Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Περίεργες πρωτοβουλίες από το ΤΑΙΠΕΔ

Μεγάλα κόλπα με το λιμάνι του ΟΛΠ, που είναι ίσως η «ναυαρχίδα» των ιδιωτικοποιήσεων

Περίεργες πρωτοβουλίες από το ΤΑΙΠΕΔ

  • A-
  • A+

Το νέο Μνημόνιο αποτέλεσε μια οδυνηρή υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των δανειστών της, ενώ το τμήμα που αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις έρχεται σε σύγκρουση με τις προτεραιότητες μιας κυβέρνησης με κορμό την Αριστερά, ακόμα και αν εκείνη πέτυχε τη σημαντική μείωση του αριθμού των προς παραχώρηση περιουσιακών στοιχείων.

Η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ είναι ίσως η «ναυαρχίδα» των ιδιωτικοποιήσεων, όχι μόνο για τον λιμένα αυτόν καθ’ εαυτόν, αλλά και για τα τεμάχια γης που κατέχει ο Οργανισμός. Ο χαρακτηρισμός «φιλέτα» για τα εν λόγω τεμάχια είναι ακριβής, αφού καλύπτουν ένα τεράστιο τμήμα παραλιακού μετώπου των δήμων της Β’ Πειραιά.

Οι αγώνες των τοπικών κοινωνιών και των δήμων για την παραχώρηση σ’ αυτούς των συγκεκριμένων εκτάσεων είναι γνωστοί εδώ και χρόνια. Οι μεθοδεύσεις όμως των παραγόντων πρόσφατων κυβερνήσεων και των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ θέτουν εν κινδύνω τις προσδοκίες.

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την προεκλογική ομιλία του στο Κερατσίνι στις 13 Σεπτεμβρίου, είχε αναφερθεί στο θέμα ανακοινώνοντας ότι «έχει ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση και είναι έτοιμο προς κατάθεση στη Βουλή το σχέδιο νόμου με τη ρύθμιση ενάντια στην τσιμεντοποίηση στο πρώην Εργοστάσιο Λιπασμάτων του Μποδοσάκη στη Δραπετσώνα».

Η συγκεκριμένη ρύθμιση, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, «δίνει τη νομική βάση στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας να καταθέσει σχέδιο για τη συνολική ανάπλαση του θαλάσσιου μετώπου της πόλης», ενώ εγγυήθηκε προσωπικά ότι αυτό «θα είναι από τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησής μας στις 21 Σεπτέμβρη».

Φαίνεται όμως ότι το ΤΑΙΠΕΔ κινείται αυτόνομα και κόντρα στις δεσμεύσεις του σημερινού πρωθυπουργού. Στην ηλεκτρονική αλληλογραφία που έχει στα χέρια της η «Εφ.Συν.» και παρουσιάζει σήμερα, φαίνεται ότι κορυφαία στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ και του ΟΛΠ βρίσκονται μετεκλογικά σε διαπραγματεύσεις για την παραχώρηση στο Ταμείο σημαντικών «φιλέτων» τής εν λόγω περιοχής. Και όλα αυτά μετεκλογικά (22 και 23 Σεπτεμβρίου), σε επικοινωνία μεταξύ ανώτατου παράγοντα του ΟΛΠ και κορυφαίου στελέχους του ΤΑΙΠΕΔ.

Το ΤΑΙΠΕΔ εμφανίζεται μάλιστα να προσφέρει στον ΟΛΠ ορισμένες «εξαιρέσεις» μικρών τεμαχίων γης και συγκεκριμένα ένα τμήμα της περιοχής του Πορθμείου Περάματος και ένα τμήμα του λιμενίσκου αλιέων στο Κερατσίνι. Δεν εξαιρείται, όμως, το πρώην εργοστάσιο Λιπασμάτων του Μποδοσάκη στη Δραπετσώνα, για το οποίο έχει δεσμευτεί ρητά ο Αλέξης Τσίπρας.

Η συγκεκριμένη υπόθεση έχει όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, «προϊστορία» στην προηγούμενη επτάμηνη κυβέρνηση. Το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης τον Απρίλιο, επί υπουργίας Παναγιώτη Λαφαζάνη, είχε ανακοινώσει ότι συνέταξε τροπολογία για την παραχώρηση στους τοπικούς δήμους της έκτασης των «Λιπασμάτων». Η εν λόγω τροπολογία, όμως, «χάθηκε» στην πορεία και δεν εντάχθηκε σε κάποιο νομοσχέδιο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπόθεση «κόλλησε» έπειτα από αιτιάσεις τού τότε γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, Σπύρου Σαγιά, που έθεσε ζητήματα νομιμότητας, μια και ένα τμήμα της έκτασης ανήκε στην Εθνική Τράπεζα.

Ο Πάνος Σκουρλέτης, όταν ανέλαβε το υπουργείο, προχώρησε στις αρχές Αυγούστου σε συνάντηση με τους δημάρχους της περιοχής, υπογραμμίζοντας ότι το ενδιαφέρον του υπουργείου παραμένει ιδιαίτερα «θερμό» για το ζήτημα της ανάπλασης των «Λιπασμάτων». Σε ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» της 5ης Αυγούστου, επισημάναμε ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του είχαν ξεκινήσει ήδη να ενημερώνονται και οι επόμενες κινήσεις του υπουργείου αναμένονταν τον Σεπτέμβριο.

Δηλώσεις Δρίτσα

Ο δε Θοδωρής Δρίτσας, κατά την παραλαβή του υπουργείου την Τετάρτη, δήλωσε ότι προέχει το «να πετύχουμε μια σύμβαση παραχώρησης του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία να κατοχυρώνει όλα τα δικαιώματα των δήμων, των πολιτών, των παραγωγικών δραστηριοτήτων αυτής της πόλης».

Τα ερωτήματα για τη συγκεκριμένη υπόθεση, στην οποία εμπλέκονται πλείστοι παράγοντες και επίδοξοι ιδιοκτήτες και διαχειριστές, είναι σαφή: οι χειρισμοί του ΤΑΙΠΕΔ είναι σε γνώση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού; Θα επέμβει το Μαξίμου και τα αρμόδια υπουργεία προς την κατεύθυνση εκπλήρωσης των δεσμεύσεων του Αλέξη Τσίπρα; Ιδωμεν...

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ

Να εξαιρεθεί το θαλάσσιο μέτωπο των Λιπασμάτων

EUROKINISSI / Β. ΦΙΛΗΣ

Πρέπει να υλοποιηθεί η δέσμευση του Αλ. Τσίπρα

λένε οι φορείς και ετοιμάζονται για κοινές δράσεις

Αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω και να διεκδικήσουν μέχρι τέλος τον δημόσιο χαρακτήρα του ΟΛΠ, όπως και την αναγκαιότητα να εξαιρεθούν από τη νέα σύμβαση παραχώρησης ελληνικού Δημοσίου-ΟΛΠ εκτάσεις και εγκαταστάσεις που βρίσκονται στους δήμους τους, εμφανίζονται η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά και οι Δήμοι Κερατσινίου-Δραπετσώνας και Περάματος.

Οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα, ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν εξαιρεί από το νέο σχέδιο της τροποποιημένης σύμβασης εκτάσεις όπως το θαλάσσιο μέτωπο των Λιπασμάτων Δραπετσώνας, προκάλεσαν χθες την έντονη αντίδραση της Π.Ε. Πειραιά και των δυο ενδιαφερόμενων δήμων.

Mε κοινή τους δήλωση  ζητούν να υλοποιηθεί η δέσμευση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στο Κερατσίνι στις 13 Σεπτεμβρίου, τονίζοντας ότι αυτή προϋποθέτει τη σαφή εξαίρεση του θαλάσσιου μετώπου του συγκροτήματος των Λιπασμάτων Δραπετσώνας από το νέο σχέδιο παραχώρησης, ωστόσο οι πληροφορίες που έχουν, λένε ότι το θαλάσσιο μέτωπο δεν εξαιρείται τελικά και περιλαμβάνεται στη νέα υπό κατάρτιση σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και ΤΑΙΠΕΔ.

Επισημαίνουν ότι το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και με πολιτικά κριτήρια, έχουν ήδη ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, ενώ σχεδιάζουν να δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου και να προχωρήσουν και σε μια σειρά κοινών δράσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η Π.Ε. Πειραιά με δηλώσεις της κατά τη διάρκεια της υπηρεσιακής κυβέρνησης είχε επανέλθει στο θέμα ζητώντας να εξαιρεθούν με γραπτή δέσμευση από οποιαδήποτε παραχώρηση οι χώροι της Πολιτιστικής Ακτής, καθώς επίσης οι χώροι και οι εγκαταστάσεις που έχουν παραχωρηθεί από τον ΟΛΠ στους Δήμους Πειραιά, Κερατσινίου-Δραπετσώνας και Περάματος.

Να σημειωθεί ότι το μέτωπο των Λιπασμάτων προς τη θάλασσα έχει μήκος 1,5 χλμ. και εκτείνεται από το τέλος του επιβατηγού λιμένα Πειραιά (Πύλη 1 ΟΛΠ) στον λιμενοβραχίονα Κράκαρη στα νοτιοανατολικά και φτάνει έως την έκταση της ΕΥΔΑΠ στον Ακροκέραμο. Στα βόρεια η ζώνη μπαίνει σε δύο οικιστικές περιοχές στη Δραπετσώνα (Λιπάσματα, Τσιμεντάδικο) και μία στο Κερατσίνι (Χαραυγή).

Το τελικό σχέδιο της σύμβασης που θα προκύψει από ΤΑΙΠΕΔ, ΟΛΠ και υπουργείο Ναυτιλίας, πιθανότατα θα τεθεί σε διαβούλευση με τους δήμους, την περιφέρεια και όλους τους φορείς (για την πορεία αυτή είχε δεσμευτεί το ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του Θ. Δρίτσα) και στη συνέχεια θα τεθεί υπόψη των τριών διεκδικητών για την απόκτηση του 51% των μετοχών του ΟΛΠ, που είναι η κινέζικη Cosco, στην οποία ήδη έχουν παραχωρηθεί οι προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού, η δανέζικη APM Terminals και η ICTS από τις Φιλιππίνες.

Το οριστικό σχέδιο, όπως αυτό θα προκύψει ύστερα από τις παρατηρήσεις που θα γίνουν από τους ενδιαφερομένους, θα κατατεθεί στη Βουλή για επικύρωση. Η αρχική σύμβαση παραχώρησης ελληνικού Δημοσίου-ΟΛΠ (master concession) δημιουργήθηκε το 2002, όμως πλέον δεν είχε ισχύ και απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η πώληση του λιμανιού ήταν να γίνει τροποποίησή της.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Δρίτσας «αδειάζει» το ΤΑΙΠΕΔ
Σοβαρές αιχμές για τη διαδικασία του διαγωνισμού για την πώληση του ΟΛΠ άφησε ο Θοδωρής Δρίτσας, σχολιάζοντας τόσο το γεγονός ότι υπάρχει μία και μοναδική προσφορά όσο και το ύψος αυτής ● Περίπου 350 εκατ....
Ο Δρίτσας «αδειάζει» το ΤΑΙΠΕΔ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γλιτώνει από του επενδυτή τα δόντια
Το επίμαχο θαλάσσιο μέτωπο της λιμενικής ζώνης των Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα, το οποίο υπάρχει μέσα στο προσχέδιο της Σύμβασης Παραχώρησης Ελληνικού Δημοσίου - ΟΛΠ «γλιτώνει», όπως όλα δείχνουν, από τα χέρια...
Γλιτώνει από του επενδυτή τα δόντια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Το ‘‘όχι’’ γράφει Iστορία»
Γιορτή στο Σύνταγμα υπέρ μιας Ευρώπης της Δημοκρατίας και του κοινωνικού κράτους στις 19.30. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ στη συναυλία θα εμφανιστούν μεταξύ άλλων οι Ελένη Βιτάλη, Αλκίνοος...
«Το ‘‘όχι’’ γράφει Iστορία»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΛΑΡΚΟ: Με απεργία απαντούν οι εργαζόμενοι στην «εξυγίανση» της επιχείρησης
Νέα 24ωρη απεργία και κλείσιμο της εθνικής οδού αποφάσισαν τα σωματεία εργαζομένων ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης που δίνει παράταση ζωής στην ΛΑΡΚΟ αλλά με περιορισμένη χρονική διάρκεια και μεγάλες...
ΛΑΡΚΟ: Με απεργία απαντούν οι εργαζόμενοι στην «εξυγίανση» της επιχείρησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Αδωνις σε ρόλο δημοτικής αρχής!
Με μια φωτογραφική τροπολογία, που είχε προαναγγείλει ο Αδωνις Γεωργιάδης, η κυβέρνηση δίνει το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η επένδυση στην Κασσιόπη της Κέρκυρας, η πρώτη και εκ γενετής προβληματική...
Ο Αδωνις σε ρόλο δημοτικής αρχής!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξανασυζητούν αυξήσεις στα διόδια της Εγνατίας
Ο «μουτζούρης» με τα διόδια της Εγνατίας οδού φαίνεται ότι επιστρέφει καθώς η κυβέρνηση εξετάζει τα ενδεχόμενα αύξησης των τιμών και δημιουργίας νέων σταθμών αλλά και την ιδιωτικοποίηση του αυτοκινητόδρομου.
Ξανασυζητούν αυξήσεις στα διόδια της Εγνατίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας