Αθήνα, 27°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
27.8° 22.0°
2 BF
49%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
24°C
26.3° 21.4°
1 BF
58%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
22°C
23.2° 22.1°
1 BF
63%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
88%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
22°C
22.4° 21.9°
0 BF
64%
Βέροια
Αίθριος καιρός
23°C
23.2° 21.6°
1 BF
71%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
19°C
19.5° 19.4°
2 BF
49%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
22°C
21.9° 21.9°
2 BF
54%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
26°C
27.5° 22.7°
2 BF
49%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
26°C
26.1° 21.2°
1 BF
33%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
27.4° 25.8°
3 BF
44%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
25°C
25.1° 25.1°
2 BF
65%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
22°C
22.4° 22.4°
3 BF
79%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
23°C
22.9° 22.3°
0 BF
64%
Λαμία
Αίθριος καιρός
25°C
24.9° 20.5°
0 BF
64%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
24°C
24.3° 23.8°
3 BF
68%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
22°C
27.7° 21.8°
0 BF
51%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
23°C
22.9° 22.9°
2 BF
67%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
23°C
23.9° 21.7°
2 BF
75%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
18°C
17.9° 17.9°
2 BF
71%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
Ο Χάρης Δούκας στο δημοτικό συμβούλιο
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ο Χάρης Δούκας στο δημοτικό συμβούλιο

Σε ομιχλώδες τοπίο τα έργα στην Αθήνα

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο Χάρης Δούκας αποκάλυψε πως δεν έχει αλλάξει το «στάτους» στην «Ανάπλαση Α.Ε.», παρά την έξωση του Δήμου Αθηναίων με «νυχτερινή τροπολογία» ● Συζητήθηκαν ακόμα η πρόταση της «Ανοιχτής Πόλης» για μετονομασία της οδού Γλάδστωνος σε Ζακ Κωστόπουλου και οι μειώσεις στα δημοτικά τέλη εξαιτίας των έργων του μετρό

Με σπουδή –και με την προσφιλή τακτική της «νυχτερινής τροπολογίας», βεβαίως– η κυβέρνηση προχώρησε στην… έξωση του Δήμου Αθηναίων από την «Ανάπλαση [Αθήνας] Α.Ε.» κι έκτοτε… έθεσε τη ρύθμισή της στο αρχείο. Αυτά, συνοπτικά, κατήγγειλε χθες στο δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων ο δήμαρχος Χ. Δούκας, μιλώντας για μια «θολή» κατάσταση σχετικά με το ποιος έχει λόγο σε έργα στην πόλη, όπως η ανάπλαση της Βασ. Ολγας.

Μάλιστα, περιέγραψε ότι, δύο μήνες μετά την τροπολογία, παραμένει το ίδιο «στάτους» στην εταιρεία, με τον πρώην δήμαρχο, Κ. Μπακογιάννη, να παραμένει τύποις πρόεδρος, στα επίσημα αρχεία τουλάχιστον. Η κυβερνητική ρύθμιση, που προωθήθηκε προς ψήφιση λίγες ημέρες πριν αλλάξει διοίκηση ο Δήμος Αθηναίων, είχε δεχθεί ευθείες καταγγελίες, ότι επιχειρεί να ματαιώσει τον διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο που είχε προαναγγείλει στην «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» η δημοτική αρχή του Χ. Δούκα.

Αναπάντητα ερωτήματα

Η κυβέρνηση είχε ισχυριστεί ότι προωθεί τη ρύθμιση, προκειμένου η εταιρεία να αποκτήσει εθνική εμβέλεια και να προωθήσει αναπλάσεις σε όλες τις πόλεις της ελληνικής επικράτειας. Τι έχει γίνει μετά την ψήφισή της τον περασμένο Δεκέμβριο;

«Ψάχνω να βρω εάν έχει προχωρήσει η ρύθμιση αυτή στην ουσία της. Και παρατήρησα ότι, μέχρι σήμερα, κατόπιν αναζήτησης στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο [ΓΕΜΗ], η νέα εταιρεία δεν φαίνεται να έχει καταχωρηθεί. Δεν φαίνεται να έχει καταχωρηθεί το διοικητικό συμβούλιο. Αντιθέτως, η μέχρι πρότινος λειτουργούσα “Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.” συνεχίζει τύποις τη λειτουργία της και το διοικητικό συμβούλιό της παραμένει ενεργό. Εσείς δηλαδή», είπε ο κ. Δούκας προς τον κ. Μπακογιάννη.

Ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ακόμα ότι η εταιρεία «έσπευσε να δημοσιεύσει τις οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του έτους 2021, στις 11 Ιανουαρίου 2024. Τι ακριβώς γίνεται εδώ; Πώς δηλαδή τρέχουν σήμερα τα έργα, όταν δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες δημοσιεύσεις για να ολοκληρωθεί η σύσταση της εταιρείας “Ανάπλαση δημοσίων χώρων Α.Ε.”; Εχει υπεισέλθει η νέα εταιρεία, που ακόμα δεν έχει αποκτήσει δημοσιότητα, στις ισχύουσες συμβάσεις;».

Ο δήμαρχος συνέχισε να διατυπώνει ερωτήματα όπως: Πώς συνεχίζουν τα έργα που έχει αναλάβει η «Ανάπλαση», όπως αυτό στην Βασ. Ολγας; Υλοποιoύνται οι δεσμεύσεις του μνημονίου με την «Ελληνικό Μετρό» και το υπουργείο Υποδομών για τις δεντροφυτεύσεις; Ποιος αποφασίζει;

Από την πλευρά του, ο κ. Μπακογιάννης ανέφερε ότι έχει ήδη θέσει στη διάθεση των αρμοδίων την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της εταιρείας και ανέμενε να ολοκληρωθεί η μετάβαση στο νέο σχήμα. Από κει και πέρα, είπε, αγνοεί τυχόν εξελίξεις και -αφού καταλόγισε στη δημοτική αρχή Χ. Δούκα «τοξική επίθεση» στο πρόσωπό του για το «φάντασμα της Ανάπλασης»- χαρακτήρισε «άτιμη και ανήθικη» την «υπόνοια ότι όσα έγιναν με την “Ανάπλαση” είχαν σκοπό να μην προχωρήσει ο διαχειριστικός έλεγχος».

Το χρονοδιάγραμμα

«Δεν θέλουμε καμία τοξικότητα. Μίλησα για την “Ανάπλαση”, γιατί ρωτήθηκα. Το θέμα είναι να μπορούμε να είμαστε κύριοι των έργων στην πόλη και να μπορούμε να κάνουμε ό,τι σχεδιάζουμε, όχι να ζητάμε συναντήσεις από υπηρεσιακά στελέχη για δρόμους της πόλης και το εάν τελικά θα προχωρήσουν τα έργα και με ποιο χρονοδιάγραμμα», ανταπάντησε ο κ. Δούκας.

«Το θέμα δεν είναι ο πρόεδρος ή ο αντιπρόεδρος. Το έγκλημα είναι η ίδρυση της “Ανάπλασης Α.Ε.” και όχι οι νομοθετικές μεταβολές της σύνθεσης του διοικητικού συμβουλίου. Και είναι έγκλημα, διότι αφαιρεί αρμοδιότητες από τον Δήμο Αθηναίων και τις δίνει σε μια εταιρεία εκτός Δήμου, που τη σύνθεσή της μπορεί να την ελέγχει η κυβέρνηση, ανάλογα με το εάν είναι ή όχι αρεστή η δημοτική πλειοψηφία.

Το πρόταγμα είναι εάν ο Δήμος Αθηναίων θα διεκδικήσει την επαναφορά των αρμοδιοτήτων και όχι να παρακολουθεί το ΓΕΜΗ. Πάντως, είναι αξιομνημόνευτη η παρατήρηση, όπως και η σιωπή του κ. Μπακογιάννη πάνω σε αυτό», σχολίασε ο δημοτικός σύμβουλος της «Ανατρεπτικής Συμμαχίας», Κ. Παπαδάκης.

• Την πρόταση της «Ανοιχτής Πόλης» για μετονομασία της οδού Γλάδστωνος σε οδό Ζακ Κωστόπουλου επανέφερε στη χθεσινή συνεδρίαση ο επικεφαλής της παράταξης, Κ. Ζαχαριάδης –πρόταση η οποία, υπενθυμίζεται, είχε προσπεραστεί από τη δημοτική αρχή Κ. Μπακογιάννη.

«Η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου αποτέλεσε και αποτελεί τραύμα για την πόλη. Πιστεύουμε ότι η συμβολική αναγνώριση αυτού του τραύματος είναι αναγκαίο βήμα προς μια Αθήνα που μας αξίζει, ανοιχτή, συμπεριληπτική, χωρίς ανοχή στους αποκλεισμούς και τη μισαλλοδοξία», τόνισε ο κ. Ζαχαριάδης.

Αποζημιώσεις

Ο πρώην δήμαρχος αντιπρότεινε να δοθεί το όνομα του δολοφονημένου ακτιβιστή στον ξενώνα φιλοξενίας αστέγων και ευάλωτων ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Αντιπολιτευόμενοι σύμβουλοι υποδέχθηκαν θετικά την παραπάνω αντιπρόταση, παρατήρησαν ωστόσο ότι κατατέθηκε στη λογική τού… στρίβειν διά του αρραβώνος. Δεν τοποθετήθηκε η δημοτική αρχή Χ. Δούκα στις παραπάνω προτάσεις.

▶Αποζημιώσεις ή μειώσεις δημοτικών τελών θα «ανακούφιζαν» όσους καταστηματάρχες πλήττονται από τις εργασίες κατασκευής σταθμών Μετρό στην Αθήνα; Ο κ. Μπακογιάννης επανέφερε χθες την πρότασή του για μειώσεις τελών, ο δήμαρχος ωστόσο αντέτεινε ότι μειώσεις της τάξης των 100 ευρώ ανά έτος θα είναι μικρές μπροστά στις ζημίες που θα υποστούν οι καταστηματάρχες.

«Πρότεινα στην “Ελληνικό Μετρό” να δώσει αποζημιώσεις, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Μου είπαν ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τον νόμο. Υπάρχει νομικό κενό και απαιτείται νομοθετική ρύθμιση», περιέγραψε ο κ. Δούκας, ενημερώνοντας ότι προτίθεται να αποστείλει σχετική επιστολή στα αρμόδια υπουργεία.

«Ας συμβουλευτείτε πρώτα το άρθρο 10, παράγραφος 4, του νόμου 1955/1991, σε συνδυασμό με τον αστικό κώδικα και τη νομοθεσία περί δημοσίων έργων. Νομίζω ότι εκεί οι απαντήσεις είναι σαφείς», επισήμανε ο κ. Παπαδάκης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Σε ομιχλώδες τοπίο τα έργα στην Αθήνα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας