Αθήνα, 27°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
27°C
28.2° 23.6°
3 BF
44%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
27°C
28.1° 23.5°
2 BF
57%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
28°C
27.7° 25.5°
3 BF
54%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
20°C
19.9° 19.9°
1 BF
83%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
23°C
22.9° 22.9°
3 BF
73%
Βέροια
Αίθριος καιρός
25°C
25.4° 23.0°
0 BF
61%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
19°C
21.8° 19.4°
2 BF
56%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
25°C
24.8° 24.8°
2 BF
51%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
26°C
26.4° 24.9°
1 BF
66%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
24°C
23.8° 21.2°
1 BF
60%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
26°C
26.4° 23.8°
5 BF
47%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
25°C
24.6° 24.6°
4 BF
74%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
28°C
27.5° 27.5°
2 BF
36%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
23°C
24.6° 22.9°
0 BF
64%
Λαμία
Αίθριος καιρός
22°C
22.5° 22.5°
0 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
24.9° 24.8°
3 BF
89%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
24°C
28.0° 23.8°
2 BF
53%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
25°C
25.5° 25.5°
1 BF
72%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
26°C
26.1° 23.7°
1 BF
81%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
19°C
19.2° 19.2°
0 BF
65%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024
doukas
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΦΩΤ.: ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

«Καμία απόφαση στην Αθήνα ερήμην των πολιτών»

Κοσμοσυρροή και συνθήματα στη χθεσινή ορκωμοσία του νέου δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα και των μελών του δημοτικού συμβουλίου. ● Καθαρότερη, περιβαλλοντικά φιλικότερη πόλη, νέο μοντέλο διοίκησης και νέα σχέση του δήμου με τον πολίτη οι τρεις άξονες, όπως τους ανέλυσε ο νέος δήμαρχος, για να αλλάξει σελίδα η Αθήνα.

Κοσμοσυρροή στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης και στους γύρω δρόμους κατά τη χθεσινή ορκωμοσία του νέου δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, και των μελών του νέου δημοτικού συμβουλίου. Ενθουσιώδη χειροκροτήματα υποστηρικτών της νέας δημοτικής αρχής εντός του αθηναϊκού τοπόσημου. Αγωνιστικά συνθήματα από τις συλλογικότητες και τις συνελεύσεις της πόλης που βρέθηκαν έξω από το ιστορικό κτίριο, καθιστώντας σαφές -παρά τις αστυνομικές διμοιρίες που ήταν παραταγμένες μπροστά τους- ότι θα επιμείνουν στην υπεράσπιση των ελεύθερων δημόσιων χώρων και στις αντιφασιστικές δράσεις. «Δήμαρχος όλων των Αθηναίων» δεσμεύτηκε ότι θα είναι ο Χ. Δούκας, θέτοντας ως μία από τις βασικές προϋποθέσεις για τη νέα σχέση του δήμου με τον πολίτη την αρχή «καμία απόφαση ερήμην του».

Ο πρώην και ο νυν | ΦΩΤ.: ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

«Ξέρουμε το βάρος της ευθύνης που αναλαμβάνουμε, ξέρουμε τις δυσκολίες, ξέρουμε επίσης ότι χωρίς την υποστήριξη, τον διάλογο και τη συμμετοχή, τίποτα δεν μπορεί να γίνει» τόνισε ο νέος δήμαρχος, απαριθμώντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη: σκοτεινές συνοικίες, έλλειψη χώρων πρασίνου, σχολεία αφιλόξενα και «πολλές φορές επικίνδυνα», ενεργειακή φτώχεια, στεγαστική κρίση, επέλαση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ανεξέλεγκτη τουριστική γιγάντωση, κλιματική κρίση κ.ά. «Αυτά τα προβλήματα είναι ο μεγάλος μας αντίπαλος» τόνισε, ξεκαθαρίζοντας ότι για να αλλάξει σελίδα η Αθήνα «υπάρχουν τρεις βασικές προϋποθέσεις»:

1. «Απαρέγκλιτος κανόνας», τόνισε ο κ. Δούκας, «είναι όλες οι δράσεις να συντείνουν σε μια καθαρότερη, περιβαλλοντικά φιλικότερη πόλη. Αυτό σημαίνει γενναίες ενεργειακές παρεμβάσεις, σημαίνει σημαντική αύξηση του πρασίνου, σημαίνει περιορισμούς στη χρήση του αυτοκινήτου προσφέροντας εναλλακτικές λύσεις μετακίνησης. Αυτός ο κανόνας θα διέπει όλες τις δράσεις της δημοτικής αρχής, χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς, και όλα τα σχετικά έργα θα βρίσκονται σταθερά στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας».

2. «Νέο μοντέλο διοίκησης του δήμου που θα τον καθιστά πιο αποτελεσματικό». Η ανάθεση συγκεκριμένης ατζέντας αρμοδιοτήτων και στους 26 εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους της διοικούσας παράταξης συντελεί ώστε «όλοι οι τομείς δράσεις του δήμου να έχουν ονοματεπώνυμο. Ενας αιρετός θα έχει καθήκον σε καθημερινή βάση να κάνει μια πλήρη καταγραφή των προβλημάτων, να αντιμετωπίζει άμεσα τα προβλήματα της καθημερινότητας σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και βεβαίως να σχεδιάζει και να δρομολογεί παρεμβάσεις μεγαλύτερης εμβέλειας» επισήμανε ο δήμαρχος.

3. «Νέα σχέση του δήμου με τον πολίτη»: «Ολες οι σημαντικές αποφάσεις θα παίρνονται μετά από δημόσια διαβούλευση με τους πολίτες. Στόχος μας, οι πολίτες να είναι παρόντες στο νέο γίγνεσθαι της Αθήνας» τόνισε ο κ. Δούκας που διαδέχεται μια δημοτική αρχή η οποία δεχόταν επανειλημμένως κριτική για δυσανεξία στη διαβούλευση.

Οι συμβολισμοί…

«Η Αθήνα έδωσε στις πρόσφατες εκλογές το μήνυμα μιας άλλης προοπτικής για την πόλη. Σε αυτή την Αθήνα θέλουμε να στηριχτούμε, με αυτή να πορευτούμε, για αυτή να αγωνιστούμε όλοι μαζί. Εξω από κόμματα και πολιτικές σκοπιμότητες» τόνισε ο δήμαρχος, εξηγώντας ότι η επιλογή της Κυψέλης και της Δημοτικής Αγοράς για τη χθεσινή τελετή ορκωμοσίας έγινε με συγκεκριμένους συμβολισμούς. «Επιλέξαμε τη γειτονιά αυτή για τον συμβολισμό ότι ο δήμος ξαναγυρίζει στις γειτονιές, εκεί που γράφεται καθημερινά η ιστορία και η ζωή των ανθρώπων» ανέφερε, ενώ σχετικά με το κτίριο της Δημοτικής Αγοράς θύμισε ότι, αν και στο παρελθόν απειλήθηκε πολλές φορές με κατεδάφιση, «κατάφερε να διασωθεί χάρη στην κινητοποίηση των κατοίκων της Κυψέλης και τη συνεργασία με τις προηγούμενες δημοτικές αρχές».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έδωσε, φυσικά, το «παρών» | ΦΩΤ.: ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι η Δημοτική Αγορά Κυψέλης έγινε ξανά προσβάσιμη στον κόσμο επί δημαρχιακής θητείας Γιώργου Καμίνη -ο οποίος ήταν παρών στη χθεσινή ορκωμοσία- με μια συγκεκριμένη αναφορά του κ. Δούκα να δείχνει ότι οι δύο κεντροαριστερές δημοτικές αρχές διέπονται από μια λογική συνέχειας: ο νέος δήμαρχος έθεσε στόχο «να κερδίσουμε ξανά το δικαίωμα στην πόλη», κάτι που παραπέμπει στον τίτλο της παράταξης του πρώην και επί δύο θητείες δημάρχου Αθηναίων. Αλλωστε δεν είναι λίγα τα πρόσωπα που αποτέλεσαν στελέχη της δημοτικής αρχής του Γ. Καμίνη και επανεξελέγησαν στο νέο δημοτικό συμβούλιο.

Τα κοινωνικά και πολιτικά κινήματα της Αθήνας, φυσικά, ήταν κι αυτά εκεί για να διαμηνύσουν στον νέο δήμαρχο πως οι αγώνες δεν σταματούν ποτέ | ΦΩΤ.: ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

…και τα μηνύματα

Παράλληλα ο κ. Δούκας έστειλε συγκεκριμένα μηνύματα:

● Προς τους εργαζόμενους του δήμου: «Είμαστε συνεργάτες. Θα είμαι δίπλα σας όταν λειτουργείτε με γνώμονα το συμφέρον της πόλης και των κατοίκων της. […] Ομως δεν θα ανεχτούμε φαινόμενα κακοδιαχείρισης, παραλείψεων, παραίτησης των καθηκόντων σας».

● Προς την Περιφέρεια Αττικής: «Χρειάζεται καλή και εποικοδομητική συνεργασία για μεγάλες παρεμβάσεις και βελτίωση των υποδομών».

● Προς την κυβέρνηση: «Μη σχεδιάζετε και αποφασίζετε ερήμην μας. Εμπιστευτείτε μας. Δώστε μας τα εργαλεία που θα μας επιτρέψουν να βελτιώσουμε τις πόλεις μας» –μια αναφορά με προφανείς αιχμές για τις εξελίξεις με την «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.».

Παρόντες στη χθεσινή τελετή ήταν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος, που απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, ο νέος περιφερειάρχης Αττικής, Ν. Χαρδαλιάς, πλήθος στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ανδρουλάκης, Δουδωνής, Χαρδαλιάς, Αβραμόπουλος και πιο πίσω Μιλένα Αποστολάκη ανάμεσα στους πολλούς επώνυμους που παρέστησαν στην τελετή | ΦΩΤ.: ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης και οι αποδοκιμασίες προς Μπακογιάννη

Χείρα συνεργασίας προς τον νέο δήμαρχο από τον επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», Κώστα Ζαχαριάδη, κατά τη χθεσινή τελετή ορκωμοσίας. «Θέλουμε αυτή η δημοτική αρχή να πετύχει και θα είμαστε δίπλα της, στον βαθμό που συγκλίνουν τα προγράμματά μας, και στα εύκολα και στα δύσκολα» τόνισε ο κ. Ζαχαριάδης, κάνοντας λόγο για μια «σπουδαία ημέρα αλλαγής» και ευχόμενος καλή επιτυχία στον «φίλο και συναγωνιστή Χ. Δούκα».

«Δεσμευόμαστε ότι και σε αυτή τη νέα θητεία θα υπηρετούμε με συνέπεια και μαχητικότητα τα συμφέροντα του λαού της πόλης μας, Ελλήνων και μεταναστών, που σε αυτή τη γειτονιά έχουν αποδείξει πόσο αρμονικά ζούμε μαζί» τόνισε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Νίκος Σοφιανός, παρατηρώντας ότι τα προβλήματα στην πόλη «απαιτούν άμεσες λύσεις, δεν αναγνωρίζουν περιόδους προσαρμογής».

Από πλευράς «Ανατρεπτικής Συμμαχίας» ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Παπαδάκης διαβεβαίωσε ότι η παράταξή του θα αγωνιστεί «μέσα κι έξω από το δημοτικό συμβούλιο πρώτα από όλα για μια Αθήνα-πόλη αντιφασιστική. Και θεωρούμε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η προσπάθεια του ναζιστή κατάδικου να επανανομιμοποιήσει πολιτικά την παρουσία της Χρυσής Αυγής μέσα από αυτή τη δημοκρατική διαδικασία απέτυχε. Ούτε στην Αθήνα, ούτε πουθενά» τόνισε.

Δεν ζήτησε να μιλήσει ο απερχόμενος δήμαρχος Κ. Μπακογιάννης. Εξερχόμενος της Δημοτικής Αγοράς μετά τη λήξη της τελετής ορκωμοσίας δέχτηκε σφοδρή αποδοκιμασία από διαδηλωτές.

Εξω από τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης πραγματοποιήθηκε η μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση της ΚΕΕΡΦΑ -με συμμετοχή πλήθους δημοκρατικού κόσμου που ανταποκρίθηκε στο σχετικό κάλεσμα- η οποία οδήγησε στην αποβολή του Ηλ. Κασιδιάρη από την ορκωμοσία.

Μεταξύ άλλων κινήσεων και συλλογικοτήτων, στο σημείο κάλεσαν και οι ανοιχτές συνελεύσεις «Οχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων», υπεράσπισης του Λόφου Στρέφη, υπεράσπισης του Πάρκου Δρακόπουλου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Καμία απόφαση στην Αθήνα ερήμην των πολιτών»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας