Αθήνα, 9°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
9°C
11.8° 4.6°
1 BF
79%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
7°C
8.4° 4.4°
1 BF
87%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.7° 10.0°
3 BF
68%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
6°C
5.9° 5.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
3°C
2.9° 2.9°
0 BF
87%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
7°C
8.0° 4.9°
0 BF
85%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
4°C
4.4° 3.4°
1 BF
75%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
2 BF
81%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
9°C
10.5° 8.8°
2 BF
87%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
6°C
5.9° 5.1°
2 BF
75%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
4 BF
66%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
8.5° 8.5°
2 BF
61%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
9.2° 9.2°
3 BF
60%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
7°C
7.9° 6.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.6° 7.5°
0 BF
89%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
13.2° 12.8°
3 BF
70%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
5°C
10.0° 4.8°
1 BF
92%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
8°C
7.7° 2.3°
2 BF
83%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
7.8° 3.7°
2 BF
100%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
3°C
3.2° 3.2°
1 BF
79%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
αγροτικές κινητοποιήσεις
Από τις κινητοποιήσεις των αγροτών στη Λάρισα | EUROKINISSI
Ο «πάτος του βαρελιού», τα αιτήματα και η αντιπροσωπεία που θα πάει στο Μαξίμου

Υποσχέσεις για «μικρό καλάθι» από το Μαξίμου εν αναμονή της συνάντησης με τους αγρότες

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν, ακόμη και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους εμφανίζονται οι αγρότες, μία μέρα πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση της αντιπροσωπείας τους με τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Οι υποσχέσεις που τους δίνουν επιεικώς μπορούν να χαρακτηριστούν φειδωλές, αφού η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια.

Από το Μαξίμου, αλλά και από το οικονομικό επιτελείο, γίνεται μια προσπάθεια κατευνασμού των αγροτών, με υποσχέσεις για «διευκολύνσεις», παρεμβάσεις, συζητήσεις για θεσμικά θέματα και για μεσο-μακροπρόθεσμες λύσεις, αλλά χωρίς να γίνεται κουβέντα για τα συγκεκριμένα αιτήματα που έχουν υποβάλει με το υπόμνημά τους. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά ότι «θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού για να μειώσουμε τους παράγοντες κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής» την Κυριακή, αλλά οι πληροφορίες συντείνουν ότι αυτό που εξετάζεται είναι η άμεση καταβολή της επιστροφής του ΕΦΚ, αντί για το φθινόπωρο, και πιθανώς ένας νέος διακανονισμός με τη ΔΕΗ. Άλλα θέματα που φαίνεται ότι θα συζητηθούν είναι πώς θα αντιμετωπιστούν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων από το εξωτερικό και η διαπραγμάτευση για την ΚΑΠ.

Αναμμένες μηχανές στα τρακτέρ

Οι αγρότες από την πλευρά τους δηλώνουν ότι πρέπει να δοθούν άμεσες «λύσεις» στα προβλήματά τους, ζητώντας να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, διαφορετικά δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να παράγουν.

«Παλεύουμε τόσες ημέρες στον δρόμο για να ικανοποιηθούν κάποια αιτήματα που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε και να παράγουμε, όπως είναι το υψηλό κόστος παραγωγής που πρέπει να υπάρχει αφορολόγητο πετρέλαιο, ένα πλαφόν στο ηλεκτρικό ρεύμα στα 7 λεπτά την κιλοβατώρα, να μειωθεί δηλαδή το κόστος παραγωγής και ταυτόχρονα να πουλάμε το προϊόν μας σε τιμές που να το καλύπτουν. Πολλές φορές πουλάμε και κάτω από το κόστος παραγωγής», επισήμανε στο MEGA ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας Ρίζος Μαρούδας. 

Όπως επισήμανε, «υπάρχει αναγκαιότητα ενισχύσεων και αποζημιώσεων. Εμάς αυτό που θα μας ικανοποιήσει είναι να ζήσουμε στα χωριά μας και να καλλιεργούμε», τονίζοντας ότι «διεκδικούμε πράγματα που είναι εφικτά και ρεαλιστικά, απαντούν στις ανάγκες του σήμερα, ποτέ δεν περιμέναμε ότι θα λυθούν όλα με μιας», αλλά «προϋπόθεση είναι να μπορούμε να συνεχίσουμε να παράγουμε».

Η επιτροπή των αγροτών

Στη συνάντηση της Τρίτης θα συμμετάσχει μια αντιπροσωπεία 15 ατόμων. Σύμφωνα με τον ενημερωτικό ιστότοπο larissanet.gr, πρόκειται για τους:

 • Σωκράτη Αλειφτήρα, εκπρόσωπο Τύπου της Αγροτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας
 • Διαμαντή Διαμαντόπουλο, πρόεδρο του Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου
 • Κωνσταντίνο Καναβίδη, Έβρος
 • Σάββα Κεφαλά, πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς
 • Νίκο Κούτρα
 • Χρήστο Λυγδή, Φθιώτιδα
 • Ρίζο Μαρούδα, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας
 • Γιάννη Παναγή, αντιπρόεδρο Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου
 • Χρήστο Πάντζιο, Αλμυρός
 • Ευάγγελο Παπαγιαννούλη, Κιλελέρ
 • Γιάννη Σδράλη, Τρίκαλα
 • Γιώργο Σιδηρόπουλο, Πέλλα
 • Κώστα Τζέλλα, Καρδίτσα
 • Χρήστο Τσιπέλη, Ορμύλια Χαλκιδικής
 • Κώστα Χατζηπαραδείση, Λαγκαδάς

Τα αιτήματα των αγροτών

Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες απέστειλαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη, την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου, υπόμνημα 9 σημείων με τα αιτήματά τους και παράρτημα με τα αιτήματα για τους πληγέντες της Θεσσαλίας. Οι αγρότες με το υπόμνημά τους ζητούν: 

 • Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
 • Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
 • Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
 • Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.
 • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
 • Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.
 • Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.
 • Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας

Επίσης, στο υπόμνημά τους υπάρχει και παράρτημα για τις καταστροφές στη Θεσσαλία, στο οποίο αναφέρουν τα εξής:

 • Θεωρούμε ως ξεχωριστό και επιτακτικής σημασίας ζήτημα να μας κοινοποιηθεί χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακαρλίων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών. Χρονοδιάγραμμα της κατασκευής σήραγγας, απαραίτητη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής, πρώτον για ενδεχόμενες θεομηνίες τύπου Daniel και δεύτερον για υγειονομικούς λόγους.
 • Ζητούμε να αποζημιώνονται οι πλημμυρισμένες εκτάσεις καθώς και τα κτήματα που δεν θα καλλιεργηθούν μέχρις ότου γίνουν παραγωγικά με ποσά που θα καλύπτουν τις βασικές βιοτικές ανάγκες των παραγωγών. Συγκεκριμένα για την Θεσσαλία και Β. Φθιώτιδα.
 • Πρέπει να καταβληθεί από την κρατική αρωγή άμεσα μια προκαταβολή της τάξεως του 50% για τον πάγιο εξοπλισμό και η εξόφληση του να γίνει αμέσως μετά τον έλεγχο. Οι τελικές αποζημιώσεις πρέπει να γίνουν στο 100% της αξίας του παγίου κεφαλαίου που καταστράφηκε. Επιπροσθέτως να χορηγηθεί άμεσα το έκτακτο βοήθημα των 6.600 Euro στους δικαιούχους που δεν δόθηκε και επίδομα ενοικίου σε αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και να νοικιάσουν άλλη κατοικία. Ταυτόχρονα να δοθεί η 1η αρωγή σε όσους δεν την πήραν. Ο αγρότης χρειάζεται τόνωση ρευστότητας ώστε να ανταποκριθεί στις βασικές βιοτικές ανάγκες.
 • Τελικές τιμές αποζημιώσεων για όλες τις καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από την θεομηνία που θα καλύπτουν τουλάχιστον το πραγματικό κόστος καλλιέργειας (ΕΛΓΑ).
 • Αναστολή εφαρμογής της ΚΑΠ κατά παρέκκλιση των κανόνων της αιρεσιμότητας για όσα χρόνια δεν καλλιεργηθούν τα πλημμυρισμένα κτήματα, καθώς και για αυτά που είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν ή να αρδευτούν.
 • Άμεση πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για λόγους ρευστότητας
 • Απαιτούμε άμεση αποκατάσταση με μέριμνα του ΓΟΕΒ, Δήμων, Περιφέρειας του οδικού δικτύου, αρδευτικού δικτύου (ΤΟΕΒ), ηλεκτρικού δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και με κρατική ευθύνη να πραγματοποιηθεί μελέτη και υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.
 • Απαιτούμε αναπλήρωση εισοδήματος των κτηνοτρόφων έως ότου αποκατασταθούν τα ζώα τους, οι σταβλικές εγκαταστάσεις τους και αποκτήσουν ένα εισόδημα επιβίωσης.
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Υποσχέσεις για «μικρό καλάθι» από το Μαξίμου εν αναμονή της συνάντησης με τους αγρότες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας