Οταν μια διακηρυγμένα κακή απόφαση επαναλαμβάνεται και μάλιστα με το ίδιο σκεπτικό, τότε τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από ό,τι ήδη δείχνουν. Πώς αλλιώς να διατυπωθεί το σοκ που προκλήθηκε στη Θεσσαλονίκη με τη γνωστοποίηση ότι για δεύτερη φορά είναι αρνητική η γνωμοδότηση της Επιτροπής του άρθρου 8, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, για τη μετονομασία της οδού Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη σε «Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη».
Συμπτωματικά μάλιστα αυτές τις μέρες συμπληρώνεται ακριβώς ένας χρόνος από την πρώτη αρνητική απόφαση, όταν εκείνη χαρακτηριζόταν «πρωτοφανής» («Εφ.Συν.», 16.1.23, «Οργή στη Θεσσαλονίκη για τη μη μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε Μίκη Θεοδωράκη»). Σήμερα είναι, δυστυχώς, ευθέως προκλητική.
Κατόπιν των σφοδρών αντιδράσεων που είχαν προκληθεί πέρυσι με την αρνητική απόφαση στο ομόφωνο αίτημα τεσσάρων δήμων (Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων Μενεμένης, Παύλου Μελά και Νεάπολης Συκεών) για τη μετονομασία, όλοι είχαν πιστέψει ότι το αίτημα ήταν απλώς θέμα χρόνου να εκπληρωθεί. Ολους τούς διέψευσε η αρμόδια επιτροπή καθώς, όπως αποκάλυψε η ιστοσελίδα Voria.gr, απορρίφθηκε ξανά το αίτημα του Δήμου Θεσσαλονίκης γιατί «δεν αιτιολογείται σαφώς, ειδικώς και επαρκώς ούτε στην απόφαση της Β’ Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης ούτε στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η ανάγκη μετονομασίας της οδού Λαγκαδά σε “Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη”».
Είναι να απορεί κανείς, βέβαια, γιατί δεν τους αρκούσε και μόνο το όνομα του Θεοδωράκη; Οι αντιδράσεις που συγκέντρωσε η «Εφ.Συν.» είναι ενδεικτικές και αποκαλυπτικές του θυμού που έχει προκαλέσει η απόφαση.
Μιλώντας στην εφημερίδα μας ο Σπύρος Βούγιας, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, δηλώνει ότι η εξέλιξη είναι «απροσδόκητα αρνητική» και ότι αύριο Τετάρτη θα εισηγηθεί ο ίδιος το θέμα «προκειμένου ή να δρομολογηθεί νέα, η τρίτη στη σειρά πρόταση, ολοκληρωμένη -αν και μάλλον δεν υπήρχε κενό-, ή να αναζητηθεί άλλος τρόπος να προχωρήσουμε το θέμα».
Με σφοδρότητα επιτίθεται στην Επιτροπή ο Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του «Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας», πρώην βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. Με τη δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» χαρακτηρίζει το θέμα πολιτικό και ζητά την ανάληψη ευθύνης και πρωτοβουλιών από την υπουργό Εσωτερικών.
«Η δεύτερη μέσα σε έναν χρόνο απορριπτική πρόταση της αρμόδιας επιτροπής της Αποκεντρωμένης είναι ύβρις για τον Μίκη Θεοδωράκη, προσβολή για τη Θεσσαλονίκη των αγώνων, της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Είναι επίσης πρόκληση για το ένα εκατομμύριο πολίτες της Θεσσαλονίκης που στο όνομά τους οι τέσσερις δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια αποφάσισαν ομόφωνα τη μετονομασία.
»Η απόφαση αυτή συνιστά πρόκληση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θεσμό της άμεσης δημοκρατίας. Και επειδή στο αιτιολογικό επικαλούνται εγκυκλίους του υπουργείου Εσωτερικών, καλώ την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως να πάρει θέση. Καθώς το θέμα επαναλαμβάνεται για δεύτερη φορά, είναι αμιγώς πολιτικό. Οσο για την Επιτροπή που απέρριψε το αίτημα των 4 δήμων, εξ όσων γνωρίζω, στα μέλη της υπάρχουν και εκπαιδευτικοί, γι’ αυτό λυπάμαι διπλά για την απόφασή τους. Γι’ αυτό που αναφέρεται στο σκεπτικό, για τη δήθεν σύγχυση που θα προκαλούσε μια τέτοια απόφαση σε υπηρεσίες και πολίτες, θα τους προέτρεπα να αναζητήσουν τη σύγχυση αλλού… Θα επαναφέρουμε το θέμα. Αν και ο Μίκης Θεοδωράκης δεν έχει ανάγκη απόδοσης τιμών, η πράξη της ονοματολογίας είναι αναγκαία για την πόλη και παρακαταθήκη για τις νέες γενιές».
Θυμός και από τον Λάζαρο Κυρίζογλου, δήμαρχο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, που λέει στην εφημερίδα μας ότι «κανονικά δεν θα χρειαζόταν καθόλου συζήτηση για ένα τέτοιο θέμα, ωστόσο και ο δήμος μας επανήλθε επί του θέματος μετά την πρώτη απόρριψη, με πλήρως αιτιολογημένη πρόταση που ανταποκρίνεται στις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος. Δυστυχώς, για μια εξόχως αυτοδιοικητική υπόθεση αγνοείται η βούληση τεσσάρων δήμων.
»Γιατί άραγε το κεντρικό κράτος με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα πρέπει να έχει λόγο επ’ αυτών των θεμάτων; Ο δήμος μας τίμησε ήδη τον Μίκη Θεοδωράκη δίνοντας το όνομά του στο Δημοτικό μας Ωδείο. Κατά την άποψή μου, οι τέσσερις δήμοι μαζί με τους νέους συναδέλφους στους Δήμους Θεσσαλονίκης και Παύλου Μελά πρέπει να επανέλθουμε επί του θέματος».
Σε σχόλιό του το γραφείο Τύπου της Κ.Ο. Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ χαρακτηρίζει την απόφαση «αδικαιολόγητη και απαράδεκτη», τονίζοντας πως «οι δικαιολογίες που επικαλείται η απόφαση για “μη επαρκώς αιτιολογημένη ανάγκη μετονομασίας” είναι σίγουρα ανιστόρητες και τουλάχιστον υποκριτικές». Το ΚΚΕ καταλογίζει επίσης «ευθύνες και στο υπουργείο Εσωτερικών, ως πολιτικό προϊστάμενο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και των επιτροπών της» και ζητά «με ευθύνη του υπουργείου Εσωτερικών να προχωρήσει άμεσα η μετονομασία, χωρίς άλλη καθυστέρηση» διότι «είναι η ελάχιστη τιμή που μπορεί να γίνει στη μνήμη του σπουδαίου μας μουσικοσυνθέτη. Ο Μίκης για τον λαό μας, έτσι κι αλλιώς, μένει για πάντα αθάνατος, γιατί το μεγαλειώδες έργο του συντροφεύει μόνιμα τους εργατικούς-λαϊκούς αγώνες για μια καλύτερη ζωή».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας