Αθήνα, 13°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
13°C
14.8° 12.3°
3 BF
89%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.4° 12.6°
1 BF
78%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
13°C
13.8° 10.5°
3 BF
77%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
9°C
8.9° 8.9°
1 BF
76%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.6° 13.9°
3 BF
62%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.2° 10.0°
1 BF
83%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
6°C
9.5° 6.4°
1 BF
93%
Αγρίνιο
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
2 BF
84%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
14.8° 13.8°
3 BF
77%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.0° 13.9°
1 BF
67%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
5 BF
88%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.8° 11.8°
3 BF
84%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
14°C
13.7° 13.7°
2 BF
72%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
12°C
12.3° 11.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.4° 11.5°
2 BF
86%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 14.8°
4 BF
78%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
15.0° 12.7°
2 BF
92%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.0° 16.0°
1 BF
57%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.9° 12.7°
2 BF
88%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
8.1° 8.1°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024
voridis-mpakoyianis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

«Απειθαρχεί» στη διάταξη Βορίδη και ο Μπακογιάννης

Ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε να τελεσιδικήσει πρωτόδικη απόφαση υπέρ 302 συμβασιούχων και να μην ασκήσει έφεση, όπως επιβάλλει η λεγόμενη «διάταξη Βορίδη» ● Είχε προηγηθεί ανάλογη απόφαση από τον Δήμο Αγίου Δημητρίου υπέρ εργαζομένων με αποτέλεσμα 27 αιρετοί όλων των παρατάξεων να κατηγορηθούν για «παράβαση καθήκοντος με δόλο» ● Γίνεται πλέον σαφές ότι η διάταξη για τις υποχρεωτικές εφέσεις, όταν υπάρχουν πρωτόδικες αποφάσεις που δικαιώνουν τους εργαζομένους, δεν υπερασπίζεται τα συμφέροντα των δήμων και των δημοτικών υπηρεσιών.

Δεν υφίσταται πλέον λόγος να διατηρείται ενεργή η «διάταξη Βορίδη» που υποχρεώνει τους δήμους να εφεσιβάλουν κατά πρωτόδικων αποφάσεων που δικαίωσαν εργασιακές διεκδικήσεις. Είναι η ίδια η οικογένεια Μητσοτάκη που την κατέστησε κενό γράμμα!

Να τελεσιδικήσει πρωτόδικη απόφαση υπέρ 302 εργαζομένων που προσλήφθηκαν για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών της πανδημίας («συμβασιούχοι Covid») αποφάσισε ο Δήμος Αθηναίων, κατόπιν εισήγησης του απερχόμενου δημάρχου, Κ. Μπακογιάννη. Οι συμβασιούχοι κέρδισαν απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με το δικαστήριο να αναγνωρίζει ότι συνδέονται με τον Δήμο Αθηναίων με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου και να υποχρεώνει τον δήμο να αποδεχτεί τις υπηρεσίες τους – απειλώντας τον μάλιστα με ποινή 300 ευρώ για κάθε ημέρα άρνησης συμμόρφωσης στην απόφαση. Οι εργαζόμενοι είχαν ήδη κερδίσει τα ασφαλιστικά μέτρα και παρέμεναν στις υπηρεσίες από τις 22 Ιουλίου 2022 έως σήμερα (η προσωρινή διαταγή έχει ισχύ έως την 1η Δεκεμβρίου 2023).

Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αθηναίων την περασμένη Δευτέρα αποφασίστηκε να μην ασκηθούν ένδικα μέσα κατά της πρωτόδικης απόφασης, κάτι που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι αποκτούν μόνιμα εργασιακά δικαιώματα. Θυμίζουμε ότι η λεγόμενη «διάταξη Βορίδη» υποχρεώνει τους δήμους (και τις περιφέρειες) να ασκούν εφέσεις κατά όποιων ευνοϊκών για εργαζομένους πρωτόδικων αποφάσεων.

Το ενδιαφέρον είναι ότι στην εισήγηση του απερχόμενου δημάρχου υπάρχει αναφορά στο «απαγορευτικό» της διάταξης. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται: «…με βάση την ισχύουσα διάταξη του άρθρου 72 παρ. 1 του Ν. 3852/2010, δεν υφίσταται πλέον η δυνατότητα να ληφθεί απόφαση από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου για τη μη άσκηση ενδίκων μέσων κατά αποφάσεων που αφορούν προσδιορισμό ή μετατροπή εργασιακής σχέσης μεταξύ εργαζομένων και δήμου…».

Ωστόσο, η απερχόμενη δημοτική αρχή πήρε την απόφαση να μην εφεσιβάλει και στάθηκε στο πλευρό των εργαζομένων σεβόμενη και παλαιότερη (8 Μαΐου 2023) ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων για πλήρη αποδοχή των αιτημάτων των εναγόντων. Η απόφαση ελήφθη ενόψει της τότε δικασίμου, δύο ημέρες αργότερα (10 Μαΐου 2023). Σύμφωνα με την προ ημερών εισήγηση του κ. Μπακογιάννη, στο δικαστήριο παρέστη και ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Νικ. Αβραμίδης, υπερασπιζόμενος την ανάγκη παραμονής των συμβασιούχων στον δήμο. Η απόφαση του Πρωτοδικείου κοινοποιήθηκε στον Δήμο Αθηναίων στις 23 Νοεμβρίου.

Υπέρ της κατάργησης της «διάταξης Βορίδη» έχει ταχθεί η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Αττικής, καθώς και η πλειονότητα των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρός της Λ. Κυρίζογλου

Πρόκειται σαφώς για φιλεργατική στάση. Η απερχόμενη δημοτική αρχή Αθηναίων, ωστόσο, δεν είναι η πρώτη που αποφάσισε να μην ασκήσει ένδικα μέσα κατά πρωτόδικης απόφασης ευνοϊκής για «συμβασιούχους Covid». Αντίστοιχη απόφαση είχε λάβει ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Αγίου Δημητρίου, με αποτέλεσμα 27 αιρετοί όλων των παρατάξεων να καλούνται την περασμένη άνοιξη σε απολογία από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, με την κατηγορία της «παράβασης καθήκοντος με δόλο», επειδή σεβάστηκαν δύο πρωτόδικες αποφάσεις της Δικαιοσύνης και δεν άσκησαν εφέσεις στη μετατροπή συμβάσεων 34 εργαζομένων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Μετά τη δήμαρχο Αγίου Δημητρίου, Μαρία Ανδρούτσου, αυτός ο οποίος «απειθαρχεί» στις προβλέψεις της διάταξης του πρώην υπουργού Εσωτερικών δεν είναι ένας τυχαίος δήμαρχος, αλλά ο ανιψιός του πρωθυπουργού, τον οποίο μάλιστα η κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε σπεύσει πολύ πρόωρα να «χρίσει» και «επόμενο πρόεδρο της ΚΕΔΕ».

Είναι πλέον σαφές ότι η «διάταξη Βορίδη» δεν υπερασπίζεται τα συμφέροντα των δήμων και των δημοτικών υπηρεσιών. Υπέρ της κατάργησης αυτής της διάταξης είχε ταχθεί με ομόφωνη απόφασή της την περασμένη άνοιξη η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), καθώς και η πλειονότητα των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ, μεταξύ των οποίων και ο νυν πρόεδρός της, Λ. Κυρίζογλου.

Η διάταξη με τις υποχρεωτικές εφέσεις κατά πρωτόδικων αποφάσεων που δικαιώνουν εργασιακές διεκδικήσεις (σημειώνεται ότι ανάλογη υποχρέωση άσκησης ένδικων μέσων δεν προβλέπεται στη διάταξη για διεκδικήσεις εργολάβων…) προωθήθηκε με τροπολογία του κ. Βορίδη τον Μάρτιο του 2021, «αιφνιδιαστικά και χωρίς διάλογο», όπως έχουν τονίσει αυτοδιοικητικά στελέχη. Μέχρι τότε, ήταν στην κρίση των δημοτικών αρχών εάν θα ασκούσαν εφέσεις ή όχι. Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι και ο κ. Μπακογιάννης στην πράξη προτίμησε το… πνεύμα του νόμου επί θητείας του Π. Σκουρλέτη στο υπουργείο Εσωτερικών!

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Απειθαρχεί» στη διάταξη Βορίδη και ο Μπακογιάννης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας