Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.7° 19.1°
2 BF
59%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
22.1° 18.0°
4 BF
76%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
19°C
20.5° 18.0°
3 BF
73%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
55%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.0°
4 BF
64%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.4° 17.3°
2 BF
72%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
14°C
16.8° 14.4°
2 BF
51%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.6° 17.6°
3 BF
79%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
21°C
21.8° 19.3°
3 BF
32%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.1°
5 BF
49%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
20°C
20.8° 20.4°
4 BF
64%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
4 BF
74%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.5° 17.5°
3 BF
89%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
19°C
21.2° 18.9°
2 BF
63%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.7° 20.5°
2 BF
56%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.4° 19.8°
2 BF
80%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
20°C
20.8° 18.8°
2 BF
45%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.8° 17.3°
3 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
21.1° 18.1°
0 BF
87%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
1 BF
59%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
Μπακογιάννης- Δούκας
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI

Άγριο ματς στο δημοτικό συμβούλιο για τη διπλή ανάπλαση στον Βοτανικό

Αντιπαράθεση μεταξύ Χ. Δούκα και Κ. Μπακογιάννη, με τον νυν δήμαρχο να επιρρίπτει ευθύνες «αποκλειστικά στην προηγούμενη δημοτική αρχή», για εκτροχιασμό του χρονοδιαγράμματος και του κόστους έργου και να αποσαφηνίζει: «δεν θα καλύψω ανεπάρκειες και αστοχίες».

Εκτός χρονοδιαγράμματος και πιθανόν εκτός προϋπολογισμού μοιάζει να βγαίνει η ολοκλήρωση της κατασκευής του ποδοσφαιρικού γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό. Σε καθυστερήσεις παραπέμπουν οι «σημαντικές αβελτηρίες» που περιέγραψε σχετικά με το πρότζεκτ της «Διπλής Ανάπλασης» ο δήμαρχος Αθηναίων στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο, επισημαίνοντας επιπλέον «σοβαρές ενδείξεις υποεκτίμησης του κόστους των έργων», κάτι που «θα το βρούμε μπροστά μας». Η συζήτηση της υπόθεσης κατέληξε σε υψηλών τόνων αντιπαράθεση μεταξύ Χ. Δούκα και Κ. Μπακογιάννη, με τον νυν δήμαρχο να επιρρίπτει ευθύνες «αποκλειστικά στην προηγούμενη δημοτική αρχή», να δεσμεύεται ότι «το έργο θα προχωρήσει όσα εμπόδια και εάν εμφανιστούν», αλλά και να αποσαφηνίζει: «δεν θα καλύψω ανεπάρκειες και αστοχίες».

Τα βέλη του κ. Δούκα προς τον κ. Μπακογιάννη ήταν για ένα σύνολο «αβελτηριών», οι βασικές όμως πτυχές που προμηνύουν καθυστερήσεις είναι τρεις. Σύμφωνα με τον δήμαρχο: α) δεν έχει ακόμη εκδοθεί η αναθεωρημένη οικοδομική άδεια: «επί 9 μήνες κωλυσιεργούσε η προηγούμενη δημοτική αρχή», β) η εργολαβία της απορρύπανσης του ακινήτου όπου θα κατασκευασθεί το γήπεδο –απαραίτητη εργασία πριν ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες- ανατέθηκε «με καθυστέρηση 2 ετών» και σήμερα αφενός δεν έχει ολοκληρωθεί, αφετέρου εξαντλήθηκαν τα 5 εκατ. ευρώ (σ.σ. ΥΜΕΠΕΡΑΑ) και απαιτούνται πρόσθετοι πόροι, γ) αν και έχει εδώ και ένα χρόνο ανακηρυχθεί ανάδοχος του έργου, «δεν υπάρχει τεχνικός σύμβουλος για να υλοποιηθεί σωστά το έργο».

Τα περαιτέρω «εμπόδια» που περιέγραψε ο κ. Δούκας αφορούν –συνοπτικά- την απουσία προγραμματισμού και συντονισμού των σύνθετων δράσεων που απαιτεί το πρότζεκτ, τη μη παράδοση ενός πλάνου τού τι έχει υλοποιηθεί και τι έχει προγραμματιστεί, την απουσία θεσμικής διοικητικής δομής που να συντονίζει τους εμπλεκόμενους φορείς και να προλαμβάνει καθυστερήσεις, καθώς και τον «παραγκωνισμό» των αρμόδιων υπηρεσιών του δήμου «από την προηγούμενη διοίκηση», με αποτέλεσμα να λείπει μια «αίσθηση ιδιοκτησίας» απαραίτητη για το πρότζεκτ. Αιχμές άφησε ο δήμαρχος και για τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους (κυβέρνηση, ΠΑΕ και Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, ΑΕΠ Ελαιώνα), λέγοντας ότι το πρότζεκτ απαιτεί «ενεργή, εποικοδομητική» και όχι «αρνητική ή απλά παθητική» συνδρομή.

Το πρότζεκτ έχει στόχο να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2026, ώστε ο Παναθηναϊκός να παίζει στο νέο γήπεδο από τη σεζόν 2026-2027, κάτι που με τα παραπάνω δεδομένα μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο. Σύμφωνα με τον κ. Δούκα, με στόχο την επιτάχυνση του έργου, έχει ολοκληρωθεί η αναθεώρηση των οικοδομικών αδειών (κατατέθηκαν προς έγκριση), προχωρούν οι διαγωνισμοί για τις εργολαβίες πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων καθώς και αυτοί για τις προσλήψεις τεχνικών συμβούλων (για το γήπεδο και τους περιβάλλοντες χώρους), οργανώνεται νέο σχέδιο για την ολοκλήρωση της απορρύπανσης και αναδιοργανώνονται οι υπηρεσιακές δομές «που θα τρέχουν το έργο με την ταχύτητα που χρειάζεται». Το ερώτημα είναι πόσοι επιπλέον δημόσιοι πόροι θα απαιτηθούν εάν επιβεβαιωθούν οι «ενδείξεις υποεκτίμησης» του υφιστάμενου κοστολογίου.

Ο κ. Μπακογιάννης καταλόγισε στη δημοτική αρχή Χ. Δούκα «αναχρονιστικές λογικές “καμένης γης”». «Το πρόγραμμα είναι δρομολογημένο. Εχετε πόρους, έχετε ξεκάθαρο πλαίσιο, έχετε ό,τι απαιτείται», αντέτεινε προς τον δήμαρχο, ζητώντας να συζητηθεί αναλυτικά η «Διπλή Ανάπλαση» στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Το αίτημα έγινε δεκτό, επομένως έπεται πλήρης συζήτηση του πρότζεκτ προσεχώς. Σημειώνεται ότι πριν από τη χθεσινή περιγραφή, ο κ. Δούκας σημείωσε ότι είχε πρόθεση να αναφερθεί «ακροθιγώς» στις αβελτηρίες που εντόπισε, ώστε να έχει μια πρώτη ενημέρωση το δημοτικό συμβούλιο και η κοινή γνώμη.

«Να συζητηθεί η Διπλή Ανάπλαση και το τι περιλαμβάνουν οι προκλητικές συμβάσεις που υπέγραψαν οι παρατάξεις Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ και να μας εξηγήσετε γιατί το Δημόσιο και ο δήμος θα δαπανήσουν 113 εκατ. ευρώ για να έχει ο ιδιοκτήτης μιας ΠΑΕ ένα γήπεδο για 100 χρόνια. Να μας το πείτε πολιτικά, “κεντροαριστερά”, “ριζοσπαστικά”, πώς το εξηγείτε», κάλεσε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Ν. Σοφιανός.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Άγριο ματς στο δημοτικό συμβούλιο για τη διπλή ανάπλαση στον Βοτανικό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας