Tης πήραν το σπίτι, της έκοψαν το νερό, την απείλησαν επανειλημμένα τηλεφωνικά, άσκησαν κάθε μέσο πίεσης προκειμένου να εγκαταλείψει τον ανυποχώρητο αγώνα για την υπεράσπιση της κατοικίας ως κοινού αγαθού. Και χθες στις 6 το πρωί αστυνομικοί εισέβαλαν βίαια, παρουσία εισαγγελέα, στο διαμέρισμα της οδού Αβύδου στου Ζωγράφου, κατέστρεψαν με ηλεκτρικό πριόνι την κλειδαριά και έριξαν στο έδαφος την Ιωάννα Κολοβού, η οποία έγινε σύμβολο του κινήματος κατά των πλειστηριασμών τον Νοέμβριο του 2022, όταν προηγούμενη επιχείρηση έξωσής της απετράπη χάρη σε μεγάλη κινητοποίηση.
Η νέα, τρίτη, απόπειρα των αρχών έφτασε μέχρι τη σύλληψη της χαμηλοσυνταξιούχου και του γιου της, που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού. Διμοιρίες των ΜΑΤ απέκλεισαν τους αλληλέγγυους, κυρίως φοιτητές από κατειλημμένες σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πολυτεχνείου, ώστε να μην εμποδίσουν αυτή τη φορά τους ένστολους να βγάλουν τα υπάρχοντα της οικογένειας με φορτηγό. «Ξύπνησα με τις φωνές. Κατέβηκα για να βοηθήσω κι εγώ όσο μπορώ. Χειμώνα πέταξαν έξω μια ηλικιωμένη με το παιδί. Είναι το λιγότερο απάνθρωπο. Είναι ντροπή, είναι αίσχος», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» 56χρονη γειτόνισσα.
«Ιωάννα, είμαστε μαζί σου, δεν θα παραδώσουμε το βιος και τη ζωή σου», φώναζαν οι διαδηλωτές έξω από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής, όπου μεταφέρθηκε η συγκέντρωση με αίτημα πλέον την άμεση απελευθέρωση της οικογένειας, που κρατούνταν επί πέντε ώρες. Μέλος της Ομοσπονδίας Φαρμάκου έλεγε από το μεγάφωνο πως «η Ιωάννα είναι η Ιωάννα μας» και «αυτό το σπίτι είναι σπίτι όλων μας», με το πλήθος να καταγγέλλει τον ρόλο της αστυνομίας και την ευθύνη της κυβέρνησης στους πλειστηριασμούς, που πέρυσι πλησίασαν τους 100.000 ενώ μόνο για τους πρώτους μήνες του 2024 έχουν προγραμματιστεί 10.000.
Ωστόσο, άνδρες των ΜΑΤ και των ΟΠΚΕ επιτέθηκαν απρόκλητα στους πολίτες με ρίψη χημικών δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα, ώστε να διαλύσουν τον ανθρώπινο κλοιό και να μεταφέρουν, συνοδεία ισχυρών δυνάμεων, μια γυναίκα 67 ετών και ένα άτομο με αναπηρία στην Ευελπίδων. Η Ενωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας κατήγγειλε τον τραυματισμό μέλους της, ο οποίος χτυπήθηκε στο κεφάλι ενώ κάλυπτε τη διαμαρτυρία έξω από το Α.Τ., όπως επίσης την τακτική της καταστολής στους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις.
«Ηταν λες και είμαι ο μεγαλύτερος κακοποιός του κόσμου. Ο νόμος του μεγάλου δίκιου που έχω δεν υπερίσχυσε τελικά. Δεν κάνω πίσω. Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνω πίσω, γιατί πολύ απλά έχω το δίκιο με το μέρος μου. Ηταν το σπίτι του πατέρα μου», δήλωσε η ίδια έξω από τη δικαστική αίθουσα, που γέμισε από αλληλέγγυους.
Η κ. Κολοβού κατήγγειλε δόλιες μεθοδεύσεις από την Εθνική Τράπεζα, η οποία της είχε προτείνει τον συμψηφισμό οφειλών από κάρτες, συνολικού ύψους 15.000 ευρώ, ο οποίος ανήλθε στις 45.000. «Είναι σαφές ότι η τράπεζα το έδωσε σε φίλο της, ότι δεν ήθελε να κάνω κάποια διαπραγμάτευση και να δώσω εγώ τα λεφτά που χρωστούσα. Είχα ένα σερί θανάτων στην οικογένειά μου, δεν μπόρεσα να τα αποπληρώσω. Πλήρωνα, πλήρωνα δέκα χρόνια και έμειναν στο ίδιο, γιατί ήταν ληστρικά τα επιτόκια. Και ξαφνικά μου λένε “θέλουν να σου πάρουν το σπίτι”. Τελικά το πήρε η Lotus, μια εταιρεία-“φάντασμα”. Είναι σαφώς ένα υποκατάστημα της Εθνικής».
Οι δύο συλληφθέντες πέρασαν αυτόφωρο και αφέθηκαν ελεύθεροι, ύστερα από σύντομη συνεδρίαση του δικαστηρίου κατά την οποία δεν εμφανίστηκε ούτε ο μηνυτής Αναστάσιος Αναγνωστόπουλος, εκπρόσωπος της Lotus 4Α ΙΚΕ, ούτε η μοναδική μάρτυρας κατηγορίας, και ορίστηκε τακτική δικάσιμος για τις 5 Φεβρουαρίου.
Μητέρα και γιος βρίσκονται αντιμέτωποι με τα αδικήματα της απείθειας, της αντίστασης κατά της αρχής και της διατάραξης οικιακής ειρήνης, επειδή ο εκπρόσωπος της εταιρείας υπέβαλε μήνυση εναντίον τους, αν και αρχικά φέρεται να είχε συμφωνήσει να τους πουλήσει έναντι 90.000 ευρώ συν 500 ευρώ για κάθε μήνα που έμειναν μέσα μετά τον πλειστηριασμό - και ήδη έχει συγκεντρωθεί ένα σημαντικό ποσό από δωρεές (υπό την αιγίδα της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ).
Να καταπέσουν οι κατηγορίες σε βάρος τους και να ακυρωθεί ο πλειστηριασμός ζήτησαν εκατοντάδες άνθρωποι το απόγευμα της Τετάρτης σε μαζική πορεία με αφετηρία το σφραγισμένο πλέον διαμέρισμα. Συλλογικότητες της περιοχής, σωματεία εργαζομένων, φοιτητικοί σύλλογοι και οι δημοτικές παρατάξεις «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Ανυπότακτη Πόλη» καταδίκασαν την πρωτοφανή έξωση.
Η δήμαρχος Ζωγράφου, Τίνα Καφατσάκη, η οποία ήταν ανάμεσα στους πολίτες που δέχτηκαν νωρίτερα δακρυγόνα, δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ότι «αυτό που έγινε ήταν πολύ ξαφνικό. Η Ιωάννα και το παιδί της ήταν με τις παντόφλες. Ως δήμος κάναμε ένα κάλεσμα και ευτυχώς ανταποκρίθηκαν συνδημότες και διαθέτουν σπίτι για να μείνουν μέχρι να βρεθεί μια λύση. Αλλά όλο αυτό που γίνεται είναι μια κτηνωδία, γιατί πραγματικά άνθρωποι βγαίνουν από τα σπίτια τους χαράματα, τα χάνουν για ελάχιστα ποσά, γιατί οι τράπεζες είναι ασύδοτες και δεν υπάρχει κανείς να τους προστατεύσει».
Ο Παύλος Φραγκιαδάκης, οικονομολόγος και φίλος της οικογένειας, καταγγέλλει πως «η τράπεζα επέτυχε την έκδοση διαταγής πληρωμής, με δανειακή σύμβαση που εν γνώσει της περιείχε παράνομους και καταχρηστικούς όρους, όπως έχουν κριθεί από τα ελληνικά δικαστήρια, και για ποσό στο οποίο εμπεριέχονται ανύπαρκτες οφειλές, σημαντικού ύψους», τονίζοντας ότι «με βάση την ευρωπαϊκή (Οδηγία 93/13 ΕΟΚ) και ελληνική νομοθεσία (ΚΠολΔ 626 – 628) ο δικαστής οφείλει αυτεπαγγέλτως, πριν από την έκδοση διαταγής, να διερευνήσει την πληρότητα των εγγράφων, την ορθότητα, τη νομιμότητα και την προέλευση του απαιτούμενου ποσού», αντί να υιοθετήσει «άκριτα τους ισχυρισμούς της τράπεζας περί του ύψους της οφειλής μας. Αποτέλεσμα αυτού είναι το απαράδεκτο και μη ανεκτό από άποψη δικαίου και ηθικής γεγονός να εμπεριέχονται σε εκτελεστό τίτλο ανύπαρκτες οφειλές».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας