Αθήνα, 22°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
22.4° 19.8°
1 BF
67%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
18°C
20.1° 15.1°
1 BF
74%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
22°C
22.1° 19.0°
2 BF
73%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
1 BF
94%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 14.6°
2 BF
67%
Βέροια
Αίθριος καιρός
18°C
18.2° 16.0°
1 BF
81%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
12°C
14.5° 12.4°
1 BF
94%
Αγρίνιο
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
1 BF
84%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
27.7° 21.8°
2 BF
52%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
20°C
20.5° 19.0°
1 BF
62%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
21°C
21.4° 17.2°
1 BF
73%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
2 BF
75%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
22.0° 22.0°
2 BF
43%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
0 BF
61%
Λαμία
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
21.7° 13.5°
1 BF
69%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
25°C
24.9° 24.8°
0 BF
55%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
22.7° 18.3°
1 BF
68%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
1 BF
63%
Κατερίνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
18.9° 14.7°
1 BF
76%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
14°C
13.6° 13.6°
0 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
Πλημμυροπαθείς

Πλημμυροπαθείς στη δομή του Κουτσόχερου: Μας έχουν ξεχάσει κυριολεκτικά

Τα μεγάλα προβλήματα, που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι πλημμυροπαθείς και θα διαρκέσουν πολύ καιρό ακόμα, ελλείψει πολιτικής βούλησης για ουσιαστική στήριξη αναδεικνύει το Δίκτυο Αγώνα και Αλληλεγγύης Λάρισας μετά από δράστη του στο Κουτσόχερο την περασμένη Κυριακή.

Άστεγοι πληγέντες από τη Φαρκαδώνα και το Κεραμίδι εξακολουθούν να φιλοξενούνται σε κοντέινερ στην μέχρι πρότινος προσφυγική δομή, ενώ αρκετοί καταγγέλλουν ότι δεν έχει γίνει καμία εκτίμηση των ζημιών και της στατικότητας των σπιτιών τους από τις αρμόδιες αρχές.

Το Δίκτυο σημειώνει πως χωριά του νομού Λάρισας, όπως και της υπόλοιπης Θεσσαλίας, που πνίγηκαν στη λάσπη σήμερα οδηγούνται ακόμη και στην εγκατάλειψη, και ζητά:

  • Άμεσα και χωρίς προϋποθέσεις και περιττή γραφειοκρατία, 100% αποζημίωση για τις ζημιές σε όλους τους πληγέντες
  • Αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όλους όσους χάσει τα σπίτια τους και κάλυψη 100% των εξόδων από το κράτος
  • Όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα και υποδομές που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες της περιοχής
  • Όχι στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς
  • Καμία σκέψη για ξεπούλημα της γης στα αρπαχτικά των πολυεθνικών των ΑΠΕ

Όλο το κείμενο του Δικτύου

Τρεις μήνες μετά από το προδιαγεγραμμένο κρατικό-καπιταλιστικό έγκλημα, οι συνέπειες των πλημμυρών για το λαό στη Θεσσαλία παραμένουν τεράστιες, καθώς μεγάλη μερίδα των πληγέντων έχουν χάσει τα πάντα, τα σπίτια τους, τις δουλειές τους, τη γη τους.
Η εικόνα των συνεπειών της καταστροφής και της αδιαφορίας του κράτους αποτυπώνεται με τον πλέον δραματικό τρόπο και στις συνθήκες ζωής των αστέγων-πλημμυροπαθών από τη Φαρκαδώνα και το Κεραμίδι (κυρίως από τις εργατικές κατοικίες ), που φιλοξενούνται σε κοντέινερ στην δομή προσφύγων στο Κουτσόχερο.
Στα πλαίσια των δράσεων μας, ως Δίκτυο Αγώνα & Αλληλεγγύης Λάρισας, επισκεφθήκαμε την Κυριακή 09/12/2023 τη δομή για να εκφράσουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας-μεταφέροντας είδη πρώτης ανάγκης που συγκεντρώσαμε από αλληλέγγυους-αλλά και για να συζητήσουμε με τους πλημμυροπαθείς τη δυνατότητα οργάνωσης κοινού αγώνα, που είναι αναγκαίος για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Άνθρωποι που έχασαν τη δουλειά τους, οικογένειες και συνταξιούχοι σε συνθήκες απόγνωσης, άνθρωποι που από την μια μέρα στην άλλη έγιναν «πρόσφυγες» στον τόπο τους, βιώνουν την κοροϊδία του κράτους. Μήνες μετά την καταστροφή παραμένει άγνωστο πότε θα αποκατασταθούν οι ζημιές στα σπίτια τους, τα αδιέξοδα τους μεγεθύνονται και το μόνο που λαμβάνουν από τις κράτος είναι υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Αρκετοί καταγγέλλουν ότι δεν έχει γίνει καμία εκτίμηση των ζημιών και της στατικότητας των σπιτιών τους από τις αρμόδιες αρχές, οι οποίες με θράσος ζητούν έγγραφα που έχουν χαθεί μέσα στο νερό και τη λάσπη.
Πολλοί δεν έχουν λάβει καμία ακόμη αποζημίωση, ενώ άλλοι οργισμένοι παραμένουν στο έλεος της γραφειοκρατίας καταγγέλωντας πως οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν χάσει τα απαραίτητα έγγραφα που χρειάζονται για να μπορέσουν να αποζημιωθούν.

«.. Μας έχουν ξεχάσει κυριολεκτικά. Αποζημιώσεις δεν έχουμε πάρει ακόμη όλοι… Έχουμε μπλέξει με απίστευτες διαδικασίες για τις αποζημιώσεις, μας ζητάνε χαρτιά και έγγραφα (πχ οικοδομικές άδειες, κ.ά.) που τα έχουμε χάσει όλα μέσα στη λάσπη… Μας ζητάνε φωτογραφίες από τα πλημμυρισμένα σπίτια μας, λες και μέσα στην πλημμύρα η πρώτη μας έννοια θα ήταν να τραβήξουμε φωτογραφίες …. Δεν μας βοηθάει κανείς με τις διαδικασίες , αλλά ούτε και με τις βασικές μας ανάγκες… Μας πετάνε ένα πιάτο φαΐ μια φορά την ημέρα που δεν φτάνει και για όλους …. Πότε θα φτιάξουμε τα σπίτια μας, πόσο θα μείνουμε εδώ δεν ξέρουμε… Αλλά και αν γυρίσουμε στα σπίτια μας, ποιος μας εγγυάται ότι δεν θα ζήσουμε τον ίδιο εφιάλτη… » είναι κάποια από τα λόγια αγωνίας των ανθρώπων με τους οποίους συνομιλήσαμε στη δομή.
Εμείς, στο Δίκτυο Αγώνα και Αλληλεγγύης Λάρισας, στεκόμαστε δίπλα στους πληγέντες της δομής του Κουτσόχερου και σε όλους τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας και απαιτούμε να πάψει η κρατική κοροϊδία και να δοθούν άμεσα λύσεις.

Είμαστε εδώ για να καταδείξουμε τους ενόχους του εγκλήματος των πλημμυρών, που έφερε στην επιφάνεια τις εγκληματικές πολιτικές ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, που άφησαν την περιοχή ανοχύρωτη, χωρίς τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία θα μπορούσαν να διασφαλίσουν την προστασία από τα φυσικά φαινόμενα.
Έφερε στην επιφάνεια επίσης και τις ευθύνες της Περιφέρειας Θεσσαλίας και εκείνων των Δημοτικών αρχών που στήριζαν και στηρίζουν τις διαχρονικές αντιλαικές πολιτικές «πίνοντας νερό» στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Όλοι μαζί εξυπηρετούν ευλαβικά τα συμφέροντα της ντόπιας άρχουσας τάξης, του ξένου κεφαλαίου και της Ε.Ε. Όλοι τους ακολουθούν την ίδια στρατηγική που προσφέρει άφθονο χρήμα στα αρπαχτικά και τους εργολάβους και είναι βαμμένο με τον ιδρώτα και το αίμα της εργατικής τάξης, της μικρής αγροτιάς και συνολικά του λαού.
Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε, από την πρώτη στιγμή, ότι δεν έφταιξε ο Daniel, oύτε η «κακιά η ώρα». Συνεχίζουμε να λέμε πως τα αίτια της καταστροφής, βρίσκονται στον πυρήνα του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος που αδυνατεί να προστατέψει την ανθρώπινη ζωή, βλέπει την καταστροφή ως ευκαιρία για μπίζνες, γεννά την φτώχεια και την εκμετάλλευση.

Χωριά του νομού Λάρισας, όπως και της υπόλοιπης Θεσσαλίας, που πνίγηκαν στη λάσπη σήμερα οδηγούνται ακόμη και στην εγκατάλειψη.
Αλλά και στις πόλεις, στο Βόλο και τη Λάρισα, ιδιαίτερα στις πληγείσες συνοικίες, όπου ζει και εργάζεται η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, οι κάτοικοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα νέα οικονομικά βάρη.
Είναι αρνητική εξέλιξη ότι την ώρα που ο λαός της Θεσσαλίας βιώνει τις δραματικές αυτές συνέπειες των καταστροφών, κυβέρνηση και κεφάλαιο απεργάζονται το λεγόμενο σχέδιο "ανασυγκρότησής της Θεσσαλίας”. Ένα σχέδιο ξεκληρίσματος της αγροτιάς της περιοχής μας, συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια, καθώς και νέα σχέδια «αρπαγής» χιλιάδων στρεμμάτων από πολυεθνικές εταιρίες εγκατάστασης φωτοβολταϊκών ή άλλων ΑΠΕ, που στοχεύουν να μετατρέψουν τη Θεσσαλία στην «μπαταρία της Ευρώπης».

Απέναντι σε αυτά τα εφιαλτικά σχέδια εμείς προτάσσουμε την ταξική αλληλεγγύη και τη συνέχιση και αναβάθμιση του αγώνα, καθώς τα καταστροφικά αποτελέσματα των πολιτικών που οδηγούν την εργατική τάξη και τον λαό στην φτώχεια, θα γιγαντωθούν το επόμενο διάστημα στην Θεσσαλία.
✊Στεκόμαστε σταθερά δίπλα στους εργαζόμενους, τους μικρούς αγρότες της περιοχής και όλους τους πληγέντες και διεκδικούμε:
• Άμεσα και χωρίς προϋποθέσεις και περιττή γραφειοκρατία, 100% αποζημίωση για τις ζημιές σε όλους τους πληγέντες
• Αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όλους όσους χάσει τα σπίτια τους και κάλυψη 100% των εξόδων από το κράτος
• Όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα και υποδομές που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες της περιοχής
• Όχι στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς
• Καμία σκέψη για ξεπούλημα της γης στα αρπαχτικά των πολυεθνικών των ΑΠΕ

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πλημμυροπαθείς στη δομή του Κουτσόχερου: Μας έχουν ξεχάσει κυριολεκτικά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας