Συνεπείς στις δεσμεύσεις τους, παρά τις ηχηρές ενστάσεις που ακούστηκαν για παραμονή και νέα επίσκεψη στο Μαξίμου μέχρι να δοθούν ουσιαστικές λύσεις, αποχώρησαν από την πλατεία Συντάγματος, συντεταγμένα και στην ώρα τους οι αγρότες με τα τρακτέρ τους, μετά από μια ιδιαίτερη νύχτα έξω από τη Βουλή, όπου διανυκτέρευσαν, ελπίζοντας σε μια ανταπόκριση από την κυβέρνηση στα δίκαια αιτήματά τους για την επιβίωση του κλάδου κι αφού είχε προηγηθεί ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο με τη συμμετοχή τουλάχιστον 200 τρακτέρ και γεωργικών μηχανημάτων, ενώ πάνω από 10.000 - 6.000 κατά την ΕΛ.ΑΣ. - αγρότες από όλη την Ελλάδα, από τον Έβρο έως την Κρήτη, ήρθαν με 160 λεωφορεία και ιδιωτικά ΙΧ οχήματα.
Ο κόσμος που τους παρακολουθούσε να απομακρύνονται από το κέντρο της Αθήνας, τους αποχαιρέτησαν με συνθήματα και χειροκροτήματα. Την αλληλεγγύη τους είχαν άλλωστε εκφράσει έμπρακτα και το προηγούμενο απόγευμα, όταν τους υποδέχτηκαν και διαδήλωσαν δίπλα τους, στηρίζοντας τον αγώνα τους, ιδιωτικά, αλλά και στο πλαίσιο ομοσπονδιών, συνδικάτων, σωματείων, φορέων και συλλόγων εργαζομένων, φοιτητών, συνταξιούχων.
Με πανό και συνθήματα όπως «Χωρίς εμάς, τι θα φας;» και «No farmers, no food, no future», o αγροτικός κόσμος διατράνωσε τα αιτήματά του:
- Θεσμοθέτηση του αγροτικού πετρέλαιου στην αντλία, τονίζοντας ότι η επιστροφή του ΕΦΚ που έχει ανακοινωθεί δεν αρκεί μιας και η τιμή του λίτρου έχει αυξηθεί σημαντικά, συμπαρασύροντας το κόστος παραγωγής.
- Να πέσει στα 7 λεπτά η κιλοβατώρα στο αγροτικό ρεύμα, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με τα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, δεν αρκούν.
- Να δοθεί επιδότηση για την αγορά αγροεφοδίων, λιπασμάτων και ζωοτροφών για «να μπορέσουμε να παραμείνουμε στα χωράφια μας».
- Για τις παράνομες ελληνοποιήσεις των αγροδιατροφικών προϊόντων επισημαίνουν ότι θα πρέπει να μπει ένας «τέλος» στα αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενα προϊόντα από τρίτες χώρες. «Φέτος που το ζωικό κεφάλαιο μειώθηκε, πού βρέθηκε το γάλα και μάλιστα μειώθηκε και η τιμή που πληρώθηκε ο κτηνοτρόφος;» αναρωτιούνται.
- Σε αναφορά τους για την ΚΑΠ, οι αγρότες που βρέθηκαν στο Σύνταγμα ζήτησαν να γίνουν οι αλλαγές που απαιτούνται, σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα δεν «έχουμε καμία απάντηση και ουσιαστική λύση» και επιθυμούν την επαναφορά του «πρασινίσματος».
Παρά το γεγονός ωστόσο ότι αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι έστειλαν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσω της χθεσινής δυναμικής κινητοποίησής τους, εκείνη παρέμεινε εκκωφαντικά σιωπηρή. «Τώρα με τα πόδια, μετά με τα τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ». «Εργατιά, αγροτιά, μια φωνή και μια γροθιά», ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν στο παθιασμένο παναγροτικό συλλαλητήριο, αλλά εις ώτα μη ακουόντων.
Ενδεικτική ήταν άλλωστε η δήλωση σήμερα του κυβερνητικού εκπροσώπου στο Mega. «Ξεκαθαρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για να δοθεί κάτι στους αγρότες εν είδει επιχορήγησης», επανέλαβε εμφατικά ο Παύλος Μαρινάκης λίγη ώρα πριν οι αγρότες αποχωρήσουν από το Σύνταγμα, αναγνωρίζοντας για άλλη μία φορά και αυτός το δίκαιο του αγώνα τους που γίνεται με αξιοπρέπεια, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
«Όλες αυτές οι κινητοποιήσεις, προφανώς είναι ένα μήνυμα προς όλους, και σε εμάς να κάνουμε ακόμη περισσότερα, θεωρώ ότι έχουμε κάνει πάρα πολλά, πάντα στα δημοσιονομικά όρια που υπάρχουν» τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και πρόσθεσε «βλέπω μια πολύ μεγάλη αξιοπρέπεια σε αυτές τις κινητοποιήσεις των αγροτών που έχουν γίνει και συντεταγμένα και με συγκεκριμένα αιτήματα».
Επί ποδός είναι η Τροχαία Αττικής, ενώ σε ισχύ βρίσκονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την αποχώρηση των τρακτέρ από την Αθήνα. Τα τρακτέρ αναχώρησαν από την Λεωφόρο Αμαλίας ακολουθώντας το δρομολόγιο: Πανεπιστημίου, πλατεία Ομονοίας, Αγίου Κωνσταντίνου, πλατεία Καραϊσκάκη, Αχιλλέως, λεωφόρος Αθηνών, λεωφόρος Κηφισού. Επιστρέφουν πλέον στα μπλόκα όπου από σήμερα αρχίζει νέος γύρος γενικών συνελεύσεων, προκειμένου να αποφασίσουν τον τρόπο συνέχισης του αγώνα.
«Άξιζε και μόνο η προσπάθειά μας. Θα φανεί αν κερδίσαμε κάτι παραπάνω. Τώρα γυρνάμε στις οικογένειές μας και στα μπλόκα μας για να αποφασίσουμε για τις επόμενες κινήσεις μας. Ήταν κάτι τρομερό αυτό που ζήσαμε εχθές. Συνάδελφοι από όλη την Ελλάδα ήρθαν στο Σύνταγμα, γιατί δεν αστειευόμαστε, παλεύουμε όντως για την επιβίωσή μας και για να μπορούμε να προσφέρουμε τα προϊόντα μας σε όλο τον ελληνικό λαό. Αποχωρούμε με δάκρυα χαράς», ανέφερε στο enikos.gr ο Γιάννης Νταφόπουλος από το μπλόκο της Καρδίτσας.
Σύμφωνα με τον Ρίζο Μαρούδα, μέλος της συντονιστικής επιτροπής των μπλόκων, είτε θα γίνουν νέοι αποκλεισμοί δρόμων, είτε θα αποφασιστούν άλλες μορφές κινητοποίησης.
Ο Γιώργος Δουμπιώτης, επικεφαλής του μπλόκου της Αταλάντης, μιλώντας στην ΕΡΤ σημείωσε ότι οι αγρότες οργάνωσαν ένα μεγαλειώδες αγροτικό συλλαλητήριο, κατά το οποίο έδειξαν και ήθος και αξιοπρέπεια.
«Ήρθαμε εδώ να διεκδικήσουμε την επιβίωση μας στο μέλλον, στις δουλειές μας. Γιατί ξέρετε, η δουλειά μας για μας είναι η ζωή μας. Αυτό που θα μας κάνει βιώσιμους είναι η θέσπιση του αγροτικού πετρελαίου στην αντλία και όχι η επιστροφή φόρου κατανάλωσης, αυτά τα 82 εκατομμύρια. Γιατί όταν η κυβέρνηση μοιράζει 82 εκατομμύρια, στις τσέπες των αγροτών καταλήγουν ψίχουλα. Εμείς θέλουμε θέσπιση του αγροτικού πετρελαίου στην αντλία.
Δεύτερον, όσον αφορά τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, βγήκε ο υπουργός ο κ. Αυγενάκης και μας είπε ότι φταίει ο κακός πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ και η κακή διοίκηση. Ξέρετε αυτή δεν τη διορίζουν οι αγρότες, την είχε βάλει η κυβέρνηση και μας ζήτησε ένα συγνώμη. Το συγγνώμη τι να το κάνουμε; Στερούνται τα παιδιά μας τα βασικά. Να πάω εγώ στα φροντιστήρια και στις δραστηριότητες των παιδιών μου να τους πω τη συγνώμη του Αυγενάκη… δεν περνάει. Τα χρήματα ήταν δικά μας και έπρεπε να είχαν πληρωθεί. Από δική τους αστοχία δεν έχουμε πάρει τις επιδοτήσεις μας φέτος».
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι μελισσοκόμοι της Θεσσαλονίκης, θα συμμετέχουν στην πανελλήνια διαμαρτυρία μελισσοκόμων αύριο Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου, στις οκτώ το πρωί στο Σύνταγμα. Μελισσοκόμοι όλης της χώρας για πρώτη φορά στην Αθήνα θα διεκδικήσουν ενωμένοι με αυτόν τον τρόπο λύσεις στα χρόνια προβλήματα του κλάδου. Έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με τα αρμόδια υπουργεία και την συντονιστική επιτροπή των μελισσοκόμων.
Οι μελισσοκόμοι της χώρας, επισημαίνουν ότι τα αιτήματα του κλάδου που χρήζουν άμεσης λύσης είναι:
- Eλληνοποιήσεις (Διοικητικά μέτρα για την πλήρη ιχνηλασιμότητα της πορείας του εισαγόμενου μελιού.
- Θεσμοθέτηση γυρεοσκοπικής εξέτασης ως εργαστηριακός έλεγχος).
- Κόστος παραγωγής (αποφορολόγηση καυσίμου, διατήρηση αφορολογήτου στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών)
- Άρση των περιοριστικών Πυροσβεστικών διατάξεων, που μας αφαιρούν το δικαίωμα στην εργασία.
- Άρση περιορισμών τοπικών Δασαρχών. Τοποθέτηση μελισσοσμηνών, όπως ορίζει ο νόμος 6238/1934.
- Επιδότηση επικονίασης. Πλήρη ένταξη στην ΚΑΠ και το πρασίνισμα.
- Αναμόρφωση ΕΛΓΑ και ολική αποζημίωση σε απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο.
- Κίνηση μελισσοκομικών φορτηγών στο παράπλευρο οδικό δίκτυο.
Επίσης, όπως ανέφεραν αγρότες από τη Θεσσαλία, για την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται το ραντεβού με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκεί θα συζητηθούν τα ζωτικής σημασίας ζητήματα που αφορούν τον θεσσαλικό κάμπο, ο οποίος επλήγη από τη θεομηνία «Daniel».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας