Αθήνα, 15°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
15°C
16.5° 12.3°
1 BF
77%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.1° 13.2°
2 BF
65%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 13.0°
1 BF
83%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
0 BF
93%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
0 BF
94%
Βέροια
Αίθριος καιρός
13°C
13.2° 11.8°
2 BF
79%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
9°C
9.5° 9.4°
2 BF
62%
Αγρίνιο
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
2 BF
90%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
13°C
12.8° 11.5°
2 BF
80%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 14.6°
3 BF
82%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.5° 15.4°
4 BF
88%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
14°C
14.0° 14.0°
3 BF
73%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.3° 14.9°
3 BF
94%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
14.5° 11.9°
2 BF
71%
Λαμία
Αίθριος καιρός
14°C
14.0° 11.5°
2 BF
71%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
15°C
15.4° 14.8°
1 BF
74%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
16.1° 12.0°
2 BF
62%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 11.3°
1 BF
80%
Κατερίνη
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
14.7° 12.5°
2 BF
92%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
8°C
8.2° 8.2°
1 BF
88%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024
okana-maniatika
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανέστειλε τη λειτουργία του ο ΟΚΑΝΑ στα Μανιάτικα

Στον αέρα οι «φιλοξενούμενοι» της δομής στον Πειραιά ● «Νίκησε ο κοινωνικός ρατσισμός» λένε οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ ● «Η άκρως θετική αυτή εξέλιξη πρώτα από όλα δικαιώνει τους κατοίκους για τη “μάχη” που έδωσαν τους τελευταίους εννέα μήνες» δήλωσε ο Γιάννης Μώραλης

Η μονάδα του ΟΚΑΝΑ επί της οδού Αιτωλικού 62 στην Ε’ Δημοτική Κοινότητα του Πειραιά (Μανιάτικα), η λειτουργία της οποίας είχε προκαλέσει τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής αλλά και της δημοτικής αρχής και της αντιπολίτευσης, ανέστειλε τη λειτουργία της. Την είδηση έκανε γνωστή ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη «άκρως θετική», η οποία, όπως είπε, πρώτα από όλα δικαιώνει τους κατοίκους για τη «μάχη» που έδωσαν τους τελευταίους εννέα μήνες, τη Δημοτική Αρχή που από την πρώτη στιγμή στάθηκε δίπλα τους και έδωσε τον δικό της αγώνα για την παύση λειτουργίας της δομής, αλλά και την πόλη του Πειραιά.

Μίλησε για μια «σωστή απόφαση» αφού από την αρχή ήταν ξεκάθαρο πως ο ΟΚΑΝΑ στην Ε’ Δημοτική Κοινότητα λειτουργούσε παράνομα, καθώς δεν πληρούνταν οι τρεις βασικές προϋποθέσεις λειτουργίας της δομής: Υπάρχουν έξι με επτά σχολεία πολύ κοντά στο παράρτημα του ΟΚΑΝΑ, η Αιτωλικού είναι ο δεύτερος εμπορικότερος δρόμος της Ε’ Δημοτικής Κοινότητας και ουδέποτε υπήρχε στην περιοχή «πιάτσα» εξαρτημένων ατόμων. Επιπλέον, δεν διέθετε άδεια λειτουργίας και δεν είχε καν πιστοποιητικό πυροπροστασίας. Τέλος, υπενθύμισε ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο όπως και στο Περιφερειακό Συμβούλιο υπήρξαν ομόφωνες αποφάσεις για διακοπή λειτουργίας της δομής και μεταφορά της αλλού. Ωστόσο διευκρίνισε ότι θεωρούν αναγκαία μια τέτοια δομή στην ευρύτερη Περιφέρεια του Πειραιά, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα ανοίξει και θα λειτουργεί σύννομα, με κανόνες και με συνεργασία και όχι αυθαίρετα, όπως έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση.

«Θετική εξέλιξη» χαρακτήρισε την αναστολή λειτουργίας της δομής η δημοτική παράταξη «Αλλάζουμε τον Πειραιά για Ολους και Ολες» με επικεφαλής τον Γιώργο Γαβρίλη, τονίζοντας ότι αυτή πρωταρχικά πιστώνεται στην κινητοποίηση των κατοίκων, που επί σχεδόν έναν χρόνο τεκμηριωμένα και χωρίς στιγματιστικές ή φοβικές λογικές απαίτησαν να τηρηθούν οι όροι που ο ίδιος ο ΟΚΑΝΑ είχε θέσει για τη χωροθέτηση της δομής. Τέλος, ανέφερε ότι «ειδικά τώρα που η λαίλαπα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών οδηγεί στη συρρίκνωση και στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων δομών πρόληψης και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης στις εξαρτήσεις και την ψυχική υγεία, η δημοτική αρχή πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την εκ νέου χωροθέτηση της δομής και τη δημιουργία κέντρου πρόληψης εξαρτήσεων στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά».

Πικρία

Στον αντίποδα είναι τα συναισθήματα από την πλευρά στελεχών του ΟΚΑΝΑ, που είπαν στην «Εφ.Συν.»: «Είμαστε πικραμένοι και απογοητευμένοι. Αισθανόμαστε την απόρριψη που νιώθουν εκατοντάδες άτομα τα οποία δεν έχουν στον ήλιο μοίρα και μένουν μετέωροι, παρότι είχαμε τα χρήματα, τη δομή και την τεχνογνωσία να τους βοηθήσουμε. Πώς νιώθουν όλοι αυτοί τώρα που -ενόψει χειμώνα και γιορτών- δεκάδες ταλαιπωρημένοι συνάνθρωποί μας, άστεγοι, με προβλήματα εθισμού, αλκοολικοί, κακοποιημένες γυναίκες και υπερήλικες, θα μείνουν στον δρόμο αβοήθητοι;».

Η δομή μπορούσε να υποστηρίξει τη διανυκτέρευση 25 ατόμων, ενώ τους τελευταίους μήνες οι ωφελούμενοι ήταν μερικές εκατοντάδες, σύμφωνα με τον ΟΚΑΝΑ. Μια κακοποιημένη γυναίκα με το παιδί της αναγκάστηκαν να μεταφερθούν σε ανοιχτή δομή του οργανισμού στην Αθήνα, στην οποία ωστόσο φιλοξενούνται άτομα με πολλά λειτουργικά προβλήματα λόγω των εξαρτήσεων. Κάποιοι μεταφέρθηκαν σε δομή στο Ιλιον, ενώ άλλοι έφυγαν χωρίς κανείς να γνωρίζει την τύχη τους. Η Μητρόπολη Πειραιά δηλώνει πως δεν έχει χώρο να φιλοξενήσει αυτούς τους ανθρώπους.

«Για άλλη μια φορά νίκησε ο κοινωνικός ρατσισμός και οι φοβικές ρητορικές», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό προσωπικά, τον δήμαρχο Πειραιά, αλλά και τη διοίκηση του οργανισμού η οποία «υπέκυψε στις πιέσεις του υπουργείου Υγείας».

Ο ΟΚΑΝΑ ισχυρίζεται ότι η δομή δεν κλείνει επειδή υπήρχε νομικό κώλυμα, ότι είχε κανονική άδεια λειτουργίας (με έγγραφο από το υπουργείο Υγείας) όπως και κατατεθειμένη μελέτη πυροπροστασίας, αλλά επειδή αποφασίστηκε ο τερματισμός της λειτουργίας της από τη διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας. Οπως υποστηρίζουν στελέχη του ΟΚΑΝΑ στην «Εφ.Συν.», «μεθοδεύτηκε το κλείσιμό της από πολιτικές πιέσεις εξαιτίας της αντίδρασης της τοπικής κοινωνίας. Δεν υπήρχε καμία χρήση ναρκωτικών στην περιοχή γύρω από την καθαρή μονάδα, ούτε φυσικά υλοποιήθηκε οποιοδήποτε πρόγραμμα με υποκατάστατα. Προσκομίσαμε μάλιστα επίσημο έγγραφο της Αστυνομίας που διαβεβαίωνε ότι καμία αξιόποινη πράξη δεν είχε γίνει καθ’ όλο το διάστημα λειτουργίας της. Στον Πειραιά φαίνεται πως επιλέγουν να θάβουν τα προβλήματα, ου γαρ οίδασι τι ποιούσι».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ανέστειλε τη λειτουργία του ο ΟΚΑΝΑ στα Μανιάτικα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας