• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 13.5°C
  4 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 7.4°C / 11.4°C
  3 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.0°C
  5 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.9°C
  3 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 9.1°C
  3 BF
  61%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 8.2°C
  1 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 3.4°C
  2 BF
  65%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  2 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 14.4°C
  2 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.1°C / 11.9°C
  2 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  6 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  44%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 11.1°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 12.5°C
  0 BF
  80%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.2°C
  2 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 13.0°C
  0 BF
  62%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 5.3°C / 9.4°C
  3 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 11.2°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.7°C / 3.7°C
  1 BF
  82%

Την έμμεση ιδιωτικοποίηση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης που ανήκουν σήμερα σε φορείς της αυτοδιοίκησης προωθεί το υπουργείο Υποδομών

ΕUROKINISSI/ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Ιδιωτικοποίηση από το παράθυρο

 • A-
 • A+

Η κυβέρνηση παρακάμπτει την αρνητική τοποθέτηση του ΣτΕ με τροπολογία, μεταφέροντας τα δίκτυα ύδρευσης-αποχέτευσης στην ΕΥΔΑΠ κι από εκεί σε επενδυτές.

Την έμμεση ιδιωτικοποίηση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης που ανήκουν σήμερα σε φορείς της αυτοδιοίκησης προωθεί το υπουργείο Υποδομών. Πρόκειται για προσπάθεια της κυβέρνησης να παρακάμψει από το... παράθυρο την αρνητική τοποθέτηση του ΣτΕ στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, που εμμέσως περιελάμβανε και την ΕΥΑΘ, την εταιρεία η οποία καλύπτει το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

Με τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που συζητείται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή και έχει στα χέρια της η «Εφ.Συν.», τροποποιείται διάταξη του νόμου 2744/1999 και πλέον η ΕΥΔΑΠ μπορεί να επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε όλους τους δήμους της περιφέρειας Αττικής, αλλά και στο σύνολο της χώρας!

Η εταιρεία έχει και με το ισχύον καθεστώς τη δυνατότητα να απορροφά δημοτικά δίκτυα σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στο βασικό της δίκτυο, αλλά έως τώρα υπήρχε αντάλλαγμα και επιπλέον η μεταφορά γινόταν με όρους που ίσχυαν για την ΕΥΔΑΠ, κυρίως στον τομέα της τιμολογιακής πολιτικής. Τώρα η μεταβίβαση της κυριότητας ή και της χρήσης του δικτύου «δύναται να συμφωνηθεί αδαπάνως» και να περιοριστεί μόνο στη διαχείριση.

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι, σύμφωνα με την επίμαχη ρύθμιση, «η επέκταση συνεπάγεται υποχρέωση της ΕΥΔΑΠ για επενδύσεις μόνον εφόσον εξασφαλίζεται εύλογη απόδοση της επένδυσης και δυνατότητα χρηματοδότησης της εταιρείας με ίδια ή ιδιωτικά κεφάλαια»!

Αυτό σημαίνει ότι οι περιφερειακοί δήμοι, που στην πλειοψηφία τους διαθέτουν προβληματικά δίκτυα, θα τα μεταβιβάσουν στην ΕΥΔΑΠ και αυτή με τη σειρά της θα τα παραδώσει σε ιδιώτες που θα τα εκσυγχρονίσουν, φορτώνοντας το κόστος στις πλάτες των δημοτών ώστε να εξασφαλίζεται η περίφημη «εύλογη απόδοση» που ακυρώνει την άσκηση της όποιας κοινωνικής πολιτικής.

Η ΕΥΔΑΠ, παρά την αποστελέχωση που έφεραν τα Μνημόνια, εξακολουθεί να διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία σε θέματα ύδρευσης και αποχέτευσης, όμως με τις προωθούμενες ρυθμίσεις αποκτούν καθοριστικό ρόλο οι ιδιώτες. Είναι δεδομένο το ενδιαφέρον μεγάλων ξένων αλλά και ελληνικών εταιρειών να μπουν σε αυτό τον τομέα.

Το ομολογιακό δάνειο

Το κλίμα έχει ήδη διαμορφωθεί με τη δημόσια τοποθέτηση του υπουργού Υποδομών Μιχ. Χρυσοχοΐδη για την απορρόφηση της ΕΥΑΘ και τη μετατροπής της σε θυγατρική της ΕΥΔΑΠ. Το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν και οι δράσεις που ανοίγουν τον δρόμο σε επενδυτικά κεφάλαια σε έναν τομέα, όπως η ύδρευση, που να αφορά τη διαχείριση ενός κοινωνικού αγαθού και μάλιστα σε ανεπάρκεια. Συγκεκριμένα:

● Προωθείται με γοργούς ρυθμούς η έκδοση ομολογιακού δανείου, μέσω της οποίας θα αποκτήσει πλειοψηφικό μερίδιο στην ΕΥΑΘ.

● Εγκρίθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ Νήσων, το οποίο από 100.000 ευρώ διαμορφώθηκε στα 1,1 εκατ. ευρώ και πλέον ανοίγει ο δρόμος για την αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος ύδρευσης και αποχέτευσης που υπάρχει στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου. Βασικός κορμός θα είναι η λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης, που θα εξασφαλιστούν από ιδιώτες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αχαρνείς υπό... εξυγίανση
​Δύσκολες και με βαρύ πολιτικό κόστος αποφάσεις καλείται να λάβει η δημοτική αρχή Αχαρνών, στον απόηχο της ένταξης του 12ου σε μέγεθος δήμου της χώρας σε πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης, λόγω της αδυναμίας...
Αχαρνείς υπό... εξυγίανση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πιο τσουχτερά τα ΜΜΜ
Επισημοποιείται η αύξηση των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας, λόγω της μεταβολής του ΦΠΑ από 13% στο 23% που έφερε το τρίτο Μνημόνιο, αλλά και των μεγάλων ελλειμμάτων τα οποία έχουν...
Πιο τσουχτερά τα ΜΜΜ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υποχρεωτική η ψήφος και τα... διόδια
Ταλαιπωρία και κυρίως εκλογικό... «χαράτσι» περίμενε χιλιάδες ετεροδημότες που μετακινήθηκαν χθες με Ι.Χ., για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Η πληρωμή διοδίων αποτέλεσε αφορμή για κόντρα μεταξύ των...
Υποχρεωτική η ψήφος και τα... διόδια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
90 εκατ. ευρώ στον πάτο του Θερμαϊκού
Πάνω από 90 εκατ. ευρώ θα φορτωθούν οι φορολογούμενοι για ένα έργο που δεν έγινε ποτέ! Η πρώτη δόση των 3,7 εκατ. ευρώ δεσμεύτηκε από το υπουργείο Υποδομών, προκειμένου να καταβληθεί τις επόμενες ημέρες στους...
90 εκατ. ευρώ στον πάτο του Θερμαϊκού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
5 μεγάλα δημόσια έργα που «φουσκώνουν» με... δεσμεύσεις
Η θητεία του κ. Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Υποδομών σημαδεύτηκε από τις απανωτές αναβολές έργων «τρίτης γενιάς» που εξαγγέλλονται (συνήθως προεκλογικά) με τυμπανοκρουσίες και διαρκώς μετατίθενται χρονικά,...
5 μεγάλα δημόσια έργα που «φουσκώνουν» με... δεσμεύσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προεκλογικές εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα
Μέσα στο προεκλογικό σκηνικό των ημερών, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανάρτησε τη Δευτέρα στη «Διαύγεια» υπουργική απόφαση για να ανακοινώσει χωρίς κάποιο χρονοδιάγραμμα την προκήρυξη του διαγωνισμού για το πρώτο...
Προεκλογικές εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας