Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.5° 16.5°
2 BF
74%
Θεσσαλονίκη
Αραιές νεφώσεις
12°C
13.4° 10.8°
2 BF
88%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
19.0° 17.1°
6 BF
74%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14°C
13.9° 12.4°
2 BF
88%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.0° 10.1°
1 BF
92%
Κοζάνη
Ομίχλη
7°C
7.4° 7.3°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.2° 15.2°
2 BF
78%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
25°C
24.8° 22.2°
8 BF
33%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
17°C
16.9° 16.8°
1 BF
72%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 17.7°
3 BF
77%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.0° 14.0°
4 BF
87%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.1° 18.1°
4 BF
55%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
13.0° 11.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.6° 13.5°
2 BF
93%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 17.8°
3 BF
91%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
18.8° 15.5°
2 BF
84%
Καβάλα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
13°C
13.3° 11.3°
2 BF
90%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.7° 10.8°
1 BF
100%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
8.1° 8.1°
0 BF
97%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

«Προσβάλετε τη νοημοσύνη, το πένθος μας και τη μνήμη των θυμάτων»

Την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και θεσμοί της Δικαιοσύνης ισχυρίζονται σε όλους τους τόνους ότι η αλήθεια για το έγκλημα στα Τέμπη θα λάμψει –και παράλληλα καλούν τους πολίτες να κάνουν υπομονή και να έχουν εμπιστοσύνη στις αρμόδιες αρχές–, η οικογένεια ενός θύματος εκφράζει την έντονη αγανάκτησή της για όσα συμβαίνουν, με επιστολή που κατέθεσε στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας Σοφία Αποστολάκη και του εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη. Το σχετικό κείμενο έχει κοινοποιηθεί στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη.

Συγκεκριμένα, η οικογένεια «της δολοφονηθείσας Βασιλικής Χλωρού» –όπως υπογράφει η ίδια η οικογένεια στο σχετικό κείμενο– τονίζει από τα στοιχεία της υπόθεσης, αλλά «ακόμα και βάσει μόνο της κοινής λογικής», η κατηγορία της ανθρωποκτονίας κατά συρροή από αμέλεια «δε γίνεται αποδεκτή». 

Στο πλαίσιο αυτό η οικογένεια υπογραμμίζει ότι «όχι μόνο προσβάλετε τη νοημοσύνη και το πένθος μας, αλλά προσβάλετε και τη μνήμη των θυμάτων ασκώντας διώξεις που αφορούν ανθρωποκτονία κατά συρροή από αμέλεια και όχι από ενδεχόμενο δόλο» και ζητά «να αναβαθμίσετε το κατηγορητήριο σε ανθρωποκτονία κατά συρροή από ενδεχόμενο δόλο».

«Τουλάχιστον να μην προσβάλλει τους νεκρούς μας!»

Επίσης, η οικογένεια του θύματος σχολίασε τη σημερινή δήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ως εξής:
 
«Είναι υποκριτικό και προσβλητικό να ακούμε αυτά τα λόγια τη σημερινή ημέρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μηνυθεί από εμάς ως αρχηγός του επιτελικού κράτους. Σύμφωνα με το νόμο που ψήφισε η δική του κυβέρνηση αμέσως μετά την εκλογή της το 2019 όφειλε να γνωρίζει για αυτή την κατάσταση. Αν έχει τόση μεγάλη εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη όσο λέει, να παραιτηθεί της ασυλίας του και αυτός και ο Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής και να θέσουν τους εαυτούς τους στη διάθεσή της. Έως ότου το πράξει αυτό οφείλει τουλάχιστον να μην προσβάλλει τους νεκρούς μας!»

Ακολουθεί η επιστολή της οικογένειας:

Το κείμενο που κατέθεσε η οικογένεια

Προς:
Προϊσταμένη της  Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, Σοφία Αποστολάκη
Εφέτη  Ανακριτή, Σωτήρη Μπακαΐμη

Κοινοποίηση: 
Εισαγγελέα Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη
 Λάρισα, 28.2.2024

Αξιότιμοι κυρία Αποστολάκη  και κύριε Μπακαΐμη, 

Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την τρομερή δολοφονία στα Τέμπη, τη δολοφονία της αγαπημένης μας Βασιλικής Χλωρού, αλλά και των υπόλοιπων 56 θυμάτων, θεωρούμε πλέον πως είναι απαραίτητο να σας εκφράσουμε και εγγράφως την αγανάκτηση μας. Τόσο η οικογένειά μας όσο και λοιποί συγγενείς των θυμάτων σας έχουμε παραδώσει πληθώρα στοιχείων τα οποία στοιχειοθετούν και αποδεικνύουν ότι υπάρχει ενδεχόμενος δόλος κάτι που μέχρι στιγμής δε βλέπουμε στο κατηγορητήριο. 

Η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στην αμέλεια και το ενδεχόμενο δόλο είναι ότι στην δεύτερη περίπτωση ο δράστης προβλέπει ότι από την πράξη του θα επέλθει ένα αξιόποινο αποτέλεσμα, ενώ στην πρώτη περίπτωση, αυτή της αμέλειας , δεν αποδέχεται το αξιόποινο αποτέλεσμα. Όλα αυτά φυσικά σας είναι γνωστά καθώς γνωρίζετε τη νομική επιστήμη πολύ καλύτερα από εμάς. 

Σας θέτουμε, λοιπόν, το εξής ερώτημα: εάν γνωρίζαμε ότι το όχημα μας δεν έχει φρένα και παρόλα αυτά το οδηγούσαμε με ταχύτητα που ξεπερνά τα επιτρεπτά όρια και περνούσαμε με κόκκινο σηματοδότη προκαλώντας έναν ή και περισσότερους θανάτους θα μπορούσαμε να επικαλεστούμε ότι δεν περιμέναμε να συμβεί το ατύχημα; Σε αυτή την περίπτωση θα μας είχατε απαγγείλει κατηγορία για αμέλεια ή για ενδεχόμενο δόλο; Ακόμα και βάσει κοινής λογικής δε θα γινόταν αποδεκτό ότι δε θα μπορούσαμε να προβλέψουμε ότι θα προκαλούσαμε κάποιο θάνατο. Πως θεωρείτε ότι είναι αποδεκτό για τους κατηγορούμενους της υπόθεσης της μαζικής δολοφονίας στα Τέμπη ότι δε θα μπορούσαν να προβλέψουν το αποτέλεσμα; Σας υπενθυμίζουμε ότι στις σιδηροδρομικές γραμμές της χωράς μας είχαν επέλθει και στο παρελθόν θάνατοι, όπως στην υπόθεση του Άδενδρου το Μάιο του 2017. Επιπλέον, οι κατηγορούμενοι σαφώς γνώριζαν και για τις διαμαρτυρίες και τα εξώδικα των μηχανοδηγών, όπως και για την παραίτηση του κ. Κατσιούλη λόγω της καθυστέρησης υλοποίησης των συμβάσεων και παρόλα αυτά δεν έλαβαν τα μέτρα τους ως όφειλαν για την ασφάλεια των επιβατών, αλλά ούτε και σταμάτησαν τα δρομολόγια έως ότου αυτά να είναι ασφαλή για το επιβατικό κοινό. Έχει ήδη αποδειχθεί αιτιώδης συνάφεια με τη μη ολοκλήρωση της σύμβασης 717, εσείς δεν αναγνωρίζετε τον ενδεχόμενο δόλο;

Σύμφωνα με τα παραπάνω ακόμα και βάσει μόνο της κοινής λογικής η κατηγορία της ανθρωποκτονίας κατά συρροή από αμέλεια δε γίνεται αποδεκτή, πόσο μάλλον εάν λάβουμε υπόψη μας και όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει όπως η μη υλοποίηση των συμβάσεων, η ανυπαρξία των εθνικών κανόνων ασφαλείας, τους οποίους θα έπρεπε η χώρα μας να έχει θεσπίσει από το 2019, η μη λειτουργία της τηλεδιοίκησης και το γεγονός ότι κατ’ εξακολούθηση παραβιάζονταν τόσο τα όρια ταχύτητας όσο και οι σηματοδότες, αλλά και ότι συχνά οι αμαξοστοιχίες κινούνταν σε μονή γραμμή. Σας υπενθυμίζουμε το αρ. 4 παρ. 1 και 2 του Συντάγματος, στα οποία αναφέρεται ότι όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο και έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις, αυτό ισχύει τόσο για τους κατηγορούμενους της υπόθεσης των Τεμπών όσο και για τις εισαγγελικές αρχές. 

Θεωρούμε πλέον ότι όχι μόνο προσβάλετε τη νοημοσύνη και το πένθος μας, αλλά προσβάλετε και τη μνήμη των θυμάτων ασκώντας διώξεις που αφορούν ανθρωποκτονία κατά συρροή από αμέλεια και όχι από ενδεχόμενο δόλο. 

Οι άνθρωποι που έφυγαν ίσως για εσάς να είναι απλά αριθμοί. Για εσάς η Βάσω μας μπορεί να είναι απλά η σωρός νούμερο 25, για εμάς είναι η αγαπημένη μας σύζυγος, μητέρα, γιαγιά, αδερφή και θεία. 

Ένα χρόνο τώρα βρισκόμαστε αρωγοί της δικαιοσύνης καταθέτοντας σας συνεχώς στοιχεία. Έχουμε ήδη ενημερώσει τον κύριο Εφέτη Ανακριτή σχετικά με μία συμπληρωματική μήνυση την οποία θα καταθέσουμε εντός ολίγων ημερών. Λαμβάνοντας την υπόψη, ζητάμε να αναβαθμίσετε το κατηγορητήριο σε ανθρωποκτονία κατά συρροή από ενδεχόμενο δόλο.

Οικογένεια της δολοφονηθείσας Βασιλικής Χλωρού

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Προσβάλετε τη νοημοσύνη, το πένθος μας και τη μνήμη των θυμάτων»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας