Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μια ΜΚΟ για το ψυχιατρείο

Σε αυτή την κατάσταση είναι το κτίριο στα Λέπιδα, όπου προσπαθεί με κάθε μέσο να μεταφέρει τους πρόσφυγες ο δήμαρχος της Λέρου

Μια ΜΚΟ για το ψυχιατρείο

  • A-
  • A+

Με το ζήτημα της μεταχείρισης των προσφύγων σε κάποια από τα νησιά έχουμε ασχοληθεί εκτενώς και επανειλημμένα. Ειδικά στην περίπτωση της Λέρου, αναφερθήκαμε στην... ετσιθελική στάση του δημάρχου Μ. Κόλια να μη συνταχθεί με τις αποφάσεις των αρμόδιων υπουργείων, των τοπικών αρχών και των δικτύων αλληλεγγύης του νησιού ως προς τη στέγαση προσφύγων στο άδειο κτίριο του ΠΙΚΠΑ («Νέοι ένοικοι στο κολαστήριο;», «Εφ.Συν.», 10/9/2015).

Ο δήμαρχος, για λόγους μη κατανοητούς, που ως «παράπλευρη απώλεια» είχαν την αύξηση του ποσοστού της Χρυσής Αυγής στο νησί, αρνείται επίμονα τη λύση αυτή, επιμένοντας στην πολυδάπανη επισκευή κτιρίου του παλιού ψυχιατρείου στα Λέπιδα.

Μάλιστα, περίπου δέκα ημέρες πριν, η σύζυγος του δημάρχου μαζί με κάποιος Δανούς εθελοντές ίδρυσαν μια ΜΚΟ για τους πρόσφυγες, με στόχο –μεταξύ άλλων– τη συγκέντρωση χρηματικών πόρων για τη συγκεκριμένη επαναλειτουργία του θλιβερού κτιρίου.

Ολοι μαζί

Πέρα από το γεγονός ότι είναι αδιανόητο και για τους βαριά ψυχικά ασθενείς που έχουν απομείνει εκεί να έρχονται σε επαφή με οικογένειες προσφύγων, τις οποίες ο δήμαρχος επιθυμεί να μεταφέρει στα Λέπιδα, είναι παράξενο να ιδρύεται μια οργάνωση, όχι για να συμπαρασταθεί με κάθε τρόπο στους πρόσφυγες, αλλά για να τους μεταφέρει στον χώρο του ψυχιατρείου! Το να συμμετέχει, δε, στη νεοσυσταθείσα ΜΚΟ με τη συγκεκριμένη αυτή κατεύθυνση η σύζυγος του δημάρχου είναι τουλάχιστον περίεργο.

Αλλαξε ο υπουργός...

Στο μεταξύ, το δίκτυο αλληλεγγύης και της διεθνούς πρωτοβουλίας εθελοντών που το πλαισιώνει, απευθύνει με επιστολή προς όλες τις αρμόδιες αρχές και τα υπουργεία έκκληση για άμεση λειτουργία του χώρου του ΠΙΚΠΑ, που έχει ήδη παραχωρηθεί, με σεβασμό στις επίσημες αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Αποφάσεις που δεν υλοποιούνται εξαιτίας τεχνητών εμποδίων.

Η επιστολή εστάλη χθες, αμέσως μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης. Υπενθυμίζουμε εδώ ότι ο υπηρεσιακός υπουργός Ναυτιλίας κ. Ζώης, στη δικαιοδοσία του οποίου ήταν τα κοντέινερ της Frontex, υποσχέθηκε μόλις τρεις μέρες πριν από τις εκλογές στον δήμαρχο, αγνοώντας ακόμα και την αντίθετη απόφαση του επικεφαλής λιμενάρχη, ότι θα πάει τη Frontex στα Λέπιδα και όλα θα γίνουν εκεί!

Σήμερα; Ο υπουργός Ναυτιλίας άλλαξε και είναι γνωστό ότι ο Θοδωρής Δρίτσας κάθε άλλο παρά διακρίνεται για αυθαίρετες και χωρίς διάλογο επιλογές. Το βέβαιο είναι ότι η «ευαίσθητη» στάση του δημάρχου Λέρου, που θέλει να μεταφέρει πάση θυσία στο ψυχιατρείο και μακριά από τον κοινωνικό ιστό τους πρόσφυγες πολέμου, δύσκολα θα βρει σήμερα υποστηρικτές.

Οπως αναφέρουν –μεταξύ άλλων– στην επιστολή-έκκληση οι αλληλέγγυοι των προσφύγων, που πραγματικά εδώ και μήνες παλεύουν στο πλάι αυτών των ανθρώπων, μαζί με τους εθελοντές γιατρούς: «Ο Δήμος Λέρου συστηματικά δημιουργεί εμπόδια στη λειτουργία του ΠΙΚΠΑ, καθυστερώντας την ικανότητά μας να παρέχουμε τις αναγκαίες βασικές υπηρεσίες. Το τοπικό συμβούλιο της πόλης και ο δήμαρχος πιέζουν συστηματικά, προκειμένου να στεγάσουν τους πρόσφυγες στα Λέπιδα, τη στιγμή που είναι ακόμα ενεργό ψυχιατρικό νοσοκομείο με 200 σοβαρά ψυχικά ασθενείς [...].

»Κανένας δεν μπορεί να ξεχνάει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ότι τα Λέπιδα ήταν τόπος εξορίας, με βαριά κακομεταχείριση των ασθενών κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται με την απομάκρυνση και το “κρύψιμο” και των προσφύγων από τον κοινωνικό ιστό και την πρόσβαση στην περίθαλψη. Ο χώρος στα Λέπιδα είναι τόσο απομονωμένος που θα εμποδίζει και θα καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την παροχή στοιχειωδών υπηρεσιών [...] Ο χρόνος τελειώνει, ενώ ήδη άρχισαν οι δυνατές βροχές. Πρέπει να δράσουμε τώρα».

Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά τα υπουργεία Υγείας, Μετανάστευσης και Ναυτιλίας θα δώσουν επιτέλους την τελική ώθηση για να τελειώσει το κτίριο του ΠΙΚΠΑ και να στεγαστούν οι πρόσφυγες με ανθρώπινες συνθήκες.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δε θέλουν «δομή - φυλακή» στη Λέρο, διαμηνύει ο δήμαρχος στον πρωθυπουργό
Διευκρινίσεις για τη δημιουργία νέας κλειστού τύπου δομής στη Λέρο, για πρόσφυγες και μετανάστες, ζητάει από τον πρωθυπουργό ο δήμαρχος του νησιού, κάνοντας ξεκάθαρα λόγο για φυλακή
Δε θέλουν «δομή - φυλακή» στη Λέρο, διαμηνύει ο δήμαρχος στον πρωθυπουργό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βαριές κουβέντες και... αναθυμιάσεις
Εκρηκτικές συνθήκες δημιούργησε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου η παρουσία του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ. Βίτσα, που βρέθηκε στο νησί ώστε να μετάσχει στην ειδική συνεδρίαση για το...
Βαριές κουβέντες και... αναθυμιάσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Να βρεθεί στέγη πριν τον χειμώνα
Πολλοί πρόσφυγες και πολλές συσκέψεις από το νέο προσφυγικό κύμα στη Θεσσαλονίκη. Αν και ο Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε πως δεν θα επαναληφθούν οι σκηνές της πλατείας Αριστοτέλους, η αμηχανία για τη διαχείριση του...
Να βρεθεί στέγη πριν τον χειμώνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναπτυξιακό πακέτο 50 εκατ. έφεραν οι δήμαρχοι
Αναπτυξιακές δεσμεύσεις σε... τίτλους αποκόμισαν οι πέντε δήμαρχοι νησιών του Αιγαίου (Λέσβου Σπ. Γαληνός, Χίου Μ. Βουρνούς, Σάμου Μ. Αγγελόπουλος, Λέρου Μ. Κόλλιας, Κω Γ. Κυρίτσης) κατά τις συναντήσεις τους...
Αναπτυξιακό πακέτο 50 εκατ. έφεραν οι δήμαρχοι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
24ωρη επιφυλακή για παροχή ιατρικής φροντίδας
Μηχανισμό που θα συντονίζει και θα βρίσκεται σε επιφυλακή σε 24ωρη βάση για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών που έχουν προκύψει από τις αμείωτες προσφυγικές ροές, σε συνεργασία πάντα με τις ΜΚΟ και την...
24ωρη επιφυλακή για παροχή ιατρικής φροντίδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρότυπο φιλοξενίας στο Λακί
Χάρη στο πείσμα, την κινητοποίηση και τη χρηματοδότηση αλληλέγγυων από όλο τον κόσμο, ένα πρότυπο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών λειτουργεί εδώ και ενάμιση μήνα στη Λέρο, στον χώρο του πρώην ΠΙΚΠΑ...
Πρότυπο φιλοξενίας στο Λακί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας