Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν χθες κάποια από τα μεγαλύτερα μπλόκα της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, με τη Θεσσαλία να πρωτοστατεί. Ωστόσο η εικόνα δεν έχει ξεκαθαρίσει για το πόσα μπλόκα θα παραμείνουν στους δρόμους και για πόσο διάστημα, καθώς αναμένονται και σήμερα νέες τοπικές συνελεύσεις. Το κλίμα που μεταφέρουν στην «Εφ.Συν.» αγρότες από τα μπλόκα του Πλατυκάμπου, της Καρδίτσας και της Αταλάντης είναι μαχητικό, επιβεβαιώνοντας ότι το εντυπωσιακό συλλαλητήριο της Τετάρτης στο Σύνταγμα δεν ήταν απλώς μια συμβολική κορύφωση, ώστε να ακολουθήσει μια ένδοξη αναδίπλωση, αλλά ένα ορόσημο σε μια ιστορία αγώνων που έχει παρελθόν και μέλλον μπροστά της.
«Ανεξάρτητα από τα μπλόκα, ο αγώνας των αγροτών δεν σταματάει και δεν πρέπει να σταματήσει. Οχι μόνο τα αιτήματά μας δεν ικανοποιήθηκαν, αλλά είναι και προβλήματα που θα τα βρούμε μπροστά μας στη νέα καλλιεργητική περίοδο», μας λέει από το μπλόκο της Αταλάντης ο Χρήστος Λιγδής, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας. «Γι’ αυτό ζητάμε αφορολόγητο πετρέλαιο, κάτι στο οποίο ο πρωθυπουργός δεν απάντησε ουσιαστικά, όπως δεν απάντησε ούτε στα υπόλοιπα ζητήματα που θέσαμε. Το μόνο που προσέγγισε κάπως είναι το αγροτικό ρεύμα, όμως και αυτό απέχει πάρα πολύ από το αίτημά μας για πλαφόν 7 λεπτά την κιλοβατώρα, γιατί βάζει διαχωρισμούς», συνεχίζει ο εκπρόσωπος των αγροτών της Φθιώτιδας, εκτιμώντας ότι η συντριπτική πλειονότητα των μπλόκων της Κεντρικής Ελλάδας θα παραμείνει στις επάλξεις.
Στους δρόμους παραμένουν και τα τρακτέρ στον Πλατύκαμπο, όπου βρίσκεται ένα από τα δυναμικότερα μπλόκα της Θεσσαλίας, καθώς εκπροσωπεί τους πλημμυροπαθείς αγρότες από τις λεγόμενες «παρακάρλιες» περιοχές, όπως αποκαλούνται οι πλημμυρισμένες εκτάσεις γύρω από τη λίμνη Κάρλα. Σε μια μαζικότατη συνέλευση αποφάσισαν να ενισχύσουν το μπλόκο των 350 τρακτέρ, με ακόμα περισσότερα που θα έρθουν από τα γύρω χωριά. Παράλληλα εξετάζουν και νέες μορφές δράσης, με ημερομηνία ορόσημο την 26η Φεβρουαρίου, ημέρα που συνεδριάζουν οι υπουργοί Γεωργίας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.
«Είμαστε από τους πρώτους που ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις, αφού βγήκαμε πρώτη φορά στον δρόμο στις 5 Οκτωβρίου, στην επέτειο του ενός χρόνου από τις καταστροφικές πλημμύρες, διαμαρτυρόμενοι για τα έργα που δεν γίνονται, τις αποζημιώσεις που δεν πήραμε, τα χρονοδιαγράμματα για αποστράγγιση της λίμνης που δεν τηρούνται», μας λέει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου Γιάννης Κουκούτσης. Μετά ξαναβγήκαν στις 13 Δεκεμβρίου και παραμένουν μέχρι σήμερα, έχοντας κλείσει πάνω από δύο μήνες συνεχόμενης παρουσίας στα μπλόκα.
«Πέρα από τα κοινά προβλήματα που έχουμε όλοι οι αγρότες, σε μας η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, αφού η πλημμύρα δεν μας άφησε τίποτα. Πάνω από 180.000 στρέμματα γης είναι ακόμα κάτω από το νερό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε τα επόμενα 2 με 3 χρόνια, ενώ σε ακόμα μεγαλύτερες εκτάσεις υπάρχουν διαβρώσεις και φερτά υλικά, που εμποδίζουν την καλλιέργεια για τουλάχιστον έναν χρόνο ακόμα», συνεχίζει ο ίδιος. Στα αιτήματά τους είναι να δοθούν αμέσως και στο σύνολό τους οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, από τις οποίες έχουν πάρει μόνο μία προκαταβολή που δεν καλύπτει ούτε κατά διάνοια τις ανάγκες τους. «Θέλουμε τουλάχιστον να αποζημιωθούμε για το κόστος της παραγωγής, που για παράδειγμα στο βαμβάκι είναι 300 ευρώ το στρέμμα. Με τα 140 που μας έδωσαν, όχι μόνο δεν μπορούμε να πληρώσουμε τα χρέη μας σε πρατήρια καυσίμων και γεωπονικά γραφεία, αλλά ούτε σουπερμάρκετ δεν μπορούμε να πάμε. Και αυτά που λέει ο πρωθυπουργός ότι “δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος”, δεν ισχύουν για μας. Αν πω στον μπακάλη “κύριε μπακάλη, δεν έχω δημοσιονομικό χώρο”, θα μου πει “τι με νοιάζει εμένα, σήκω φύγε”».
Οι πλημμυροπαθείς αγρότες παραμένουν στον δρόμο, γιατί όπως μας λένε «όχι μόνο δεν έχουμε χωράφια να καλλιεργήσουμε, αλλά πολλοί δεν έχουμε ούτε σπίτια να πάμε, αφού καταστράφηκαν». Επιπλέον κάνουν λόγο για «υγειονομική βόμβα» στις πλημμυρισμένες περιοχές της λίμνης Κάρλα, αφού ήδη υπάρχουν κουνούπια μέσα στον χειμώνα, και από την άνοιξη είναι παραπάνω από ορατός ο κίνδυνος της ελονοσίας. Στον δρόμο τούς κατεβάζει και η νέα ΚΑΠ, η οποία σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού του Πλατυκάμπου «είναι η χειρότερη όλων των εποχών», αφού δεν διαλύει μόνο το εισόδημα του αγρότη, φορτώνοντάς τον με αβάσταχτα επιπλέον κόστη στο όνομα της “πράσινης ανάπτυξης”, αλλά οδηγεί σε μείωση της παραγωγής, ενώ ανοίγει πόρτες διάπλατες να έρχονται προϊόντα από τρίτες χώρες, που δεν υποβάλλονται σε κανέναν έλεγχο».
Ο Κώστας Τζέλλας από το μπλόκο της Καρδίτσας μάς λέει ότι το πανελλαδικό συλλαλητήριο της Τετάρτης όχι μόνο δεν ήταν το τέλος των κινητοποιήσεων, όπως κάποιοι προέβλεπαν, αλλά τους δίνει ορμή να συνεχίσουν, μετά τη μεγαλειώδη υποστήριξη του κόσμου, αφήνοντας «μια τεράστια παρακαταθήκη για νέους αγώνες».
Οι μελισσοκόμοι «κάπνισαν» το Σύνταγμα
Με καπνιστήρια και κυψέλες διαδήλωσαν χθες στο Σύνταγμα εκατοντάδες μελισσοκόμοι που είχαν έρθει με φορτηγά από όλη την Ελλάδα, διαμαρτυρόμενοι όχι μόνο για τις παράνομες ελληνοποιήσεις στο μέλι, αλλά και για την κρατική αδιαφορία μπροστά στα χρονίζοντα προβλήματα του κλάδου, που όπως λένε «οδηγούν την ελληνική μελισσοκομία στον αφανισμό». Μεταξύ άλλων οι μελισσοκόμοι ζητάνε να ληφθούν διοικητικά μέτρα για την πλήρη ιχνηλασιμότητα της πορείας του εισαγόμενου μελιού και να θεσμοθετηθεί η «γυρεοσκοπική εξέταση», δηλαδή η ανάλυση των κόκκων της γύρης ως μέτρο εργαστηριακού ελέγχου. Επίσης ζητάνε μέτρα στήριξης για το αυξημένο κόστος παραγωγής, όπως η αποφορολόγηση του καυσίμου και η διατήρηση αφορολόγητου στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών, τοποθέτηση μελισσοσμηνών, όπως ορίζει ο νόμος 6238/1934, επιδότηση επικονίασης, πλήρη ένταξη στην ΚΑΠ και στο λεγόμενο «πρασίνισμα», όπως λέγονται οι επιδοτήσεις που δίνονται σε αγρότες που εφαρμόζουν επωφελείς για το κλίμα και το περιβάλλον πρακτικές, αναμόρφωση του ΕΛΓΑ και ολική αποζημίωση σε απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο.
Αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής των Μελισσοκόμων συναντήθηκε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα γίνουν εντατικοί έλεγχοι για τις ελληνοποιήσεις και επισήμανε ότι το τομεακό πρόγραμμα των επιδοτήσεων για τη μελισσοκομία είναι αυξημένο κατά 30% από το προηγούμενο και ανέρχεται στα 61 εκατομμύρια ευρώ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας