Αθήνα, 22°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
22.4° 19.8°
1 BF
67%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
18°C
20.1° 15.1°
1 BF
74%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
22°C
22.1° 19.0°
2 BF
73%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
1 BF
94%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 14.6°
2 BF
67%
Βέροια
Αίθριος καιρός
18°C
18.2° 16.0°
1 BF
81%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
12°C
14.5° 12.4°
1 BF
94%
Αγρίνιο
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
1 BF
84%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
27.7° 21.8°
2 BF
52%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
20°C
20.5° 19.0°
1 BF
62%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
21°C
21.4° 17.2°
1 BF
73%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
2 BF
75%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
22.0° 22.0°
2 BF
43%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
0 BF
61%
Λαμία
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
21.7° 13.5°
1 BF
69%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
25°C
24.9° 24.8°
0 BF
55%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
22.7° 18.3°
1 BF
68%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
1 BF
63%
Κατερίνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
18.9° 14.7°
1 BF
76%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
14°C
13.6° 13.6°
0 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων - Αθήνα

Καταγγελία: Κοριοί, εργασιακή επισφάλεια και συνθήκες χάους στο πολυδύναμο κέντρο αστέγων

Η δημοτική παράταξη «ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ - ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΕΕ-ΚΕΦΑΛΑΙΟ», καταγγέλλει τις συνθήκες που επικρατούν στο Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων της πρωτεύουσας, περιγράφοντας «υπερσυνωστισμό», κοριούς στο υπνωτήριο, ανεπαρκές προσωπικό που εργάζεται σε συνθήκες επισφάλειας και με τον φόβο της απόλυσης.

Επίσης, αναφέρει ότι δεν υπάρχει προσωπικό φύλαξης, ή μόνο ένα άτομο τη νύχτα, με αποτέλεσμα όπως λέει χαρακτηριστικά «άστεγους που επιχειρούν να μπουν μέσα για να έχουν μια υποτυπώδη στέγη, με άτομα που έχουν σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας τα οποία δεν έχουν την παραμικρή φροντίδα από τις υπάρχουσες υπηρεσίες, με τη συσσώρευση άστεγων ασθενών με σοβαρά προβλήματα υγείας (μέχρι και με  καρκίνο) που παίρνουν εξιτήριο από το υπερσυνωστισμένο νοσοκομειακό σύστημα για να “φορτωθούν” κυριολεκτικά σε μια δομή που έχει δηλώσει από την αρχή ότι παίρνει μόνο “αυτοξυπηρετούμενα άτομα”, αρνούμενη και αδυνατώντας να παρέχει υπηρεσίες σ΄ αυτούς που έχουν πιο πολύπλοκες ανάγκες και που αυτονόητα θα απαιτούσαν την εκάστοτε δέουσα φροντίδα». 

Ακολουθεί η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ - ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΕΕ-ΚΕΦΑΛΑΙΟ»

Κοριοί, εργασιακή επισφάλεια και συνθήκες χάους στο πολυδύναμο κέντρο αστέγων

Ήταν πριν πέντε περίπου μήνες, στις αρχές του περασμένου Οκτώβρη, που ως ΑΑΑθήνας, είχαμε επισκεφθεί το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων στην πλ. Βάθη. Αφορμή ήταν η είδηση ότι είχε γεμίσει κοριούς και, εξ΄ αιτίας αυτού, είχαν αδειάσει το Υπνωτήριο μεταφέροντας όσους/ες κοιμούνται  εκεί τη νύχτα στο κομμάτι του Πολυδύναμου που αποκαλούν «ξενώνες». Το αποτέλεσμα ήταν η διαβίωση των ενοίκων της δομής σε εξαιρετικά υπερσυνωστισμένες συνθήκες. Ταυτόχρονα το, ούτως ή άλλως ανεπαρκές αριθμητικά, προσωπικό του Πολυδύναμου ήταν σε φάση αβεβαιότητας ως προς το εργασιακό του μέλλον στη δομή, καθώς οι διάφορες συμβάσεις εργασίας με τις οποίες τα μέλη του είχαν προσληφθεί, όλες ολιγόμηνες, είχαν φτάσει στο τέλος τους και η απόλυση ήταν επικρεμάμενη. Πολλοί/ες από αυτούς/ες που είχαν καταφύγει στα δικαστήρια είναι ακόμα σε αναμονή για την ανανέωση, ή όχι, της σύμβασής τους.
Σχεδόν μισό χρόνο μετά, η κατάσταση όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί στο ελάχιστο, αλλά είναι πολύ χειρότερη. Ο συνολικός αριθμός των αστέγων στο κτίριο αυτό ανέρχεται πλέον συνολικά στους 280 (από 100 περίπου στον καθένα από τους δυο ξενώνες και περί τους 80 στο Υπνωτήριο).
 
Το προσωπικό όλων  των ειδικοτήτων (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί νοσηλευτές/τριες, φροντιστές, γενικών καθηκόντων κ.λπ.) είναι πλέον κάτω από 50. Μόνο τρία άτομα είναι με μόνιμη σχέση εργασίας, και όλα τα υπόλοιπα με συμβάσεις έργου, συμβάσεις ορισμένου χρόνου κ.λπ., από λίγους μήνες μέχρι το πολύ έναν χρόνο. Για πολύ καιρό είχαν μείνει και χωρίς καθόλου προσωπικό καθαριότητας και τα πάντα είχαν βρωμίσει -πλέον η καθαριότητα δόθηκε σε εταιρία.
Η λειτουργία του Υπνωτηρίου έχει επανέλθει, αλλά οι κοριοί ζουν και βασιλεύουν παντού, παρά τις επανειλημμένες απολυμάνσεις. Όπου και ν΄ ακουμπήσεις, θέλει προσοχή, γιατί πιθανόν να παραμονεύει κοριός. 

Παράλληλα προσωπικό φύλαξης δεν υπάρχει, και τη νύχτα, συχνά και το απόγευμα, υπάρχει μόνο ένα άτομο στη βάρδια. 
Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται ανεξέλεγκτες καταστάσεις, με άστεγους που επιχειρούν να μπουν μέσα για να έχουν μια υποτυπώδη στέγη, με άτομα που έχουν σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας τα οποία δεν έχουν την παραμικρή φροντίδα από τις υπάρχουσες υπηρεσίες, με τη συσσώρευση άστεγων ασθενών με σοβαρά προβλήματα υγείας (μέχρι και με  καρκίνο) που παίρνουν εξιτήριο από το υπερσυνωστισμένο νοσοκομειακό σύστημα για να «φορτωθούν» κυριολεκτικά σε μια δομή που έχει δηλώσει από την αρχή ότι παίρνει μόνο «αυτοξυπηρετούμενα άτομα», αρνούμενη και αδυνατώντας να παρέχει υπηρεσίες σ΄ αυτούς που έχουν πιο πολύπλοκες ανάγκες και που αυτονόητα θα απαιτούσαν την εκάστοτε δέουσα φροντίδα. 

Όλα αυτά συντελούν, αφενός, στη δυσκολία του προσωπικού, παρά τις όποιες καλές του προθέσεις, να ανταποκριθεί στις πραγματικά υπάρχουσες ανάγκες των ενοίκων της δομής, αλλά, αφετέρου, και στους κινδύνους που το ίδιο το σύστημα παράγει για την ασφάλεια προσωπικού και αστέγων. Σε σημείο που να μην διατίθενται, πλέον, ούτε καν τα παραδοσιακά μέσα που χρησιμοποιεί το κυρίαρχο σύστημα, υποκαθιστώντας όλο και πιο πολύ την κοινωνική φροντίδα (έως και εξαλείφοντάς την πλήρως) με μηχανισμούς φύλαξης και ασφαλείας,  για τη διαχείριση των όλο και πιο πλατιών κοινωνικών στρωμάτων που παράγει και αντιμετωπίζει ως «κοινωνικά απορρίμματα». 

Χώρια που η χρηματοδότηση πολλών από τις λειτουργίες της δομής (πχ, τα γεύματα των ενοίκων κ.λπ.) εξακολουθεί να εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από «φιλάνθρωπους» ιδιώτες, εταιρείες κ.α. Και τα προγράμματα για εργασιακή ένταξη και κατοικία από υποτυπώδη έως ανύπαρκτα.

Ως ΑΑΑθήνας είχαμε τονίσει από την αρχή ότι γιγαντοδομές όπως αυτή του Πολυδύναμου δεν αποτελούν σοβαρή αντιμετώπιση του ζητήματος της αστεγίας που ο καπιταλισμός παράγει, αλλά αποφυγή της αντιμετώπισής  του. Συγκυριακές παρεμβάσεις (το Πολυδύναμο είχε γίνει εν μέσω της πανδημίας), σε μια στρατοπεδική λογική, με το τσουβάλιασμα εκατοντάδων σ’ ένα κτίριο, ένα κατασκεύασμα που αυτονόητα δεν επρόκειτο να είναι παρά διαχειριστικό, δυσλειτουργικό, κατασταλτικό και απορριπτικό, μια αποθήκη σωμάτων και ψυχών.  
Καλούμε τη νέα δημοτική αρχή να ασχοληθεί στα σοβαρά με το ζήτημα του Πολυδύναμου Κέντρου Αστέγων και με το ζήτημα της αστεγίας γενικότερα.  

Απαιτούμε: 
    • Άμεσες προσλήψεις επαρκούς προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων και μόνιμες θέσεις εργασίας.
    • Μέριμνα για την κάλυψη των πολύπλευρων αναγκών που έχουν οι ένοικοι της δομής.
    • Άμεση έναρξη του περάσματος από τις συνθήκες της γιγαντοδομής προς μικρότερες δομές, με λίγα άτομα στην κάθε μια και επαρκές προσωπικό, στη βάση προγράμματος που θα οδηγεί στην αυτόνομη και ποικιλοτρόπως υποστηριζόμενη, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του καθενός ατόμου, κατοικία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Καταγγελία: Κοριοί, εργασιακή επισφάλεια και συνθήκες χάους στο πολυδύναμο κέντρο αστέγων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας