Εξω από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας βρέθηκαν χθες ερευνητές και εργαζόμενοι στο Εθνικό Αστεροσκοπείο διαμαρτυρόμενοι για την υπαγωγή του στην Πολιτική Προστασία. Οπως είπαν, κάτι τέτοιο θα φέρει εξαιρετικά δυσμενείς εξελίξεις στον τομέα της έρευνας στη χώρα, με επιδείνωση της υποχρηματοδότησης και του κατακερματισμού στο πεδίο. Τις κινητοποιήσεις τους στηρίζουν η ΑΔΕΔΥ όπως και οι ενώσεις ερευνητών από τον «Δημόκριτο», το ΕΛΚΕΘΕ και άλλα ερευνητικά κέντρα, μαζί με την Ενωση Ελλήνων Ερευνητών.
Αντιπροσωπεία ζήτησε να έχει συνάντηση με τον Βασίλη Κικίλια ώστε να του παραδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας, ωστόσο αυτό δεν έγινε εφικτό, παρότι, όπως κατήγγειλαν οι συγκεντρωμένοι, είχαν ενημερώσει και τηλεφωνικά και μέσω e-mail. Οπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ψήφισμα του συλλόγου ερευνητών και του συλλόγου προσωπικού του ΕΑΑ, ο διαχωρισμός του φορέα από τον υπόλοιπο ερευνητικό ιστό θα έχει συνέπειες στην προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, στη διαχείριση όλων των υφιστάμενων ερευνητικών έργων, στην υλοποίηση μεγάλων έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης κ.ά.
Μιλώντας στην «Εφ.Συν.», η πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Ερευνητών (ΕΕΕ), Μαρία Κωνσταντοπούλου, εκτιμά ότι η υπαγωγή του Αστεροσκοπείου στην Πολιτική Προστασία δεν θα βοηθήσει σε τίποτα την ελληνική κοινωνία και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών: «Σίγουρα ενισχύει τον κατακερματισμό του ερευνητικού ιστού της χώρας. Εχουμε και παλαιότερα παραδείγματα που κέντρα αποσπάστηκαν από τον ερευνητικό ιστό κι έχουμε δει πώς έχουν καταντήσει. Προτείνουμε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο από ερευνητικές ομάδες για τις φυσικές καταστροφές σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, ανάλογο με του ΟΑΣΠ για τους σεισμούς. Είμαστε υπέρ των συνεργιών και του συντονισμού. Το να πάρεις ένα ερευνητικό κέντρο και να το εντάξεις σε ένα υπουργείο που δεν έχει οργανόγραμμα και είναι καθαρά επιχειρησιακό δεν θα βοηθήσει».
Σε παρόμοιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του συλλόγου ερευνητών στον «Δημόκριτο», Θανάσης Σφέτσος, που έκανε λόγο στην «Εφ.Συν.» για μια ακατανόητη κίνηση από την πλευρά της κυβέρνησης εις βάρος του αρχαιότερου ερευνητικού κέντρου της χώρας: «Αυτό που φάνηκε στη διαβούλευση είναι ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για το πώς θα γίνει η μεταφορά. Με αυτόν τον τρόπο θα καταστραφεί η δυνατότητα του Αστεροσκοπείου να παράγει έρευνα και να δημιουργεί την επόμενη γενιά επιστημόνων. Οι περισσότεροι ερευνητές είναι σήμερα προχωρημένης ηλικίας, κάτι που αντικατοπτρίζει τα λάθη που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια με τη μη πρόσληψη νέων επιστημόνων. Ολα αυτά καταλήγουν στη διάλυση του ερευνητικού ιστού, θα έχουμε λιγότερα ερευνητικά κέντρα και η χώρα μας θα χάσει τη δυνατότητα να κρατήσει νέους επιστήμονες».
Η δημόσια διαβούλευση για το επίμαχο νομοσχέδιο αναμόρφωσης της Πολιτικής Προστασίας έληξε χθες. Οι ερευνητές και το προσωπικό του Αστεροσκοπείου, που στηρίζονται από το σύνολο της ερευνητικής κοινότητας και πληθώρα φορέων όπως η ΑΔΕΔΥ και πανεπιστημιακοί, ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη Τρίτη έξω από τη Βουλή και στη συνέχεια θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου σε αίθουσα της ΕΣΗΕΑ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας