• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -0.4°C / 2.4°C
  2 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -2.9°C / 1.0°C
  2 BF
  53%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.0°C / 5.1°C
  3 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -3.0°C / -2.1°C
  1 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  3 BF
  69%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -3.5°C / 0.4°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.6°C / -3.2°C
  3 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / 2.6°C
  2 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.1°C / 4.2°C
  4 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  3 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.1°C / 2.9°C
  3 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  6 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.5°C / 6.5°C
  4 BF
  47%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.5°C
  3 BF
  40%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C -2.2°C / 1.2°C
  1 BF
  76%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 1.8°C / 4.9°C
  1 BF
  41%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C -0.2°C / 2.6°C
  0 BF
  83%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.5°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -2.8°C / 1.1°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -6°C -6.2°C / -6.2°C
  2 BF
  62%

Η υπόθεση με τις βίλες στη Χαλκιδική έρχεται από τα μέσα της δεκαετίας του 2000. Από τότε ο ιδιοκτήτης του «Πόρτο Καρράς», Κ. Στέγγος, προσπαθεί να τις χτίσει και γι’ αυτό κατατέθηκε η γνωστή (ν)τροπολογία Πάχτα

EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

ΣΥΠΟΘΑλπει το σκάνδαλο του «Πόρτο Καρράς»

 • A-
 • A+

Το «σκάνδαλο» του «Πόρτο Καρράς» επιστρέφει δριμύτερο; Εχει περάσει σχεδόν μία δεκαετία από την απόπειρα του επιχειρηματία Κ. Στέγγου να χτίσει 586 βίλες σε δασική έκταση 17.500 στρεμμάτων, αλλά -παρά τα εμπόδια και τις απαγορεύσεις- επιμένει ακάθεκτος.

Νέες καταγγελίες για «σκανδαλώδη» άρση των απαγορεύσεων αυτών πρόσφατα, από το ΣΥΠΟΘΑ (Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων) της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, προκάλεσαν ήδη την παρέμβαση της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης και του δασαρχείου.

Γεγονός είναι ότι μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού (4/8) κι ενώ η Χαλκιδική ταλανίζεται ήδη από τη γνωστή υπόθεση των Σκουριών σε περιβαλλοντικό και κοινωνικό επίπεδο, κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να νομιμοποιήσουν την άδεια 199/2010, με την οποία ο ιδιοκτήτης της «Πόρτο Καρράς Α.Ε.», Κ. Στέγγος, επιδιώκει να κατασκευάσει 586 πολυτελείς βίλες σε έκταση 17.630 στρεμμάτων που έχει χαρακτηριστεί δασική.

Τη νομιμοποίηση αυτή έκανε το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) Χαλκιδικής, ανακαλώντας την απόφαση της Πολεοδομίας Πολυγύρου, βάσει της οποίας είχε αρθεί από ετών η εν λόγω οικοδομική άδεια ως προδήλως παράνομη.

Ερωτήματα προκαλεί, βέβαια, το πώς παραβλέφθηκε από το Συμβούλιο η παραπομπή του υπαλλήλου που εξέδωσε την άδεια το 2010, αλλά και του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης!

Το ιστορικό

Η υπόθεση με τις βίλες του «Πόρτο Καρράς» στη Χαλκιδική βαστάει από τα μέσα της δεκαετίας του 2000. Από τότε, ο ιδιοκτήτης του «Πόρτο Καρράς» Κ. Στέγγος προσπαθεί να χτίσει τις πολυτελείς βίλες. Γι’ αυτόν τον λόγο, κατατέθηκε η γνωστή (ν)τροπολογία Πάχτα, που προκάλεσε το αντίστοιχο σκάνδαλο στις αρχές του Γενάρη του 2004.

Ως υφυπουργός Οικονομικών το 2003, ο Χρ. Πάχτας και άλλα μέλη της τότε κυβέρνησης έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους, για να επιτρέψουν στον ιδιοκτήτη του «Πόρτο Καρράς» να χτίσει τις περιβόητες βίλες.

Η τροπολογία Πάχτα είχε σκοπό να αποχαρακτηριστεί το δάσος και να ανοίξει ο δρόμος της τσιμεντοποίησής του. Η έκταση αυτή είχε παραχωρηθεί στον Καρρά το 1968 από τη χούντα, με μια αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση, η οποία όμως έληξε το 1987. Ετσι, ο αποχαρακτηρισμός του δάσους έπαψε να ισχύει.

Οι Κ. Στέγγος και Β. Βασιλάκης, ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος αντίστοιχα της εταιρείας, κατόρθωσαν τον Σεπτέμβρη του 2010 να εκδώσουν οικοδομική άδεια. Οπως καταγγέλλει η αυτοδιοικητική κίνηση «Οικολογία Αλληλεγγύη», στην παράνομη αυτή ενέργεια βοήθησαν ο πρώην νομάρχης Χαλκιδικής και νυν δήμαρχος Πολυγύρου Α. Ζωγράφος και ο υπάλληλος της Πολεοδομίας Πολυγύρου Ευ. Θεοχαρίδης (συνταξιούχος πλέον).

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, με τη γνωμοδότηση 164 του 2003, είχε αποφανθεί ότι δεν ισχύει πλέον η σύμβαση Καρρά-χούντας. Και το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, με βούλευμά του, έχει ήδη παραπέμψει ως κατηγορούμενους σε βαθμό κακουργήματος τον πρώην υπάλληλο της Πολεοδομίας Πολυγύρου Ευάγγελο Θεοχαρίδη, όπως και τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της «Πόρτο Καρράς Α.Ε.» και πρώην νομάρχη Χαλκιδικής Βασίλειο Βασιλάκη, κρίνοντας ότι η οικοδομική άδεια 199/2010 εκδόθηκε παρανόμως.

Ο πρώτος παραπέμφθηκε με τις κατηγορίες της ψευδούς βεβαίωσης και της παράβασης καθήκοντος, ενώ ο δεύτερος για ηθική αυτουργία στις πράξεις του πρώτου. Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης στηρίχτηκε στη γνωμοδότηση 164/2003 του ΝΣΚ, έχει -δε- οριστεί ως δικάσιμος στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης η 11η Απριλίου 2016.

«Διαχρονικό σκάνδαλο»

Με ανακοίνωσή της, η Αυτοδιοικητική Κίνηση «Οικολογία-Αλληλεγγύη» καλωσορίζει την παρέμβαση της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, που διέταξε προκαταρκτική εξέταση, όπως και τη διοικητική διαδικασία που ξεκίνησε ο δασάρχης Πολυγύρου για την απόφαση του ΣΥΠΟΘΑ Χαλκιδικής, σχετικά με το ζήτημα του συγκροτήματος από βίλες που επιμένει να κατασκευάσει το «Πόρτο Καρράς» σε παράκτιο δάσος της Σιθωνίας.

«Πρέπει να ανακληθεί η απόφαση του ΣΥΠΟΘΑ γι’ αυτό το διαχρονικό σκάνδαλο και να κλείσει το θέμα από το υπουργείο. Σκοπεύουμε να το θέσουμε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κ. Μακεδονίας», ξεκαθάρισε ο πρώην ευρωβουλευτής και επικεφαλής της αυτοδιοικητικής κίνησης, Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι ώς το 2009, ο Κ. Στέγγος πήγε 9 φορές σε δίκη τον Μιχάλη Τρεμόπουλο και τους πρώην δημοτικούς συμβούλους Σιθωνίας, Τ. Τζίμο και Στ. Χαραλαμπίδη, ζητώντας την καταδίκη τους για συκοφαντική δυσφήμηση των εταιρειών του για το συγκεκριμένο ζήτημα, χωρίς να υπάρξει κανένα καταδικαστικό αποτέλεσμα. Οι συνεχείς αυτές δίκες χαρακτηρίστηκαν και ως ιδιότυπη «ομηρία».

Σύμβαση παραχώρησης

Με την υπόθεση, όμως, έχουν ασχοληθεί και άλλοι φορείς. Ο πολιτικός μηχανικός Δημήτρης Κοτσώνης, πρόεδρος της Παρέμβασης Πολιτών Αμαρουσίου, είναι από εκείνους που έχουν ασχοληθεί σε έκταση με το θέμα και το γνωρίζουν καλά.

Σε σημείωμά του προς την «Εφ.Συν.» αναφέρει -μεταξύ άλλων- σχετικά: «Με τη σύμβαση παραχώρησης συμφωνείται και καθορίζεται ότι η συνολική επιφάνεια που επιτρέπεται να οικοδομηθεί στο σύνολο της εκτάσεως των 17.000 στρεμ. είναι μόνο 35.000 τ.μ. και πέραν αυτών μία μόνο βίλα (σ.σ. η οποία υπάρχει). Ακόμη προσδιορίζεται ότι οι οικοδομές θα έχουν χρήση μόνο ξενοδοχειακή.

»Αυτά αποτελούν την απόλυτη δέσμευση -και προδήλως έχει τεθεί αυτός o όρος, για να μη μεταβληθεί η έκταση σε οικιστική. Εάν η συμφωνία σκόπευε στην οικιστική ανάπτυξη της εκτάσεως, δεν είχε λόγο υπάρξεως αυτός o όρος. Εξάλλου, η έκταση της οποίας επιτράπηκε η γεωργική χρήση αποτελεί όχι μόνο γη υψηλής παραγωγικότητας, αλλά στο σύνολό της Πρότυπο και Υποδειγματικό Κτήμα Αγροτικής Εκμετάλλευσης, διά του οποίου το κράτος απέβλεπε να αποτελέσει την αρχή για την οργάνωση της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας!

»Κατά συνέπεια, ακόμη και αν ήθελε κάποιος να ισχυριστεί ότι απoβλήθηκε o γεωργικός χαρακτήρας των εκτάσεων που εκχερσώθηκαν, η χρήση τους δεν επιτρέπεται να μεταβληθεί, όχι μόνο επειδή είναι εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας, αλλά και λόγω του καθοδηγητικού χαρακτήρα, που συνάγεται από τη σύμβαση. Πρόσθετη συνέπεια των ανωτέρω είναι ότι υφίσταται δέσμια υποχρέωση που απαγορεύει την τμηματική πώληση του κτήματος. Απαξ δάσος πάντα δάσος (ΣτΕ). Κατά συνέπεια, το Π.Δ., με το οποίο πολεοδομήθηκε η περιοχή, αντιβαίνει τη σύμβαση και είναι μη νόμιμο και ακυρωτέο».

•Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με τον νομικό σύμβουλο της «Πόρτο Καρράς Α.Ε.» και αναμένει την επίσημη απάντηση της εταιρείας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Προσωρινή «λύση» για τη μονάδα κατεργασίας αποβλήτων
«Ανάσα» για περίπου 600 εργοστάσια και επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ Σίνδου μετά τη χθεσινή απόφαση του διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης που έκανε αποδεκτό αίτημα προσωρινής διαταγής της ΕΥΑΘ για συνέχιση...
Προσωρινή «λύση» για τη μονάδα κατεργασίας αποβλήτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Και οι 21 κάτοικοι ομόφωνα αθώοι
Η έδρα του Κακουργιοδικείου Θεσσαλονίκης κατανόησε νωρίς ότι πρόκειται για ένα σαθρό κατηγορητήριο, αφού οι πρώτοι από τους μάρτυρες κατηγορίας δεν μπορούσαν να αναγνωρίσουν σε κανέναν από τους κατηγορούμενους...
Και οι 21 κάτοικοι ομόφωνα αθώοι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Χωρίς δημόσιο χρήμα δεν επιβιώνει ο ΟΑΣΘ»
Απορρίφθηκε χθες η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η διοίκηση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), με την οποία ζητούσε να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η επίσχεση εργασίας των...
«Χωρίς δημόσιο χρήμα δεν επιβιώνει ο ΟΑΣΘ»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα απόνερα των απευθείας αναθέσεων
Να παραπεμφθεί σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για σκάνδαλο δεκάδων χιλιάδων ευρώ, που φέρεται ότι τελέστηκε επί των ημερών του, όταν βρισκόταν στο «τιμόνι» της ΕΥΑΘ (Εταιρεία Υδρευσης Αποχέτευσης...
Τα απόνερα των απευθείας αναθέσεων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το περιβάλλον στο απόσπασμα!
Τρεις διαφορετικές υποθέσεις σχετικά με την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος σε μία μόνο ημέρα καταγράφηκαν χθες στη Θεσσαλονίκη, αναδεικνύοντας -αν μη τι άλλο- την προχειρότητα έως και την αυθαιρεσία που...
Το περιβάλλον στο απόσπασμα!
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δικαιώνονται οι κάτοικοι για το «Βαρδινοπέδι»
Ιστορική απόφαση, έπειτα από 43 χρόνια αγώνων για το «Βαρδινοπέδι». Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Χαλκιδικής δικαιώνει κατοίκους και δήμο για τα 54 χιλιάδες στρέμματα στη Σιθωνία που διεκδικούσαν μοναστήρια και...
Δικαιώνονται οι κάτοικοι για το «Βαρδινοπέδι»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας