγελία που υπέβαλαν οι κάτοικοι της περιοχής ● Εκτός των άλλων στην παραλία γεννά και η Caretta caretta.

Στα «κάγκελα» βρίσκονται οι κάτοικοι του Σταυρού Ακρωτηρίου στα Χανιά λόγω της συνεχιζόμενης κατασκευής ενός ανλτιοστασίου λυμάτων κυριολεκτικά πάνω στο κύμα, στην παραλία της Παχιάς Αμμου, που αποτελεί πόλο έλξης για ντόπιους και τουρίστες αλλά είναι και τόπος ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta. Για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχει μακρόχρονη αντιπαράθεση με τον Δήμο Χανίων, ο οποίος ισχυρίζεται πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική για τη χωροθέτηση του συγκεκριμένου αντλιοστασίου, το οποίο αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου έργου κατασκευής βιολογικού καθαρισμού για όλη την περιοχή του Ακρωτηρίου.

Το ζήτημα έχει πάρει πλέον και δικαστική τροπή καθώς οι κάτοικοι έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας αφενός την έκδοση προσωρινής διαταγής για τη διακοπή των εργασιών και αφετέρου την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων αλλά και συνολικά την αναστολή και ακύρωση του έργου.

Πρόσφατα, πάντως, και αφού το έργο είχε παγώσει λόγω της προσφυγής, το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ απέρριψε το πρώτο αίτημα, δηλαδή την έκδοση προσωρινής διαταγής, γεγονός που οδήγησε στην άμεση επανέναρξη των εργασιών. Μάλιστα τόσο ο δήμαρχος Παναγιώτης Σημανδηράκης όσο και η αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Χανίων Νίκη Αποστολάκη προχώρησαν σε πανηγυρικού τύπου δηλώσεις στις αρχές Μαρτίου, αναφέροντας πως στο σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ απορρίπτονται συνολικά τα επιχειρήματα των κατοίκων που προσέφυγαν και καλώντας τους πάντες να… σεβαστούν τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα, λένε από την πλευρά τους οι κάτοικοι στον Σταυρό. «Μπορεί το ΣτΕ να απέρριψε το αίτημα για προσωρινή διακοπή των εργασιών, όμως μένει να κριθεί η ουσία του έργου για το οποίο υπάρχουν τεράστια κενά και ελλείψεις ως προς τις μελέτες, την τεχνική αρτιότητα και τη σκοπιμότητά του», αναφέρει στην «Εφ.Συν.» η Μαλίκα Τζαμαριδάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού, επισημαίνοντας πως ο Δήμος Χανίων συνεχίζει να λέει ψέματα ότι το έργο γίνεται πάνω σε δρόμο, την ώρα που είναι εμφανές ότι βρίσκεται πάνω στην παραλία. «Η έκταση στην οποία κατασκευάζεται το αντλιοστάσιο λυμάτων αποτυπώνεται εκτός των δημοτικών οδών της περιοχής, ενώ στις εγκεκριμένες μελέτες του έργου το αντλιοστάσιο Α44 εμφανίζεται σε διαφορετικά σημεία και οπωσδήποτε σε άλλο σημείο από εκείνο που κατασκευάζεται» τονίζεται σε πρόσφατη ανακοίνωση του Συλλόγου.

Στην Κτηματική Υπηρεσία

Ισχυρή αστυνομική παρουσία κατά τη διάρκεια εργασιών στην Παχιά Αμμο τον Μάρτιο του 2024

Για την έκταση στην οποία υλοποιείται το έργο έχει γίνει από τις 3 Μαρτίου καταγγελία και στην Κτηματική Υπηρεσία Χανίων, καθώς οι εργασίες γίνονται σε ακίνητο της αδιαμφισβήτητης κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, χωρίς όμως να έχει υπάρξει παραχώρηση. «Περιμένουμε για το θέμα αυτό επίσημη απάντηση από την Κτηματική Υπηρεσία, η οποία περιέργως δείχνει να κωλυσιεργεί» λέει στην «Εφ.Συν.» ο δικηγόρος του Συλλόγου, Μανώλης Παπαδομανωλάκης. Οπως αναφέρει ο ίδιος, στην καταγγελία προς την Κτηματική Υπηρεσία τονίζεται ξεκάθαρα πως το έργο γίνεται πάνω στον αιγιαλό και σε δημόσιο χώρο, ενώ με βάση και τις ίδιες τις οριζοντιογραφίες της ΔΕΥΑΧ οι αγωγοί του αντλιοστασίου θα διέρχονται κάτω από την παραλία. «Η Κτηματική Υπηρεσία οφείλει να σεβαστεί τον νόμο, να εκδώσει πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής και κατεδάφισης αλλά και να υποβάλει μήνυση με άμεση διακοπή των εργασιών που εκτελούνται» αναφέρει ο κ. Παπαδομανωλάκης.

Ο Δήμος Χανίων πάντως εμφανίζεται ανυποχώρητος, ενώ για την ολοκλήρωση του έργου έχει στο παρελθόν ζητήσει ακόμα και τη συνδρομή της αστυνομίας, που σε διάφορες φάσεις της κατασκευής έχει κάνει την εμφάνισή της προστατεύοντας τα μηχανήματα του εργολάβου. Στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος και η αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΧ υποστήριξαν πως το έργο είναι απόλυτα ασφαλές. Ωστόσο, πρόσφατα ο πρώην δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας είχε παραδεχτεί πως, αν και επί των ημερών του επικυρώθηκε η μελέτη για το έργο, εντούτοις υπήρχαν προβλήματα σε αυτήν, ενώ δεν έγινε προσπάθεια να βρεθεί μία άλλη τοποθεσία για την κατασκευή του αντλιοστασίου, το οποίο «είναι ένα έργο που δεν σέβεται καθόλου το περιβάλλον», όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μαλίκα Τζαμαριδάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού | Ο δικηγόρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού, Μανώλης Παπαδομανωλάκης

Στην ανακοίνωση του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού διατυπώνεται η απορία αν έχουν αναρωτηθεί οι αρμόδιες αρχές για τη λειτουργικότητα και τη διάρκεια ζωής του αντλιοστασίου αυτού σε μια περιοχή με έντονη διάβρωση και με τη διαρκώς αυξανόμενη στάθμη της θάλασσας, ενώ επισημαίνεται πως το αντλιοστάσιο κατασκευάζεται λίγα μέτρα από εκεί που σκάει το κύμα και πολύ κοντά σε οικότοπους και ενδιαιτήματα ειδών προτεραιότητας. «Δεν μας έχουν πείσει ότι το έργο είναι ασφαλές για τη δημόσια υγεία και για το περιβάλλον. Κανείς δεν έχει εξηγήσει τι θα γίνει σε περίπτωση που το αντλιοστάσιο λυμάτων που κατασκευάζουν πάνω σε ασταθές αμμώδες έδαφος υπερχειλίσει και τα λύματα χυθούν εκεί που κάνουν μπάνιο τα παιδιά και γεννούν οι θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta» αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν πως ζήτησαν τα πρακτικά των συζητήσεων εξέτασης εναλλακτικών θέσεων κατασκευής του αντλιοστασίου και τους λόγους για τους οποίους απορρίφθηκαν αυτές, τη μελέτη αντοχής υλικών για την κατασκευή στο συγκεκριμένο σημείο, τη γεωλογική μελέτη και τη μελέτη βιωσιμότητας και σκοπιμότητας του έργου και, παρόλο που έχουν έννομο συμφέρον, δεν έχουν λάβει κανένα από τα έγγραφα αυτά.

«Οι επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία και το περιβαλλοντικό κόστος σε περίπτωση υπερχείλισης του αντλιοστασίου θα είναι τεράστιες και την κύρια ευθύνη θα φέρουν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες που επιτρέπουν τη συνέχιση του έργου […] Μετά την κατάθεση και δημοσιοποίηση αυτής της καταγγελίας, καμία δημόσια αρχή δεν μπορεί να επικαλεστεί ότι δεν γνώριζε» αναφέρουν οι κάτοικοι της περιοχής, ενώ έχουν ξεκινήσει διεθνή καμπάνια υποστήριξης κατά του έργου η οποία έχει ήδη συγκεντρώσει σχεδόν 72.000 υπογραφές.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Βάζουν τα λύματα πάνω στην παραλία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας