Αθήνα, 27°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
27°C
28.2° 23.6°
3 BF
44%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
27°C
28.1° 23.5°
2 BF
57%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
28°C
27.7° 25.5°
3 BF
54%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
20°C
19.9° 19.9°
1 BF
83%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
23°C
22.9° 22.9°
3 BF
73%
Βέροια
Αίθριος καιρός
25°C
25.4° 23.0°
0 BF
61%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
19°C
21.8° 19.4°
2 BF
56%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
25°C
24.8° 24.8°
2 BF
51%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
26°C
26.4° 24.9°
1 BF
66%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
24°C
23.8° 21.2°
1 BF
60%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
26°C
26.4° 23.8°
5 BF
47%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
25°C
24.6° 24.6°
4 BF
74%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
28°C
27.5° 27.5°
2 BF
36%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
23°C
24.6° 22.9°
0 BF
64%
Λαμία
Αίθριος καιρός
22°C
22.5° 22.5°
0 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
24.9° 24.8°
3 BF
89%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
24°C
28.0° 23.8°
2 BF
53%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
25°C
25.5° 25.5°
1 BF
72%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
26°C
26.1° 23.7°
1 BF
81%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
19°C
19.2° 19.2°
0 BF
65%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024
Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνα
Δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων

Νέο προεδρείο και αιχμές κατά Μπακογιάννη για «ακροδεξιές συγκλίσεις»

Ο Μανώλης Βελεγράκης, ο οποίος αποτέλεσε και πρόταση του δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, εκλέχθηκε πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων, κατόπιν της ψηφοφορίας που έγινε στη σημερινή πρώτη, ειδική συνεδρίαση του σώματος με τη νέα του σύνθεση. Στη θέση του αντιπροέδρου εκλέχθηκε ο Χρήστος Τεντόμας, πρώην αντιδήμαρχος της διοίκησης Κώστα Μπακογιάννη και δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης. Γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου εκλέχθηκε η Δέσποινα Αλεβυζάκη, δημοτική σύμβουλος της «Ανοιχτής Πόλης».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» επέλεξε το «λευκό» ως πολιτική στάση-ένσταση κατά του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την διαδικασία. Απείχε και αποχώρησε από την διαδικασία η «Ανατρεπτική Συμμαχία» καταγγέλλοντας επίσης το ισχύον πλαίσιο. Οι επικεφαλής των προαναφερόμενων δημοτικών παρατάξεων (Νίκος Σοφιανός και Κώστας Παπαδάκης) διευκρίνισαν ότι η στάση τους δεν περιέχει κάποια προσωπική αιχμή.

Αναφορικά με την Δημοτική Επιτροπή, όργανο στο οποίο συνενώνονται βάσει νέου νομοθετικού πλαισίου η Οικονομική Επιτροπή, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και η Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου –ένα «υπερόργανο» με σημαντικές αρμοδιότητες, όπως το χαρακτήρισαν σύμβουλοι της αντιπολίτευσης- εκλέχθηκαν οι εξής:

  • Από πλευράς πλειοψηφούσας παράταξης: Ρωξάνη Μπέη, Ανδρέας Γραμματικογιάννης, Γιώργος Γιάνναρος, Θωμάς Γεωργιάδης, Πόπη Γιαννοπούλου.
  • Από πλευράς μείζονος αντιπολίτευσης: Μανώλης Καλαμπόκας, Σάκης Κολλάτος, Νίκος Αβραμίδης.

Πρόεδρος της 9μελούς Δημοτικής Επιτροπής θα είναι ο ίδιος ο δήμαρχος, Χάρης Δούκας, αξιοποιώντας την σχετική πρόβλεψη του νόμου.

Σημειώνεται ότι η σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ήταν η πρώτη που στην ζωντανή του μετάδοση στο διαδίκτυο (livestream) περιείχε και μετάδοση στη νοηματική γλώσσα!

Οι πρώτες αντιπαραθέσεις

Οσο εύκολα αντάλλαξαν οι αιρετοί ευχές για τη νέα θητεία, τόσο γρήγορα αναπτύχθηκε κριτική κατά του πρώην δημάρχου. Συγκεκριμένα, αναφορικά με την στελέχωση της Δημοτικής Επιτροπής –όπου ο νόμος προσφέρει 6 έδρες στην πλειοψηφούσα παράταξη και 3 έδρες στην αντιπολίτευση- «Ανοιχτή Πόλη» και «Λαϊκή Συσπείρωση» μέμφθηκαν τον κ. Μπακογιάννη για την επιλογή του να κρατήσει για την παράταξή του και τις 3 έδρες της αντιπολίτευσης στο συγκεκριμένο όργανο, «αρνούμενη την πρόταση για ψηφοδέλτιο με εκπροσώπηση όλων των παρατάξεων», όπως επισήμανε ο κ. Σοφιανός. «Εχουμε ένα πολιτικό παραλογισμό από την νομοθετική τάξη» και έναν «πολιτικό στραγγαλισμό από την παράταξη του κ. Μπακογιάννη», παρατήρησε ο κ. Ζαχαριάδης, καταλογίζοντας στον πρώην δήμαρχο «μεθόδευση» και «άλλη μια πράξη αυταρχισμού και αντιδημοκρατικής θεσμικής λειτουργίας, ακόμη και τώρα που βρίσκεται στην θέση της αντιπολίτευσης» - όπως ανέφερε ανακοίνωση της «Ανοιχτής Πόλης» που βγήκε άμεσα μετά την λήξη της συνεδρίασης.

Ο πρώην δήμαρχος εξήγησε ότι πήρε την παραπάνω απόφαση για δύο λόγους: α) «Η παράταξη "Αθήνα Ψηλά" έχει λάβει πολύ ισχυρή λαϊκή εντολή» και θέλει αυτός ο συσχετισμός να αποτυπωθεί στην Δημοτική Επιτροπή, β) «Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει αντιπολίτευση και δημοκρατική λειτουργία του οργάνου. Η παράταξη που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει ταυτιστεί απολύτως με την παράταξη του δημάρχου», υποστήριξε, εκτοξεύοντας αιχμές στην «Ανοιχτή Πόλη». Στη συνέχεια, ωστόσο,, ο κ. Μπακογιάννης δέχθηκε κριτική στο ίδιο... μήκος κύματος.

Τα... κουκιά

Κατά την ψηφοφορία για την εκλογή των προσώπων που θα εκπροσωπήσουν την παράταξη του κ. Μπακογιάννη στην Δημοτική Επιτροπή, οι πρώτοι σύμβουλοι του σε προτιμήσεις έλαβαν 9 ψήφους. Η «Αθήνα Ψηλά» έχει 8 έδρες στη νέα σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου. Αυτή η πρόσθετη ψήφος δεν έμεινε απαρατήρητη από τον κ. Ζαχαριάδη.

«Από την απλή αριθμητική προκύπτει ότι υπήρξε συνεργασία με την σύμβουλο από τον χώρο της ακραίας δεξιάς ή από αυτήν της ναζιστικής δεξιάς. Η Ανοιχτή Πόλη ψήφισε λευκό. Ο Λαϊκή Συσπείρωση δεν συμμετείχε. Ο κ. Παπαδάκης είχε αποχωρήσει», σχολίασε ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», καλώντας τον κ. Μπακογιάννη να αποκηρύξει την έξτρα ψήφο που έλαβε.

«Η ψήφος είναι μυστική. Απαράβατος κανόνας της Δημοκρατίας», αντέτεινε ο πρώην δήμαρχος, προσθέτοντας: «Για να τελειώνουμε με αυτό το παιχνίδι από νωρίς. Το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο ήταν μια γροθιά απέναντι στο ναζισμό, τον φασισμό και τη βία. Δεν παίζαμε παιχνίδια με τις συνειδήσεις μας. Είχαμε όλοι πίστη στην Δημοκρατία και θέλω να πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε».

«Εσεις ξεκινήσατε και στην τοποθέτησή σας, μαζί με τα χρόνια πολλά, είπατε ότι υπάρχουν κάποιες συγκλίσεις. Νομίζω ότι τα νούμερα δείχνουν κάποιες άλλες συγκλίσεις», επισήμανε με νόημα –μιλώντας προς τον κ. Μπακογιάννη- ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Νέο προεδρείο και αιχμές κατά Μπακογιάννη για «ακροδεξιές συγκλίσεις»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας