«Τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας» – αυτά ορίζει το Σύνταγμα της Ελλάδας.
Κι αυτά εδώ δηλώνει ο πρωθυπουργός της με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: «Χρέος της Πολιτείας είναι να κάνει καθημερινά προσπάθεια ώστε να αρθούν τα πάσης φύσεως εμπόδια που δεν επιτρέπουν στους συμπολίτες μας με αναπηρία να βιώνουν όσα δικαιούνται. Χωρίς διακρίσεις και ξεπερασμένες αντιλήψεις, αλλά με αλληλεγγύη και κατανόηση ώστε καθένας και κάθε μία να αξιοποιεί τις δεξιότητές του, έχοντας συμπαραστάτη του το κράτος, αλλά και τον διπλανό του». Ο κ. Μητσοτάκης παραθέτει στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ανάρτησή του στο Facebook όσα έχει κάνει η κυβέρνησή του, η οποία «συμπορεύεται με το αναπηρικό κίνημα» –πρώτο από τα κυβερνητικά έργα ο «προσωπικός βοηθός». Τι όμορφα που θα ήταν όλα, αν όντως ήταν έτσι...
Πώς μοιάζει στ’ αλήθεια η ζωή των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα; Το έδειξαν στις χθεσινές μαχητικές κινητοποιήσεις τους – ας δούμε μια όψη ωστόσο αυτής της αναμέτρησης με το παράλογο για το αυτονόητο να απολαμβάνει κανείς όσα δικαιούται. Ο Πανελλαδικός Σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα είναι γνωστός για τον πολύχρονα αγώνα του για τα θύματα των τροχαίων και τις οικογένειές τους. Δημοσιοποίησε λοιπόν αναφορά του γιατρού και προέδρου του συλλόγου, Γ. Κουβίδη, προς τον Συνήγορο του Πολίτη για να θέσει το θέμα της παραβίασης δικαιωμάτων παιδιού κάτω των 16 ετών, το οποίο λόγω των ορίων ηλικίας που θέτει ο νόμος στερείται τον προσωπικό βοηθό.
Ο Λ. Ζλ., σήμερα 14,5 ετών, παρασύρθηκε το 2017 στη Σκύρο από οδηγό μηχανής και τραυματίστηκε σοβαρά. Εκτοτε ζει με τετραπληγία κι άλλες σοβαρές μόνιμες βλάβες οι οποίες του έχουν επιφέρει συνολικό ποσοστό αναπηρίας 90%, ενώ λόγω της μόνιμης τραχειοστομίας βρίσκεται διαρκώς κατ’ οίκον. Το παιδί έχασε τον πατέρα του και όλη η ευθύνη του έχει πέσει στους ώμους της μητέρας του, η οποία το φροντίζει επί 24ώρου βάσεως, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες τον χρόνο. Η οικογένεια ζει από μια μικρή σύνταξη από τον πατέρα και το επίδομα αναπηρίας, ενώ η μητέρα είναι αδύνατον να δουλέψει και δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ίδια αλλά και για το παιδί. Αυτή λοιπόν η οικογένεια δεν μπορεί να έχει τον περίφημο προσωπικό βοηθό.
Χωρίς υποστήριξη
«Το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο αποκλείει τη συμμετοχή ανηλίκων κάτω των 16 ετών» απάντησε η Συνήγορος του Παιδιού, Θεώνη Κουφονικολάκου, στην αναφορά του κ. Κουβίδη, σημειώνοντας πως περιπτώσεις τόσο σοβαρής σύνθετης αναπηρίας και ιατρικής κατάστασης ανηλίκων στην εφηβεία δεν έχουν καμία πραγματική δυνατότητα φροντίδας και υποστήριξης από άλλες υπηρεσίες της πολιτείας. Η Αρχή έχει ήδη απευθύνει συγκεκριμένες συστάσεις προς το υπουργείο με Ειδική Εκθεση.
Η κ. Κουφονικολάκου από τις 19 Οκτωβρίου με επιστολή της προς το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ζητά να επανεξεταστεί το πλαίσιο εθνικής υλοποίησης του προγράμματος του προσωπικού βοηθού και προτείνει να διευρυνθούν οι σχετικές διατάξεις προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα υποβολής αίτησης για προσωπικό βοηθό και για άτομα κάτω των 16 ετών. Παράλληλα ζητά από τις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου να γνωρίσουν στον Συνήγορο τις δυνατότητες υποστήριξης για τη συγκεκριμένη περίπτωση εφήβου με αναπηρία και σε ποιες υπηρεσίες προτείνεται να παραπεμφθεί προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες φροντίδας του.
Τον αποκλεισμό των ατόμων κάτω των 16 ετών αλλά και όσων έχουν κλείσει τα 65 έτη από το πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός» έφερε στην Κομισιόν η Ελενα Κουντουρά. Στην ερώτησή της η ευρωβουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επισημαίνει ότι η αυθαίρετη θέσπιση του ηλικιακού ορίου των 16 ετών αποτελεί απαράδεκτη διάκριση, αντίθεση με τη Σύμβαση των Η.Ε. για τα δικαιώματα των αναπήρων, τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και τη Στρατηγική της Ε.Ε. για τα δικαιώματα των ΑμεΑ. Ζητά από την Κομισιόν να τοποθετηθεί για το πώς αξιολογεί τη διάκριση λόγω ηλικίας που αποκλείει τα ανάπηρα παιδιά και τους ηλικιωμένους, όπως και αν σκοπεύει να θέσει το ζήτημα στην ελληνική κυβέρνηση και να ζητήσει τροποποίησή του.
Εν τω μεταξύ «το πρόβλημα δεν επιλύεται και η κατάσταση της οικογένειας είναι δραματική» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γ. Κουβίδης. «Δεν ξέρουμε κι εμείς πώς να βοηθήσουμε, δεν μπορεί κανείς να υποκαταστήσει την πολιτεία. Η ίδια η μητέρα μάς είπε ότι και άλλο παιδί με αναπηρία αποκλείστηκε από το πρόγραμμα. Σε άλλες χώρες που έχουν ηλικιακά όρια υπάρχουν άλλα προγράμματα – όπως και για τους ηλικιωμένους. Απ’ όσο ξέρουμε καμία υπηρεσία δεν έχει έρθει σε επαφή με την οικογένεια για να βρεθεί μια λύση».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας