Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.9° 15.3°
2 BF
66%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
15.0° 12.2°
2 BF
84%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 16.0°
3 BF
60%
Ιωάννινα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
13°C
12.9° 12.9°
3 BF
71%
Αλεξανδρούπολη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.2° 13.2°
0 BF
83%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
1 BF
81%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
34%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
19°C
18.8° 16.4°
5 BF
39%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.1° 15.9°
3 BF
60%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
1 BF
82%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.5° 15.5°
2 BF
80%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
5 BF
57%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
2 BF
69%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.8° 15.1°
2 BF
64%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.8° 14.3°
1 BF
81%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
3 BF
73%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.8° 13.8°
2 BF
93%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.1° 13.1°
1 BF
95%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.6° 14.6°
3 BF
53%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 24 Μαρτίου, 2025
instituto-ena
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Στο πάνελ από αριστερά: Νικόλας Βουλέλης, Σωτήρης Ρούσσος, Ζακία Ακρα και Βαγγέλης Βιτζηλαίος
Εκδήλωση του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ

Ο πόλεμος στη Γάζα και οι περιφερειακές επιπτώσεις

Η Γάζα, οι περιφερειακές επιπτώσεις του πολέμου, η Ιστορία και το μέλλον του παλαιστινιακού ζητήματος ήταν το αντικείμενο της εκδήλωσης με θέμα «Ο πόλεμος στη Γάζα και οι περιφερειακές επιπτώσεις» που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου με ομιλητές τη Ζακία Ακρα, διδάκτορα Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, τον Σωτήρη Ρούσσο, καθηγητή Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, επιστημονικό υπεύθυνο του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών και μέλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του ΕΝΑ και τον δικό μας Νικόλα Βουλέλη, τέως διευθυντή της «Εφ.Συν.». Τη συζήτηση συντόνισε ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος, συντονιστής του Κύκλου Διεθνών & Ευρωπαϊκών Αναλύσεων του ΕΝΑ.

Ως μια «υπαίθρια φυλακή» περιέγραψε η Ζακία Ακρα τη Γάζα, με τεράστια προβλήματα στην παροχή ρεύματος και νερού, με δύο εκατ. ανθρώπους σε έναν πολύ μικρής έκτασης χώρο, με αποκλεισμό από αέρα, ξηρά και θάλασσα. Εξήγησε ότι στην παρούσα συγκυρία «η Χαμάς λόγω διαφθοράς δεν έχει απήχηση στη Γάζα» και εάν γίνονταν εκλογές στη Λωρίδα δεν θα κέρδιζε. Αντίθετα, εκτίμησε ότι «θα κέρδιζε στη Δ. Οχθη, αφού οι άνθρωποι εκείνοι βιώνουν μία καθημερινή βία και νιώθουν την ανάγκη για έναν ένοπλο αγώνα και την ανάγκη να υπάρξει μία εναλλακτική απέναντι στη σημερινή πολιτική στασιμότητα». Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε και στους Αραβες Ισραηλινούς οι οποίοι, όπως είπε χαρακτηριστικά, «έχουν χτυπηθεί δύο φορές, ως Παλαιστίνιοι και ως Ισραηλινοί πολίτες».

Αναλύοντας τις περιφερειακές επιπτώσεις της ανάφλεξης στη Γάζα, ο Σωτήρης Ρούσσος επεσήμανε ότι «για την πολιτική ελίτ του Ισραήλ και μεγάλο μέρος της κοινωνίας βασική απειλή ήταν και παραμένει το Ιράν και ο βασικός σύμμαχός του, η Χεζμπολάχ», ενώ για τη Χαμάς θεωρούσαν ότι είχε «τιθασευτεί» με έναν αριθμό συνεχών επιχειρήσεων εναντίον της.

Σε περιφερειακό επίπεδο, υπογράμμισε ότι «βασικός μέτοχος της περιφερειακής συνεργασίας είναι η Σαουδική Αραβία η οποία έχει τη μεγαλύτερη επιρροή στη Μέση Ανατολή». Σύμφωνα με τον Σ. Ρούσσο, «βασική αμερικανική στρατηγική είναι ότι θα πρέπει η Σ. Αραβία και άλλες αραβικές μοναρχίες του κόλπου να έρθουν σε μια προσέγγιση ή συμμαχία με το Ισραήλ απέναντι στο Ιράν». Με αυτούς τους συσχετισμούς «έρχεται η Γάζα και χαλάει αυτή την πορεία προσέγγισης».

Πρόσθεσε ότι «η συνέχιση του πολέμου με τη μορφή που υπάρχει σήμερα δημιουργεί πολύ μεγάλο πολιτικό πρόβλημα στους Αμερικανούς, αλλά και στους Σαουδάραβες, οι οποίοι όμως θέλουν διπλή προσέγγιση τόσο προς το Ισραήλ όσο και προς το Ιράν». Υπογράμμισε ότι όλα αυτά συμβαίνουν «σε μία περίοδο που οι ΗΠΑ χρειάζονται συμμάχους σε διεθνές επίπεδο σε αυτό που έπρεπε να είναι η πρώτη τους προτεραιότητα, το Ουκρανικό».

Για το Ιράν ανέφερε ότι είναι μάλλον στους κερδισμένους της υπόθεσης, για την Τουρκία ότι θέλει να παίξει τον ρόλο του «αρχηγού» και του μεσολαβητή του μουσουλμανικού κόσμου και, τέλος, εκτίμησε ότι η εκεχειρία είναι σημάδι ότι μπαίνουμε συνολικά σε μία άλλη λογική πορείας των εξελίξεων, σε αυτή του «παρατεταμένου πολέμου».

«Το Παλαιστινιακό από το 1993 και έπειτα είναι η αποκορύφωση της παραπλάνησης με πρωταγωνιστή το Ισραήλ» τόνισε ο Νικόλας Βουλέλης, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του εστιάζοντας στις ιστορικές τομές για το παλαιστινιακό ζήτημα. «Οι Παλαιστίνιοι πληρώνουν επί 80 χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αυτά που έκαναν οι ναζί στους Εβραίους» ανέφερε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για εργαλειοποίηση του Ολοκαυτώματος.

Χαρακτήρισε ακραίο τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, κάνοντας λόγο για «έναν άνθρωπο που δεν πίστεψε ποτέ στις συμφωνίες που έκανε το Ισραήλ με τους Παλαιστίνιους» και κατηγορώντας την κυβέρνησή του για εγκλήματα πολέμου.

Για την αμερικανική στάση τόνισε ότι «εάν οι ΗΠΑ θελήσουν να πουν στο Ισραήλ να σταματήσει, θα σταματήσει [...] Εάν δεν υπήρχε η οικονομική, στρατιωτική, διπλωματική στήριξη από τις ΗΠΑ και η ανοχή των Ευρωπαίων το Ισραήλ δεν θα μπορούσε να κρατήσει με αυτό τον βάρβαρο και αλαζονικό τρόπο τα παλαιστινιακά εδάφη ούτε μία ημέρα μετά τη Συμφωνία του Οσλο το 1993».

Τέλος, άσκησε κριτική στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «μονόπλευρη υποστήριξη προς το Ισραήλ» λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι απροσχημάτιστα μακριά από την ελληνική εξωτερική πολιτική» αφού, όπως τόνισε, «με βάση τον ΟΗΕ, δεν αναγνωρίζουμε ως χώρα την παράνομη κατοχή της Δυτικής Οχθης και της Γάζας».

♦ Ολόκληρη η εκδήλωση με τις ομιλίες των συμμετεχόντων είναι διαθέσιμη εδώ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο πόλεμος στη Γάζα και οι περιφερειακές επιπτώσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας