Αθήνα, 21°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
21°C
21.8° 19.5°
3 BF
52%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
23.2° 19.0°
1 BF
65%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.9° 18.0°
1 BF
59%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
1 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.5°
2 BF
68%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.0° 18.5°
0 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.4° 17.4°
1 BF
39%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
1 BF
50%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
21°C
21.8° 19.9°
5 BF
36%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
21.2° 20.9°
4 BF
46%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
20°C
20.5° 19.8°
3 BF
60%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
22°C
22.9° 21.7°
2 BF
64%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
4 BF
46%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
22°C
23.4° 21.9°
0 BF
46%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.7° 20.5°
2 BF
57%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.8° 20.4°
1 BF
76%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
22°C
22.8° 19.7°
2 BF
38%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 18.3°
4 BF
77%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
22.8° 19.2°
1 BF
91%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.8° 16.8°
0 BF
59%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
agogos ydreysis-zakintho
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Aπό τις εργασίες κατά τις οποίες εντοπίστηκε διαρροή τόσο στον αγωγό ύδρευσης όσο και στον αγωγό αποχέτευσης ομβρίων στην περιοχή Φιλικών και Χιώτη
Χωρίς νερό για 18η μέρα οι 15.000 κάτοικοι της πόλης

Σε απόγνωση οι κάτοικοι της Ζακύνθου για το χάος με το νερό

Παρακάλια για τις υδροφόρες, διακρίσεις στη διανομή και «ατομική ευθύνη» για τον καθαρισμό μετά την εισροή πετρελαίου ● Ζητούν αποζημίωση από τον δήμο για τις ζημιές, άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης και αποκατάσταση του προβλήματος στο δίκτυο ενός νησιού, που χάνει από τις διαρροές και από τη μη δυνατότητα αποθήκευσης του νερού

Βυτιοφόρα, πυροσβεστικά, εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού και απεγνωσμένοι πολίτες που περιμένουν λίγα μπουκάλια νερό συνθέτουν τη χαώδη εικόνα στην πρωτεύουσα της Ζακύνθου, η οποία έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας εισροής πετρελαίου στο απαρχαιωμένο δίκτυο ύδρευσης. Για 18η μέρα οι 15.000 κάτοικοι της πόλης παραμένουν χωρίς νερό αντιμετωπίζοντας σοβαρές δυσκολίες στην κάλυψη βασικών αναγκών, αλλά καλούνται να ελέγξουν και να καθαρίσουν μόνοι τις σωληνώσεις και τις δεξαμενές τους, σε ακόμα έναν θρίαμβο της «ατομικής ευθύνης».

«Επρεπε να χιλιοπαρακαλέσω στα συνεργεία “βάλτε μου λίγο νερό”, γιατί μιάμιση βδομάδα δεν είχαν περάσει υδροφόρες από εμάς, ενώ σε άλλα σπίτια έχουν πάει δυο-τρεις φορές. Στην αρχή μάς έλεγαν να πάμε στον δήμο, όπου μας σημείωναν σε χαρτάκια. Μετά έπαιρνα τηλέφωνο. Χρησιμοποιούσα το νερό μόνο για την τουαλέτα και έφτασε, επειδή έχω 1.000άρι ντεπόζιτο. Εβραζα νερό για να πλυθώ, να πλύνω πιάτα και λίγα ρούχα. Πώς να φτάσουν δυο εξάδες του Ερυθρού;» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» 31χρονη που, όπως και άλλοι κάτοικοι, καταγγέλλει διακρίσεις στη διανομή του νερού και ασαφείς οδηγίες καθαρισμού. «Από υπάλληλο σε υπάλληλο του δήμου μπορεί ο καθένας να σου έλεγε κάτι διαφορετικό. Το κράτος έλαμψε διά της απουσίας του. Ετσι κι αλλιώς πολλές γεωτρήσεις χάνουν νερό από τις διαρροές. Σε πολλά σημεία υπάρχουν βλάβες και βλέπουμε να αναβλύζει νερό και δεν επιδιορθώνεται άμεσα», μας λένε από τη συλλογικότητα Αντάμα.

Πολίτες και φορείς διαμαρτυρήθηκαν την περασμένη εβδομάδα έξω από το δημαρχείο ζητώντας πλήρη αποζημίωση για όσους υπέστησαν ζημιές, άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης και αποκατάσταση του όποιου προβλήματος στο δίκτυο. Παρότι στις 11 Ιανουαρίου ορισμένοι ανέφεραν οσμή πετρελαίου στη γραμμή Κάλβου - Παραλίας, την επομένη αυτό διοχετεύτηκε στον κεντρικό αγωγό και σε ακόμα περισσότερα, περίπου 2.000 σπίτια και επιχειρήσεις κατά τις εκτιμήσεις, γιατί η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Ζακύνθου (ΔΕΥΑΖ) υδροδότησε, όπως είχε προγραμματίσει, περιοχές της πόλης. Γιατί στο νησί με τη μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και τις νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις δεν υπάρχει ακόμα συνεχής υδροδότηση. Ανοίγει κατά διαστήματα ώστε να τροφοδοτηθούν οι δεξαμενές αποθήκευσης με το ακατάλληλο για πόση νερό, ενώ σε ορεινές περιοχές δεν παρέχεται ούτε αυτό.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της ΔΕΥΑΖ, στις 21 Ιανουαρίου βρέθηκε σπασμένος αγωγός ύδρευσης και βλάβη στον αγωγό αποχέτευσης ομβρίων υδάτων στην περιοχή Φιλικών και Χιώτη. Τα όμβρια φέρεται να εισέρευσαν από τον δεύτερο αγωγό στον πρώτο, ο οποίος είχε τρεις οπές που τώρα επιδιορθώθηκαν. Η ανακοίνωση επιβεβαίωσε τους μεγάλους φόβους ντόπιων για το τι άλλο υγρό ή στοιχείο, δυνάμει επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία, έχει περάσει ή θα περάσει από τις ίδιες ή άλλες τρύπες του αγωγού, το οποίο δεν γίνεται αντιληπτό από τις ανθρώπινες αισθήσεις, όπως έγινε με το πετρέλαιο. Η Δημοτική Επιχείρηση προανήγγειλε μήνυση κατά αγνώστων και τη διενέργεια ΕΔΕ για να διαπιστωθούν οι λόγοι εισροής, ενώ χρειάστηκε αίτημα του Συλλόγου Μηχανικών, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) και του τοπικού δικηγορικού συλλόγου στον εισαγγελέα του νησιού για να ανατεθεί έρευνα σε ανεξάρτητο πραγματογνώμονα.

Για να καθαρίσει το δίκτυο της πόλης από το πετρέλαιο η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Ζακύνθου ανακοίνωσε τις τελευταίες μέρες «πλύσεις», αποσυνδέοντας τα οικιακά ρολόγια από τους σωλήνες, με αποτέλεσμα να αναβλύζουν πίδακες νερού

Ο νέος δήμαρχος Ζακυνθίων, Γιώργος Στασινόπουλος, ζήτησε συγγνώμη από τους δημότες, έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη ίσως επιχείρηση των Αρχών από τους σεισμούς του 1953 και υποσχέθηκε ότι τα κονδύλια από την κήρυξη έκτακητς ανάγκης θα αξιοποιηθούν ευρύτερα για την αντιμετώπιση των πολυετών παθογενειών. Σύμφωνα με τον ίδιο, η υδροδότηση θα επανέλθει όταν το επιτρέψουν τα δείγματα από τις αναλύσεις.

H Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει ότι η δημοτική αρχή δεν ενημερώνει για το κόστος της συμφωνίας με τις ιδιωτικές υδροφόρες, που τις πρώτες μέρες αισχροκέρδησαν στις πλάτες των κατοίκων, και ζητά την επίταξή τους. «Σταμάτησε η υδροδότηση όλης της πόλης, γιατί δεν ξέραν από πού είναι η βλάβη. Αν υπήρχε τρεχούμενο νερό η πίεση δεν θα επέτρεπε να μπαίνει κάτι άλλο. Να έρθουν κλιμάκια από τα αρμόδια υπουργεία και να βοηθήσουν με επιστημονικό προσωπικό στην αποκατάσταση του δικτύου. Υπάρχει μεγάλο θέμα σε σχολεία και μεγάλους χώρους δουλειάς, σε μια περίοδο που οι ιώσεις είναι σε έξαρση και οι οδηγίες του υπ. Υγείας ήταν να πλένουν οι μαθητές τα χέρια τους», τονίζει ο Γιώργος Κωνσταντίνου, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης.

«Βρόμικο» παρελθόν

Η Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική Συνεργασία Αρχών για τα Ιόνια Νησιά είχε λάβει στη θητεία της στην Περιφέρεια αποφάσεις για χρηματοδότηση του δήμου με 771.500 ευρώ (28/3/2019) για «αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού (δεξαμενή Μπόχαλη - οδός Φιλικών)» και της ΔΕΥΑΖ με 413.854,33 ευρώ (95/8/2019) για master plan σχετικά με την υλοποίηση σχεδίου ασφαλείας του νερού σε Δ.Ε. Ζακυνθίων και Λαγανά και προστασία των σημείων υδροληψίας ύδατος, που όμως έμειναν στα χαρτιά.

Στο ίδιο δίκτυο το καλοκαίρι του 2022 η αγωγιμότητα του νερού ήταν πολύ υψηλή με αποτέλεσμα να ξεραθούν τα φυτά. «Δεν πλένεις ούτε τα δόντια σου. Εγώ έχω δίκτυο αλλά προτιμώ το πηγάδι μου. Ο δήμος οφείλει περίπου 10 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ από παλιές αντλήσεις για τα οποία κάνει συνεχείς διακανονισμούς. Υπάρχουν χρόνια χρέη, πολλά από τα οποία αφορούν μεγάλες μονάδες. Το μόνο έργο για το οποίο ενδιαφέρονται διάφοροι παράγοντες του νησιού συνήθως είναι η αφαλάτωση, επειδή έχει πολύ ακριβό κόστος αλλά έχει και μεγάλο ενεργειακό αποτύπωμα», μας λέει ο Χρήστος Καραπάνος, μέλος της ΔΗΩ Οργανισμός Ελέγχου & Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων και του συντονιστικού της Νέας Αριστεράς, αναφερόμενος στην απουσία αποταμιευτήρων με αποτέλεσμα να χάνεται και ο όγκος του νερού από τις βροχοπτώσεις.

Η τωρινή λειψυδρία δεν αντανακλά μόνο την κακή ποιότητα του νερού και την απουσία απαραίτητων υποδομών. Κατά καιρούς έχουν δει το φως δημοσιεύματα σχετικά με πλημμύρες δρόμων και με διαρροές λυμάτων. «Ξενοδόχοι είχαν επεκτείνει παράνομα τον αγωγό για χιλιόμετρα ρίχνοντας τα λύματά τους μέσα στον αγωγό, ο οποίος πάει στον βιολογικό καθαρισμό. Περάσαν τα χρόνια, αυξήθηκε ο τουρισμός, πήραν πάλι πρωτοβουλία, χωρίς καμία μελέτη, και επέκτειναν τον αγωγό κατά 10-15 χλμ. βάζοντας μέσα δεκάδες μονάδες. Σε έναν βιολογικό, που είναι φτιαγμένος για να καθαρίζει ένα μικρό κομμάτι του νησιού, που και τέλεια να λειτουργούσε –είναι πολύ μακριά από αυτό– θα ήταν αδύνατο να βιολογήσει το 1/3 των λυμάτων που δέχεται», μας εξηγεί ο κ. Καραπάνος.

Λύση από τη Δικαιοσύνη, για ρύπανση της θάλασσας, στον Λαγανά, είχε ζητήσει στο παρελθόν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Γιάννης Γιατράς. Τον Φεβρουάριο του 2022 αφαιρέθηκε ένας αγωγός αλλά ο ίδιος δήλωνε ότι η σωλήνα δεν είχε σχέση ούτε με εκείνη, που είχε καταγγείλει αρχικά, ούτε με τις άλλες δύο, που αποκαλύφθηκαν σε αυτοψία κλιμακίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κάνοντας λόγο για διαρκές περιβαλλοντικό έγκλημα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Σε απόγνωση οι κάτοικοι της Ζακύνθου για το χάος με το νερό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας