Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
21.3° 19.1°
2 BF
75%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
21.6° 17.6°
3 BF
64%
Πάτρα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 18.8°
4 BF
74%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
94%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 18.9°
1 BF
72%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
20°C
19.8° 16.0°
2 BF
60%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
16.2° 12.4°
2 BF
67%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
18°C
17.9° 17.9°
2 BF
92%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.8° 18.8°
2 BF
46%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
23.9° 22.9°
4 BF
50%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.8°
2 BF
86%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
5 BF
80%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
63%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
3 BF
50%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.7° 20.5°
2 BF
57%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.8° 21.5°
3 BF
69%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
21.5° 18.8°
2 BF
78%
Καβάλα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
19°C
19.4° 18.3°
2 BF
79%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
21.7° 19.2°
2 BF
86%
Καστοριά
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
11.3° 11.3°
2 BF
77%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
συνέντευξη Τύπου για τα Τέμπη
EUROKINISSI
Συνέντευξη Τύπου συγγενών θυμάτων και επιζώντων

Τέμπη: Το έγκλημα παραμένει χωρίς διερεύνηση, συνεχίζει να ελλοχεύει ο κίνδυνος

Ξύπνησαν μνήμες από την πολύνεκρη τραγωδία • Τη μη διερεύνηση βασικών στοιχείων του εγκλήματος κατέδειξε η έρευνα της ΕΔΑΠΟ.

Ένας χρόνος συμπληρώνεται την ερχόμενη Τετάρτη από τη θλιβερή νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου του 2023, όταν συγκρούστηκαν μετωπικά μια επιβατική και μια εμπορική αμαξοστοιχία, με τραγικό αποτέλεσμα τον φρικτό θάνατο τουλάχιστον 57 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων.

Με αφορμή το έγκλημα στα Τέμπη, συγγενείς θυμάτων και επιζώντες έδωσαν σήμερα συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ, ξυπνώντας μνήμες από την πολύνεκρη τραγωδία. Παράλληλα, τα μέλη της ΕΔΑΠΟ (Επιτροπή Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών) παρουσίασαν τα ευρήματα της έρευνάς τους που αφενός κατέδειξε τη μη διερεύνηση βασικών στοιχείων του εγκλήματος κι αφετέρου υπογράμμισε ότι δεν έχουν προχωρήσει σημαντικά ζητήματα στο θέμα της ασφάλειας. 

Σημειώνεται ότι η συνέντευξη Τύπου –η οποία έγινε σε ιδιαίτερα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα– δόθηκε λίγες ώρες μετά την –τουλάχιστον όψιμη– παρέμβαση από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, η οποία (έπειτα από περίπου έναν χρόνο μετά το δυστύχημα και αφού έχει κλείσει η Εξεταστική επιτροπή) ζητάει τώρα τη διερεύνηση των καταγγελιών θυμάτων, συγγενών τους και ΜΜΕ για συγκάλυψη των πραγματικών ευθυνών στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα. 

Συγκίνηση και ερωτήματα

Αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι το τέλος και να αποδοθεί δικαιοσύνη, εμφανίστηκαν συγγενείς θυμάτων που μίλησαν στη συνέντευξη Τύπου.

Μεταξύ άλλων, ο Βάιος Βλάχος (του οποίου ο αδερφός σκοτώθηκε στα Τέμπη) έκανε λόγο για αναπάντητα ερωτήματα όπως για την αιτία της έκρηξης. «Κάποια από τα θύματα, θα είχαν γλιτώσει, αλλά κάηκαν ζωντανά. Κάποιες οικογένειες δεν θα βρίσκονταν σε αυτή την θέση. Τα επίσημα πορίσματα δεν μας καλύπτουν» τόνισε στις δηλώσεις του.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε τον χρόνο να τιμήσουμε τους ανθρώπους μας. Θέλουμε να μάθουμε τι συνέβη, για ποιο λόγο δολοφονήθηκαν 57 άτομα, και έναν χρόνο αργότερα υπάρχουν ακόμη ερωτήματα. Έγινε μπάζωμα το χώρου, σχεδόν μια εβδομάδα μετά το δυστύχημα. Υπήρχαν ακόμη ανθρώπινα υπολείμματα, αλλά είχαν καταστραφεί ήδη στοιχεία. Θα είμαστε ο περίγελος της Ευρώπης για τον τρόπο που διερευνήθηκε αυτό το δυστύχημα». 

Εξάλλου, κατήγγειλε τον ανελέητο πόλεμο που δέχθηκαν οι συγγενείς των θυμάτων. «Υπήρχαν επιθέσεις στα πρόσωπα των συγγενών. Μας ζήτησαν να είμαστε βουβοί, τόσο οι υπουργοί αλλά και άνθρωποι της εκκλησίας. Δεν θα είμαστε βουβοί, μέχρι να μάθουμε την αλήθεια».

«Μετά την καύση η τέφρα των νεκρών αποδίδεται στις οικογένειες. Των δικών μας νεκρών η τέφρα πετάχτηκε», δήλωσε επίσης η μητέρα του 22χρονου Γιώργου, ενός από τα 57 θύματα.

Τα συμπεράσματα και η θλιβερή πραγματικότητα

Και μόνο η φωτοσήμανση ήταν αρκετή ώστε να μη συμβεί η τραγωδία, υπογραμμίζει η έρευνα της ΕΔΑΠΟ, που κάνει λόγο επίσης για «περιβάλλον συνολικής περιφρόνησης κανονισμών και διαδικασιών» και για μηδενική λήψη αναγκαίων μέτρων, παρά τη σταδιακή κατάρρευση συστημάτων και διαδικασιών ασφαλείας. 

Επίσης θλιβερές είναι οι διαπιστώσεις για το τι (δεν) έχει γίνει στον τομέα της ασφάλειας του σιδηρόδρομου από τότε μέχρι σήμερα, με συνέπεια, έναν χρόνο μετά την τραγωδία, ο σιδηρόδρομος να μην είναι ακόμα ασφαλής.

EUROKINISSI

Ειδικότερα, τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας της ΕΔΑΠΟ είναι τα εξής: 

Αρκούσε και μόνο η Φωτοσήμανση για να είχε αποφευχθεί η σύγκρουση

Η σωρεία ανθρώπινων λαθών και παραλείψεων βρήκε πρόσφορο έδαφος σε ένα περιβάλλον συνολικής περιφρόνησης κανονισμών και διαδικασιών 

Η σταδιακή κατάρρευση συστημάτων και διαδικασιών δεν οδήγησε σε καμία λήψη μέτρων (μείωση ταχυτήτων, αραίωση των δρομολογίων, επιπλέον προσωπικό, επιπλέον έλεγχοι)

Η συνολική έλλειψη κουλτούρας ασφαλείας στον Σιδηρόδρομο δεν επιτρέπει ακόμα και σήμερα, έναν χρόνο μετά, την ουσιαστική αξιοποίηση των συμπερασμάτων από το συγκεκριμένο ατύχημα προκειμένου να αποφευχθεί το επόμενο

Έναν χρόνο μετά:

⇒ Κανονισμοί ραδιοτηλεφωνίας δεν τηρούνται 

⇒ Δεν έχει γίνει επικαιροποίηση του απαρχαιωμένου ΓΚΚ και των λοιπών κανονισμών λειτουργίας 

⇒ Δεν υπάρχουν Ελάχιστες Απαιτήσεις Λειτουργίας με σαφή κλιμάκωση λήψης επιπρόσθετων μέτρων 

⇒ Δεν λαμβάνονται μέτρα (π.χ. Βραδυπορίες) σε άμεση αντίδραση σε υποβάθμιση τεχνικών προδιαγραφών λόγω βλάβης

⇒ Δεν υπάρχει καμία διαδικασία πραγματικού ελέγχου της εφαρμογής του ΓΚΚ και καμία αξιολόγηση της επίδοσης του προσωπικού σε κρίσιμες θέσεις για την ασφάλεια

Επίσης, η ΕΔΑΠΟ παρουσίασε το χρονολόγιο των ερευνών της, που ουσιαστικά αποτυπώνει τη μη σχετική διερεύνηση των στοιχείων του δυστυχήματος από τις αρμόδιες αρχές – και ουσιαστικά τη συγκάλυψη της υπόθεσης. Είναι ενδεικτικό πως στις 31 Μαΐου οι έρευνες της ΕΔΑΠΟ εντόπισαν ανθρώπινα υπολείμματα και μόλις στις 21 Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκαν οι έρευνες για ίχνη DNA.

Το χρονολόγιο ερευνών:

  • 3 Μαρτίου ολοκλήρωση ερευνών για θύματα
  • 29 Μαρτίου πρώτη χημική δειγματοληψία ΓΧΚ
  • 31 Μαΐου τυχαία ανεύρεση ανθρώπινων υπολειμμάτων
  • 29 Σεπτεμβρίου δειγματοληψία σε ΑΤ Τεμπών
  • 25 Οκτωβρίου δεύτερη χημική δειγματοληψία ΓΧΚ
  • 15-16 Νοεμβρίου έρευνες για ανθρώπινα υπολείμματα
  • 21 Δεκεμβρίου ολοκλήρωση ερευνών για ίχνη DNA 

► Ακολουθεί μέρος από την έρευνα της ΔΕΠΟ:

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Τέμπη: Το έγκλημα παραμένει χωρίς διερεύνηση, συνεχίζει να ελλοχεύει ο κίνδυνος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας