Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Ψιχάλες
18°C
18.6° 16.3°
4 BF
69%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
15.9° 11.6°
3 BF
71%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
15.4° 12.1°
2 BF
85%
Ιωάννινα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
10°C
9.9° 9.9°
2 BF
87%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 18.9°
4 BF
52%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.9° 12.0°
2 BF
55%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
12.3° 8.4°
2 BF
76%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
2 BF
92%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.8° 19.3°
3 BF
68%
Μυτιλήνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.1°
2 BF
52%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.8° 18.4°
3 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.0° 14.0°
5 BF
70%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Λάρισα
Ψιχάλες
13°C
14.6° 12.9°
3 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.5° 15.5°
1 BF
79%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.4° 19.8°
2 BF
73%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.8° 17.1°
3 BF
46%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.3° 17.1°
3 BF
57%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.7° 11.7°
2 BF
58%
Καστοριά
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
8°C
7.8° 7.8°
2 BF
89%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Χάρης Δούκας
(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Αιχμές και ερωτήματα Δούκα σε Μπακογιάννη για την Ανάπλαση Α.Ε.

Νέες «βόμβες» κατά της απελθούσας δημοτικής αρχής Μπακογιάννη για την υπόθεση της εταιρείας «Ανάπλαση Α.Ε.», απ' την οποία η κυβέρνηση έσπευσε να αφαιρέσει την προεδρία απ' τον δήμαρχο, αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, εκτόξευσε σήμερα ο δήμαρχος Χάρης Δούκας στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου επικράτησε ένταση.

Ο Χάρης Δούκας ανέφερε πως η νέα εταιρεία δεν φαίνεται να έχει καταχωρηθεί στο Μητρώο, δεν δείχνει να έχει συσταθεί, να έχει Διοικητικό Συμβούλιο που συνεδριάζει, αντίθετα η παλιά εταιρεία δείχνει να είναι ενεργή και αναρωτήθηκε ποια από τις δύο εκτελεί έργα, με τον Κώστα Μπακογιάννη να κάνει λόγο για τοξική επίθεση.

Από εκεί και πέρα, ο κ. Δούκας δεσμεύθηκε πως θα έρθουν στην Ημερησία Διάταξη στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως ήταν και το αίτημα των περισσοτέρων παρατάξεων, τα θέματα της Διπλής Ανάπλασης, του λόφου Στρέφη και της οδού Βασιλίσσης Όλγας και αργότερα αυτό του πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνος.

«Μέχρι και σήμερα, κατόπιν αναζήτησης στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, η νέα εταιρεία δεν φαίνεται να έχει καταχωρηθεί στο Μητρώο Εταιρειών. Δεν φαίνεται να έχει καταχωρηθεί το Διοικητικό Συμβούλιο και να λειτουργεί», είπε αρχικά ο κ. Δούκας και συνέχισε: «Αντιθέτως, η μέχρι πρότινος εταιρεία ‘'Ανάπλαση Αθήνα Α.Ε'' συνεχίζει τύποις τη λειτουργία της και το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει ενεργό. Μάλιστα έσπευσε να δημοσιεύσει τις οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του έτους 2021 έως 11 Ιανουαρίου 2024. Τι ακριβώς γίνεται εδώ; Πώς δηλαδή τρέχουν σήμερα τα έργα, όταν δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες δημοσιεύσεις για να ολοκληρωθεί η σύσταση της εταιρείας ‘'Ανάπλαση Δημόσιων Χώρων Α.Ε.''; Έχει επεισέλθει μια εταιρεία, που ακόμη δεν έχει αποκτήσει δημοσιότητα στις ισχύουσες συμβάσεις; Ποιος υλοποιεί τα έργα; Εσείς κ. Μπακογιάννη; Κάποιος άλλος; Γίνονται Διοικητικά Συμβούλια; Δεν πρέπει να μας ενημερώσετε αν συμμετέχετε σε κάποια Διοικητικά Συμβούλια και τι ακριβώς αποφασίζετε σε αυτά; Πώς δηλαδή συνεχίζουν τα έργα, που έχει αναλάβει η ‘'Ανάπλαση'', όπως αυτό της Βασιλίσσης Όλγας, όπου τα φώτα είναι κλειστά, μετά ανοίγουν, μετά ανοιγοκλείνουν και δεν ξέρει κανείς τελικά τι γίνεται; Τι ακριβώς έργα υλοποιούνται αυτή τη στιγμή, από ποιό Διοικητικό Συμβούλιο και γιατί τελικά η κυβέρνηση έδειξε τόσο μεγάλη σπουδή να συστήσει μια εταιρεία, που όπως αποδεικνύεται, ούτε έχει συσταθεί, ούτε νέο Διοικητικό Συμβούλιο υπάρχει, ούτε καν στο Μητρώο είναι; Η εταιρεία αυτή υλοποιεί έργα σήμερα στην Αθήνα, τα οποία είναι κρίσιμα».

Ο κ. Μπακογιάννης στη δική του τοποθέτηση απάντησε: «Νομίζω έχουμε μπερδευτεί. Ο ρόλος των δημοτικών συμβούλων είναι να συμβάλλουν, στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας, στο να πάει η πόλη μπροστά. Κι εμείς αυτό κάνουμε. Προαπαιτούμενο είναι να μπορούμε να συζητάμε ελεύθερα, να ασκούμε κριτική, αλλά και να δεχόμαστε. Δεν μπορεί όποτε ανοίγουμε κάποια θέματα, που δεν είναι της αρεσκείας της δημοτικής Αρχής, χωρίς καμία προσωπική αναφορά, η απάντηση να είναι μια τοξική επίθεση και να θυμόμαστε το φάντασμα της ‘'Ανάπλασης Α.Ε.''. Θέλω να θυμίσω πως ξεκινήσαμε από την ανήθικη υπόνοια, πως ό,τι έγινε με την ‘'Ανάπλαση Α.Ε.'' έγινε δήθεν για να μην γίνει διαχειριστικός έλεγχος. Βαθιά προσβλητική επίθεση, αναίτια και απρόκλητα. Συνεχίσαμε μετά με έντεχνες διαρροές, πως αυτό έγινε, όχι γιατί δεν θέλαμε διαχειριστικό έλεγχο, αλλά γιατί δήθεν εγώ θέλω ή ζήτησα, να αναλάβω τη διοίκηση της εταιρείας. Φτάσαμε στο σημείο, όταν ετέθη στον δήμαρχο αυτό σε τηλεοπτική συνέντευξη, να μην το διαψεύσει. Και τώρα ακούμε ότι η ‘'Ανάπλαση Α.Ε.'' συνεχίζει να λειτουργεί μέσα στην πόλη και αναρωτιέται η δημοτική Αρχή, με ποιόν συνεργάζεται για τα έργα. Δεν το γνωρίζω για να είμαι ειλικρινής. Ξέρω ότι το Διοικητικό Συμβούλιο δεν έχει συνεδριάσει ούτε μια φορά εντός του 2024, ξέρω ότι έχω θέσει την παραίτησή μου στη διάθεση των αρμοδίων και περιμένω να ολοκληρωθεί η μετάβαση».

Και συνέχισε: «Αλλά σήμερα, τουλάχιστον άντλησα εν μέρει την απάντηση. Έργο ένα, δέντρα. Με ποιόν συνεργάζεται; Με τον αντιδήμαρχό σας, ο ίδιος το είπε ότι συνεργάζεται με την ‘'Ανάπλαση Α.Ε.'' για να βάλει τα δέντρα. Λύθηκε λοιπόν το ένα μυστήριο. Παιδική χαρά, λόφος του Στρέφη, με ποιόν συνεργάζεται; Μα η πρόεδρος σας είπε ότι συνεργάζεται η ίδια και μάλιστα κάνει αλλαγή στη μελέτη. Άρα λοιπόν, ποιο είναι το φοβερό μυστήριο που δυσκολευόμαστε να λύσουμε; Και γιατί αναζητούμε συνέχεια αφορμές και δικαιολογίες για να βάλουμε απόσταση μεταξύ μας, έτσι με αυτόν τον τρόπο, αντί να προσπαθούμε να βρούμε έναν τρόπο να συνεργαστούμε;».

Στο τέλος χαιρέτησε την απόφαση να έρθουν στην Ημερησία Διάταξη τα τρία βασικά θέματα και πρόσθεσε: «Θέλω να ελπίζω ότι θα μπει σύντομα και η Ακαδημία Πλάτωνος. Είναι αστείο να μιλάτε για δωρεές, όταν έχετε γυρίσει πίσω μια δωρεά ενός εκατομμυρίου για τον λόφο του Στρέφη. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί».

Για τα υπόλοιπα θέματα, ο δήμαρχος Αθηναίων είπε πως για τη Διπλή Ανάπλαση γίνονται συναντήσεις για ολοκληρωμένη πρόταση και πρότεινε στον κ. Μπακογιάννη να ενταχθεί, αν θέλει, στην ομάδα έργου, αναφέρθηκε σε εργασίες που γίνονται για τα σχολεία και πως θα παρουσιαστούν σύντομα αναλυτικά, για το πράσινο και τις δενδροφυτεύσεις είπε πως γίνονται μαζί με τους κατοίκους, γιατί ως δημοτική Αρχή έτσι προσεγγίζει το ζήτημα αυτό, για την ασφάλεια και την εγκληματικότητα στην πόλη, πως εκκρεμεί συνάντηση με το Υπουργείο, την οποία έχει ζητήσει, ώστε να επαναχρησιμοποιηθεί το Μνημόνιο με την ΕΛΑΣ και για την Ακαδημία Πλάτωνος, πως το θέμα δεν είναι «ναι ή όχι», αλλά είναι πιο σύνθετο και θα έρθει ολοκληρωμένη πρόταση.

Τέλος, για το θέμα των αποζημιώσεων σε καταστήματα που πλήττονται από τα έργα του μετρό και που το έθεσαν οι περισσότερες παρατάξεις, ο κ. Δούκας είπε πως είναι «σύνθετο και στριφνό». Και πρόσθεσε: «Το θέμα δεν είναι να δώσουμε μειωμένα δημοτικά τέλη, γιατί η καταστροφή για κάποια μαγαζιά είναι πολύ μεγάλη. Και ζήτησα από την εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο, να προχωρήσει στην αποζημίωση, όπως γίνεται σε άλλες χώρες. Και μου έκανε εντύπωση, ότι δεν προβλέπεται νόμος στη χώρα, να δώσει αποζημίωση η εταιρεία. Δηλαδή οι υπόλοιποι κάτοικοι θα τα πληρώσουν αυτά. Υπάρχει νομοθετικό κενό εδώ και θα στείλουμε επιστολή, γιατί πρόκειται για μια μεγάλη οικονομική ζημιά και πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να προστατευτούν».

Ο κ. Μπακογιάννης έθεσε ακόμη το θέμα της Κονίστρας και πότε θα ανοίξει, ο κ. Ζαχαριάδης αυτό των διαβάσεων του ΟΣΕ και των κινδύνων που υπάρχουν, αλλά και τη μετατροπή της οδού Γλάδστωνος σε οδό Ζακ Κωστόπουλου, με το οποίο συντάχθηκε και ο κ. Παπαδάκης, ο κ. Σοφιανός στάθηκε επίσης στο ζήτημα των διαβάσεων του ΟΣΕ, στο ζήτημα των σχολείων, αλλά και σε αυτό της σύμβασης που υπάρχει για 50 κοντέινερ εταιρείας που πήραν 50 θέσεις μέσα στην πόλη, ο κ. Γιώτης έθεσε το πρόβλημα στην οδό Αριστοτέλους με πορνεία και χρήση ναρκωτικών ακόμη και την ημέρα, αλλά και τον βανδαλισμό του αγάλματος του Κολοκοτρώνη στη Σταδίου, ο κ. Παπαδάκης ζήτησε και πάλι την επαναχάραξη της Γραμμής 4 του μετρό με τη μετακίνηση του σταθμού των Εξαρχείων σε άλλο σημείο, αλλά και το ζήτημα των επεκτάσεων που κάνει η εταιρεία στις εργασίες της και η κ. Παπαδοπούλου έθεσε το ζήτημα των οφειλών προς τον δήμο από απλήρωτους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Πάνω σε αυτό, ο αντιδήμαρχος Οικονομικού Προγραμματισμού Γιώργος Γιάνναρος απάντησε πως παραμένουν ανείσπρακτα, γιατί υπάρχουν λάθος στοιχεία στην καταχώρηση και βρίσκονται σε διαδικασία επικαιροποίησης αυτών των στοιχείων.

 

 

Ως προς τη σημερινή Ημερησία Διάταξη, το θέμα της παραχώρησης χρήσης στο σωματείο «Αλληλεγγύη SolidarityNow», για ακόμη πέντε έτη, του πρώτου ορόφου στον χώρο του παλαιού φρουραρχείου στον Σταθμό Λαρίσης, επέφερε την αντίθεση των περισσότέρων παρατάξεων και τις έντονες αντιρρήσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης», των «Ελεύθερων Αθηναίων», της «Ανατρεπτικής Συμμαχίας» και της «Αθήνας μας». Μάλιστα η παράταξη της κ. Παπαδοπούλου έθεσε και νομικό ζήτημα και τόνισε ότι θα προσβάλλει την απόφαση σε περίπτωση που είναι θετική. Στο τέλος εγκρίθηκε η παραχώρηση κατά πλειοψηφία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Αιχμές και ερωτήματα Δούκα σε Μπακογιάννη για την Ανάπλαση Α.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας